Colaps traheal la câini: simptome și tratament

Predispoziția câinilor la anumite boli se explică prin trăsăturile anatomice ale rasei. Câinii cu o structură atletică și oase grele sunt predispuși la apariția unor afecțiuni ortopedice, cum ar fi displazia șoldului. Îngustarea traheei (colapsul traheal) este frecventă la câinii în miniatură. În pericol sunt Pekingese, Pugs, Shih Tzu, Poodles, Spitz, Yorkshire și Toy Terriers, Chihuahuas. Tabloul clinic al colapsului traheal la un câine apare de obicei la vârsta mijlocie.

Colaps traheal la câini

Dacă partea cartilaginoasă a organului (inele traheale) își pierde rigiditatea și se lasă, lumenul tubului se deformează. Acest lucru este suficient pentru a împiedica trecerea aerului și a perturba procesul de respirație. Acest fenomen se numește stenoză sau strictură, iar boala se numește de obicei colaps traheal..

În funcție de ce parte a traheei este deformată, strictura poate apărea la diferite faze ale respirației. Când partea inferioară (toracică) a traheei se prăbușește, membrana cade și blochează lumenul traheei în timpul expirației. Odată cu prăbușirea membranei superioare (cervicale), lăsarea și îngustarea lumenului traheal are loc la inspirație.

Motivele dezvoltării patologiei

Unii câini din rase pitice și brahicefalice se nasc cu inele traheale ușor înguste, astfel încât această patologie se dezvoltă mai des. Mulți câini de rasă mică au o sensibilitate mentală ridicată, intră mai ușor în panică, iar stresul poate provoca un spasm al traheei. Toaletarii știu că prăbușirea traheei la câinii cu tunsoare nu este neobișnuită, așa că încearcă să ofere pacienților lor un mediu calm și prezența iubitului lor proprietar..

Ingrijirea cainelui

Colapsul traheal la câini poate fi cauzat și de:

 • defect congenital al cartilajului traheal;
 • boli cronice ale căilor respiratorii superioare;
 • boli respiratorii acute;
 • sejur prelungit în camere fumurii, gazate sau prăfuite;
 • obezitate;
 • cardiomegalie (mărirea inimii).

Simptome

Deoarece prăbușirea traheei este rezultatul unei scăderi a permeabilității aerului din cauza prăbușirii inelelor cartilaginoase ale organului, complexul simptom al bolii include în principal manifestări asociate căilor respiratorii.

Câinele devine neliniștit, începe să tusească, respirația este dificilă - este rapidă, răgușită sau șuierătoare, se pot observa dificultăți de respirație și mucoase albastre. Vărsăturile pot apărea din cauza acumulării unei cantități mari de mucus în gât. O tuse dureroasă constantă provoacă dezvoltarea inflamației și edemului membranelor mucoase, funcțiile traheei - curățarea, umidificarea și transportul aerului - sunt perturbate.

Manifestările severe ale prăbușirii traheei pot provoca un atac de sufocare la câine, uneori atât de puternic încât, fără ajutor urgent, animalul își poate pierde cunoștința sau chiar poate muri de asfixiere.

Este important să știți! Adesea, prăbușirea traheei are un curs asimptomatic lung și nu există manifestări clinice ale patologiei până nu apare un factor provocator - boală, stres, creștere în greutate etc. Acest lucru este valabil mai ales pentru câinii cu strictură traheală congenitală..

Prăbușirea traheei la un câine

Diagnostic

O metodă obiectivă pentru diagnosticarea colapsului traheal la câini este examinarea cu raze X. Dacă este necesar, medicul veterinar poate prescrie traheo sau bronhoscopie. Aceste proceduri sunt efectuate sub anestezie folosind un dispozitiv special - un endoscop, care este echipat cu o sursă de lumină și o cameră foto sau video și este introdus în trahee pentru a-i examina suprafața interioară..

Rezultatele examinărilor hardware ne permit să determinăm cu exactitate zonele traheei deformate și cantitatea de schimbare a diametrului lumenului său. În funcție de gradul de cedare a inelelor traheale și de îngustarea lumenului, se disting mai multe etape ale stenozei:

 • Etapa 1 - nu mai mult de 25% din lumen este blocat (o astfel de stenoză este considerată compensată și nu necesită întotdeauna tratament);
 • Etapa 2 - lumenul traheei este restrâns cu 50%;
 • Etapa 3 - 75% din lumen este blocat de o membrană lăsată;
 • Etapa 4 - traheea este complet închisă.

Prăbușirea traheei la un câine

Tratament

Dacă boala este detectată în etapele 1-2, de obicei este suficient un tratament conservator menit să netezească semnele sale clinice. Conform statisticilor interne și străine, tratamentul medicamentos în cursul etapelor inițiale ale colapsului traheal la câini are un efect în 70-75% din cazuri. În timpul perioadei de tratament, activitatea fizică a animalului este redusă la minimum. Veterinarii recomandă înlocuirea unui guler dur pentru câinii predispuși la manifestări de spasm al căilor respiratorii cu un ham moale subțire pentru a minimiza presiunea asupra gâtului.

Cursul terapiei pentru stenoza traheală include de obicei:

 • Corticosteroizi (Dexafort, Hidrocortizon, Cortizon, Kela Dexa Kel, Corticosteron). Acestea reduc producția de secreții mucoase (mucus).
 • Bronhodilatatoare (sulfat de atropină, eufilină, Salbutamol, Doxazosin, Beclometazonă). Bronhodilatatoarele reduc tonul mușchilor netezi ai bronhiilor, elimină spasmul acestora și reduc astfel manifestările clinice ale sindromului de obstrucție bronșică.
 • Tranquilizante (Buspironă, Amitriptilină, Clomipramină, Fluoxetină). Medicamentele psihotrope sunt utilizate pentru ameliorarea excitației care provoacă tuse și probleme de respirație.

Câine la veterinar

În cazurile severe, când câinele dezvoltă un sindrom de insuficiență respiratorie acută (animalul se sufocă, membranele mucoase capătă o nuanță albăstruie), se prescrie terapia cu oxigen.

La 3-4 etape ale colapsului traheal, este adesea necesar să se recurgă la tratament chirurgical - stenting traheal. În timpul operației, un implant este plasat în interiorul traheei - un tub auto-expandabil care servește drept cadru anatomic. Permite fluxul normal de aer prin porțiunea deformată a traheei. Stentingul se efectuează utilizând anestezie generală și sub îndrumare endoscopică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Colaps traheal la câini: simptome și tratament