Karelo-laika finlandeză: caracteristici și descrierea rasei

O lovitură aprinsă pe pânza unei păduri de iarnă, o bucată de flacără pură vara în pădure - o voce clară - iată ce este Laika kareliană-finlandeză.

Este uimitor cum acești câini mici au atât de multe avantaje (împreună cu dezavantaje).

Istoria rasei

Până acum, specialiștii îngusti rup sulițe, aflând originea huskilor din Karelia-Finlanda. Sunt considerați o rasă aborigenă și de o origine foarte veche..

În „Albumul câinilor nordici” este trasat teritoriul distribuției Laika kareliene - regiunile Finlanda, Karelia, Leningrad și Arhanghelsk. Aici, mult timp, vânătorii au fost ajutați de frumoși huski roșii.

Nord
„Prințesă” nordică

Pentru a crea această rasă, ei și-au prezentat cele mai bune calități:

 • Olonets Laika;
 • Laika finlandeză (pasăre);
 • Vânătoare kareliană Laika.

Ca standard temporar, rasa a fost înregistrată ca „Laika finno-careliană” (în anii 20 ai secolului trecut). Al Doilea Război Mondial a amenințat însăși existența carelienilor, dar au reușit să supraviețuiască. Crearea rasei karika-finlandeze Laika a fost considerată completă în anii 60 ai secolului trecut.

Din păcate, în 2006 a fost semnat un acord între federațiile cinologice din Rusia și Finlanda. A fost o decizie de „unire a raselor spitzului finlandez cu laika karelian-finlandeză”.

Descriere și standard de rasă

Culoarea stratului este semnul distinctiv al Spitzului finlandez. Cu cât este mai „foc” la culoare, cu atât mai bine.

Genul câinelui

Înălțimea la greabăn

Greutate

Bărbați

43-50 cm

12-13 kg

Cățelele

38-46 cm

7-10 kg

Puii de huskies roșii se nasc ... nu roșii. Sunt maro, negru, gri închis - doar odată cu vârsta haina capătă o culoare aprinsă.

Puii
Puii

Conform standardului, Laika kareliană-finlandeză ar trebui să fie:

 1. Urechi vârfuri erecte, triunghiulare, ascuțite.
 2. Lână: pardoseala este densă, scurtă, moale - părul de gardă este dur, drept, lungimea ajunge la 5 cm.
 3. Ochi alun sau maro închis.
 4. Coadă de obicei curbată, îndoită peste spate într-un inel.
 5. Bine dezvoltat musculatura cervicală.
 6. Cap mic, ușor îndreptat spre nas.
 7. Culoare roșu, toate nuanțele - semnele albe pe piept, picioare, vârful cozii sunt acceptabile.
 8. Mușcă foarfeca.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Rasa de câini Laika Karelian-Finlandeză a fost crescută pentru vânătoare, reprezentanții rasei fac față acestei sarcini cu brio. Similar cu vulpile din haine luxuriante de blană de iarnă, huskii au o inteligență extraordinară, o sănătate bună, sunt capabili să „înfășoare” mai mult de o duzină de kilometri prin pădure.

Munca la jocul de pe munți este „cartea de vizită” a acestora. Tărâțul negru, tufarul alunului, tufarul lemnului sunt prada dorită pentru Karelian. Cu plăcere, acești câini aleargă la animale care poartă blană (dihor, veveriță, jder, ermină etc.)

Vânătoare
Vânătoare

Vor găsi și „vor desemna” cu vocea unui mistreț, urs, elan. Dar câinii sunt deștepți, nu permit contactul direct cu fiara. Treaba lor este să găsească fiara și să cheme stăpânul, iar apoi depinde de el.

De regulă, nu le place să înoate. Dar unii karelieni vor urca cu bucurie într-un râu sau pârâu dacă se întâlnesc în plimbări..

Oh și caracter!

Spitzul finlandez are o personalitate dificilă. Acești câini au simțul propriei demnități, o amintire foarte bună (sincer să fiu, rancor). Ei nu iartă maltratarea, grosolanul. În cazul strigătelor furioase constante, în special a biciuirii, câinele poate lăsa pur și simplu un astfel de stăpân în căutarea unei vieți mai bune.

Careliana finlandeză se va juca cu copii cu plăcere, dar nu își va permite niciodată să fie târâtă de coadă, de urechi. Prin urmare, este mai bine să nu lăsați acești câini cu copii mici.

În relația cu karelienii, răbdarea și afecțiunea vor fi principalul lucru. Câinele va avea încredere deplină în proprietarul afectuos și îi va da sufletul cu toate talentele sale considerabile.

Îngrijire și

Îngrijirea unei femei finlandeze este simplă. Să pieptene haina (pentru un câine este un masaj și plăcere), să examinezi ochii și urechile. De multe ori nu este de dorit să spălați husky finno-carelian: așa cum s-a menționat mai sus, cu rare excepții, nu le plac „procedurile de apă”.

Cu conținut, acesta este cazul. Câinii, care posedă o haină de blană de lux, caldă, tolerează cu ușurință păstrarea într-o cușcă spațioasă în aer liber, pe stradă. În plus, acești copii sunt adevărați „ciorchini de energie”, au nevoie de o activitate fizică bună. Laika nu va fi mulțumită de o plimbare de 15 minute, acasă își va arunca toată energia în lătrat fără sens.

Vocea câinelui dvs. este foarte clară și puternică, este capabilă să latre pentru o perioadă foarte lungă de timp - acasă, iar dacă mai lăsați câinele în pace, confruntările frecvente cu vecinii sunt inevitabile.

- Distrează-te jucând ...
- Distrează-te jucând ...

Câinele trebuie să aibă jucării și oase pentru a avea ceva de-a face cu dinții.

Proceduri standard de igienă - tăierea unghiilor (o dată pe lună), ștergerea urechilor și ochilor cu o cârpă umedă curată - după cum este necesar, dar cel puțin o dată pe săptămână.

Este mai bine să piepteneți haina pufoasă de blană a carelienilor cel puțin o dată pe săptămână, în timpul năpârlirii - zilnic.

educatie si antrenament

Laika finno-careliană este cel mai mic din gloriosul rând de husky de vânătoare. Dar acești copii nu iau energie. Câinii vii energici sunt curioși, iar vânătoarea este cea mai mare plăcere a lor.

Pasionații de vânătoare din regiunile nordice apreciază acești câini mici..

Greutatea lor redusă este un plus pentru vânătoare. Câinele nu cade prin crustă, spre deosebire de rudele sale mai mari și mai grele. Locurile greu accesibile nu sunt o piedică pentru un husky mic, în vânătoare este întotdeauna nesăbuită și persistentă.

Acești bebeluși au un caracter, orice proprietar este convins de acest lucru.

Orice câine trebuie instruit încă din copilărie. Comenzile de bază „pentru mine”, „așezați”, „nu” (sau fu!) Pot fi stăpânite și fixate cu câinele chiar de către proprietar.

Este imperativ să-l învățați pe Spitz-ul finlandez să lese și să-și facă botul. Fără lesă, câinele va fugi, instinctul de vânătoare îl va chema - botul va ajuta dacă bravul tău prieten se implică într-o luptă (acesta este un lucru obișnuit).

Mergeti pe lesa
Mergeti pe lesa

Vrei să crești un asistent de vânătoare? Apoi (dacă este posibil), de la 4-5 luni, luați-vă vânătoarea în Kareliană, unde vor fi prezenți huski adulți. Cățelușul va înțelege foarte repede ce face „prietenul senior” și va încerca să imite.

 Cât trăiesc huskii din Karelia-Finlanda??

Karelienii au o imunitate puternică și aproape nu au boli ereditare. Cu un conținut bun, va fi o prietenă fidelă și o ajutătoare timp de cel puțin 13-15 ani.

Este important doar să nu uitați să faceți vaccinările necesare și să hrăniți corect câinele..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Procedura de cumpărare a unui cățeluș ca câine de companie sau ca câine de vânătoare va fi ușor diferită. Dar nu prețul. Păstrează între 400 și 500 de dolari SUA, dar poate fi semnificativ mai mare - totul depinde de crescător, de părinții cățelușului, de pedigree-ul său.

Pentru vânători, contează cât de bune calități de vânătoare au arătat părinții cățelușului..

Important! Spitzul finlandez este mai mult un câine de companie, un subiect pentru expoziții.

Laika karelian-finlandeză a fost inițial „ascuțită” pentru vânătoare, este un câine care lucrează. Prin urmare, cei care doresc să vâneze cu un câine, este mai bine să nu-l cumpere în străinătate..

Familie
Familie

Laika pentru vânătoare

Dacă se presupune că câinele este folosit pentru vânătoare, atunci cea mai bună opțiune ar fi să te uiți la mama și tatăl cățelușului, fotografii de la vânătoare la crescător. Este bine dacă părinții au documente (diplome) pentru animal și pasăre. Trebuie să știi cum sunt părinții la locul de muncă, pentru că în cazul huskilor din Karelia-Finlanda, genetica contează..

De asemenea, pot apărea probleme cu documentele. În RFK, documentele pentru un Karelian (în legătură cu Acordul menționat anterior) vor fi emise ca pentru un Spitz finlandez. RORS (Rosokhotrybolovsoyuz) face încă distincție între Spitz finlandez și Laikas finno-carelian și va emite documente către finno-karelian.

Câine de companie

Dacă îți iei primul câine din viața ta, mergi pe Spitz-ul finlandez. Acești câini mici au o dispoziție atât de independentă și mândră, încât un începător nu le poate face față. Este necesar nu numai să iubești sincer acest câine, ci și de la cățeluș pentru a-l crește cu răbdare, fără grosolănie, dar persistent.

Încurajați-vă animalul de companie pentru executarea corectă a comenzilor cu un „delicios” și în niciun caz lovit.

Cum să alegi cel mai bun cățeluș?

Mai întâi trebuie să examinați cățelul care vă place. Ochii și urechile trebuie să fie curate, pufoase de lână, groase și luxuriante. Ar trebui să fie o adevărată bucată de blană umplută cu mușchi puternici. Mulți manipulatori de câini recomandă să ia cățelele ca câine însoțitor - sunt mai moi și mai calmi - mai rar decât bărbații pretind că sunt dominanți.

- Odihna ...
- Odihna ...

Ce să întrebi crescătorul?

În primul rând, ce vaccinări i s-au dat cățelușului și dacă le-au fost administrate deloc. Este bine să știi cu ce au fost hrăniți părinții și puii înșiși. Asigurați-vă că solicitați crescătorului o jucărie veche pe care cățelușii o jucau, ceva care va mirosi familiar. Astfel, bebelușul va transfera mai ușor mutarea într-un loc nou. Dă jucăria cățelușului pentru a fi lângă el.

Determinați imediat locul pentru bebeluș - puneți salteaua, jucăria sa. Și amintiți-vă că locul câinelui este teritoriul HER, proprietarii sunt acolo doar oaspeți.

Concluzie

Laika karelian-finlandeză sau Spitz finlandez sunt câini care uimesc prin frumusețea și calitățile lor. Frumusețea lor extraordinară, dispoziția independentă, inteligența și abilitățile excelente ale câinilor de vânătoare îi vor atrage pe mulți iubitori de câini..

Dar pentru câini va fi cel mai bun proprietar:

 • vânător;
 • o persoană care petrece mult timp în pădure;
 • vânător de fotografii.

Pensionarilor cu un stil de viață inactiv sau rezidenților întotdeauna ocupați ai unei metropole nu li se recomandă deloc să înceapă acești bărbați frumoși. Chinuie-te, strică câinele.

Și acești câini sunt demni de respectul și dragostea proprietarilor lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Karelo-laika finlandeză: caracteristici și descrierea rasei