Pleurezia la câini: simptome și tratament

Orice boală pulmonară este extrem de periculoasă în sine, deoarece poate fi fatală. Dar posibilele efecte secundare și complicații sunt mult mai grave. Acestea din urmă includ pleurezie la câini. Poate fi exudativ și uscat, acut și cronic, localizat și difuz.

Informații de bază despre boală

După cazuri severe de pneumonie, este posibil ca microflora patogenă să pătrundă în cavitatea pleurală. Se inflamează: aceasta este pleurezie. Această patologie se poate dezvolta lent, transformându-se adesea într-o formă cronică. Cea mai frecventă pleurezie exudativă, în care aproape întregul volum al pieptului este umplut cu transudat sau exudat de revărsat. Acest tip de boală este cel mai ușor de diagnosticat..

Faptul este că lichidul interferează cu propagarea normală a sunetelor unei inimi care lucrează. Ei „asurzesc” puternic și se disipează, cu auscultație este dificil să se determine locația bătăilor inimii. Dimpotrivă, în cazul pleureziei „uscate”, atunci când depozitele de fibrină apar pe pereții cavității toracice, sunetul bătăilor inimii este lovit de scârțâituri și foșneturi. Pleurezia afectează de obicei animalele cu vârsta de peste trei ani. Nu a fost identificată nicio predispoziție ereditară sau de rasă. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât prognosticul este mai rău (în special în cazul pleureziei purulente și fibrinoase).

Hipotermia este foarte dificilă pentru mulți câini. Un câine de vânătoare poate „prinde” pleurezia căzând într-un râu în timpul unei vânătoare de toamnă. În plus, tranzițiile bruște de la căldură la frig sunt periculoase (pentru aceiași câini de vânătoare). Inflamația pleurei se poate dezvolta pe fondul leziunilor toracice severe, însoțite de fracturi de coaste. Foarte des această boală apare pe fondul unor boli infecțioase severe de diferite etiologii. În acest caz, pleurezia rareori acționează ca o boală independentă, adesea „însoțind” pneumonie sau traheobronșită.

Tablou clinic

Unul dintre semnele caracteristice este o tuse prelungită, „latră”, grea și neîncetat. În același timp, el provoacă adesea dureri severe animalului, câinele poate șuiera și se poate plânge la următorul atac. În general, simptomele pleureziei la câini sunt destul de variate..

Respirația devine rapidă și superficială, animalul respiră exclusiv prin gură. De foarte multe ori câinele stă cu botul ridicat în sus (poza „urlând lupul”). Cu pleurezie, abdomenul este foarte adesea tensionat, deoarece animalul dezvoltă un tip de respirație abdominală. Dacă animalul nu primește asistență medicală, starea sa se deteriorează rapid, respirația devine răgușită și dureroasă. Toate membranele mucoase vizibile devin albastre, spuma sângeroasă este posibilă din nas (dar acest lucru este mai tipic pentru edem).

La ascultare, se detectează respirația șuierătoare, gâlgâitul, scârțâitul, măcinarea sau zdrobirea (cu pleurezie uscată). Pentru a localiza cu precizie locul procesului patologic, ei recurg la ultrasunete și fluoroscopie toracică. Dar cel mai frecvent simptom este în continuare o tuse, ale cărei atacuri sunt atât de severe încât se termină prin vărsături. Tusea este mai frecventă noaptea și la frig. În același timp, o salivă spumoasă este eliberată din gura câinelui, care este confundată de mulți cu vărsături..

Amintiți-vă că simptome similare pot apărea în cazul altor zeci de alte boli, deci trebuie pus un diagnostic diferențial precis înainte de tratament. În special, o tuse incontrolabilă (chiar și cu vărsături) apare adesea cu acută bronşită. În unele cazuri, chiar emfizem, așa că vă sfătuim cu tărie să arătați animalul bolnav unui medic veterinar cu experiență.

Tratament

Care este tratamentul pentru pleurezie la un câine? Desigur, totul aici depinde de motivul care a provocat dezvoltarea bolii. În primul rând, pentru leziunile grave, în urma cărora pleura a fost deteriorată, este indicată intervenția chirurgicală. În al doilea rând, procesul inflamator apare cel mai adesea pe fondul bolilor infecțioase, astfel încât antibioticele cu spectru larg și alte medicamente antimicrobiene sunt utilizate pe scară largă în tratament..

Câinelui trebuie să i se ofere acces nestingherit și nelimitat la apă, trebuie să i se asigure un așternut moale și confortabil și, de asemenea, să elimine complet posibilitatea apariției curenților de aer. În ceea ce privește temperatura din cameră, nu merită, de asemenea, „exagerarea” cu aceasta, deoarece acest lucru poate duce la o deteriorare accentuată a procesului inflamator. Până când starea câinelui se stabilizează, poate fi necesar să-l hrănești cu lingura. În acest caz, bulionele ușoare și puiul fiert acționează ca alimente. Dacă câinele este foarte rău, amestecurile nutritive sunt injectate intravenos.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pleurezia la câini: simptome și tratament