Fapte de bază pentru care un câine refuză să mănânce

Ce câine sănătos ar refuza un castron complet din deliciul său preferat? Desigur, acest lucru este greu de imaginat. Deci, atunci când un câine refuză să mănânce, este motiv de îngrijorare. Este posibil ca animalul de companie "capricios" să fie prezentat medicului veterinar, deoarece un astfel de comportament este adesea un semn al unei anumite patologii, posibil foarte grave.

De ce se întâmplă?

in orice caz, nu sună alarma imediat. Mai întâi, inspectați masa, frigiderul și alte locuri în care pot fi depozitate mâncăruri pentru a vă asigura că conținutul lor este intact. Este posibil ca câinele să fi „mâncat” deja și să nu aibă nevoie de niciun supliment. Deși dacă animalul își petrece cea mai mare parte a timpului pe stradă, nu este nimic bun în acest sens: este probabil ca câinele să fi vizitat un coș de gunoi din apropiere. Deoarece puteți găsi orice în depozitele de deșeuri, există un risc otrăvire sau boala viermelui. Numai când aflați că mâncarea excesivă nu este de vină pentru capriciile animalului dvs. de companie, puteți începe să luați în considerare alte opțiuni..

În principiu, chiar și câinii sănătoși au zile în care nu sunt interesați de mâncare dintr-un motiv sau altul. Dacă un astfel de „post” nu durează mai mult de o zi, atunci nu există niciun motiv pentru panică. Poate că corpul câinelui are nevoie de curățenie. În plus, acest comportament este destul de tipic pentru câinii prea „bine hrăniți”.. Obezi animalele suferă adesea de perversiune a digestiei, adesea „capricioase”, așteptând ceva gustos. În acest caz, puteți sfătui nu numai să nu încercați să întrerupeți „postul” voluntar, ci și să îl întindeți, după ce ați consultat anterior medicul veterinar cu privire la diete.

Al doilea motiv comun este „Proprietarul este mai bun”.. Oricine, cel puțin o dată, a hrănit câinele de la masa sa, a dat probabil peste asta. Receptorii alimentari la câini nu sunt mult inferiori celor umani și simt perfect gustul mâncării. Dacă câinele a gustat carne prăjită sau ceva similar, este dificil să-i reproșăm că nu dorește să absoarbă hrana uscată pentru câini..

Cel mai adesea, acest comportament este observat la rasele „de jucărie”.. Câinii mari nu sunt străini de lacomie, dar în majoritatea cazurilor sunt ținuți într-o cușcă în aer liber pe stradă, în timp ce copiii care locuiesc în casă primesc adesea mâncare de la masa proprietarilor. În principiu, nu este nimic în neregulă cu includerea alimentelor „umane” în dieta câinelui, dar cantitatea lor nu trebuie să depășească 20% din cantitatea totală de alimente consumate de animale.

Și cu atât mai mult nu ar trebui să-l înveți pe câine să cerșească mâncare de la masă. În acest caz, el va fi cu siguranță răsfățat și pur și simplu nu va mânca alimente normale care sunt bune pentru sănătatea sa.. Moderarea este pe primul loc! Bineînțeles, dacă câinele refuză hrana și apa, acest comportament este deja dificil de atribuit simplei urâciuni. Cel mai probabil, trebuie să căutați factori mai serioși.

Poate avea, de asemenea, un efect puternic asupra poftei de mâncare factori de mediu. Așadar, nu vă mirați dacă bulldogul tău disperat și pufos nu mănâncă bine la căldură (dacă bea doar apă, aceasta este o confirmare suplimentară a unei reacții proaste la căldură). El are deja o perioadă grea, așa că animalul de companie nu se gândește la bunătăți în acest caz. În acest caz, vă sfătuim să transferați animalul într-o cameră mai răcoroasă, deoarece supraîncălzirea este plină de dezvoltare insolatie. Când se va intensifica salivaţie, iar câinele se va „împrospăta”, va mânca cu plăcere.

Dacă câinele refuză să mănânce la rece, acest lucru este mai grav.. Acest comportament poate indica hipotermie severă, adică hipotermie. Trebuie să ridicați imediat animalul de pe stradă (mai ales dacă este puternic fiori) și treceți la încălzirea acestuia.

Alți factori predispozanți

Puțin mai puțin obișnuiți sunt câinii, care sunt în mod natural „consumatori pretențioși”. Astfel de gurmanzi, deși rare, dar încă apar. Aceste animale sunt foarte „responsabile” cu privire la procesul de a mânca alimente și pur și simplu nu vor mânca dacă ceva nu le convine. De regulă, acești câini sunt una dintre soiurile celor cărora le place să mănânce ceva de la masa proprietarului. Este ușor să-i „tratezi” - aranjați un post pe termen scurt (pentru câteva zile), fără a ceda încercărilor animalului de a vă compătimi. Un stomac flămând va câștiga în cele din urmă, iar animalul dvs. de companie va începe să mănânce normal..

Dar! Dacă chiar și în câteva zile (nu mai mult de două sau trei) situația nu s-a schimbat în niciun fel, iar câinele nu a mâncat nimic, există un motiv pentru a fi precaut. Înarmează-te cu ceva deosebit de gustos (o bucată de cârnați afumați, de exemplu), și apoi încearcă să atragi atenția câinelui. În cazul în care chiar și o astfel de delicatesă a lăsat animalul indiferent, dependențele alimentare nu au în mod clar nimic de-a face cu el.. Există în mod clar un motiv mai serios ...

Majoritatea bolilor mai mult sau mai puțin periculoase de care pot suferi animalele de companie sunt însoțite de o scădere a poftei de mâncare. Asa de, dacă animalul are un nivel ridicat temperatura, adică probabil nu o va face. Dar, în toate aceste cazuri, există simptome mult mai specifice. Vom încerca să vorbim despre cazuri frecvente de lipsă de poftă..

Să începem din nou cu motive „fiziologice”. De exemplu, dacă un câine însărcinat refuză să mănânce, atunci în majoritatea situațiilor nu este nimic de îngrijorat. Foarte des apetitul dispare direct înainte de naștere. În același timp, câinele devine entuziasmat, nervos, caută locul cel mai potrivit pentru nașterea copiilor și, prin urmare, nu are timp pentru hrană. Desigur, în cazurile în care refuzul de a mânca a durat câteva zile sau mai mult, animalul de companie este fierbinte și nas uscat, ea tremură etc.., trebuie să vă contactați de urgență medicul veterinar. În acest caz, pot exista numeroase motive: de la un fel de infecție la moartea fetală intrauterină., ceea ce amenință animalul cu moartea.

O mamă care alăptează poate, de asemenea, să refuze hrana, mai ales la început. Trupul ei pur și simplu nu a revenit. Acordă-i animalului tău ceva timp și, cel mai probabil, totul va reveni la normal de la sine. Desigur, câinele trebuie să aibă acces nelimitat la apă potabilă curată, deoarece nu ar trebui să-și piardă setea. Desigur, atunci când un câine refuză să mănânce timp de două până la trei zile după naștere, iar starea sa indică direct prezența proces inflamator (frisoane, nas fierbinte), nu este nevoie să speri „la întâmplare”: nu trage și arată imediat animalul de companie medicului veterinar.

Apropo, se întâmplă refuzul alimentelor și pe parcursul estru. Fundalul hormonal al animalului în acest moment face adevărate „minuni”, animalul de companie pur și simplu nu vrea să mănânce. Slăbiciunea este posibilă. Când căldura sexuală începe să scadă, starea corpului câinelui revine la normal, va începe să mănânce din nou normal. Dacă în timpul estrusului, pe lângă refuzul alimentelor, nu se observă simptome înspăimântătoare, nu trebuie să vă faceți griji.

Când este foarte câine bătrân refuză să mănânce, apoi, foarte probabil, pur și simplu nu vrea să mănânce. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, deoarece la animalele în vârstă rata metabolică scade brusc și pur și simplu nu au nevoie de o cantitate mare de nutrienți. Există adesea cazuri în care câinii bătrâni stau la o dietă pe jumătate înfometată săptămâni întregi.. Poate doriți să vă duceți animalul la veterinar. Chiar dacă specialistul nu găsește nimic grav, probabil că va putea alege o dietă atractivă pentru animal care să deschidă pofta de mâncare..

Helmintic invazii. Un punct controversat. Mulți proprietari cred că câinele lor slăbește și mănâncă prost din cauza viermilor. Își umplu animalul de companie cu antihelmintici și pierd timp prețios, care ar fi mai bine petrecut cu tratamentul potrivit. Când viermii sunt cu adevărat „vinovați” de pierderea poftei de mâncare, se întâmplă pe fondul infecțiilor severe cauzate de condiții nesanitare, constante stres, zdrobire, hrănire cu furaje de calitate scăzută care nu satisfac nevoile animalului de nutrienți, macro și microelemente. Dar acest lucru este mai adevărat pentru câinii adulți. Puii sunt într-adevăr foarte greu de tolerat infestările helmintice, refuzând hrana și slăbind în mod catastrofal rapid. Când câinele nu se ridică deloc, nu bea sau mănâncă, sunați imediat la clinică. Este puțin probabil să poți face ceva singur.

Boli parodonțiu. În mod ciudat, dar numai cazurile foarte avansate de boli orale au un impact direct asupra apetitului câinilor. Acest lucru se datorează faptului că practic nu își mestecă mâncarea. Încărcare directă pe dinții nu atât de semnificativă și, prin urmare, reacția dureroasă poate să nu fie un motiv suficient pentru lipsa poftei de mâncare. Curățarea cu ultrasunete sau chimică a dinților de la creșteri poate ajuta adesea. calcul dentar. În cazurile mai severe, îndepărtați dinții bolnavi și tratați bolile infecțioase / inflamatorii ale cavității bucale.

Consumul de furaje de calitate slabă / momeli otrăvitoare / produse chimice de uz casnic etc.. Respingerea completă a furajelor după otrăvire este foarte indicativă. Otravurile lovesc foarte puternic organele interne, animalul nu este la îndemână să mănânce. Dacă are vărsături, salivând în mod constant din gură etc., atunci cu siguranță trebuie să îi arătați animalului de companie medicului veterinar, iar acest lucru trebuie făcut cât mai urgent posibil.

Boli ale tractului digestiv. Dacă câinele refuză să mănânce, vomită și el diaree, acest lucru poate indica o patologie gravă a sistemului digestiv. Acest lucru este indicat și de sete crescută. Când un câine bea mult, elimină toxinele din corp. Astfel, în prezența vărsăturilor și fecalelor fetide, nu este nevoie să vă angajați în activități de amatori: sunați imediat medicul veterinar. Cu cât câinele este mai tânăr sau mai în vârstă, cu atât este mai adevărată această regulă, deoarece câinii și puii mai în vârstă sunt foarte sensibili la deshidratare și poate muri rapid din cauza asta. Ce alte motive ar putea exista?

La câinii mai în vârstă, refuzul alimentelor se poate datora boli rinichi și ficat. Atunci când un câine este letargic și refuză să mănânce, toate membranele mucoase vizibile devin galbene, scad sau crește volumul zilnic de urină eliminat, trebuie să apelați urgent medicul veterinar. Ce să facă în continuare, el trebuie să decidă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fapte de bază pentru care un câine refuză să mănânce