Laika kareliană-finlandeză: asistentul de vânătoare perfect

Laika Karelian-Finlandez (Spitz finlandez, Karelka) este un câine de vânătoare de dimensiuni medii. Ea se distinge prin inteligență rapidă și prietenie, precum și printr-un set de calități importante de vânătoare..

Povestea originii

Karelo-Laika finlandeză lângă apă

Karika-finlandeză Laika se adaptează oricăror condiții meteorologice

Această rasă de câini a fost crescută pe teritoriul fostei URSS. La formarea sa au participat reprezentanți ai raselor autohtone autohtone din teritoriile nord-vestice, precum și spitz finlandez importat. Strămoșii din Laika Karelian-Finlandeze sunt considerați a fi câinii vechi Korel, Olonets și „pasăre” finlandezi, care sunt numeroși în regiunile Arhanghelsk și Leningrad, în Karelia și finlanda vecină.

La un moment dat, rasa s-a format natural într-o zonă limitată. Vânătorii cu părul roșu și-au procurat cu succes hrana și au trăit în aer liber. În procesul de selecție naturală, au rămas cei mai inteligenți și mai duri indivizi cu bune abilități de vânătoare. Mai târziu, oamenii cu ajutorul lor au vânat păsări de vânat din pădure, animale purtătoare de blană.

O turmă de câini karelieni-finlandezi este capabilă să facă față chiar și unui urs.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, vânătorii finlandezi H. Sandberg și H. Roos au adus doi astfel de huski la Helsinki. După 12 ani, acești câini au fost recunoscuți ca o rasă separată și înregistrați ca Spitz finlandez. Până la mijlocul secolului trecut, „ciupercile” au devenit extrem de populare. Au fost cumpărate pentru vânătoare și ca animale de companie..

În anii 20 ai secolului trecut, în Uniunea Sovietică s-au gândit la reproducerea rasei „proprii”. Crescătorii s-au apucat de treabă, rezultatul cărora au fost huskii carelo-finlandezi cu calități excelente de pescuit. În același timp, a fost adoptat un standard de rasă temporară..

În timpul războiului, numărul karelienilor a scăzut. În perioada postbelică, lucrările asupra rasei din URSS s-au reluat, iar în 1959, câinele obținut din împerecherea unui mestizo de Laika Karelian-Finlandeză și a unui Spitz finlandez a devenit campionul unei țări uriașe, după care crescătorii au decis să folosească câinii genealogici finlandezi mai activ în reproducere.

În 2006, Federația de Kennel din Rusia (RKF) și Clubul de Kennel din Finland (SKZ) au ajuns la o decizie comună de a considera Laika Karelian-Finlandeză și Spitz-ul finlandez drept o singură rasă - „Spitz-ul finlandez”.

Nu toți crescătorii și manipulatorii de câini din Rusia au aprobat această decizie, deoarece, de fapt, aceasta a însemnat dispariția rasei carelo-finlandeze. Cu toate acestea, faptul că Spitz-ul finlandez este standardizat de organizația internațională canină FCI, a făcut posibil ca proprietarii de câini să-și arate animalele de companie la spectacole și competiții internaționale..

În prezent, în Rusia există mulți susținători ai conceptului de rasă internă, care, ca și până acum, aderă la standardul „sovietic” al câinelui carelian-finlandez și nu aprobă utilizarea spitzului finlandez în reproducere.

Descriere și standard de rasă (culoare, înălțime la greabăn, greutate)

Apariția Laika kareliană-finlandeză

Mai ales haina groasă pe pantaloni și coadă

Haina câinelui este lucioasă. Este lung și gros pe corp și scurt pe cap și picioare. Pe gât, umeri și spate, capacul este cel mai rigid. Substratul este moale și bogat.

Parametrii standard ai rasei:

Podea Înălțimea ideală
la greaban (cm)
Greutate corporală ideală (kg)
Masculin47 (± 3)12-13
Căţea40 (± 3)7-10

Culorile includ toate nuanțele de roșu, de la auriu la cărămidă aprinsă. În același timp, culoarea de pe spate este întotdeauna mai strălucitoare decât pe piept, abdomen, coadă și spatele coapselor..

Se consideră acceptabilă prezența marcajelor albe pe picioare și aceeași flăcare pe piept, precum și prezența părului negru pe urechi și în jurul ochilor, precum și de-a lungul liniei coloanei vertebrale.

Caracter

Karelo-Laika finlandeză

Cu o educație potrivită, karelianul tău va fi capabil să te înțeleagă pe tine și starea ta de spirit

Câinii Karelian-Finlandezi au un caracter minunat, ale cărui caracteristici principale sunt:

 • mobilitate, veselie și eficiență;
 • curaj, dar nu nesăbuit;
 • agresivitate moderată față de străini;
 • afecțiune pentru proprietar și familia acestuia;
 • capacitatea de a surprinde starea de spirit a purtătorului și de a se comporta corect.

Huskyul cu părul roșu suferă întotdeauna de separare și, atunci când este tratată grosolan, devine încăpățânată și dificil de controlat.

Cu o educație potrivită, acești câini se înțeleg bine cu alte animale care trăiesc în casă și sunt, de asemenea, prieteni cu copiii. Sunt atenți și dacă consideră ceva periculos, cu siguranță îl vor anunța pe proprietar lătrând. Câinii carelian-finlandezi au nervi puternici și o memorie bună. Aceștia se disting prin loialitate și prietenie, motiv pentru care sunt considerați unul dintre cei mai buni câini de companie din Europa și SUA..

Îngrijire și

Laika karelian-finlandeză într-o volieră

Laika finlandeză-kareliană se simte minunat în volieră, este important să oferiți toate condițiile necesare

Câinele poate trăi într-o volieră, dar se adaptează perfect condițiilor apartamentului. A trăi sub același acoperiș cu oamenii are anumite avantaje. Câinele începe să înțeleagă persoana mai repede și mai bine..

Când aveți grijă de un husky, este important să vă amintiți că:

 • este necesară deparazitarea periodică și vaccinarea animalului;
 • are nevoie de locul ei permanent, unde există un așternut confortabil și un castron cu apă. Este important să nu fie localizat într-o schiță..

Un câine de lucru trebuie tratat periodic cu purici și căpușe. Puteți să-l echipați pur și simplu cu un guler antiparazitar. Pentru mai multe informații despre îngrijirea părului, precum și ghearele, ochii și dinții, consultați secțiunea despre îngrijire.

Ce să hrănești

Dieta Laika kareliană-finlandeză

Câinii trebuie să obțină oase crude

Husky cu părul roșu este pretențios în ceea ce privește mâncarea. Dieta sa optimă constă în alimente precum:

 • Carne slabă, tăiată în bucăți mici, care poate fi înlocuită ocazional cu cârnați și cârnați care nu conțin carne de porc;
 • oase crude - mari, cu resturi de carne, dar fără margini ascuțite;
 • măruntaie. În forma lor crudă, pot fi alimente obișnuite, iar în formă uscată, pot fi folosite ca delicatesă;
 • terci din hrișcă, mei și orez, care poate fi gătit atât în ​​bulion slab, cât și cu adăugarea unei cantități mici de ulei vegetal;
 • produse lactate fermentate, inclusiv brânză de vaci;
 • legume și fructe proaspete, fierte și uscate;
 • pesmet de secară.

Nu-i da câinelui:

 • oase tubulare;
 • lapte proaspat;
 • unt;
 • dulciuri.

În ceea ce privește hrana uscată, crescătorii au fost împărțiți. Pe de o parte, este mai bine să hrănești un câine de vânătoare cu alimente naturale, dar pe de altă parte, alimentele speciale au o compoziție completă și echilibrată și, de asemenea, economisesc timp. Experții consideră că ambele opțiuni sunt acceptabile, principalul lucru este să rămânem doar la una dintre ele. Hrănirea mixtă poate duce la tulburări digestive grave, deoarece alimentele naturale și preparatele sunt digerate diferit.

Îngrijirea

Îngrijirea Laika kareliană-finlandeză nu este deosebit de dificilă:

 • Lâna sa nu are un miros specific puternic, dar are nevoie de atenția proprietarului. În perioada de toamnă și primăvară, este necesar să-l pieptăniți în fiecare zi cu un pieptene și un șlefuitor. Iarna și vara, periajul săptămânal este suficient. Părul plictisitor și vărsat, precum și apariția mătreții, pot însemna un deficit de vitamine și minerale în meniu, precum și indica alergii alimentare.
 • Ei fac baie câinelui de două ori pe an, precum și înainte de a participa la o expoziție sau în caz de poluare severă. Tratamentele frecvente cu apă sunt nedorite, deoarece elimină compusul natural de protecție din haina câinelui. După ce câinele a înotat într-un rezervor natural în timpul vânătorii, acesta trebuie udat cu apă curată. Lana huskilor din Karelia-Finlanda nu este tăiată sau smulsă.
 • Ghearele trebuie tăiate în fiecare lună cu un tăietor de unghii mediu și apoi curățate cu o pila. Tocurile și tocurile sunt inspectate și șterse cu o cârpă umedă după fiecare ieșire afară..
 • Este necesară îngrijirea ochilor dacă mucusul se acumulează în colțuri. În astfel de cazuri, ar trebui să le ștergeți ușor cu o bucată curată de tifon înmuiată în bulion cald de mușețel. Cu lacrimare abundentă și descărcare de puroi, animalul trebuie prezentat medicului veterinar.
 • Dinții sunt curățați cu gropi de mestecat speciale. Alimentele solide și roșiile proaspete vor fi o prevenire excelentă a plăcii dentare dure.
 • De asemenea, urechile nu pot fi ignorate. Ar trebui să fie inspectate zilnic pentru depistarea de corpuri străine și daune și ștergute din interior (superficial!) De 2-3 ori pe lună cu un tampon umed și curat..

educatie si antrenament

Instruire Laika Karelian-Finlandeză

Comanda „Sit” este una dintre elementele de bază, câinii o învață rapid

Câinele este învățat la primele comenzi de la vârsta de cinci luni, când poate deja să concentreze în mod conștient atenția asupra proprietarului uman..

Antrenamentul la vânătoare ar trebui să înceapă prin prezentarea unor piei de animale și pene de pasăre. Câinele trebuie să le miroasă, să le guste. Este foarte important să vă antrenați câinele să sune ca o lovitură din cățeluș. În ceea ce privește introducerea animalului, este mai bine să îl introduceți mai aproape de vârsta de șase luni. Antrenamentul începe cu animale mici și păsări, apoi arată cele mai mari. Pentru a stimula dezvoltarea calităților de vânătoare la un câine, este permis să se apropie de animale vii sau de carcasele lor. Tehnicile de vânătoare sunt mai bine învățate atunci când cățelul este asociat cu un câine experimentat..

Pentru a nu se plictisi de like-uri, au nevoie de jocuri și alergări lungi, precum și de excursii în natură. Acest lucru este valabil mai ales pentru câinii de interior..

Este important să vă educați animalul, astfel încât acesta să simtă primatul unei persoane și să-l trateze ca pe un lider. În caz contrar, sunt probabil probleme de ascultare..

Boli și tratament

În ciuda faptului că acești câini se disting prin rezistența și sănătatea lor bună, sunt predispuși la următoarele afecțiuni:

 • luxația articulației genunchiului;
 • boli oculare;
 • alergii la anumite alimente;
 • epilepsie.

Puteți primi sfaturi cu privire la prevenire și tratament de la medicul veterinar.

Câți trăiesc

Se crede că câinii din această rasă trăiesc între 10 și 12 ani și cu o întreținere adecvată ajung la vârsta de 15 ani.

Reproducerea

Puii Laika finlandezi-karelieni

Puii Laika finlandezi-karelieni sunt foarte jucăuși, uneori foarte dificili să-i calmeze

Husky roșu este foarte popular în țările nordice și în partea de nord-vest a țării noastre. Acest lucru explică numărul mare de canise pentru reproducerea acestor câini..

Se poate cumpăra un adevărat Laika karelian-finlandez, a cărui rasă va fi documentată;

 • de la crescători care cresc karelieni;
 • de la proprietari care, prin cluburi de canisă, găsesc un partener pentru animalul lor de companie, rezultând excremente de rasă.

Tricotare

În conformitate cu regulile de reproducere, admiterea unui câine la împerechere este permisă pentru al doilea sau mai bine pentru al treilea est, în timp ce:

 • cățeaua trebuie să fie proglistogenă în prealabil și, de asemenea, vaccinată nu mai târziu de 8 luni;
 • este important ca câinele să fie sănătos, deoarece starea descendenților săi depinde de aceasta.

Puii care poartă durează 62-65 de zile, dar uneori durează până la 72 de zile. Câinele aparține raselor infertile (1-6 bebeluși într-o așternut), astfel încât pubertatea abia se poate observa chiar și în etapele ulterioare.

Ingrijirea catelului

Cățeluș karika-finlandez Laika

Este important să începeți să aveți grijă de câinii dvs. chiar de la naștere.

Puii ar trebui să se hrănească cu lapte matern până la 1-2 luni, deși nu este neobișnuit ca un crescător să hrănească suplimentar așternutul de la 3 săptămâni. Acest lucru se face astfel încât viitorul proprietar, care cumpără, de exemplu, un animal de companie în vârstă de o lună și jumătate, să obțină un cățel mai mult sau mai puțin independent, independent de mamă. Cu toate acestea, este important să aveți grijă de sănătatea cățelei, astfel încât înțărcarea copiilor nu ar trebui să aibă loc mai devreme de 1-1,5 luni.

Mâncarea principală a tinerilor huskies este carnea crudă în bucăți, cu excepția cărnii de porc, care nu ar trebui să fie prea mare. În plus, există și alte reguli nutriționale:

 • La vârsta de 2-3 luni, oasele mari, netede sau oasele cu carne sunt deja permise pentru cățeluș să „lucreze” cu ele. Puiul se servește crud, fără oase, deoarece pot răni esofagul.
 • Terci de cereale este ușor sărat, diluat cu bulion sau aromat cu carne, altfel câinele nu va arăta interes pentru mâncare.
 • Nu dau organe mici celor mici, deoarece au un efect relaxant asupra intestinelor.
 • În ceea ce privește produsele lactate fermentate, legumele și fructele, acestea sunt utilizate ca și pentru adulți.
 • Este important să învățați câinele să verzească de la cățeluș, atunci va fi mult mai dificil de făcut.
 • Este mai bine să luați ouă de prepeliță (1-2 bucăți) și să dați o dată pe săptămână.
 • Peștele este, de asemenea, dat o dată pe săptămână, peștele de mare proaspăt și peștele de râu trebuie fiert.

Este important să ne amintim că câinele ar trebui să aibă întotdeauna apă proaspătă în castron.. Mâncarea rămasă după hrănire trebuie îndepărtată după 15 minute, astfel încât catelul să se obișnuiască cu regimul.

În ceea ce privește cantitatea exactă de hrănire, depinde de vârsta câinelui:

Vârsta (luni)Număr optim de hrăniri
2-35 (porții mici)
2-33-4
4-73
8 și peste2

În plus față de alimentația adecvată, preocuparea proprietarului este de a alerga viermii de la animalul de companie de la o lună și jumătate și de a vaccina câinele în conformitate cu programul:

 • la 2 luni - de la ciumă și enterită, urmată de devaccinare;
 • la 6-7 luni - de la rabie după o schimbare completă a dinților.

Vaccinările, din păcate, nu vor proteja complet câinele de problemele de sănătate, așa că ar trebui să vă protejați animalul de companie de hipotermie și suprasolicitare..

Este important să nu lăsați cățelușul în compania câinilor mai mari și mai puternici. Pe lângă faptul că este traumatic, agresivitatea lor poate descuraja un husky să comunice cu rudele mult timp..

Vânătoare cu un Laika karelian-finlandez

Vânătoare Laika kareliană-finlandeză

Laika careliană-finlandeză este ideală pentru vânătoare și este capabilă să prindă mai multe specii de animale

Like-urile sunt concepute pentru vânătoare comercială. Ei iau animale purtătoare de blană, păduri mari și păsări vaduitoare, ungulate și chiar un urs..

În timpul vânătorii, reprezentanții acestei rase se caracterizează prin următoarele:

 • vânează, latră tare și încetinesc fiara;
 • ridicați ușor pasărea;
 • căutați cu succes animale rănite;
 • aduce prada stăpânului lor;
 • fără frică, urcați în găuri și săriți în apă.

Karelienii au un instinct excelent, sunt perfect orientați, în același timp sunt imprudenți și duri. Vânătoarea cu acest câine este interesantă și eficientă indiferent de sezon:

 • Tighelul și ternul negru sunt recoltate vara, precum și la începutul primăverii și toamnei. Dimineața devreme sau la apusul soarelui, când pasărea din munți coboară să mănânce, câinele este permis pe traseu. Găsindu-l, ea îl conduce pe vânător și îl sperie pe pasăre.
 • Sable, jder și veveriță sunt vânate în taiga în octombrie-decembrie. Laika ia drumul, găsește fiara și o conduce spre copac. Încercând să scape, sare la altul și mai departe. Câinele îl urmărește cu un lătrat până când animalul se află pe un astfel de trunchi din care este imposibil să sară la următorul adăpost.
 • Se duc la elan în timpul iernii, chiar la început. Câinele descoperă fiara, latră la ea, astfel încât proprietarul să fie conștient și apoi urmărește prada în tăcere. Pentru a opri elanul, trăsura aleargă înainte cu un lătrat, dar nu se apropie niciodată prea mult și nu atacă.

În ceea ce privește vânătoarea de vulpi și iepuri, ea lucrează mai puțin productivă acolo, deși depinde mult de calitățile individuale ale câinelui..

Porecle pentru husky-ul karelian-finlandez

Capul Laika finlandez-karelian

Adesea, proprietarii își numesc animalele porecle care evocă anumite asociații din ele.

Când puii se nasc în canisa, crescătorul le dă nume, respectând unele reguli. Fiecare așternut este desemnat printr-o literă specifică a alfabetului, cu care vor începe poreclele cățelușilor. Când câinii născuți sunt rezervați în prealabil, viitorilor lor proprietari li se dă scrisoarea pentru așternut, astfel încât să poată veni cu un nume potrivit pentru animalul de companie..

Poreclele husky-ului karelian-finlandez sunt adesea:

 • numele animalelor din nord pe care vânătorii le vânează cu un husky;
 • numele obiectelor geografice;

Numele optim este un nume format din două silabe.

Cum să numiți un băiat

Porecle precum:

 • Șaman;
 • Yamal;
 • Valdai;
 • Ural;
 • Chakar;
 • Gheaţă.

Nume pentru fete

Idei de porecle pentru fete

 • Reima;
 • Yucca;
 • Veveriţă;
 • Dara;
 • Rune;
 • Vyatka.

Principalul avantaj al huskilor careliano-finlandezi este considerat calitățile lor de lucru. În plus, câinii sunt apreciați pentru dimensiunea redusă, fizicul și culoarea lor frumoasă, precum și pentru faptul că întreținerea lor nu necesită investiții mari..

În ceea ce privește dezavantajele, există și ele. Aceasta este excitabilitate și activitate excesivă, nevoia de plimbări lungi, obiceiul de a lătră la străini. Combinarea caracteristicilor rasei face din Laikas careliană-finlandeză tovarășii preferați și asistenții indispensabili de vânătoare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Laika kareliană-finlandeză: asistentul de vânătoare perfect