De ce cânte câinele

Îngrijirea unui câine este ca îngrijirea unui copil mic. Proprietarul trebuie nu numai să se trezească devreme pentru plimbări dimineața și să se hrănească la timp, ci și să învețe să înțeleagă limba animalului de companie. De exemplu, un câine care latră poate exprima bucurie, agresivitate sau teamă. Ce înseamnă atunci când un câine se plânge? Aceasta este una dintre metodele de comunicare prin care își exprimă emoțiile sau transmit anumite informații. Să încercăm să înțelegem motivele acestui comportament și reacția posibilă la acesta din partea proprietarului..

Cățeluș scânteie

Motive posibile

Dacă câinele se plânge, mai întâi de toate trebuie să vă confruntați cu motivele și să nu vă supărați și să-l certați pe animal de companie pentru un astfel de comportament. Motivele plânsului pot fi diferite:

 • Nevoia de a satisface nevoile fiziologice. De exemplu, un câine se poate plânge pentru a cere o plimbare, astfel încât să poată merge la toaletă cât mai curând posibil sau să-i reamintească proprietarului că a uitat să hrănească animalul de companie. Dar, în același timp, ar trebui să facem distincția între cerșetorie pentru a preveni manipularea. În orice caz, ar trebui mai întâi să liniștiți animalul, apoi să acordați „cererea”, dacă este justificată.
 • Emoții copleșitoare. Poate fi bucuria de a întâlni proprietarul, de a primi un delicios gust sau de a întâlni rude familiare în timp ce mergeți pe jos. Principalul lucru nu este să încurajezi această opțiune de exprimare a emoțiilor pozitive, ci din copilărie să obișnuiești animalul cu un comportament mai calm.
 • Melancolia este un alt motiv pentru care un câine se plânge noaptea sau ziua. În acest fel, câinii-mamă care și-au luat recent puii, cățelușii care tocmai se obișnuiesc cu o nouă familie și chiar câinii adulți, atunci când proprietarii mor sau pleacă mult timp, își pot exprima sentimentele..
 • Vinovăţie. Într-o haită de câini, văicărelile sunt percepute ca un semn de supunere și recunoaștere a autorității altcuiva și sunt întărite de obicei cu capul și coada coborâte. Dar un câine de companie poate plânge după ce a fost pedepsit de proprietar ca o recunoaștere a vinovăției și o cerere de iertare. În acest caz, nu ar trebui să-ți fie imediat milă de el. Este suficient să bătuiți ușor greabanul și să părăsiți camera pentru a însemna în limbaj canin „Scuze acceptate”.

Cățeluș îngrijorat

 • Lipsă de atenție și plictiseală. Uneori animalul de companie începe să scâncească când este singur și apoi vecinii trebuie să asculte „serenade”. A da un sedativ în astfel de cazuri este doar o soluție temporară care va ajuta la reducerea anxietății atunci când proprietarul nu este acasă.

Important! Dacă câinele se plânge fără niciun motiv aparent în prezența proprietarului, nu trebuie să-l liniștiți imediat. În caz contrar, se va obișnui să caute atenție în acest fel și va fi mult mai dificil să scapi de această dependență..

 • Frica, când câinele nu numai că se plânge, dar se ascunde în același timp sub canapea sau în cel mai retras colț. Trebuie să-l urmăriți pentru a înțelege ce cauzează frica: sunete dure pe stradă, o furtună, o atitudine prea strictă sau cunoscuți care odată s-au comportat agresiv cu un animal de companie.
 • Anxietate. Animalele se simt atunci când ritmul obișnuit al vieții se schimbă în jur, de exemplu, familia face o călătorie lungă și încearcă să facă față situației în felul lor: câinele poate să se plângă și să nu-și găsească un loc pentru sine, să alerge entuziasmat și să privească constant în jur. În acest caz, este mai bine să-l liniștiți ușor..

Câine în brațele proprietarului

Plângând fără motiv

Dacă câinele tău plânge constant fără niciun motiv aparent și factorii enumerați mai sus nu explică ce se întâmplă, este posibil să aibă probleme de sănătate. Cea mai frecventă explicație este diferitele tipuri de durere, în care câinele se zvâcnește adesea în timpul somnului și scânceturilor, iar în perioadele de veghe devine mai puțin activ, uneori temperatura crește și există o respirație rapidă. În funcție de localizarea durerii, apar alte simptome:

 • pentru probleme cu labele - șchiopătarea sau poziția nenaturală a membrelor;
 • pentru probleme cu urechile - aplecarea capului spre partea afectată;
 • pentru dureri abdominale sau probleme dentare - refuzul de a mânca.

Sunt posibile și alte probleme asociate cu constipația, inflamația sistemului genito-urinar și infestarea cu paraziți, de aceea este important să se respecte comportamentul animalului de companie pentru a nu pierde din vedere bolile grave. Pentru a determina în mod independent cauza durerii, puteți simți întregul corp al câinelui și acesta va reacționa cu siguranță la atingerea locului dureros. Dacă nu s-a putut face acest lucru, este mai bine să contactați imediat medicul veterinar..

Labrador la veterinar

Ce ar trebui să facă proprietarul

În primul rând, este important să înțelegem motivele acestui comportament al animalului de companie, doar apoi să luăm măsuri pentru a corecta comportamentul. În majoritatea cazurilor, este suficient să satisfacă nevoile fiziologice sau psihologice. Dar uneori animalele de companie încep să fie viclene și se obișnuiesc să dea voce fără motiv. În acest caz, va fi util să se aplice următoarele linii directoare:

 • Nu încurajați și nu lăudați niciodată câinele în timp ce vă plângeți, astfel încât acesta să nu considere acest comportament ca fiind normal.
 • Ignorați (nu priviți, nu vorbiți) dacă nu există niciun motiv pentru scânceturi, astfel încât animalul de companie să înțeleagă că un astfel de comportament nu va aduce rezultatul dorit.
 • Joaca. Puteți arăta câinelui jucăria preferată și vă puteți îndrepta atenția asupra ei. Mai mult, această metodă va provoca emoții mai pozitive la animal, comparativ cu versiunea anterioară..
 • A distrage. Dacă câinele a stăpânit comenzile, puteți cere să le completați, astfel încât să treacă la o nouă activitate..

Important! Este mai bine să recompensați câinele pentru tăcere, mai degrabă decât să pedepsiți sau să-l certați pentru acțiuni nedorite..

Câine cu o frânghie în dinți

Pentru a împiedica animalul de companie să se obișnuiască cu scânceturile, crescătorii de câini recomandă:

 • Antrenează-l să rămână treptat acasă.
 • Hrăniți-vă și luați timp pentru plimbări pentru a vărsa exces de energie. Pentru a face acest lucru, puteți întocmi un program care să se potrivească atât animalului, cât și proprietarului..
 • Acordați mai multă atenție și jucați-vă.
 • Monitorizați starea de sănătate și comportamentul.
 • Explorează temerile animalului și încearcă să le conține.
 • Luați în considerare caracteristicile individuale ale rasei și ale animalului de companie în sine.

Vâjâitul unui câine poate părea drăguț la prima vedere. Dacă, fără a-i înțelege motivele, proprietarul calmează și mângâie imediat animalul de companie, acest lucru nu va face decât să agraveze situația. Prin urmare, este important să înțelegeți cu atenție motivele plânsului pentru a înțelege mai bine animalul de companie și pentru a preveni un astfel de comportament în viitor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce cânte câinele