Ce fel de câine este mai bine să ai într-un apartament: sfaturi pentru un proprietar novice

Când vine vorba de întreținerea apartamentelor, cel mai adesea familia vrea să nu vadă un cal de lucru sau un paznic rău în apropiere, ci un tovarăș vesel și sociabil. Prin urmare, gândindu-vă la ce câine este mai bine să aveți într-un apartament, în primul rând, merită să luați în considerare caracterul și numai apoi aspectul, tipul hainei și alte caracteristici ale rasei.

Un clovn nesăbuit, un inventator neobosit, un cascador amuzant, un animal blând afectuos, un leneș drăguț - cum vezi viitorul tău membru al familiei? Din acest punct de vedere, nu contează dacă un câine mic sau mare este adus în casă: un mic Yorkie este de o sută de ori mai „viu” decât un Chow Chow solid, un pinscher în miniatură este mai mobil, curios și mai activ decât un mastin gigant. Deci, cel mai important lucru:

 • dacă vrei să faci sport cu câinele tău, să te plimbi mult, să mergi în aer liber și să faci drumeții, ai nevoie de o rasă agilă puternic sănătoasă din punct de vedere genetic. Beagle, border collie, toți schnauzerii și pinii (de la firimituri la giganți, dimensiunea are un efect redus asupra caracterului), retrieveri, setatori, vulpi terrieri, jack russell terriers și, în general, toți terrierii fără amestec de sânge de câini muratori. Dezavantajul este necesitatea unui antrenament regulat pe termen lung. Dacă un câine activ se plictisește, poate transforma un apartament în ruine în câteva ore.-
 • dacă preferați să faceți mișcare calmă fără curse de cai, „vânătoare” pentru pisici și păsări, Chow-Chow, Pekingese sau mops, Bulldog francez și englez, câine cu crestă chineză, Mastino, Corgi. Psihicul puternic și stabilitatea emoțională fac ca acești câini să fie adecvați pentru cei care decid ce fel de câine să obțină într-un apartament cu o cameră. Deși dacă dimensiunile camerei sunt foarte mici, ar trebui să acordați atenție câinilor mijlocii sau mici. Dar un animal de companie de talie mare (chow, de exemplu) creează mai puține neplăceri (doarme o jumătate de zi) decât cel mai mic, dar, prin natura sa, terrier activ și exploziv (sub picioare toată ziua, participă la toate treburile casnice)-
 • dacă jocurile zgomotoase și amuzante, dar nu 24 de ore pe zi, cu alergarea și curse, nu te vor irita și dacă poți plimba câinele în fiecare zi timp de cel puțin 2-3 ore în total, poți alege din rase de vânătoare în miniatură și mijlocii. Acestea sunt spanielii, terrierii (vulpea, jack russell, york, jucăria, airedale etc.), toți teckelii. Cu încărcături adecvate (există un loc de joacă lângă casă unde câinele poate alerga și sări) Labradorii și pudelii sunt ideali. Acești câini se înțeleg bine cu copiii, nu deranjează liniștea și nu strică lucrurile din casă (desigur, educația și mersul regulat sunt importante), sunt potriviți pentru proprietarii începători, rareori încearcă să domine și sunt ușor de dresat.-
 • dacă aveți nevoie de un câine canapea, cu care nu trebuie să mergeți deloc, care să nu fie vizibil sau audibil până nu îl acordați atenție, este mai bine să renunțați la ideea de a avea un câine cu totul. Dacă există un copil în casă și câinele va fi un cadou pentru bebeluș, este de asemenea mai bine să vă răzgândiți și să cumpărați un hamster sau un iepure. Indiferent de mărime și caracter, orice câine trebuie umblat în fiecare zi, orice câine are nevoie de îngrijire regulată de-a lungul anilor, orice câine trebuie educat. Un copil nu poate face față acestor sarcini! Chiar dacă cumpărați un câine exclusiv pentru copii, toate grijile vor cădea pe umerii adulților..

Întrebare sexuală

Când cățelul este mic, la prima vedere, diferența nu este vizibilă. Cu toate acestea, până la șase luni, personajele cățelelor și ale bărbaților, chiar și în aceeași așternut, încep să difere. Este foarte dificil pentru proprietarii fără experiență să decidă ce câine să obțină - un băiat sau o fată? Dificultatea este că această întrebare este foarte individuală și depinde adesea de percepția internă și nu de argumente raționale..

Dar, în general, bărbații învață normele de comportament mai ușor și mai ușor, dar când o cățea în căldură apare la orizont, cel mai bun manier câine zboară de pe bobine - poate fugi, se poate lupta cu un concurent rătăcit, poate satisface nevoia în ciuda strigătelor unei persoane și poate ridica ceva urât în ​​proces (este inutil să certăm) ... Fetele sunt mai viclene, încercând să extindă imperceptibil granițele a ceea ce este permis și suferă de „psihoze sexuale” doar de câteva ori pe an.

Aceasta este o problemă gravă, indiferent de mărimea câinelui: un câine mare poate să tragă lesa și să fugă, un câine mic poate aduna în jurul său o mulțime de câini care sunt agresivi față de proprietar..

Cea mai ușoară opțiune este de a vă steriliza sau steriliza animalul înainte de pubertate. Câinii sterili sunt cei mai buni tovarăși, mai ascultători, fără conflict cu alți câini, fug mai rar, se îmbolnăvesc mai rar (un instinct sexual nesatisfăcut afectează mai devreme sau mai târziu sănătatea). Sterilizarea este de dorit în special dacă câinele merge la plimbare cu copilul: împerecherea, lupta cu bărbații, comportamentul invitat al unei cățele nu numai că nu sunt destinate ochilor copiilor, dar pot reprezenta și un pericol direct. Dacă sterilizarea este o soluție inacceptabilă pentru dvs., va trebui să rezistați la toate cele de mai sus. O da! De asemenea, bărbații etichetează, deși unele femele uită și de curățenia în timpul estului.

Care câine se înțelege cu un copil?

 • nu de natură agresivă-
 • în nici un fel timid, nu nervos-
 • sociabil, curios-
 • jucăuș, atletic, agil-
 • nu dominant, cu instinct teritorial moderat sau absent.

Labradorii, pudelii, ciobanii, aproape toți terrierii, beagles, câini de lapte (malteză, bichon frize, Rusă etc.), dalmatian, schnauzeri medii și miniaturali - acești câini sunt de cele mai multe ori recomandați copiilor, dar lista este foarte condiționată. Este mult mai important să cumpărați un cățeluș în canisă, de la părinți testați mental, să creșteți corect un câine (sub îndrumarea unui îngrijitor de câini sau a unui crescător). Sub rezerva acestor condiții, orice animal de companie va fi absolut sigur pentru bebeluș. Deși este puțin probabil ca copilul să fie interesat de o bărbie infantilă, chow, mops sau pechinez.

Mulți câini consideră că copiii mici sunt pui. Este frumos, dar uneori devine o problemă. De exemplu, o cățea poate avea grijă de un „cățeluș” - linge organele genitale și fundul copilului, linge-i fața după ce copilul a mâncat. Masculul va proteja aproape sigur „cățelușul” de cei din afară, ceea ce poate duce la agresiune. Câinii cresc și pui - un câine poate mușca ușor brațul sau gâtul atunci când se joacă sau copii neatenți (mulți părinți confundă acest comportament cu agresivitatea și sunt foarte înspăimântați, ca un bebeluș a cărui piele este mai moale decât pielea unui catelus, iar pragul durerii este mai mic decât un catel). Dacă nu sunteți gata să faceți față unor astfel de momente și nu știți dacă veți înțelege corect comportamentul câinelui într-o anumită situație, este mai bine să așteptați cu achiziționarea unui cățeluș până când copilul are cel puțin 3-5 ani..

Care câine se va înțelege cu alte animale de companie?

Totul este simplu aici. Rase de vânătoare sunt confundate cu șoareci de pradă, hamsteri și păsări, chiar dacă sunt închise într-o cușcă sigură. Și acest lucru este stresant atât pentru câine, cât și pentru animalele mici. Câinii de oaie, schnauzerii (indiferent de mărime) și toate rasele cu prefixul "taur" sunt adesea agresivi față de pisici. Deși, dacă vă gândiți la ce fel de câine să ajungeți într-un apartament cu o pisică, fiți pregătiți pentru un proces lung și dificil de creștere a copilului, indiferent de cine alegeți. Orice câine, chiar și cel de obicei indiferent față de pisici, câini de lapte, Beijing și China, poate crește până să devină un urăsc al tribului felin din cauza singurei greșeli a proprietarului.

Ce câine nu va strica lucrurile, nu se va murdări, nu va face zgomot și va crea alte neplăceri?

Ridicat, desigur. În acest sens, este aproape inutil să navigați în rasă. Există o singură regulă invariabil: cu cât câinele este mai activ și sociabil, cu atât creează mai mult zgomot. Prin urmare, la începutul articolului, se acordă atenție mersului pe jos. Dacă animalul de companie primește încărcăturile necesare în afara casei, tăcerea, liniștea și ordinea domnesc în apartament. Dacă energia necheltuită se acumulează zi de zi, chiar și câinele cel mai educat, în cele din urmă, nu o va suporta și va aranja o apocalipsă. Prin urmare, rasele cu activitate medie sunt de obicei recomandate copiilor, deși este mai distractiv pentru bebelușul cu un clovn neobosit cu patru picioare. Dar un astfel de câine poate interfera cu somnul sau studiul copilului, cu un câine foarte activ este dificil să se plimbe. Și aici din nou nu vorbim despre rasă - este important să alegeți cățelul „potrivit”, având încredere în crescător (cineva care, și el știe cu siguranță gradul de activitate al fiecărui cățeluș din așternut).

Care lână este „mai invizibilă” în apartament?

Sănătos și îngrijit. Apropo, colectarea substratului moale de pe tapițerie sau covor este mult mai ușoară decât „acele” subțiri ale unui teckel, beagle, mops etc. Pentru a menține casa curată, câinele nu trebuie să vărsat. Și pentru ca câinele să nu se vărsă, trebuie să fie sănătos (hrănirea adecvată și îngrijirea regulată sunt la fel de importante).

Caini de ciobanesc caucazieni și SAO, husky, husky - aceste rase nu sunt absolut potrivite dacă vă întrebați ce fel de câine să obțineți într-un apartament mic (lâna care se varsă tot anul va fi literalmente peste tot!). Câinii în miniatură, indiferent de tipul hainei, sunt mai ușor de îngrijit (este mult mai ușor să vă scăldați și să pieptănați un câine de lapte decât un St. Bernard), dar numai dacă animalul de companie a fost obișnuit cu apă și cu pieptene încă din copilărie. Bichonii, pufii crestați, pudelii, Yorkies nu se varsă deloc (cu excepția cazului din cauza bolii sau a alimentelor absolut inadecvate). Câinii cu păr sârmă necesită tunderea regulată - haina trebuie „smulsă” deoarece nu cade de la sine. Este mai ușor decât dezasamblarea încurcăturilor, dar trebuie să învățați cum să efectuați această procedură corect și nedureros. Câinii cu păr neted, fără păr și cu părul scurt sunt cea mai bună alegere dacă există un copil în casă care suferă adesea de boli respiratorii.

Câini cu un caracter special

Unii câini, deși potriviți, nu sunt proiectați pentru viața urbană. De exemplu, coloniștii, ogarii și câinii mari - au nevoie de multe ore de mers activ, este recomandabil să mergem la vânătoare sau la alergare, au nevoie de mult spațiu. Locuind la țară, sunt animale de companie ascultătoare, neagresive și plăcute, dar în orașul înghesuit caracterul lor se deteriorează - energia necheltuită caută o ieșire.

Animalele de serviciu, ogarii, rasele cu un amestec de sânge de câini decapați sunt animale de companie minunate, dar numai dacă proprietarul are suficientă experiență în creșterea câinilor sau de la cățeluș, crește câinele sub îndrumarea unui profesionist.

Rasele de serviciu necesită, de asemenea, o abordare specială. De exemplu, Black Terriers, Doberman Pinschers sau Shepherd Dogs pot locui într-un apartament, dar trebuie să fie instruiți în mod regulat. Dacă acest lucru nu este posibil, instinctele teritoriale și de protecție vor prevala. Astfel de rase au nevoie de muncă, de ocupație constantă, fără de care „prostesc”, confundându-și vecinii cu dușmani, latrând necontrolat la zgomotul din fața ușii, încercând să domine familia.

Rottweilerii sunt considerați câinii cei mai problematici, nu fără motiv., staffordshire terriers, Pitbull și alte rase așa-numite „lupte”. Deși sunt potrivite doar pentru a locui într-un apartament (din cauza părului scurt, chiar și într-o volieră încălzită în timpul iernii sunt reci și din cauza psihicului lor complex nu pot fi îndepărtați din familie), astfel de câini scapă de sub control. Acest lucru este deosebit de periculos pentru copii - un copil poate provoca involuntar agresivitate, iar un câine neînfricat puternic din punct de vedere fizic este capabil să provoace daune grave unui copil, chiar și atunci când acesta nu dorește (mușcături în scopul educației, de exemplu). Desigur, un pit bull bine educat și adecvat este mai sigur decât un spaniel dominant răsfățat! Faptul că creșterea spanielului va necesita cu siguranță mai puțin efort..

Sunteți gata să obțineți un câine?

Vă oferim să treceți un test simplu pentru a ne asigura că sunteți serios cu privire la intențiile dvs. Multe dintre situațiile prezentate sunt destul de sumbre, dar nimeni nu este imun la ele. Sunteți de acord cu declarațiile:

 • Voi țipa la cățeluș și îl voi pedepsi dacă voi găsi pantofi deteriorați, o grămadă pe covor, tapet rupt, covor zdrențuit-
 • Voi sări o plimbare cu câinele dacă sunt invitat să vizitez, ceva interesant este la televizor, chiar vreau să dorm, afară vremea este rea-
 • Nu sunt pregătit să mut sau să schimb mobilier, să îmi schimb rutina zilnică, obiceiurile și preferințele doar de dragul câinelui-
 • Nu sunt gata să cheltuiesc brusc o sumă mare de bani (de exemplu, 10-20 mii chiar acum, imediat). Acest lucru poate fi necesar dacă câinele se îmbolnăvește brusc sau este rănit.-
 • Nu am rude sau cunoscuți care ar fi de acord să ia cu mine un câine pentru câteva zile-
 • Nu sunt pregătit să cheltuiesc aproximativ 2.000 de ruble pe un câine în fiecare lună-
 • Voi fi speriat, voi cădea într-o stupoare și nu voi putea să mă protejez pe mine și câinele meu dacă ne atacă o haită rătăcită-
 • Voi bate câinele dacă mă mușcă pe mine sau pe o altă persoană-
 • Nu voi cheltui niciodată bani pentru un manipulator de câini, chiar dacă problemele de comportament se dovedesc a fi grave și insolubile din punctul meu de vedere-
 • Îmi pot imagina o situație (orice) în care arunc câinele în stradă.

Dacă ați răspuns „da” la cel puțin o treime din întrebări, gândiți-vă din nou, chiar aveți nevoie de un câine? Dacă totuși doriți cu adevărat să aveți un cățeluș, contactați o canisă bună cu un crescător cu experiență, care vă va ajuta să înțelegeți mai bine câinii și să crească un cățeluș așa cum vă imaginați că ar trebui să fie un animal de companie ideal..

Și cel mai important lucru: un câine potrivit pentru adăpostire este un câine preferat! În cazul în care animalul de companie nu este iubit, chiar și cel mai educat, care nu aruncă, nu este un caine care este fastidios și discret, va fi enervant. Dacă câinele este iubit, proprietarul va aborda educația în mod responsabil și va depune toate eforturile pentru a netezi problemele de comportament și dificultățile de întreținere fără a afecta animalul de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce fel de câine este mai bine să ai într-un apartament: sfaturi pentru un proprietar novice