Diaree la pui: toate cauzele posibile, tratament (medicamente), nutriție, prevenire

Orice modificare a stării sau comportamentului câinelui ar trebui să-i alerteze pe proprietari. Chiar dacă credeți că diareea la un cățeluș este o consecință a otrăvirii ușoare sau a consumului de alimente grase, trebuie să înțelegeți că stomacul supărat semnalează cel mai adesea defecțiuni sistemice și funcționale în corpul animalului.

De asemenea diareea nu este o boală independentă, ci unul dintre simptomele infecțiilor virale și bacteriene, bolile invazive. Prin urmare, dacă bebelușul are diaree, nu ignora problema. Tratamentul prematur al unui prieten cu patru picioare duce nu numai la deshidratare, intoxicație, ci și în cazuri severe poate provoca moartea. Ce cauzează diareea la pui? Cum să tratezi un cățeluș acasă și ce să faci dacă câinele este în mod constant denigrat și în termen de două zile starea nu se îmbunătățește?

Cauzele diareei la pui

Un cățeluș sănătos are un apetit bun, crește rapid și crește în greutate, arată activ și vesel. Bebelușul are scaune normale - o consistență solidă, uniformă, de culoare gălbuie-maronie. Fecalele puilor nu trebuie să conțină mucus, spumă, substanțe sângeroase, particule de alimente nedigerate și alte incluziuni necaracteristice..

Dacă observați că bebelușul a început să-l calomnieze, cățelușul are frecvent scaune libere, trebuie să înțelegeți că supărarea digestivă a unui câine mic se poate termina foarte rău, mai ales dacă diareea nu dispare în 24-48 de ore.

Important! O singură diaree la un cățeluș, de regulă, nu provoacă îngrijorări puternice, dar dacă diareea durează mai mult de o zi și starea animalului se agravează, pe lângă intoxicație și deshidratare, aceasta poate indica o problemă de sănătate care trebuie eliminată imediat..

Prin urmare, trebuie să evaluați în mod adecvat situația și să înțelegeți ce a cauzat și provocat diareea la câine..

Cauzele diareei la pui:

 • otrăvire cu furaje de calitate scăzută, alimente învechite, produse chimice;
 • dieta dezechilibrata;
 • mâncare prea grasă (afumături, carne grasă);
 • tulburare metabolică;
 • dantura, schimbarea dintilor;
 • boală autoimună;
 • intoleranță la componentele furajelor;
 • indigestie, utilizarea alimentelor slab digerabile, produse de la masa noastră;
 • mâncare excesivă obișnuită;
 • infecții intestinale (colibaciloza, disbioză);
 • boli virale, bacteriene, invazive;
 • neoplasmele din tractul digestiv.

Diaree la pui poate fi cauzată de o reacție alergică la orice iritant, obiecte străine din tractul gastro-intestinal, puternice stres, o tranziție bruscă la un nou tip de mâncare.

O schimbare bruscă a regimului și a dietei duce adesea la indigestie. Prin urmare, diareea poate fi rezultatul introducerii de noi produse sau apare la schimbarea furajului, de exemplu, la trecerea la alimente naturale din produse gata preparate furaje industriale.

Scaunele libere la un cățeluș se notează când pancreatită, hepatic, insuficiență renală, hipo- deficiențe de vitamine, afecțiuni respiratorii (ARVI). Diareea la un cățeluș sănătos la 4 luni este declanșată cel mai adesea de schimbarea dinților din lapte.

Diareea abundentă, diareea cu sânge, apă, mucus este unul dintre simptomele caracteristice infecțiilor virale, bacteriene, fungice, parazitare (ciuma carnivorelor, enterită, hepatită, leptospiroza).

Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei la un cățeluș la vârsta de 2 până la 3 luni sau la câinii mai în vârstă este infestarea helmintică.. Viermi (helminți) nu numai că consumă substanțe nutritive din furaje, alimente, ci și perturbă integritatea țesuturilor, membranelor mucoase din tractul digestiv, ceea ce duce la perturbări în funcționarea lor.

Dacă scaunul are un miros neplăcut, există mucus în scaun, particule alimentare nedigerate, sânge, diaree este înlocuită constipație, câinele pierde în greutate, nu ezitați, animalul dvs. de companie este infectat cu endoparaziți.

Alte motive

Rețineți că puii au adesea diaree după aceea viermi sau după vaccinări. De regulă, o afecțiune similară se manifestă la câteva ore după administrarea antihelmintice sau introducerea unui vaccin preventiv. Diareea la un cățeluș după vaccinare este cauzată de reacția organismului la introducerea anticorpilor străini cu vaccinul. În același timp, astăzi, datorită utilizării produselor biologice moderne pentru imunizare, scaunele libere la pui sunt observate extrem de rar..

Pe lângă o tulburare intestinală, sunt posibile și alte manifestări în prima zi (vărsături, greață, activitate scăzută, alergie, somnolenţă, refuzul de a mânca).

Important! După imunizare, deparazitare, monitorizați cu atenție starea animalului de companie timp de două până la trei zile.

Simptomele adverse după vaccinare ar trebui treceți în 24-36 de ore. Dacă starea animalului de companie nu a revenit la normal, cățelul se înrăutățește, consultați un medic veterinar. Diareea acută debilitantă, vărsăturile, letargia, alte simptome indică apariția bolii, care a fost latentă și intensificată după imunizarea profilactică.

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor farmacologice provoacă, de asemenea, tulburări de stomac la animale din cauza dezechilibrului microflorei intestinale benefice. O afecțiune similară este observată după un curs de terapie antibiotică-antiretrovirală, tratament cu sulfonamide.

Este posibil ca puiul să fi mâncat ceva în timpul unei plimbări sau ca o delicatese, au fost folosite produse de la masa noastră. Prin urmare, când vă plimbați cu animalul de companie, controlați-i comportamentul și asigurați-vă că îl înțărcați de la ridicarea „gustărilor” periculoase de pe sol care pot provoca o puternică otrăvire.

Diaree la puii nou-născuți

Diareea acută la puii nou-născuți este un simptom foarte alarmant. Sistemele imune și digestive ale bebelușilor nu sunt pe deplin dezvoltate. Tractul digestiv nu conține toate enzimele, microorganisme benefice responsabile de digestie. Prin urmare, tractul digestiv al puilor tineri este foarte vulnerabil. Orice factor negativ poate provoca diverse tulburări sistemice și funcționale, poate provoca perturbări în funcționarea tractului gastro-intestinal.

Important! În primele zile după naștere, o ușoară supărare intestinală este normală. Adaptarea la noile condiții are loc. În plus, un câine mamă grijuliu își linge în mod constant bebelușii. Prin urmare, nu este întotdeauna posibil să se determine consistența scaunului. Monitorizați constant și cu atenție starea puilor nou-născuți. Bebelușii ar trebui să fie calmi, să se îngrașe zilnic.

Dacă un cățeluș de o lună este pe un artificial hrănire, în caz de încălcare a regimului de hrănire, supraalimentare, precum și în cazul în care bebelușul nu primește alimente de calitate inferioară de calitate inferioară (înlocuitori ai laptelui matern, formulă), se observă foarte des diaree.

Stomac deranjat puii lunari pot avea lapte de la. Puii primesc protecție imună, nutrienți, vitamine din laptele matern. Prin urmare, dacă o cățea care alăptează este bolnavă, slăbită, primește o dietă dezechilibrată de calitate slabă, acest lucru îi va afecta nu numai sănătatea, ci și starea copiilor..

Cu o ușoară supraalimentare, excrementele au o culoare gălbuie, cu una puternică - o culoare verde, galben strălucitor, care se explică prin prezența bilei neschimbate în fecale. Provocată de mișcarea prea rapidă a maselor de furaje prin intestine. Scaunul lichid gri indică o încălcare a activității enzimei, care este declanșată de supraalimentarea.

La un cățeluș de o săptămână, stomacul supărat poate semnala o infecție infecție strepto-stafilococică, Escherichia coli (disbacterioză). Escherichia coli este un microorganism patogen condiționat care trăiește în tractul digestiv, dar sub influența factorilor negativi își manifestă patogenitatea și se înmulțește rapid, ceea ce duce la dezvoltarea enteritei, colibaciloza. Aceste boli sunt diagnosticate cel mai adesea la puii slăbiți sau la „artificiali” supraalimentați.

Infecțiile intestinale la puii de două luni sunt destul de agresivi, într-o formă acută și pot provoca moartea întregului așternut. Prin urmare, tratamentul trebuie efectuat imediat. Pregătirile, un curs de tratament va fi prescris de un medic veterinar, pe baza rezultatelor diagnosticului, cauza principală.

Tabloul clinic cu diaree

Diareea (diareea) este o afecțiune caracterizată prin mișcări frecvente ale intestinului. Excrementele au o consistență lichidă, lichidă, apoasă. Diareea la câini poate fi acută și cronică, care apare periodic dacă factorii negativi care au provocat diareea continuă. Dar, de regulă, diareea persistentă indică modificări profunde, tulburări ale corpului.

Important! Diareea cronică se observă cel mai adesea la Ciobanii germani, mari danezi, Bordeaux. Yorkies, Ciobani din Rusia de Sud, Pinschers.

După cum sa menționat deja, indigestia nu este o boală separată independentă, ci un simptom al oricăror patologii, boli, perturbări ale corpului. Prin urmare, pe lângă diaree, proprietarii ar trebui să fie avertizați cu privire la următoarele simptome:

 • paloare, galbenitate, cianoza (cianoza) membranelor mucoase;
 • letargie, apatie, depresie, somnolență;
 • lipsa de răspuns la stimuli externi;
 • refuzul alimentelor, delicii preferate;
 • blana murdara langa anus;
 • o creștere a volumului abdomenului;
 • descărcare mucoasă, mucopurulentă din nas, ochi;
 • ascensiune / cădere accentuată temperatura;
 • frisoane, febră;
 • tuse, scurtarea respirației superficiale, rapide;
 • modificarea ritmului cardiac;
 • mișcări intestinale dureroase, urinare;
 • refuzul apei sau invers, sete crescută.

Tabloul clinic, severitatea, intensitatea manifestării simptomelor, dacă sunt cauzate de o infecție sau boală, depinde de stadiul, forma bolii, caracteristicile individuale, rezistența, potențialul imunitar.

Observând că cățelușul nu mănâncă nimic, a devenit letargic, apatic, se observă alte simptome secundare, nu întârziați vizita la medicul veterinar.

Cu cât este oferită mai devreme asistență calificată, cu atât mai multe șanse ai să salvezi iubitul tău animal de companie. Cele mai multe boli infecțioase, bacteriene au un curs agresiv, apar într-o formă acută, subacută. Unele boli pot fi vindecate la începutul dezvoltării lor. În același timp, aportul necontrolat de medicamente, automedicația nu va da rezultate, poate provoca consecințe grave.

De ce diareea este periculoasă

Principalul pericol al diareei profunde prelungite este că substanțele nutritive sunt îndepărtate foarte repede din corp, echilibrul apă-electrolit, procesele metabolice, reacțiile acido-bazice sunt perturbate.

Dacă catelul are diaree, poate duce la intoxicație, deshidratare (deshidratare), care la rândul său duce la diverse încălcări.

Important! Odată cu funcționarea normală a intestinului, aproximativ 55-70% din lichidul de intrare este absorbit în organism și, cu diaree, nu intră în fluxul sanguin și este aproape complet excretat cu mase fecale..

Odată cu diareea, puii nu se îngrașă, pierd rapid în greutate, arată slăbiți, letargici. Temperatura corporală totală scade. Starea stratului se deteriorează. Pielea este îngroșată. Membranele mucoase devin uscate, ceea ce duce la deteriorarea funcției lor de protecție a barierei. Deshidratarea prelungită este fatală și foarte periculoasă pentru sănătatea unui animal de companie mic, în special pentru câinii în miniatură, rasele decorative.

Frecvența mișcărilor intestinale, culoarea, consistența fecalelor va ajuta la determinarea a ceea ce a cauzat supărarea intestinală..

Diaree verde, galbenă la un cățeluș

Dacă fecalele au o consistență lichidă apoasă, de culoare verde sau galben strălucitor, un miros neplăcut, ascuțit - aceasta indică anomalii în funcționarea ficatului, otrăvire severă, disbioză, care provoacă parazitarea microorganismelor putrefactive în diferite părți ale intestinelor câinelui. Se dezvoltă încălcând regimul, regulile de hrănire, consumul de alimente mucegăite, putrede, cu semințe de bacterii. Disbacterioza poate apărea și după administrarea anumitor medicamente..

Important! Endotoxinele, care secretă flora patogenă putrefactivă în procesul vieții, afectează negativ ficatul, rinichii, alte organe și sisteme interne din organism, provoacă inflamații în intestinele animalelor.

Acut diaree verde la pui, diareea abundentă apare adesea la otrăvirea cu alimente învechite.

Diaree galbenă cel mai adesea se dezvoltă pe fondul insuficienței hepatice cronice acute, precum și cu blocarea căilor biliare. Culoarea necaracteristică a excrementelor se datorează producției crescute de bilirubină, o încălcare a producției de enzime biliare. Pe măsură ce patologia progresează, culoarea scaunului va deveni mai intensă, iar starea câinelui se va agrava.

Diaree albă, neagră

Diareea albă acută sau recurentă este un semn al disfuncției pancreasului. În plus, diareea albă semnalează probleme și patologii hepatice. Bilirubina este responsabilă pentru culoarea fecalelor. Enzimele și acizii biliari participă la procesele de digestie. Lipsa bilei, blocarea conductelor biliare provoacă diaree albă la animale, care este de obicei cronică. chiar dacă diareea albă apare intermitent, vă recomandăm să arătați catelului sau câinelui adult unui medic veterinar.

Dacă puiul tău are diaree negru, aceasta indică sângerări interne. Culoarea închisă a excrementelor este dată de sângele pe jumătate digerat, care a cedat acțiunii enzimelor, sucul gastric. Cauza diareei sângeroase este trauma la pereții tractului digestiv cu oase sau obiecte străine ascuțite pe care cățelul le-ar putea înghiți accidental pe stradă sau în timpul jocului.

Diareea neagră închisă se observă cu sângerări în tractul gastro-intestinal superior. Diaree stacojie strălucitoare - cu sângerări în intestinul gros și subțire.

Diaree sângeroasă, slabă, diaree cu apă

Dacă un cățeluș are diaree, sângele este vizibil în fecale (cheaguri, fire, pete) - acesta este un simptom foarte alarmant care este detectat în bolile bacteriene-virale, invazive. Deci, diareea sângeroasă se întâmplă cu hepatita virală, c, enterita cu coronavirus, adenovirus, ciuma carnivorelor, Aujeszky, formă avansată de colibaciloză.

Important! Enterita, indiferent de etiopatogenie, ciuma carnivorelor este foarte periculoasă pentru puii mici, dacă nu începeți tratamentul imediat, infecțiile pot provoca complicații grave și pot provoca moartea unui animal de companie mic. Bolile sunt cele mai sensibile la pui de la două la trei luni și până la un an, nu la câinii tineri vaccinați, câini care sunt ținuți în condiții adverse. Dacă cățelul dvs. are diaree sângeroasă, consultați medicul veterinar!

Diareea cu mucus la un cățeluș este un semn de helmintiază. Viermii care trăiesc în intestine, ficat, inimă duc la dezvoltarea proceselor inflamatorii în tractul gastro-intestinal, perturbă procesele digestive. Cu helmintiază, există spumă în fecale, elemente ale paraziților morți, particule alimentare nedigerate, substanțe sângeroase.

Dacă cățelușul are diaree cu mucus, o afecțiune similară poate fi cauzată și de inflamația acută a intestinului gros, care apare din cauza hrănirii de calitate slabă, a prezenței alimentelor grase în dietă.

Diareea cu apă la pui se dezvoltă datorită pătrunderii unei cantități mari de lichid în intestine. Apare adesea în stadiul inițial al bolii. Diareea apoasă este cauzată de substanțe osmotice (fructoză, zaharoză) pe care puii le pot mânca accidental. Înlocuitorii zahărului sunt dulci, așa că câinii sunt bucuroși să le mănânce în cantități mari..

Ce să faci dacă puiul tău este denigrat

Înainte de a vă trata catelul, asigurați-vă că câinele nu are diaree din cauza infecției sau a oricărei afecțiuni medicale. Analizați ce ar fi putut declanșa o supărare intestinală care a înrăutățit câinele.

Răspunde la următoarele întrebări:

 • Indiferent dacă animalul de companie a fost trecut la o dietă nouă sau a primit alimente familiare.
 • Care a fost scaunul ieri, alaltăieri.
 • Cu cât timp în urmă a fost deparazitare, imunizare.
 • Puiul a avut contact cu alte animale (pisici fără stăpân, câini, păsări).
 • Dacă câinele ar putea ridica ceva la o plimbare.

Să ne amintim că diareea sângeroasă, diareea cu mucus în combinație cu vărsături, letargie, greață, refuzul de a mânca și alte simptome necesită o abordare calificată a tratamentului. În acest caz, sunați medicul veterinar acasă sau duceți animalul la clinică.

Sfat! Dacă catelul are scaune libere, este foarte important să evaluați în mod adecvat situația. Observați cu atenție câinele, starea, comportamentul acestuia. Dacă situația se înrăutățește, animalul se înrăutățește, contactați urgent medicul veterinar.

Dacă nu există vărsături, cățelușul răspunde în mod adecvat la stimuli, este viguros, nu refuză mâncarea, temperatura este normală și cel mai probabil cauza scaunelor libere la câine este supraalimentarea, otrăvirea cu alimente învechite, tratamentul poate fi efectuat acasă. În primul rând, pune-ți animalul de companie dieta flămândă 12-24. Reprezentanți ai raselor miniaturale, pitice, de asemenea puii nou-născuți nu trebuie hrăniți mai mult de 6-10 ore.

În acest caz, animalul de companie trebuie să aibă acces constant la apă fiartă de băut proaspătă. Dacă animalul de companie refuză să bea singur, toarnă apă în gură în porții mici printr-o seringă obișnuită fără ac. Apa poate fi înlocuită cu ceai dulce, preparate din plante.

Chiar dacă câinele cerșește mâncare, tratează, orice mâncare din prima zi este interzisă. Mai ales dacă mucusul este prezent în excremente. Mâncarea poate provoca vărsături și va înrăutăți situația..

Important! Postul va ameliora inflamația din intestine, organele tractului digestiv și, de asemenea, poate opri sângerările interne minore. Postul va opri diareea dacă este cauzată de o dietă necorespunzătoare, dezechilibrată sau de o schimbare bruscă a hranei.

Pentru a normaliza echilibrul electroliților și pentru a umple pierderile de lichide din organism, dați-i cățelușului Soluție de regidron. Dozajul depinde de vârsta, greutatea câinelui. În cazurile severe avansate, se efectuează terapia prin perfuzie. Puii intravenoși sunt injectați cu soluții fiziologice (glucoză izotonică, soluție Ringer-Locke).

Sorbanții vor ajuta la eliminarea intoxicației, acțiunea toxinelor:

 • Cărbune activ (1 comprimat pe 10 kg de greutate).
 • Smecta.
 • Polisorb.
 • Enterosgel.

Remediile de mai sus pot fi folosite și pentru diaree de etiologie necunoscută.. Principalul lucru este să respectați doza și să monitorizați cu atenție starea câinelui..

În cazul crampelor intestinale, peristaltismul puternic, Papaverina, No-Shpu pot fi diluate în apă. Spasmele din tractul gastro-intestinal, de asemenea, ameliorează rapid Smecta. În plus, medicamentul adsorbe toxinele, neutralizează virușii și bacteriile. Dozajul, frecvența de admitere depinde de frecvența, natura fecalelor, vârsta, greutatea catelului. Dizolvând punga în apă caldă, puii de 2-4 luni primesc 0,3-0,5 ml de mai multe ori pe zi.

Important! Nu se recomandă administrarea Smecta împreună cu alte medicamente, în caz de obstrucție intestinală, hipersensibilitate la componentele medicamentului.

Pentru diaree, puteți oferi câinelui amidon de cartofi (dizolvați o lingură în apă caldă), un decoct de scoarță de stejar, mușețel, sunătoare, salvie, șarpe. Aceste produse simple și accesibile sunt astringente, antiinflamatorii. Dacă cățelușul are diaree, simptomele diareei sunt ameliorate rapid de apa de orez abruptă.

Dacă aveți diaree abundentă severă, administrați câinelui dumneavoastră Loperamidă, Imodium, după calcularea dozei corecte. Pentru a normaliza populațiile utile de microflora intestinală, cățelușului i se vor prescrie agenți enzimatici, procinetici, probiotice (Lactovit, Linex, Hilak Forte, Mezim, Pankretin, Enterol, Lactobacterin, Lactobifadol).

Cu un tratament în timp util, bine organizat, diareea acută de natură neinfecțioasă poate fi eliminată în două până la trei zile.

Tratarea diareei infecțioase

Pentru diareea bacteriană, infecțioasă, medicii veterinari prescriu Levomycetin, Enterofuril (1 ml pentru fiecare 2,5 kg), Nifuroxazidă, Furazolidonă. Dozajul, frecvența administrării, durata tratamentului sunt selectate de către un medic veterinar în fiecare caz..

Pe lângă tratarea diareei, terapia vizează ameliorarea simptomelor generale, normalizarea stării unui animal bolnav. Pacienților cu patru degete li se prescriu agenți antiinflamatori, tonici, antibacterieni și antibiotice cu spectru larg. Pentru a elimina vărsăturile - Cerucal, Raglan, alte medicamente antiemetice. Dacă câinele suferă de vărsături debilitante, animalul este complet restricționat în hrană și apă. Toate medicamentele necesare, medicamentele pentru deshidratare se administrează intravenos (picături).

Important! În timpul tratamentului, proprietarii trebuie să respecte cu strictețe toate recomandările medicului veterinar.

Durata tratamentului poate dura de la patru la șapte zile sau mai mult. Nu săriți să luați medicamente, nu depășiți doza indicată în adnotarea la medicament. Medicamentele din tablete sunt cel mai bine măcinate în pulbere, amestecate cu apă și turnate în gura animalului de companie folosind o seringă de introducere sau obișnuită fără ac. Puteți, de asemenea, să le adăugați la mâncare sau să le serviți cu deliciul preferat..

Dacă cățelușul are diaree din cauza infestării helmintice, pe lângă tratamentul principal, vor fi prescrise agenți antihelmintici complexi (IN-AP, prazicid, drontal. Milbemax). Pentru pui, cel mai bine este să achiziționați un antihelmintic în suspensie sau sub formă de cuburi de zahăr. Aceste medicamente au un gust bun, astfel încât tratamentul va trece fără probleme..

Hrănirea pentru diaree

Rețineți că în prima zi câinele este ținut la o dietă strictă. Sunt permise numai apă potabilă, decocturi din plante. În a doua zi, dacă starea animalului de companie mic se normalizează treptat, hrăniți animalul de companie în porții mici și numai alimente moi ușor de digerat.

Puteți oferi cățelușului pui fiert, carne de curcan, vițel, bulion slab. Introduceți treptat produse lactate fermentate în dietă - brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, invers, iaurt natural (bifidyogurt), chefir. Nutriția laptelui fermentat are un efect benefic asupra tractului digestiv, normalizează flora intestinală.

În a treia zi, puteți oferi animalului dvs. de companie legume fierte, fierte, fără a le condimenta cu ulei vegetal. Din cereale cel mai bine este să dai hrișcă, orez, fulgi de ovăz, fierte în apă sau bulion slab de carne.

Introduceți alimentele noi în dietă treptat, în porții mici. Nu vă supraalimentați cățelul pentru a evita din nou să provocați indigestie. Trebuie să vă hrăniți animalul de companie în porții mici în același timp. Până la recuperarea completă, nu hrăniți puii de 2-3 luni carne crudă și chiar mai mult pește.

Dieta obișnuită obișnuită cu care este obișnuit câinele poate fi returnată numai după ce diareea s-a oprit complet.. În același timp, în primele zile după recuperare, monitorizați starea animalului de companie. Oferiți alimente proaspete, ușor digerabile, furaje speciale. În mod ideal, este mai bine să urmați o dietă terapeutică încă câteva zile..

Prevenirea

Pentru a preveni apariția diareei la pui, în primul rând, proprietarii care și-au asumat responsabilitatea pentru viața și sănătatea prietenului cu patru picioare trebuie să creeze condiții optime pentru animalul de companie, îngrijire sistematică.

Este foarte important să vă gândiți la tipul de hrană (hrană naturală, hrană gata preparată), să respectați regimul și normele de hrănire. Dieta trebuie să fie hrănitoare, echilibrată, de înaltă calitate. Dacă câinele este alimentat natural, completați meniul cu complexe de vitamine și minerale, aditivi. Dacă preferați hrană industrială gata făcută, alegeți produse de mărci cunoscute și mărci marcate cu clasa premium, „extra”.

Pentru a nu provoca un stomac deranjat, tulburări metabolice, nu dați cățelușului hrană de pe masa dumneavoastră. Alimente fumate interzise, ​​alimente condimentate, murate, sărate, alimente grase. Nu vă hrăniți câinele cu oase lungi, pește crud sau produse din carne, organe de calitate îndoielnică sau care nu sunt fierte. Mâncarea trebuie să fie proaspătă, la temperatura camerei. Nu uitați, câinele trebuie să aibă întotdeauna apă proaspătă de băut în castron, să mențină vasele curate și să curățați în mod regulat zona de hrănire.

Nu uitați de necesitatea imunizărilor preventive, deparazitare. Tratați blana catelului de ectoparaziți, care sunt purtători de viruși și bacterii periculoase. Schema optimă de vaccinare, medicamentele pentru lupta împotriva endo-ectoparaziților vor fi selectate de un medic veterinar.

Vă recomandăm să vă duceți animalul la centrul veterinar de două ori pe an pentru diagnostic complet. Amintiți-vă viața și sănătatea cățelușului din mâinile voastre!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la pui: toate cauzele posibile, tratament (medicamente), nutriție, prevenire