Diaree la un catel la 2 luni: cauze și prim ajutor

Diaree

la un cățeluș de 2 luni, starea este alarmantă, doar dacă diareea poate duce la apariția severă deshidratare. Problema este că autotratamentul poate fi mai dăunător decât boala în sine. Înainte de a-i administra medicamentul pentru cățeluș, trebuie să aflați cauzele tulburărilor digestive..

informatii generale

Imediat, observăm că nu este strict recomandat tratarea diareei la un cățeluș de două luni acasă. Diareea nu este o boală independentă, este doar un simptom care apare adesea la otrăvire sau intoxicație.

Sistemul digestiv al puiilor este mult mai sensibil decât ai putea crede. Diareea poate fi cauzată de multe lucruri neașteptate, cum ar fi un tratament destinat puiilor. La vârsta de două luni, intestinele câinelui se adaptează doar la digestia alimentelor pentru adulți.

Notă! În mod normal, cățelușul merge la toaletă de 2-4 ori pe zi, consistența fecalelor poate fi subțire, culoarea variază de la galben la maro.

Dacă cățelușul merge la toaletă de mai mult de 5 ori pe zi, se consideră că are diaree. Stomacul și intestinele supărate nu se întâmplă niciodată fără un motiv, deoarece fenomenul în sine indică o funcționare crescută a membranelor mucoase. Creșterea secreției de mucus este un mecanism natural de apărare pentru membranele mucoase de toxine, daune etc. În prima etapă a diareei, scaunul devine nu lichid, ci puțin vâscos. Scaunul care este apos și spumos poate fi considerat diaree acută..

Este important să se țină seama de faptul că în timpul diareei la câinii adulți, fecalele devin mai ușoare, iar la pui se întunecă. Un simptom deosebit de alarmant sunt scaunele libere, verzi sau violet. Indiferent de cauza diareei, de îndată ce observați primele simptome, cățelușul trebuie transferat la diete flămândeînainte de a consulta un medic veterinar și de a prescrie un tratament.

Important! Durata unei diete de post în condiții de siguranță pentru un cățeluș nu trebuie să depășească 12 ore. Dacă este nevoie de o foame mai lungă, cățelușului i se oferă terapie de susținere..

Cauze diareice

Ce trebuie făcut dacă catelul are diaree, vărsături sau alte simptome alarmante, dar nu există nicio ocazie de a vizita medicul veterinar? Situația este dificilă, dar nu ai de ales decât să încerci să determini singur motivele.

Important! Loperamida este considerată un remediu eficient pentru oprirea diareei la animale, cu toate acestea, utilizarea acesteia fără diagnostic precis, prescripție medicală și supraveghere medicală este strict interzisă.!

Schimbarea puterii

O cauză frecventă a diareei la pui, care nu reprezintă o amenințare serioasă, este schimbarea bruscă a dietei. Desigur, cățelușul ar trebui transferat treptat la noua dietă, dar dacă a reușit să mănânce ceva interzis și, ca urmare, a început diareea, nu ar trebui luate măsuri speciale. Puneți animalul dvs. pe o dietă rapidă timp de 10-12 ore. Pentru a preveni deshidratarea, cățelușului i se poate administra soluția Ringer, pentru a reduce iritarea pereților intestinali Smecta sau Enterosgel.

Destul de des, puii transferați în hrana pentru adulți nu sunt capabili să se limiteze atunci când sunt plini. Mâncarea în exces contribuie la indigestie, primul simptom al acestuia fiind diareea. Pentru a preveni cățelușul să mănânce în exces, aportul zilnic de alimente trebuie să fie strict calculat și împărțit la numărul de hrană.

Sfat: scoateți vasul după 20 de minute. Dacă rămâne mâncare în el, acesta este un semn sigur că și tu supraalimentezi câinele. Dacă bolul este lins curat și cățelușul cere mai mult, trebuie să excludeți deficiența de vitamine și apoi să creșteți rata zilnică de hrănire.

Viermi

Chiar dacă ați cumpărat un cățeluș de la un crescător, nu se poate exclude faptul că este infectat cu paraziți. Cu o împerechere planificată, câinii primesc antihelmintic fonduri în 2 săptămâni. Ipotetic, animalele se pot infecta din nou cu paraziți sau puii pot fi infectați după naștere..

La vârsta de două luni, nu se recomandă prevenirea viermilor fără prescriere.

Dacă bănuiți că cățelușul este infectat cu paraziți, sunt necesare măsuri preventive. efectuați cu ajutorul unor suspensii speciale pentru copii.

Corp strain

Puii mici sunt foarte jucăuși și adoră să mestece diverse obiecte. Chiar și în cel mai responsabil proprietar, un cățeluș poate înghiți un obiect străin care va irita pereții intestinali și va provoca diaree. În cel mai bun caz, dacă obiectul este mic și nu are margini ascuțite, acesta va ieși natural în termen de 2-4 ore după înghițire.

Important! Dacă catelul a înghițit ceva periculos, cum ar fi un ac sau o bucată de pungă de plastic, acesta trebuie dus de urgență la medicul veterinar.

Datorită curiozității tinerilor cățeluși, trauma stomacală ca urmare a ingestiei de obiecte străine este, din păcate, un fenomen obișnuit. În caz de traume la nivelul stomacului sau intestinelor, diareea este cea mai mică consecință pe care o poate avea proprietarul unui câine.

După cum arată practica, cu o intervenție chirurgicală într-un timp scurt, viața animalului este salvată cel mai adesea. Obiectele străine deosebit de periculoase includ ace, cuie, folie, pietre de râu, fragmente de ramuri sau scobitori..

Important! Celofanul, deși nu rănește pereții stomacului și intestinelor, poate duce la blocaje. Care este plin de intoxicație severă și moarte a animalului într-o zi sau chiar câteva ore.

Alergie

Alimentele și alergiile atopice au devenit din păcate frecvente în multe rase de câini. Când se trece la mâncarea pentru adulți, se poate dovedi că catelul nu este în măsură să digere unul sau mai multe alimente. Cand alergii la mancare, pe lângă diareea recurentă în mod constant, veți observa umflarea membranelor mucoase, salivare crescută și mâncărime.

Alergia alimentară este o afecțiune neplăcută, dar nu promite dificultăți serioase. Odată ce ați identificat în mod clar alimentele la care reacționează corpul câinelui, acesta ar trebui eliminat din dietă. Dacă câinele are o reacție alergică la o serie de alimente care trebuie incluse în dietă, este mai bine să transportați animalul de companie la un aliment hipoalergenic special..

Este demn de remarcat faptul că mulți câini alergici nu digeră anumite mărci de alimente hipoalergenice. Dacă nu aveți experiență în menținerea câinilor cu alergii, este mai bine să contactați medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la selectarea unei diete sau a furajelor specializate.

Important! În caz de alergie atopică, diagnosticul trebuie pus de un medic veterinar, deoarece simptomele sunt foarte vagi și pot indica o afecțiune ascunsă care amenință viața animalului.

Pe lângă alergii, cățelul poate suferi de intoleranță individuală. Cel mai adesea, intoleranța individuală se manifestă după administrarea de agenți profilactici sau medicamente. Separat, trebuie să evidențiați intoleranță la lactoză, ca trăsătură congenitală a multor câini adulți.

La vârsta de 2 luni, intoleranța la lactoză este foarte rară, atunci când cățelușul crește și atinge vârsta de 4 luni, corpul său poate să nu mai perceapă laptele ca produs alimentar. Câinii cu intoleranță la lactoză sunt sfătuiți să excludă laptele integral din dietă, dar produsele lactate fermentate și brânza de vaci nu sunt interzise.

Viruși

Până la 3 luni, puii sunt protejați de imunitatea mamei, pe care o primesc cu lapte. Dacă câinele a fost vaccinat sau a avut anumite boli virale, cățelușul va fi protejat de acestea timp de exact trei luni. Dacă puiul a fost hrănit artificial, sistemul său imunitar nu poate rezista nici măcar unei surse slabe de virus.

Diareea cu un miros evident putrid, incluziuni sângeroase sau culoare verde, poate indica dezvoltarea unei boli periculoase - enterita parvovirusului. După cum arată practica, cu enterită, puii mor fie din cauza distrugerii pereților intestinali și a perforației acestora, fie din cauza deshidratării. La cea mai mică suspiciune de infecție cu virusul, cățelușul trebuie dus la medic pentru asistență de urgență.

Avitaminoza

Diareea recurentă regulată la un cățeluș tânăr poate indica avitaminoza. Este dificil să oferiți unui organism în creștere o gamă completă de vitamine și minerale, mai ales dacă nu aveți experiență în păstrarea câinilor și ați decis să hrăniți sala cu produse naturale.

Pentru prevenirea deficitului de vitamine, puii sunt recomandați să ia cursuri de vitamine. Complexele care conțin vitamine și oligoelemente pot fi achiziționate la un magazin de animale de companie sau la o farmacie veterinară. La recomandarea medicilor veterinari și a proprietarilor experimentați de câini, este mai bine să opriți alegerea pe mai multe complexe care conțin 3-8 componente și să le alterneze.

Important! Citiți cu atenție instrucțiunile pentru complexele de vitamine sau contactați medicul veterinar pentru a clarifica doza! Amintiți-vă, un exces de vitamine și oligoelemente nu este mai puțin periculos decât lipsa acestora.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la un catel la 2 luni: cauze și prim ajutor