De ce mănâncă un câine pietre: răspundem în detaliu și dăm sfaturi

Puii tind să mestece totul și, în majoritatea cazurilor, acest lucru se explică prin curiozitatea copiilor. Mulți câini mestecă bastoane sau rup jocuri moi cu mare plăcere, uneori înghițind o parte din pradă ... acest lucru nu este foarte bun, dar nici nu provoacă îngrijorare. Dacă un câine mănâncă pietre, pământ sau nisip, orice proprietar responsabil are o serie de întrebări: cât de periculos este acesta, de ce se întâmplă și cum să-l oprească.

Explicații simple pentru comportamentul „complex”?

Orice pui explorează lumea exterioară în toate modurile disponibile. Dacă familia nu a avut încă animale, se acordă prea multă atenție îngrijirii cățelușului. De fapt, este în regulă ca un cățeluș să facă niște farse, să mestece papuci sau să rupă un ziar ... nu se va sufoca pe un fir și nu se va otrăvi cu cerneală.

Dacă observați că cățelușul mănâncă pietre pe stradă, nu vă panicați! Poate că puștiul pur și simplu nu știa că piatra nu este comestibilă și a încercat să câștige o nouă experiență. Poate că va risca chiar să-și repete încercarea, adică să înghită o pietricică la următoarea plimbare și tot mai mult ...dacă acest comportament se datorează studiului lumii, nu există niciun motiv de îngrijorare. În primul rând, pietrele mici vor ieși din sistemul digestiv al cățelușului într-un mod natural și, în al doilea rând, veți avea un motiv pentru a învăța echipa de secție "Fu".

Cățelușul poate mesteca și chiar înghiți pietre doar pentru că au un gust subtil. De exemplu, în timp ce se plimba lângă un iaz, un câine poate găsi o piatră cu un strat sărat sau dulce - acesta este un gust nou și o experiență nouă. În acest caz ai nevoie asigurați-vă că degustatorul nu-și rupe dinții, în rest, crede-mă, copilul își va da seama singur.

Notă! Dacă mâncarea pietrelor poate fi numită un caz izolat - nu vă faceți griji, puii, câinii tineri și adulți sunt foarte curioși și din când în când pot încerca lumea din jurul lor „până la dinți”.

Motivele simple nu sunt întotdeauna sigure! Statistic, majoritatea incidentelor asociate consumului de alimente necomestibile sunt asociate într-un fel sau altul avitaminoza. Când corpul unui câine nu are vitamine sau microelemente, acesta mestecă în mod deliberat solul, linge varul, roade ciment etc..

În acest caz, există motive pentru entuziasm, deoarece consumul constant de obiecte solide (pietre) poate duce la blocaj intestinal, iar deficitul de vitamine în sine este teribil nu prin prezență, ci prin consecințe. Un cățeluș care mănâncă var și ciment încearcă să completeze resursele corpului său în creștere, dar dacă aceste semnale sunt ignorate, câinele este întârziat schimbarea dinților, căderea urechilor, perii de labe deschise și acesta este doar începutul. Fără a primi o dietă întărită și echilibrată, un câine tânăr nu poate crește și dezvolta pe deplin și nici fizic, nici mental.

Absolut toate animalele (precum oamenii) sunt predispuse la înfrângere viermi iar ideea nu este în sănătatea slabă a primilor, ci în universalitatea celui din urmă. Indiferent de vârstă, câinele ar trebui să primească măsuri preventive de la viermi strict conform programului sau mai des (dacă vorbim despre economisirea medicamentelor), dar cel puțin o dată în 4 luni. Acele helminți, care sunt cel mai ușor de infectat, cauzează cele mai grave daune proceselor metabolice și sănătății animalului în ansamblu..

Cu cât viermii sunt mai mici și mai inofensivi, cu atât se înmulțesc mai repede și înfundă literalmente intestinele animalului. Mâncarea pe care o mănâncă câinele nu este digerată, ceea ce înseamnă că organismul nu primește beneficiile dorite. Pe fondul invaziei helmintice, se poate dezvolta un deficit puternic de vitamine. Puii au o întârziere severă a creșterii, probleme cu creșterea în greutate și activitate scăzută. Pe fondul apatiei, câinele socializează mai rău, ceea ce duce la probleme psihologice ulterioare.

Ar trebui să fii atent dacă animalul tău de companie a declarat război ghivecelor de flori. Consumul de plante în sine poate fi, de asemenea, periculos, dar acest comportament este mai evident. O oală inversată și solul împrăștiat peste tot pot indica faptul că câinele a ajuns la un canal de scurgere (pietre mici), care ameliorează parțial disconfortul cu infestare severă cu viermi.

Important! Aproape toate solurile vegetale vândute în magazine sunt deja fertilizate (hrănite). Bacteriile care ajută florile să crească conferă solului un miros și un gust ușor dulci. Mirosul dulce poate atrage un câine care nu are deficit de vitamine sau alte probleme de sănătate..

În cele trei cazuri de mai sus, există o singură schemă de acțiuni - echilibrarea dietei și alungarea paraziților. Dacă devii mândru proprietar al primului tău cățeluș din viața ta, consultă-ți medicul, care îți va spune ce să faci și, cel mai important, te va învăța cum să nu faci rău.

Un cățeluș și un câine adult pot înghiți accidental pietre mici, de exemplu, în timpul mâncând iarbă în aer liber. Primăvara, când vegetația tânără abia iese din pământ, puteți observa cât de lăcomi câinii mănâncă iarbă. În timpul unei mese, cele patru picioare pot scoate smocuri de iarbă și le pot înghiți întregi, împreună cu pământ și pietricele. Nu este nimic bun în asta, dar nici nu ar trebui să vă panicați. Pentru a împiedica secția ta să se comporte ca un barbar și să scoată un gazon abia eclozat, legumele și ierburile ar trebui să fie prezente în mâncarea sa. Pentru câinii și puii tineri, este recomandat să plantați iarbă de gazon (iarna).

Important! Câinii mănâncă iarbă nu pentru vitamine, așa cum se crede de obicei, ci pentru a-și curăța sistemul digestiv. Un patruped sănătos mănâncă o cantitate mare de iarbă și apoi vomită, astfel încât o grămadă de vegetație să acționeze ca o perie.

O situație similară, când câinele înghite pietre nu intenționat, se aplică bastoanelor de mestecat. Faptul este că un băț este atât o jucărie, cât și un obiect de igienă. De obicei, câinele poartă jucăria cu el o vreme, o lasă la pământ, apoi se întinde și începe să distrugă descoperirea bufniței. În momentul roadei, bățul este complet acoperit cu salivă, praf, pământ și pietre mici (nisip pe coastă). Cu toate acestea, „condimentele” nu îl deranjează pe bărbatul cu patru picioare; el își dizolvă jucăria în jetoane. De obicei, un câine are două obiective: zgâriindu-vă gingiile și perindu-vă placa proaspătă de pe dinți. Va ajuta periajul profilactic al dinților? Bastonul roșu nu este un instinct, deci asigurați-vă că animalul dvs. nu dăunează gingiilor, iar restul ar trebui să fie resemnat.

Sfat: dacă câinele dvs. adult a apucat un băț murdar, l-a aruncat imediat și a tușit - nu vă amestecați, cel mai probabil, animalul de companie doar își curăță gura de nisip sau pietre mici.

Probleme mentale

Cu câteva decenii în urmă, medicina veterinară nici nu lua în considerare bolile mintale la animale. Patrupedele nu se pot plânge, ceea ce înseamnă că nu există motive pentru statistici. Cu toate acestea, experiența a mii de proprietari sugerează altfel, câinii, ca și oamenii, suferă de suferință emoțională și tulburări mentale. Studii recente, efectuate pe grupuri mici de control ale animalelor, au arătat că tetrapodele sunt mai sensibile la durerea emoțională, deși din exterior nu se înțelege.

Dorința de a mânca necomestibil este o adevărată boală mentală, nu mai puțin severă decât bulimia nervoasă la om. Acest tip de tulburare este împărțit în două tipuri:

  • Picacismul - animalul este aproape întotdeauna flămând și este gata să mănânce absolut tot, inclusiv lucruri necomestibile. Se crede că picacismul se poate manifesta în diferite grade, adică unii dintre „pacienți” au încă anumite limite. Ar trebui să se înțeleagă că, cu o tulburare mentală, chiar și pe fondul apetitului crescut, câinele aproape că nu se îngrașă, dar se îmbolnăvește mai des.
  • Coprofagie - câinele mănâncă fecale proprii sau ale altor persoane, se poate manifesta ca o boală independentă sau în combinație cu pikacismul. Dacă bănuiți coprofagia, trebuie să consultați un medic pentru a exclude deficitul de vitamine și disbioză, simptomele căruia este.

Câine nesănătos - acest lucru nu este neobișnuit, mai ales recent. Ereditatea joacă un rol important, adică atunci când cumperi un cățeluș într-o canisa de elită, nu ai garanții. Cu toate acestea, toate înregistrările sunt doborâte de câini salvați de pe străzi, adăposturi și proprietari neglijenți. Psihicul este un sistem separat al corpului, care are propria limită de forță. Când câinele experimentează periodic stres și are ocazia să respire, are șanse mult mai mari să rămână sănătoasă. Animalele cu patru picioare prinse în adăposturi, capturi, mâinile stăpânilor crude sunt constant supuse stresului și psihicul lor este obligat să se adapteze ... și de fiecare dată se întâmplă într-un mod diferit.

Cauze fiziologice

Dacă suspectați o tulburare mintală la câinele dvs., ar trebui să vă contactați medicul veterinar, care ar trebui să vă confirme îngrijorările. Cu toate acestea, astfel de diagnostice se fac numai cu încredere în sănătatea fizică a genului. Pe baza datelor despre forumurile veterinare, presupusa tulburare mintală este atribuită a trei cauze populare (dintre care două am discutat deja):

  • Invazia helmintică - duce la o senzație de presiune în abdomen, mâncărime obsesivă în anus și intestine.
  • Avitaminoza - cel mai adesea, lipsa oligoelementelor, ceea ce duce la consumul de „substanțe” necomestibile specifice: pământ, var, pietre care conțin ciment etc. Cu un deficit general de vitamine, câinele pur și simplu este întotdeauna flămând, ceea ce poate fi confundat cu picacismul. Diferența este că, cu deficit de vitamine, câinele mănâncă mult și câștigă masă grasă (nu musculară), cu o tulburare mintală, câinele, de regulă, fie pierde în greutate, fie rămâne în aceeași formă.
  • Disbacterioză - o afecțiune, însoțită de o serie de simptome neplăcute, de la flatulență la neasimilarea completă a alimentelor. Pe fondul disbiozei, se dezvoltă deficitul de vitamine, iar câinele simte în mod constant foame, în ciuda hrănirii complete. Există multe motive, de la cumpărarea de alimente vechi sau false până la tratarea cu medicamente agresive și ereditate..

O altă cauză fiziologică dificil de identificat fără experiență amară este imunodeficiență. La pisici, acest diagnostic este mai frecvent și este viral (adică se transmite rapid altor indivizi sănătoși), dar este absolut sigur pentru oameni. Imunodeficiența la câini este practic neexplorată. Se știe că boala nu este periculoasă pentru oameni, dar cât de repede progresează și cât de grav dăunează câinelui este întotdeauna un mister..

Pe fondul imunodeficienței, câinele devine mai lipsit de apărare împotriva orice agenți virali și bacterieni. Primul clopot care indică probleme este tulburările metabolice care nu pot fi corectate folosind metode tradiționale. Chiar și cu hrănirea adecvată, se dezvoltă un animal bolnav anemie pe fondul deficitului de fier. Dorința naturală a câinelui este să mănânce pământul., nisip, camee și orice are o aromă metalică sărată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce mănâncă un câine pietre: răspundem în detaliu și dăm sfaturi