Diaree la un catel la 4 luni: cauze, diagnostic, tratament

Ce poate semnaliza diareea la un cățeluș de 4 luni? Ce măsuri să luați și ce să faceți dacă nu vă puteți duce animalul la veterinar? Tratamentul oricărei boli începe cu aflarea cauzei, diareea nu face excepție.

informatii generale

Imediat după naștere și înainte de trecerea la un adult, catelul se hrănește exclusiv cu lapte matern sau cu înlocuitorul acestuia. Sistemul digestiv al bebelușului pur și simplu nu este capabil să digere alte alimente mai grele..

De la vârsta de o lună, cățelușul începe să ofere mâncare pentru adulți, aceasta se numește ispitire. În următoarele trei luni, dieta câinelui este extinsă la un adult. Alimentele sunt introduse treptat și în cantități mici. Până la aproximativ 4 luni, înmuierea periodică a fecalelor și culoarea lor galbenă poate fi considerată normală, deoarece principala parte a dietei câinelui este produsele lactate.

Important! La vârsta de 4 luni, corpul catelului se confruntă cu mai multe teste serioase care pot afecta digestia și sănătatea generală. Este important ca la această vârstă cățelușul să primească mâncarea maximă echilibrată, fortificată și mineralizată..

Chiar și cu hrănirea perfect echilibrată, diaree un cățeluș de patru luni poate fi de așteptat după vaccinări sau în anumite stadii de dezvoltare a corpului. Diareea la această vârstă se numește de obicei scaune libere sau mișcări intestinale mai des de 4 ori pe zi. Dacă diareea persistă timp de două sau mai multe zile, este considerată acută și necesită tratament.

Vârsta de patru luni este considerată tranzitorie. Cu diaree la puii tineri, scaunul se poate întuneca. Odată cu diareea la câinii adulți, mișcările intestinului devin mai deschise, galbene, portocalii sau albicioase. Culoarea verde a scaunului indică procesul de putrefacție în intestine și intoxicație..

Diareea se distinge prin tip, mai precis, prin intensitatea exprimării simptomelor. Dacă diareea nu durează mai mult de o zi și se repetă de cel mult 4 ori, se consideră acută. Diareea acută se dezvoltă rapid și neașteptat, de obicei ca reacție la alimentele consumate.

Pericolul unei forme acute de diaree este că, chiar și în stadiul inițial și cu un tratament în timp util, pereții intestinali ai cățelușului sunt foarte iritați. Membranele mucoase încep să funcționeze mult mai activ pentru a se proteja de toxine sau leziuni mecanice.

Important! Dacă diareea este cauzată de o reacție la alimente, de obicei dispare fără intervenție. Dacă cauza este nealimentară, diareea trebuie tratată deoarece se poate dezvolta într-o formă cronică..

Formă cronică diareea este o tulburare digestivă care apare în mod continuu, indiferent de ajustările alimentare sau alte măsuri luate. Cauza diareei în acest caz este iritarea membranelor mucoase intestinale, care nu scade. Diareea cronică poate duce la distrugerea membranelor mucoase și a țesuturilor intestinale, ceea ce face ca câinele să fie vulnerabil la dezvoltarea microflorei patogene.

Există și diaree recurentă. Această formă este un simptom al unei boli care se dezvoltă în secret și care afectează sistemul digestiv sau alt sistem. De exemplu, pentru diabetul zaharat chiar și un câine tânăr poate prezenta diaree din cauza „creșterilor” de zahăr din sânge.

Notă! Trebuie înțeles că diareea nu trebuie întotdeauna oprită sau tratată. Dacă diareea apare ca răspuns al organismului la un iritant, acest lucru poate fi considerat norma. Atunci când consumați alimente vechi, iritația intestinală este destul de așteptată, mai gravă dacă organismul nu răspunde la aportul de toxine.

Numai diareea cauzată de factori stresanți are nevoie de ameliorare urgentă, deoarece diareea prelungită poate duce la deshidratare. În toate celelalte cazuri, înainte de a utiliza medicamente care au contraindicații sau efecte secundare, este necesar să se stabilească cauza dezvoltării diareei..

Nu merită să renunțați la utilizarea medicamentelor preventive și de susținere, cu toate acestea, monitorizați cu atenție starea câinelui, deoarece intoleranța individuală nu poate fi prevăzută.

Cauze de diaree și prim ajutor

Cea mai frecventă cauză de diaree la pui este mâncând mâncare învechită sau resturi pe stradă. Dezvoltarea situației în acest caz este imprevizibilă, deoarece totul se poate limita la diaree ușoară sau se poate transforma în otrăvire gravă.

Dacă observați că puiul dvs. a mâncat resturile de mâncare stricată, este necesar primul ajutor. În teorie, este necesar să se inducă vărsăturile, apoi să se ude câinele cu sorbanți și să se livreze medicului veterinar. În practică, cel mai adesea, proprietarii se opresc să bea adsorbanți și să observe.

Important! Dacă câinele a luat ceva pe stradă, este indicat să-l duceți la medic. Așa-numiții vânători de câini aruncă momeli speciale, mortale. Acest fenomen este observat mai ales în orașele mari cu un număr mare de animale fără stăpân..

Diareea cu debut brusc pe termen scurt poate fi explicată prin acest proces modificări ale dinților. Schimbarea dinților de foioase în molari nu pare vizuală prea gravă, dar pune întregul corp în stres. Catelul poate avea chiar febră, vărsături sau refuzul de a mânca. Această afecțiune, dacă nu durează mai mult de o zi, este considerată normală. Pentru a preveni iritarea membranelor mucoase intestinale, cățelușului trebuie să i se administreze agenți de învăluire și adsorbție.

Dacă ați luat un cățeluș pe stradă și acesta are diaree, există două motive foarte serioase pentru a vă contacta medicul veterinar:

  • Primul motiv, mai sigur, este invazia viermi. Dacă un cățeluș s-a născut și a crescut pe stradă, este garantat că este infectat cu paraziți, iar numărul lor poate fi critic. Din păcate, nu este neobișnuit ca puii să moară din cauza rupturii intestinale. Dificultatea este că gradul critic de infestare este periculos pentru cățeluș, iar antihelminticii standard pot agrava starea. De obicei, medicul veterinar prescrie terapie de susținere pentru până la 5 zile și medicamente blânde pentru a preveni viermii.
  • Al doilea atac comun care poate afecta atât puii fără adăpost, cât și puii crescuți în casă este boală virală.

Dacă un cățeluș se hrănește cu laptele unei cățele, până la vârsta de aproximativ trei luni, corpul său este protejat de anticorpii primiți de la mamă. La vârsta de patru luni, teoretic, un cățeluș ar trebui să aibă o vaccinare de bază, dar în practică acest lucru nu este întotdeauna cazul. Fără vaccinare, bebelușul este absolut lipsit de apărare împotriva unui număr de infecții virale mortale, de exemplu, ciuma sau enterită.

Notă! Vaccinarea nu garantează că cățelușul nu se va îmbolnăvi, dar se crede că câinii vaccinați poartă mai ușor bolile virale.

Disbacterioză sau supraalimentarea poate provoca diaree recurentă. La vârsta de 4 luni, puii au rareori un simț al proporției și mănâncă atât cât li se dă. Pentru a evita supraalimentarea, aportul zilnic de alimente trebuie împărțit în porții egale și hrănit de 4-5 ori pe zi. Disbacterioza este o afecțiune neplăcută, dar este ușor să scapi de ea prin introducerea alimentelor bogate în lactobacili și enzime în dietă.

Diareea se poate dezvolta pe fondul intoleranței individuale la zahărul din lapte. La aproximativ patru luni, sistemul digestiv al cățelușului începe să se readapteze la hrana pentru adulți.. Statistic, aproximativ 40% din câinii adulți sunt intoleranți la lactoză. Intoleranța se exprimă „în mod substanțial”, adică după ce a consumat lapte integral, câinele începe să aibă diaree și diareea dispare în 24 de ore. Intoleranța la lactoză înseamnă excluderea laptelui integral din dietă, dar nu a produselor lactate fermentate..

Rețineți că intoleranța la anumite substanțe este un indicator strict individual și nu poate fi prevăzută. De exemplu, unii câini au o intoleranță la grupurile de antibiotice sau alte medicamente. În plus față de intoleranță, câinele poate experimenta alimente sau alergie nealimentară. Diareea este de obicei un simptom al alergiei alimentare, care este atunci când corpul unui câine reacționează brusc la consumul anumitor alimente. Simptomele alergiilor alimentare includ umflarea membranelor mucoase, secreția crescută de salivă și lacrimi, mâncărime sau erupții cutanate.

Important! Dacă catelul continuă să ia produsul cu alergenul, poate apărea tulburări digestive. În acest caz, diareea nu este tratată cu medicamente, pentru a opri boala, este necesară revizuirea dietei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la un catel la 4 luni: cauze, diagnostic, tratament