Collie cu barbă (biardid, birdie, bărbos)

Bearded Collie (biardid, birdie sau pur și simplu bărbos) este o rasă veche de câini din Scoția. A fost folosit pentru pășunatul oilor de mai bine de 3 secole. De asemenea, sa dovedit a fi un câine de familie, însoțitor și sportiv. Va necesita multă atenție și întreținere regulată de la proprietar. Datorită trăsăturilor de caracter, nu toată lumea este potrivită

rasa de câine collie cu barbă

Cuvântul „collie” din nume nu indică nicio relație cu alte rase de turmă, precum Rough Collie sau Border Collie. Mai degrabă, descrie funcția câinelui ca „câine pastor”. Termenul provine probabil din cuvântul „coaley” - o rasă de oi de culoare închisă, care au fost crescute în Scoția sau au rădăcini celtice, provine din cuvântul „collie” - „util”.

Povestea apariției coli cu barbă este un amestec de fapte și speculații. Conform rapoartelor și înregistrărilor separate, se știe că la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea a existat un comerț activ între Scoția și Polonia. Mai multe ciobanesc polonez în acel moment au fost duși în Marea Britanie. S-au amestecat cu rasele locale și au format astfel un nou tip de câine, care sunt strămoșii câinilor moderni cu barbă. Conform unei alte versiuni, acestea nu erau PNO-uri, ci kuvasz sau comandanți. De la începutul secolului al XIX-lea, în picturi și gravuri au fost găsite imagini cu câini asemănători cu păsări. Prima descriere scrisă a câinilor din Scoția aparține stiloul lui Thompson Gray (anii 1880). În 1912, un standard preliminar de lucru a fost dezvoltat la Edinburgh și a fost deschis un club de rase.

În trecut, Bearded Collie avea multe nume diferite: Highland Collie, Old Welsh Grey Shepherd, Mountain Collie și alții. Astăzi, el este adesea numit pur și simplu Birdie (din engleza beardie). Primul război mondial a cauzat pagube semnificative rasei. În anii 30, Cameron Miller a preluat renașterea bărbaților cu barbă. Dacă nu pentru munca ei, rasa ar fi putut dispărea cu totul. În timpul celui de-al doilea război mondial, numărul bărbilor a scăzut din nou. Pierderea interesului pentru ele poate fi atribuită și morții doamnei Miller. Un alt rol semnificativ în istoria rasei aparține și femeii - doamnei Wilson. În 1944, cu noroc, în locul unui ciobanesc scoțian, a primit un cățeluș bărbos. A fost o cățea pe nume Jenny care a captivat-o pe doamna Wilson cu caracterul și aspectul ei. Curând au găsit un partener pentru ea - un câine pe nume Bailey Botkenner. Putem spune că aproape toate colinele cu barbă moderne provin din această pereche. Rasa a fost recunoscută de Federația Cinologică Internațională în 1967.

Bearded Collies a jucat în mai multe filme: Agent Cody Banks (2003), Shaggy Dog (2006), Hotel for Dogs (2009).

Programare

Bearded Collie este un câine de lucru rezistent și de încredere, fără pretenții la condițiile de păstrare. Capabil să trăiască și să lucreze chiar și în condiții climatice dure. Premiat de ciobani pentru dăruirea și inteligența rapidă. Folosit în principal pentru pășunat bovine și ovine. Acasă, colieul cu barbă a primit porecla de „urs sărit”. Lucrând în tufișuri dense pe dealuri, acești câini sar din tufișuri pentru a-și vedea sarcinile. În opoziție cu oile încăpățânate, acestea latră și sărit pe labele din față..

Câinii moderni sunt adesea doar animale de companie sau sportivi. Diverse discipline ale sportului cinologic sunt potrivite pentru ele: teste de pășunat, agilitate, dans cu câini, ascultare, traibol.

rasa de câine collie cu barbă

Aspect

Bearded Collie este un câine cu păr lung de înălțime medie, cu un corp uscat, ușor întins, cu o construcție puternică, cu picioare destul de înalte și nu prea masiv. Se pronunță dimorfismul sexual. Înălțimea la greabăn la bărbați - 53-56 cm, cățele - 51-53 cm. Greutatea unui câine adult - 20-25 kg.

Capul este proporțional. Craniul este pătrat, lat și plat. Botul este lung și voluminos. Oprirea este lină. Nasul este pătrat, mare, de obicei negru și poate fi, de asemenea, albastru sau maro, în funcție de culoare. Pigmentarea buzelor și a pleoapelor este aceeași cu cea a nasului. Ochii sunt mari, mari. Drop urechi, de dimensiuni medii. Dinții albi, mari, mușcături de foarfecă, drepte.

Gâtul este ușor arcuit, de lungime medie. Cursul este puternic, puțin mai lung decât înălțimea. Spatele este larg. Loinul este puternic. Pieptul este adânc, cu coaste rotunjite, curbate. Spatele este larg. Membrele sunt drepte, bine dezosate, verticale. Labe sunt ovale. Tampoanele sunt puternice, convexe. Degetele sunt compacte și strânse. Așezați-vă jos, ajungând până la hock, înclinat când este calm..

Câinii cu linii de spectacol, de regulă, diferă de lucrătorii într-o haină mai bogată.

Lana este dublă. Format de păr drept drept, lung, oarecum grosier la atingere și substrat moale și dens. Datorită hainei abundente, câinele se va dovedi a fi puțin mai mare decât este de fapt. În plus, părul își ascunde forma. Pe cap se formează sprâncene care nu ascund ochii, barba și mustața lungă. Există patru culori în rasă:

 • Maro;
 • Negrul;
 • Albastru;
 • Galben pal.

Fiecare dintre ele poate avea o nuanță diferită. Toate culorile pot avea semne albe pe față și frunte, gât, piept, vârful cozii și picioarele. De asemenea, sunt permise marcajele roșiatice pe interiorul urechilor, obrajilor, sprâncenelor, sub rădăcina cozii, pe labe.

Caracteristici ale creșterii și dezvoltării colinelor cu barbă

De obicei, puii de câini de rasă arată ca niște copii în miniatură ale adulților. Nu același lucru se poate spune despre colie cu barbă. Copiii mici trec prin multe etape înainte de a deveni un câine frumos pentru adulți, care poate fi văzut în fotografia din galerie. Fiecare linie genealogică are propriile sale caracteristici, dar, în general, un cățeluș de rasă pură trece prin mai multe etape de creștere..

 • Cel mai bine este să evaluați un cățeluș la vârsta de 6-8 săptămâni. Ceea ce are la această vârstă va fi, de asemenea, la maturitate: un craniu plat lat, oprire pronunțată, scurt și aproape la fel de lat ca craniul, botul, mușcătura corectă. Corpul nu este la fel de întins ca la un câine adult, dar lungimea acestuia depășește înălțimea. Mișcarea este corectă: cu o bună atingere a picioarelor din față, acționarea și extinderea picioarelor din spate. Linia de sus este dreaptă și fermă. Paltonul este drept, dur (chiar și cu un „pluș” copilăresc).
 • La vârsta de 10 săptămâni, evaluarea unui câine este mult mai dificilă. Puiul începe să crească în salturi și părți ale corpului de multe ori nu se potrivesc.
 • La vârsta de aproximativ un an, câinele își pierde părul de cățeluș. Se pare că un îngrijitor amator „își umplea mâna” pe el. Părul crește din nou peste corp și se estompează inegal. În adolescență, un bărbat cu barbă poate fi fie complet neidentificabil, fie poate avea un aspect adorabil..
 • Până la vârsta de doi ani, câinii încep să se maturizeze, să devină acoperiți de mușchi, păr și dobândesc o adâncime de culoare.
 • Colii cu barbă se formează foarte târziu. Majoritatea câinilor ating maturitatea fizică și psihologică la vârsta de 4-7 ani! Foarte puțini până la vârsta de 3 ani.

Caracter și comportament

Bearded Collie este un câine energic, echilibrat și prietenos, cu un instinct de păstor pronunțat, foarte inteligent, inteligent, ușor de dresat și loial. Foarte atașat de proprietar și necesită multă atenție. Se înțelege bine cu copiii. Se înțelege cu alte animale de companie. Nu dă semne de lașitate sau agresivitate în comportament. El îi tratează pe străini cu suspiciune, indiferență sau prietenos, în funcție de educație și mediu. Va latra, avertizând sosirea oaspeților și zgomot suspect. Unii câini sunt deosebit de vorbăreți. Bearded Collie este întotdeauna vesel și plin de entuziasm, deci este mai potrivit pentru persoanele active și familiile care nu sunt cartofi de canapea.

Colii cu barbă sunt adesea sensibili la sunete puternice: aspirator, ustensile de bucătărie, tunete, motociclete și altele asemenea. Au un auz excepțional de bun. În procesul de creștere a unui cățeluș, socializarea competentă este foarte importantă, în procesul căruia câinele va învăța să se comporte adecvat în diferite circumstanțe.

Oamenilor cu barbă le place să joace, de multe ori le place mingea și frisbee-ul. Nu sunt potrivite pentru persoanele care nu pot petrece mult timp cu ei și nu ar trebui să fie singuri zi și noapte..

educatie si antrenament

În mâinile experimentate și iubitoare, antrenamentul păsărilor nu este de obicei dificil. Câinele prinde totul din mers, vrea să facă plăcere și să fie util și merită, de asemenea, un tratament. Creșterea unui cățeluș barbat Collie începe cât mai devreme posibil. Copilul este învățat ascultarea și regulile de comportament în casă, înțărcat de obiceiurile proaste (sări la toată lumea, scâncesc, latră fără motiv etc.).

Barbatii sunt incapatanati si independenti in diferite grade. Trebuie să fie instruiți. Este recomandabil să participați la cursuri de ascultare generală, unde câinele poate arunca energie, elabora comenzi și comunica cu rudele.

Collie cu barbă răspunde doar la metodele de antrenament pozitive. Cea mai cumplită pedeapsă pentru ei va fi privirea dezaprobatoare a proprietarului. Oamenii care țipă sau abuzează fizic câinele lor au mai multe șanse să ajungă cu un nevrotic incontrolabil, cu o grămadă de probleme de comportament. Acest câine energic și curios poate dura mult timp pentru a-l îngriji și a-l antrena, dar rezultatele merită..

câine cu barbă

Caracteristicile conținutului

Bearded Collie este mai potrivit pentru viața la o fermă sau în curtea casei private. Dar, după cum arată practica, un câine se adaptează cu ușurință la viața dintr-un apartament dacă primește o activitate fizică bună și nu rămâne singur zile întregi. Păsări sunt relativ calmi acasă. Unele inconveniente pot fi cauzate de părul lor lung. Majoritatea colinelor cu barbă sunt foarte atașate de casă și nu se grăbesc să părăsească teritoriul. Cu toate acestea, există excepții. Dacă se dorește, pasăre poate depăși un gard cu o înălțime de 1,5 metri. Sunt câini agili și pricepuți și, de asemenea, sunt foarte curioși. Pe stradă pentru un câine nu este necesar să construiți o volieră, un stand izolat confortabil, ridicat deasupra solului, este suficient.

Bearded Collie are nevoie de stres fizic și mental foarte bun. Minimul necesar este mersul activ de 3-4 ori pe zi timp de 30-40 de minute.

Unii coli cu barbă suferă de alergii și digestie sensibilă. Reprezentanții rasei necesită o dietă echilibrată de înaltă calitate, cu un conținut normal de proteine ​​(18-22%).

Îngrijire

Un colie cu barbă nu necesită îngrijire complexă, dar ar trebui să fie regulat și să dureze mult timp.

 • Periajul temeinic o dată sau de două ori pe săptămână va ajuta la menținerea unei stări bune, la prevenirea încurcării și la reducerea căderii părului. Se recomandă pieptenarea câinelui cu balsam sau doar umezirea ușoară a părului cu o sticlă de pulverizare. Până la 2 ani, bărbosul va trebui să se pieptene mai des: de 1-2 ori pe săptămână. Pentru un câine adult, la fiecare 2 sau chiar 3 săptămâni. Procedura durează aproximativ 2 ore.
 • Urechile trebuie curățate în mod regulat. În plus, se recomandă smulgerea părului în interiorul urechii..
 • Ochii sunt examinați zilnic. Dacă este necesar, frecați și îndepărtați firele de păr care se agață de cornee.
 • Iarna, zăpada poate adera între degetele de la picioare și tampoane, care se transformă în pachete de gheață și rănește laba. Pentru a evita acest lucru, „periile” de pe labe sunt tăiate.
 • Ei monitorizează lungimea și starea ghearelor, le tăie pe măsură ce cresc.
 • După plimbări, blana bărbosului este inspectată pentru murdărie, frunze, crenguțe, urme de miză sub coadă etc. Toate nevoile inutile trebuie selectate sau pieptănate.
 • Nu este recomandat să scăldați un colie cu barbă. Câinii de stradă trebuie spălați de 2-3 ori pe an sau mai puțin. Gospodăriile trebuie scăldate mai des. În acest caz, este important să alegeți șamponul potrivit.
 • Mulți proprietari de coli cu barbă preferă să-și taie animalele de companie. Acest lucru facilitează foarte mult îngrijirea câinelui, dar nu îl exclude. Trebuie remarcat faptul că nu este recomandată o tunsoare prea scurtă, un astfel de strat nu va putea proteja câinele în timpul iernii de îngheț, iar vara de supraîncălzire..

Collie cu barbă cu pui

Sănătate și longevitate

Durata medie de viață a unui colie cu barbă este de 12,8 ani. Potrivit unui sondaj al proprietarilor din Insulele Britanice, bărbații cu barbă trăiesc în medie 13,4 ani, în timp ce rudele lor din Canada și Statele Unite trăiesc 12 ani. Cel mai bătrân câine conform clubului britanic Kennel avea 19,5 ani.

Cele mai frecvente cauze de deces la colii cu barbă britanică au fost: bătrânețe, cancer, boli cerebrovasculare, insuficiență renală cronică, hipoadrenocorticism.

Cele mai frecvente boli ereditare ale rasei sunt:

 • Probleme musculo-scheletice (artrita, ruptura ligamentului incrucisat, luxatia cotului);
 • Probleme cu tractul gastro-intestinal (colită, diaree);
 • Boli urologice;
 • Boli ale sistemului endocrin (hipotiroidism - boala Addison);
 • Probleme ale pielii (pemfig, chelie, displazie foliculară);
 • Boli oftalmice (distrofie corneeană, cataractă, atrofie progresivă a retinei).

De unde să cumperi un cățeluș Bearded Collie

Există mai multe pepiniere în Rusia care se ocupă profesional de reproducerea vulturilor cu barbă. Rareori este posibil să întâlnești reclame pentru vânzarea de pui pe site-uri precum Avito. Rasa nu este comercială. Litele sunt rare. Puii trebuie deseori să fie rezervați în avans. Pentru expoziții și reproducere, câinii sunt cumpărați mai des în canisele străine. Un efectiv destul de mare și de înaltă calitate în Scoția, Ungaria, Slovacia, Polonia. Există mai mulți reprezentanți ai rasei și crescători în Belarus și Ucraina.

Încă o dată, trebuie amintit că este foarte dificil să vezi un bărbos (și cu atât mai mult un adolescent) într-un cățeluș ca un câine genealogic de expoziție. În ceea ce privește alegerea unui cățeluș, ar trebui să aveți încredere într-un expert sau crescător. Este încurajată prezența testelor genetice pentru bolile frecvente la rasă la părinții așternutului.

Preț

În Europa, costul mediu al unui cățeluș cu barbă este de 1000 de euro. În Rusia, prețul copiilor dintr-o rasă rară variază de obicei între 40.000 și 70.000 de ruble.

Fotografii și videoclipuri

În galerie puteți vedea fotografii ale câinilor din rasa Bearded Collie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Collie cu barbă (biardid, birdie, bărbos)