Pe gât: ce să faci dacă câinele tău se îneacă?

Adesea în timpul prânzului sau cinei, un câine domestic se uită în ochii proprietarului, cerându-i o delicatese de la masă. Iar proprietarii, cu cele mai bune intenții, îi dau oase de pui pentru a-i mulțumi animalului de companie. Nu este un secret faptul că este cu oase atât de subțiri și tubulare încât este ușor de sufocat. Și atunci apar întrebări: cum să te comporti dacă câinele tău s-a înecat cu un os, ce să faci și cum, dacă este necesar, să induci vărsături la câinele afectat? Acum să vorbim despre asta!

Să evidențiem următoarele:

 1. Cer moale. Câinii cu față scurtă, cum ar fi Pekingese sau Pug, au un palat foarte moale care poate fi atras în gât atunci când respirați. Pentru ei câinele se poate sufoca.
 2. Aer rece. Cu infecția cu adenovirus, câinele poate tuse ca și cum ar încerca să tuse un os în gât. Cu toate acestea, acesta este un simptom al unei boli în care tusea apare sau se agravează atunci când câinele inhalează aer rece..
 3. Obiect străin. Și, în cele din urmă, un animal se poate sufoca într-adevăr atât pe un os, cât și pe obiecte mici. De exemplu, atunci când se joacă cu copiii cu jucăriile lor.

Semne

Deci, care sunt semnele că câinele tău se sufocă??

Cel mai probabil animalul tău de companie s-a înecat cu ceva dacă observi:

 1. Înghițirea frecventă a salivei. Înghițind, animalul încearcă să împingă obiectul blocat în sine.
 2. Tuse. Dacă prima metodă nu a ajutat-o, va încerca să împingă obiectul afară cu o tuse..
 3. Vărsături.
 4. Comportament neliniștit. Veți observa modul în care animalul dvs. de companie va alerga, tulburându-se și agitat.
 5. Salivație abundentă. Un obiect din gât poate interfera cu înghițirea salivei și va curge din gură..
 6. Respiratie suieratoare la respiratie.

Dacă animalul începe să se sufoce, acesta este un semn foarte periculos..

Toate semnele suplimentare că câinele se sufocă indică faptul că are nevoie de ajutor urgent:

 • întinderea gâtului;
 • gingii albastre;
 • slăbiciune;
 • mișcare toracică vizibilă în absența respirației externe.

După ce ați observat toate aceste semne, trebuie urgent să acordați animalului de companie primul ajutor.!

În clinica veterinară, un corp străin a fost îndepărtat din esofag, care a rănit membrana mucoasă. Iată un videoclip de pe canalul Youtube al clinicii de Alexandr Chernov.

Primul ajutor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă câinele tău se sufocă este să examinezi gâtul pentru a găsi un obiect străin. Văzând un os blocat în gâtul animalului dvs. de companie, încercați să evaluați situația la întrebarea: puteți elimina în mod independent obiectul? Dacă micuțul prieten nu se sufocă, puteți aștepta până când își curăță puțin gâtul, așa că poate scăpa singur de problema lui. Dar dacă respirația este slabă sau șuierătoare, nu puteți ezita!

Penseta poate fi folosită pentru a îndepărta un obiect blocat în gât. Dacă, după ce ați examinat gâtul, ați văzut un os și ați stabilit că îl puteți apuca cu o pensetă, atunci încercați să deschideți gura animalului cât mai larg posibil și să scăpați-l de osul blocat. Dar dacă nu sunteți sigur că puteți apuca un obiect cu o pensetă sau pacientul nu stă liniștit, este mai bine să nu riscați. La urma urmei, fără a prinde osul, îl puteți împinge în interior și acest lucru va aduce dificultăți și mai mari.

Există un alt mod de a scăpa animalul de companie de un os blocat. Ca și în cazul oamenilor, câinele poate fi dat peste cap. Așadar, veți cere ajutor nu numai legile fizice ale naturii, ci și forța gravitației..

Dacă acest lucru nu a ajutat, atunci puteți folosi trucul Heimlich. Totuși, amintiți-vă că, dacă nu știți cum să o faceți corect, atunci este mai bine să nu riscați. O manevră Heimlich executată incorect poate duce la răniri mai grave. De exemplu, coaste fracturate și leziuni toracice.

Dacă nu sunteți sigur dacă vă puteți scăpa independent animalul de companie de un oaspete înfipt în gât, atunci este mai bine să contactați medicul veterinar. Dacă brusc animalul este inconștient, atunci este necesar să curățați urgent căile respiratorii și să îi oferiți respirație artificială!

Dacă ai un câine mare

Dacă sunteți proprietarul unui câine mare, există o tehnică care este similară cu tehnica de a ajuta o persoană care se sufocă. Prindeți animalul în jurul corpului, astfel încât pumnul unei mâini să se sprijine pe burta câinelui, unde se termină sternul. Ar trebui să existe un pumn strâns, cu excepția degetului mare. Prindeți acest braț cu cealaltă mână, așezând pacientul din mâini în încuietoare. Apoi apăsați brusc și ferm în sus și înainte spre cap. Repetați aceste mișcări de cinci ori. Apoi verificați-vă gâtul și scoateți obiectul împins afară de recepție. Dacă osul nu a fost îndepărtat, atunci tehnica poate fi repetată.

Dacă sunteți un mic proprietar de câine

Un câine mic trebuie ridicat și ținut, apăsând coloana vertebrală pe piept, cu capul sus. Cu pumnul pe burtă, chiar sub stern, dă câteva lovituri rapide în sus și în sus. Cu cealaltă mână, țineți capul câinelui pe piept. Verifică-ți gâtul. Dacă obiectul nu este împins afară, atunci puteți repeta tehnica.

Cum să provocați vărsăturile unui prieten cu patru picioare?

Inducerea vărsăturilor, desigur, este o sarcină neplăcută, dar în unele cazuri este pur și simplu necesară! Dar acest lucru trebuie făcut doar la sfatul unui medic veterinar! Astfel de sfaturi pot fi obținute și prin telefon, descriind situația unui specialist..

Deci, dacă medicul v-a recomandat acest mod de a scăpa de un obiect străin de la un animal și nu știți cum să provocați vărsăturile unui câine, atunci faceți următoarele:

 1. Dați câinelui dvs. 3% apă oxigenată de băut. Calculul volumului este după cum urmează: pentru 4,5 kg de greutate animală, trebuie să se dea 5 ml de soluție. Puteți să o turnați cu o seringă fără ac direct în gura victimei.
 2. Apoi faceți animalul de companie să se plimbe, astfel încât soluția să funcționeze mai repede..
 3. Dacă după 15 minute rezultatul dorit nu este atins, atunci îi puteți oferi o altă porțiune din soluție.

Cu toate acestea, dacă după următoarele 15 minute nu s-a întâmplat nimic, atunci soluția de hidrogen nu ar mai trebui administrată! Apelați un consultant sau, mai bine spus, duceți victima la medicul veterinar!

Videoclip „Ce oase îi poți da unui câine?”

Se pune întrebarea: ce fel de oase mai pot fi date câinilor? Pe canalul școlii Ploskov LIROS, videoclipul abordează această problemă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pe gât: ce să faci dacă câinele tău se îneacă?