Diaree la puii nou-născuți: cauze, tratament

Diaree

la puii nou-născuți, fenomenul nu este doar neplăcut, ci și periculos. Ce trebuie făcut pentru a proteja bebelușii de deshidratare și ce motive pot provoca boli la o vârstă atât de fragedă, vom afla mai jos.

Cum se identifică diareea la un cățeluș elegant

Fecalele lichide galbene sunt considerate normale pentru puii nou-născuți. Modificările proceselor de digestie și asimilare a alimentelor vor avea loc după introducerea alimentelor complementare.

Diareea la un catel nou-născut poate fi considerată mișcări intestinale prea frecvente sau abundente, cu miros sau spumă străină distinctă. La alăptare, adică atâta timp cât câinele hrănește puii cu lapte exclusiv, fecalele ar trebui să aibă un miros neutru. În mod normal, mama linge puii, astfel încât să rămână mereu curați și să nu atragă atenția cu mirosul lor. Când puii suferă de diaree, frecvența mișcărilor intestinale crește, dar acest lucru nu este întotdeauna vizibil pentru proprietar.

Notă! Pentru identificarea la timp a bolilor sau a altor probleme la bebeluși, se recomandă cântărirea lor regulată. Chiar și cu diaree pe termen scurt, catelul va începe să slăbească rapid, deoarece corpul va pierde rapid apă împreună cu fecalele.

Dacă există mulți pui, există o mare probabilitate de a găsi diaree la unii dintre ei prin semne de pe haină. Părul din jurul anusului poate fi lipicios. Un semn destul de evident al diareei este un miros străin care rămâne chiar și după ce câinele a lins puii. Este posibil să observați că mirosul străin provine de la câine însuși. Este important să nu confundați simptomele mamei și consecințele bolii la pui..

Pentru a-l liniști, câinele trebuie examinat, trebuie acordată o atenție specială urechilor, gurii și mucoaselor. Dacă animalul de companie continuă să mănânce normal și să meargă la toaletă, trebuie să monitorizați puii. Problema este că puii nou-născuți se deshidratează rapid și starea lor poate deveni critică literalmente în 3-4 ore (în funcție de intensitatea diareei).

Simptomele suplimentare includ slăbiciune și lipsa poftei de mâncare la bebeluși. Dacă observați că unul sau mai mulți pui nu-și alăptează mama, ar trebui să fie așezați într-un cuib separat cu un tampon de încălzire și observați.

Important! Nu uitați să faceți puii un masaj pe burtă, deoarece fără stimularea intestinului, bebelușii nu pot merge cel mai adesea la toaletă.

Cauzele diareei la puii nou-născuți

Puii nou-născuți suferă rar de diaree dacă dieta lor constă în întregime din lapte matern. Alergia la laptele matern este, de asemenea, o patologie rară pe care numai un medic veterinar ar trebui să o diagnostice. Dacă puii sunt aprinși hrănire artificială dezvoltarea alergiilor este mai probabilă.

Problemă faptul că primele simptome ale alergiei sunt invizibile atunci când vine vorba de puii nou-născuți.

Pentru a preveni orice boli și probleme de dezvoltare, puii trebuie examinați zilnic și cântăriți regulat. În timpul examinării, trebuie acordată o atenție specială stării membranelor mucoase și a zonelor deschise ale pielii. De obicei, o reacție alergică provoacă mâncărime, dar din moment ce puii nu își pot zgâria pielea arată puțin roșiatică. Umflarea membranelor mucoase, separarea crescută a lacrimilor și a salivei pot indica, de asemenea, o alergie..

Reacție alergică la laptele artificial asociat cu intoleranța individuală, adică poate fi observat doar la unii pui din așternut. Tratarea alergiilor la puii nou-născuți nu este recomandabilă, deoarece riscurile pentru sănătate depășesc beneficiile probabile. Puii alergici sunt trecuți la un alt tip de alimente, de exemplu, lapte praf de altă marcă, formulă pentru sugari sau lapte de capră diluat cu apă fiartă.

Diareea poate fi reacție la suplimentare. Această situație este obișnuită dacă câinele a avut prea mulți pui și nu îi poate hrăni singuri, crescătorul nu are de ales decât să înceapă să hrănească puii înlocuitorului de lapte.

Imediat după naștere, puii se hrănesc cu colostrul mamei, care este încărcat cu bacterii benefice. Colostrul „transportă” microflora utilă în intestinele unui cățeluș nou-născut, după care se adaptează la digestia unui anumit tip de alimente.

Dacă cățelușul trebuie să digere înlocuitorul laptelui, diareea poate fi o reacție naturală în prima etapă, în timp ce intestinele se adaptează la noul aliment. Trebuie avut grijă ca diareea să nu se vindece și să nu conducă la deshidratare. În caz contrar, acest fenomen este considerat norma..

Următorul motiv comun este mâncarea excesivă.. Dacă 2-3 pui se nasc într-o așternut și câinele are suficient lapte, bebelușii pot mânca în exces. Aportul excesiv de alimente duce la faptul că o parte nu este digerată, ci putrezită. Experimentând o sarcină crescută, intestinul începe să se apere în singurul mod disponibil - eliberarea de mucus suplimentar.

Notă! Diareea verde la puii nou-născuți indică intoxicație și procesul de descompunere, care poate fi cauzat de patologii virale sau invazie parazitară. În orice caz, intoxicația este mortală pentru un cățeluș nou-născut! Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră!

Ajutor pentru puii nou-născuți

Experiența teoretică și chiar practică în tratamentul și întreținerea câinilor adulți este de puțin folos când vine vorba de boala unui cățeluș nou-născut. Cu cât catelul este mai mic, cu atât boala se dezvoltă mai intensă. Care este primul lucru de făcut? La cea mai mică suspiciune de deteriorare a sănătății, cățelușul trebuie izolat de restul așternutului, păstrat cald și observat.

Autotratamentul și diagnosticul nu sunt discutabile dacă defecația se repetă de mai mult de 2-3 ori pe oră, are o culoare verde sau un miros putrid distinct.

Dacă scaunul cățelușului rămâne galben și are un miros neutru, dar devine mai subțire sau iese cu o cantitate mică de spumă, puteți încerca primul ajutor. Este important să înțelegem că autotratamentul duce la o pierdere de timp, ceea ce este de neprețuit atunci când este infectat cu patologii virale..

Ajutorul independent poate și trebuie acordat cățelușului dacă așteptați sosirea medicului veterinar sau vizita la clinica veterinară este amânată din motive întemeiate.

Important! Pentru puii nou-născuți, trebuie să selectați medicamente care nu au efecte secundare și contraindicații. Aceste medicamente includ Smecta, Enterosgel și cărbune activ (într-o doză mică).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la puii nou-născuți: cauze, tratament