De ce câinele linge covorul: când trebuie să fii atent

Mulți proprietari de câini, în special începători, sunt adesea confundați de comportamentul ciudat al animalelor lor de companie. Unii câini își urmăresc cozile, alții se rostogolesc în noroi, iar alții sapă constant ceva. Toate tipurile de comportament au o explicație rezonabilă, dar dacă câinele începe să lingă covoare sau podele, fiți atenți.

Sindromul supra-lins

Da, există un astfel de sindrom, caracterizează starea când animalul caută în permanență suprafețe aspre și le linge. Pe măsură ce starea progresează, câinele începe să lingă absolut totul, inclusiv proprii labe.

Linsul membrelor provoacă răni care se inflamează și provoacă disconfort sever..

Notă! Este important să se facă distincția între episoadele de lins accidental și obsesia. Obsesiile sunt simptomul unei boli fizice reale..

Motive pentru care un câine linge covorul

Pentru a determina cauza exactă, situația trebuie considerată ca un întreg. Diagnosticul final poate fi influențat de rasa câinelui, starea fizică, vârsta și alți factori individuali..

Din experiența practică a medicilor veterinari, există 3 motive comune pentru care un câine linge covorul:

  • Miros sau gust atractiv. Se știe că câinii au un simț al mirosului mai acut. Este posibil să nu observați cum ceaiul sau alt lichid care are un gust și o aromă atrăgătoare a picurat pe covor. Animalul de companie nu numai că îl va observa, dar va încerca și să-l lingă. Apropo, nu numai mirosurile de alimente sau lichide, ci și produsele chimice de uz casnic care conțin îndulcitori pot atrage atenția câinelui. Dacă motivul pentru a linge covorul este pentru mirosuri atractive, comportamentul nu va prezenta semne de constrângere..
  • Depresie, anxietate, plictiseală. Când un câine este plictisit, îngrijorat, foarte stresat sau nu are ocazia să facă suficientă activitate fizică, energia acumulată este cheltuită într-un mod nu destul de standard. Când este stresat, un câine se poate zgâria, chiar dacă nu este mâncărime, se freacă de mobilier, se rostogolește pe suprafețe aspre, distruge lucrurile și linge diferite suprafețe. Există numeroase terminații nervoase sub piele și membranele mucoase ale câinelui, a căror iritare reduce ușor senzația de stres.
  • Boli ale tractului gastro-intestinal. Din anii 50, medicii veterinari au ajuns empiric la concluzia că linsul podelelor și covoarelor este adesea asociat cu boli ale tractului gastrointestinal. Dovezile științifice au fost obținute abia în 2008. Câinii pot linge covorul dacă suferă de sensibilități gastro-intestinale, constipație cronică, obstrucție intestinală (inclusiv păr), pancreatită sau giardioză.

Când sunați alarma?

De la o vârstă fragedă, puii cunosc lumea înconjurătoare, gustând-o. Proprietarul ar trebui să accepte că câinele va trage totul în gură. Există riscul de ingestie de obiecte străine și contaminare bacteriană, dar în comparație cu alte riscuri, este minim.

Episoadele individuale de lins compulsiv sunt cel mai adesea asociate cu stresul. Dacă câinele are un psihic sănătos, acesta își va reveni rapid și nu este necesară nicio medicație.

Ar trebui să vă adresați medicului veterinar dacă, în timp ce vă linge, câinele:

  • Nu răspunde la stimuli și porecle externe.
  • Tremuri.
  • Pare departe.
  • Iritat la oprirea fizică a unei acțiuni nedorite.
  • Nu răspunde la iritanții alimentari.
  • Linge covoare sau alte suprafețe în secret.

Cum sunt tratate compulsiile obsesive

Din păcate, psihoterapia animalelor este un domeniu complet neexplorat în medicina veterinară.. Înainte de a face un diagnostic psihosomatic, medicul veterinar trebuie să se asigure că câinele este sănătos fizic.. Dacă în timpul unei examinări cuprinzătoare sunt dezvăluite unele afecțiuni fizice, consecințele lor sunt eliminate simptomatic și dinamica este constant observată.

Sedativele sunt folosite pentru ameliorarea afecțiunilor acute. Apropo, un curs de sedative poate fi un instrument de diagnosticare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce câinele linge covorul: când trebuie să fii atent