Rasa câinelui welsh corgi: caracteristici și descriere

O legendă antică spune că corgiul galeză este un cadou pentru oamenii din zânele magice care foloseau acești câini mici ca cai mici..

Câinii din această rasă sunt cunoscuți pe scară largă, deoarece sunt animalele de companie preferate ale reginei Angliei..

Istoria rasei

Nu există date exacte despre originea rasei. Crescătorii moderni cred că Welsh Corgi a coborât din spitzul visigotic sau ciobanesc islandez. Strămoșii câinilor au fost aduși în insulele britanice de către vikingi. În Țara Galilor, localnicii au început să-i folosească ca câini de păstor și ca paznici. Corgis a făcut o treabă excelentă de cioban, au gestionat cu pricepere turmele de vaci, iar statura și agilitatea lor mică le-au permis să nu fie loviți de copite.

Multă vreme, Welsh Corgis au fost puțin cunoscute. Cu toate acestea, în 1892, rasa a fost prezentată la o expoziție de câini și acest lucru i-a adus popularitate. În 1925, britanicii au creat un club pentru cunoscătorii acestei rase. În 1934, Welsh Corgi a fost înregistrat ca rasă independentă de câini..

Câinii preferați ai reginei Angliei
Câinii preferați ai reginei Angliei

Welsh corgi sunt împărțite în cardigans corgi Welsh și Pembrokes Welsh Corgi.

Acum, această rasă este cunoscută în întreaga lume, datorită faptului că corgi sunt câinii preferați ai reginei Elisabeta ⅠⅠ.

Descriere și standard de rasă

Câinii din rasa Welsh Corgi sunt scurți. Au un corp alungit și îndesat. Câinii arată ca o vulpe.

Primul standard a fost adoptat în 1934, după care a fost modificat de mai multe ori. Acum, standardul rasei înseamnă:

 • inaltime 25 - 30 cm;
 • greutate 9 - 14 kg;
 • forma capului seamănă cu o vulpe. Craniul este plat și lat. Proporțiile lungimii botului și craniului sunt 3: 5;
 • fălci puternice, mușcătură de foarfecă;
 • ochi căprui de diferite nuanțe, combinate armonios cu culoarea câinelui, mici și în formă de migdale;
 • nas negru;
 • urechile erecte, mijlocii spre mari. Vârfurile sunt ușor rotunjite. Dacă trasați mental o linie dreaptă care începe de la nas și trece prin ochi, atunci vârful urechii ar trebui să fie pe această linie;
 • gât lung, proporțional cu corpul, ușor arcuit;
 • corp de lungime medie. Cutie toracică largă, cu coaste proeminente și rotunjite. Spate drept, lomb scurt;
 • Câinii se pot naște cu cozile lungi sau scurte. Coada este așezată jos și în linie cu corpul. Într-o stare calmă, ar trebui să fie ușor coborâtă. Docking coada la latitudinea proprietarului;
 • membrele anterioare scurte și drepte. Umerii sunt strâns presați pe piept. Coatele trebuie să fie aproape de părțile laterale ale trunchiului. Unghiul dintre omoplați și humerus este de 90 de grade;
 • membrele posterioare sunt flexibile. Unghiurile articulațiilor genunchiului sunt clar definite. Privite din spate, cârligele sunt drepte;
 • labe ovale puternice. Degetele de la picioare sunt bine închise, tampoanele pentru labe sunt groase;
 • haina este dreaptă, de lungime medie. Substratul este pufos și dens;
 • Culoarea Pembroke poate fi monocromatică (roșu, cu spate negru, cerb, roșu, zibel) sau tricolor. Cardiganul are tigru sau marmură. Marcajele albe pe gât, membre și piept sunt acceptabile, dar și fără ele. Este de asemenea posibilă o mică urmă pe cap.
Marimea
Mărime mică

Welsh Corgi este o rasă de turmă. În ciuda dimensiunilor lor mici, acești câini sunt foarte energici, puternici și rezistenți. Corgi este cel mai mic reprezentant al secției păstor.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Welsh Corgi are un caracter prietenos. Un câine poate fi adus în siguranță într-o familie numeroasă, ea își va arăta dragostea pentru toată lumea. Corgi are un psihic echilibrat, astfel că câinele tratează bine alte animale și copii. Dacă există mai multe animale de companie în familie, atunci câinele se va înțelege bine cu ei..

Pentru copii, corgiul va fi un bun coleg de joacă datorită dispoziției sale jucăușe. Cu toate acestea, dacă copilul este foarte mic, trebuie să aveți grijă. Corgi are un instinct de creștere foarte dezvoltat. Dacă, în ochii câinelui, copilul aleargă în direcția greșită, atunci animalul de companie poate alerga în sus și își poate mușca picioarele.

Corgi are calități protectoare pronunțate. Câinele este loial străinilor, cu toate acestea, dacă proprietarul sau membrii familiei sunt amenințați, animalul de companie va latra tare și se va grăbi să protejeze.

Welsh Corgi poate fi considerat pe bună dreptate o persoană cu sânge regal, deoarece, conform standardului, sunt inteligenți, inteligenți și își cunosc propria valoare. Crescătorii susțin că Pembrokes au simțul umorului și le place când proprietarul râde.

Corgis sunt foarte atenți și sensibili la emoțiile umane. Câinele iubește afecțiunea și atenția, dar atunci când membrii familiei au o dispoziție proastă, nu va pătrunde.

Welsh Corgis sunt foarte curioși și au o minte ascuțită. Au nevoie de o varietate de jocuri de logică. Dacă câinele se plictisește, va începe să strice mobilierul și alte obiecte..

Paznic
Paznic

Îngrijire, întreținere și hrănire

Corgi este o rasă destul de nepretențioasă, este ușor să ai grijă de un câine mic. Un animal de companie poate locui atât într-un apartament, cât și într-o casă privată. Este necesar să umblați câinele de 2-3 ori pe zi, fiecare plimbare ar trebui să dureze cel puțin o oră.

Welsh Corgi are nevoie de activitate fizică, deci cu siguranță trebuie să alergi și să joci jocuri active. Reprezentanții rasei au un strat gros, nu se tem de frig și de drifturi. Câinii se pot încălzi vara, așa că evitați soarele puternic..

Lana este pieptănată de 2-3 ori pe săptămână. În perioada de năpârlire activă, care se întâmplă de 2 ori pe an, acest lucru se face zilnic. Welsh Corgi este o rasă curată, este suficient să vă scăldați animalul de companie o dată la 2-3 luni. Cu toate acestea, primăvara sau toamna, câinele se murdărește foarte tare pe burtă din cauza picioarelor scurte, așa că scaldă corgi pe măsură ce se murdăresc..

Ochii, urechile și unghiile câinelui trebuie examinate săptămânal. Micile secreții și impuritățile sunt îndepărtate cu un tampon de bumbac curat umezit cu decoct de mușețel sau o loțiune specială. Dacă ghearele nu au timp să mănânce singure, trebuie tăiate. Lâna crește adesea între degete, trebuie tăiată. Oferiți-i animalului de companie un tratament special o dată pe săptămână pentru a vă spăla pe dinți..

Îngrijirea unui Welsh Corgi nu este dificilă, dar ar trebui să știți cum să vă hrăniți câinele în mod corespunzător. Rasa este predispusă la obezitate, ceea ce la rândul său duce la diabet și stres crescut asupra sistemului musculo-scheletic. Vă puteți hrăni câinele atât cu mâncare naturală, cât și cu mâncare industrială gata preparată.

Cu hrana naturală, dieta corgi ar trebui să includă: carne slabă (vițel, carne de vită, curcan), legume (morcovi, dovlecei), mere, produse secundare (stomac, tripă), cereale (orez sau hrișcă). Produsele lactate fermentate, în special brânza de vaci, sunt utile. Când hrăniți furaje gata preparate, ar trebui să alegeți un producător de încredere. Ar trebui să cumpărați produse de înaltă calitate super-premium sau de clasă holistică.

- MMM gustos! ..
- MMM gustos!..

educatie si antrenament

Reprezentanții acestei rase sunt ușor de antrenat. Datorită atenției lor și a bunei intuiții, înțeleg rapid ce vrea proprietarul de la ei..

Este mai bine să începeți cursurile cu un cățeluș de la 2 la 3 luni. Antrenamentul trebuie să se desfășoare sub forma unui joc. Corgis nu-i place monotonia, iar sarcinile monotone se plictisesc repede de ele. Educația și dresajul câinelui ar trebui să se bazeze pe răbdare, afecțiune și recompense alimentare..

Pedeapsa fizică și grosolanul sunt inacceptabile, altfel caracterul câinelui se va deteriora. În viitor, animalul de companie va crește fie laș, fie prea agresiv.

Încă din primele zile de la apariția sa în casă, cățelușul trebuie învățat regulile de comportament în familie. Nu trebuie încurajate încercările unui catelus de a domina, de a latra nerezonabil, de a manifesta agresivitate excesivă și de a mușca pe picioare..

Cati ani traiesc corgi?

Welsh Corgi trăiește în medie 12 - 17 ani. Cu o genetică bună și o îngrijire adecvată, pot trăi mai mult.

Corgi este o rasă destul de sănătoasă, dar este predispusă la anumite boli, precum: cataracta, displazie, astenie cutanată, boala von Willebrand, boli ale tractului urinar, modificări degenerative ale discurilor intervertebrale. Animalele de companie suferă adesea de obezitate, care la rândul său poate duce la diabet.

Pentru a evita problemele de sănătate, trebuie să verificați în mod regulat, de 3-4 ori pe an, corgiul la un medic veterinar. De asemenea, este imperativ să faceți deparazitare și vaccinări conform programului..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Prețul unui cățeluș corgi variază între 30 și 80 de mii de ruble. Puteți cumpăra un cățeluș fără documente pentru mai puțin de 15 mii. Cu toate acestea, s-ar putea dovedi în viitor că aceasta este o simplă cruce cu o cățelușă sau că câinele are probleme grave de sănătate..

Puii
Puii

Dacă cățelușul are titlul de părinți, dar cățelușul în sine nu are documente, prețul variază de la 15 la 20 de mii. Chiar și culoarea sa afectează costul final al unui cățeluș: cu cât este mai popular, cu atât este mai mare prețul. Ar trebui să cumpărați un câine numai în canisa, de la crescători de încredere. Înainte de a cumpăra, trebuie să verificați pedigree-ul cățelușului și al părinților acestuia.

Atunci când alegeți un animal de companie, trebuie să acordați atenție:

 • catelul este activ, jucăuș și curios;
 • ochi curati fara descarcare;
 • dinții trebuie să fie albi și gingiile roz;
 • haina dreaptă strălucitoare și netedă;
 • urechi puternice, curate. Canalele urechii fără murdărie și miros;
 • culoarea nasului, a ochilor, a tampoanelor pentru labe în conformitate cu standardul rasei;
 • stomacul nu este umflat, nu există hernie.

Cățelușul trebuie dus la casă la 2,5 - 3 luni. Până la această vârstă, un crescător conștiincios ar fi trebuit să ofere vaccinările necesare, iar cățelul ar trebui să aibă abilități sociale de bază..

Concluzie

O persoană care a ales un Welsh Corgi ca animal de companie va aprecia cu siguranță această rasă. Companion afectuos și amuzant, în spatele cărui aspect neobișnuit se ascunde un curajos apărător al familiei și un prieten devotat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rasa câinelui welsh corgi: caracteristici și descriere