Conjunctivita la câini - semne și prim ajutor

Cu siguranță ați observat de mai multe ori cum oamenii, înclinați spre „umanizarea” câinilor, scotocesc: „Ce lacrimi are un câine! Trebuie să fie supărată! Iată doar experiențele emoționale ale câinelui în acest caz, în mod clar, nu au nimic de-a face cu el și într-adevăr - ar fi mai bine să le arătăm medicului veterinar. La urma urmei, conjunctivita la câini este o problemă serioasă. Boala poate duce la orbire completă..

Ce este?

Acesta este numele inflamației membranei mucoase a ochiului (conjunctivă). Distingeți evoluția acută și cronică a bolii. Se întâmplă și primar și secundar. În primul caz, patologia este o boală independentă, în timp ce în al doilea este pur și simplu un semn de ceva mai „esențial”. Deci, foarte des în practica veterinară, conjunctivita clamidială este observată la câini: este ușor de ghicit că în acest caz este exact secundară, deoarece apare ca urmare a proceselor negative care apar în organism atunci când este afectată de chlamidie.

Un alt caz. Să presupunem că o insectă sau o pietricică a zburat în ochiul câinelui, după care a început conjunctivita. Aceasta este specia primară, o boală independentă. Desigur, este important să se facă distincția între aceste două cazuri, deoarece abordarea tratamentului și terapia în sine vor fi fundamental diferite..

Semne

Cum îți poți da seama dacă ochii animalului tău nu merg bine? Există o listă de semne care vă vor spune despre el destul de elocvent:

  • Dacă vă amintiți toate filmele cu Dracula când vedeți ochi de câine: sunt atât de roșii.
  • Udă neîncetat.
  • Clustere de ceva galben sau verde se găsesc în mod constant în colțurile ochilor. Acest „ceva” poate fi puroi.
  • Dacă câinele se freacă constant și își zgârie ochii cu labele, scârțâind în același timp de durere (acesta este adesea cazul conjunctivită alergică la câini).

Ce se întâmplă?

Din păcate, clasificarea bolii nu se limitează la aceasta. Există trei tipuri principale:

  • Purulent.
  • Conjunctivita foliculara la caini.
  • Slimy (formă catarală).

Să vorbim despre ele acum. Să începem cu cataralul, deoarece este cel mai inofensiv soi. Este, de asemenea, cel mai frecvent. Se desfășoară sub formă acută și cronică. Semnele sunt simple - la început, membrana mucoasă a ochiului se înroșește oarecum, pleoapa se umflă și apare scurgerea. La început sunt lichide, mai târziu se îngroașă, capătă o consistență slabă.

În mod ciudat, dar motivele dezvoltării patologiei în acest caz sunt probleme pur mecanice cu permeabilitatea canalului lacrimal, care se observă mai ales la buldogi, terieri de jucărie, Yorkie și, uneori, la chow-chows. Datorită aportului insuficient de lacrimi, care la un animal sănătos au o activitate bactericidă pronunțată, în cavitatea conjunctivală, începe o multiplicare rapidă a microorganismelor care intră din mediul extern..

Din acest motiv, apare conjunctivita catarală.. De foarte multe ori se desfășoară cronic, deoarece nu toți proprietarii observă la timp o înroșire a membranei mucoase a ochilor animalului lor de companie. Mai ales dacă câinele locuiește în aer liber. Dacă rămâne permeabilitatea canalului lacrimal, atunci câinele poate trăi cu el până la bătrânețe (ceea ce se întâmplă adesea cu buldogii).

Mult mai rău dacă cursul este complicat de pătrunderea microflorei purulente în ochi. În acest caz, conjunctivită purulentă la câini. E mult mai periculos. În acest caz, secretul ocular devine rapid tulbure, ia forma puroiului lichid. Adesea câinele miroase neplăcut, temperatura generală a corpului crește. Pleoapele sunt umflate, când încearcă să le atingă, câinele prezintă o reacție dureroasă pronunțată. Cu un curs ușor, o cantitate mică de puroi se acumulează constant în colțurile ochiului.

Acestea sunt simptome foarte valoroase și în timp util. Nu le ignorați, ci trageți imediat câinele la medicii veterinari, deoarece poate fi prea târziu mai târziu. În ultimii ani, medicii veterinari din întreaga lume au observat o creștere accentuată a cazurilor de conjunctivită purulentă. Experții atribuie acest lucru ... prevalenței uriașe a antibioticelor. Proprietarii lor pot hrăni animalele cu ele complet necontrolat. Consecințele sunt grave. În cavitatea ochiului este „prescrisă” o anumită tulpină dăunătoare, asupra căreia medicamentele antibacteriene nu au efect. Dacă nu se face nimic, câinele este aproape garantat orbire.

În cele din urmă, varianta foliculară a bolii. Conjunctivita este adesea cronică, adesea rezultatul unui tratament slab sau al unei lipse complete de îngrijire medicală pentru bolile descrise mai sus. În acest caz, sunt afectați mici ganglioni limfatici aflați pe suprafața interioară a pleoapei. În cazurile severe, ele cresc atât de mult, încât „grămada” răsucește literalmente pleoapa și iese. Pare extrem de neplăcut în fotografie. Imaginați-vă cum se simte animalul în acest caz!

În plus, procesul de clipire cu o astfel de patologie dezvoltată devine extrem de dureros, lacrimile curg în mod constant din ochi, iar inflamația se transformă adesea într-o formă purulentă. Se observă deseori proeminența celei de-a treia pleoape, ceea ce conferă animalului o suferință suplimentară. În acest caz, este nevoie urgentă de asistență veterinară, deoarece altfel câinele poate fi lăsat fără ochi! Faptul este că nodurile umflate rănesc grav corneea, ceea ce afectează viziunea animalului dvs. de companie de departe nu în cel mai bun mod. Apropo, cât durează toată această „rușine”? Medicii veterinari practicanți au raportat cazuri de câini care suferă astfel de ani de zile! După cum puteți înțelege, toate acestea nu trec așa..

În special, cu iritații prelungite fără furnizarea de îngrijiri veterinare de înaltă calitate, conjunctivita în acest caz poate degenera în secțiune, când se formează solzi subțiri, keratinizați, pe suprafața corneei. Este foarte dificil să tratezi acest lucru și nu va exista nicio garanție de succes chiar și într-o clinică bună. Deci, în orice caz, nu întârziați să contactați specialiștii, altfel retribuirea poate deveni prea costisitoare din toate punctele de vedere.!

Primul ajutor

Desigur, nu întotdeauna și nu toată lumea are ocazia să-și arate animalul de companie unui medic veterinar. În acest caz, poate fi utilizat tratamentul cu remedii populare..

Important! Întreaga responsabilitate în cazul utilizării acestor medicamente revine dvs., deci trebuie să fiți cât mai atent posibil, folosindu-le doar în caz de urgență.!

În primul rând, trebuie să eliminați cu siguranță exsudatul (puroiul sau mucusul) care s-a acumulat în colțurile ochiului și sub acesta. Acest lucru va împiedica bacteriile să contamineze pielea iritată, care poate provoca răni purulente severe sau dermatită. Acasă, acest lucru se poate face prin simpla ștergere a secretului cu un tampon de bumbac înmuiat în ceai tare. Un astfel de tratament la domiciliu este disponibil tuturor. Iritarea severă poate fi eliminată prin simpla aruncare a unei picături de ulei de migdale în ochii câinelui..

Aceste proceduri simple vor ajuta la ameliorarea animalului de durere și dureri de ochi. Dar cum să tratăm dacă aceste fonduri nu erau la îndemână, iar câinele nu vede aproape nimic din cauza fluxului de lacrimi? Apoi, trebuie să cumpărați ierburi de ochi (numele din cuvântul „ochi”) într-o farmacie obișnuită, „umană”. Faceți o infuzie din ea (10 grame de ierburi pe pahar de apă clocotită, lăsați-le trei ore), clătiți-vă ochii cu ea. Puteți face o compresă. Iată cum să tratați manifestările ușoare (!) Ale bolii la domiciliu.

Vă atragem atenția asupra faptului că, după toate aceste măsuri de „vrăjitorie”, este imperativ să duceți animalul la medicul veterinar, deoarece este pur și simplu imposibil să vindecați forme severe (conjunctivită foliculară) ale acestei boli acasă.!

Vă rugăm să rețineți că aceeași chlamydia este contagioasă pentru oameni și, prin urmare, mergi la clinică este în interesul tău.

Acțiuni preventive

Cum să preveniți apariția unei astfel de boli neplăcute și periculoase? În primul rând, dacă sunteți proprietarul unui câine predispus la această rasă (menționat mai sus), duceți-l în mod regulat la medicii veterinari: examinările vor ajuta la identificarea bolii chiar de la început, ceea ce va permite vindecarea ei cât mai repede posibil. În al doilea rând, nu vă lăsați câinele să se joace în praf sau în coșul de gunoi. Pentru câinii de vânătoare, după fiecare ieșire în pădure, asigurați-vă că examinați ochii, îndepărtând obiecte străine și tot felul de resturi. Dacă este necesar, spălați-le cu aceeași infuzie pentru ochi sau ceai simplu..

În cele din urmă, dieta câinelui ar trebui să conțină întotdeauna vitaminele A și E și în proporții strict normalizate, recomandate. Pentru a realiza acest lucru, este recomandabil să hrăniți câinele cu o hrană special formulată, sau să compuneți dieta sub îndrumarea unui crescător sau a unui medic veterinar experimentat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita la câini - semne și prim ajutor