De ce strănut un câine: 7 cauze principale și tratamentul lor

Strănutarea unui cățeluș sau a unui câine adult nu ar trebui să provoace îngrijorare: așa se manifestă reacția naturală a corpului la pătrunderea unui corp străin pe membrana mucoasă. Dar dacă mecanismul de apărare este declanșat prea des, proprietarul trebuie să acorde atenție comportamentului animalului de companie. Dacă apar simptome suplimentare sub formă de secreție nazală, tuse sau febră, trebuie să arătați animalul unui specialist: poate un prieten cu patru picioare are nevoie de asistență medicală.

1 Cauze ale strănuturilor frecvente

Dacă câinele strănută frecvent, proprietarul ar trebui să fie atent și să ia măsuri cât mai curând posibil. Nerespectarea asistenței la timp duce la iritarea membranelor mucoase, filtrarea afectată a sinusurilor nazale și răspândirea microflorei patogene..

Cauzele posibile ale strănutului persistent:

 • Arome dure. Iritarea poate fi declanșată de mirosurile de haine noi, pantofi, praf sau parfum..
 • Reactie alergica. Dacă câinele tușește și își mârâie nasul în mod repetat, proprietarul ar trebui să se uite mai atent la el. Lărgirea crescută, inflamația și umflarea nasului, modificările bruște ale scaunului și pielea uscată indică simptome alergice.
 • Element străin în nas. Când un câine adulmecă, polenul, boabele de nisip sau pietrele mici ajung adesea pe membranele mucoase. Animalul începe să respire puternic, să pufnească și să-și frece botul cu labele. Proprietarul trebuie să ajute animalul și să scoată un obiect străin cu o pensetă.
 • Rani la nas.
 • Boli virale. Când apare rinita, animalul linge mucul proeminent și își freacă nasul cu labele. După o săptămână, simptomele infecției dispar. Dacă după această perioadă starea câinelui nu s-a îmbunătățit, ar trebui să duceți animalul la medicul veterinar. Consecințele unei infecții complicate includ bronșita și pneumonia acută..
 • Neoplasme. Strănutarea repetată și sângerarea nazală semnalează adesea tumori și polipi..
 • Patologii congenitale. Dacă câinele aruncă restul de mâncare prin nări, acesta poate indica un defect al membranei musculare a esofagului sau o pală despicată..

1.1 De ce strănutul Spitz

Principalul motiv pentru care strănutul într-un Spitz este deschiderea țesutului cartilaginos al laringelui.. Alergarea, situațiile stresante, experiențele, alergiile și bolile virale pot provoca un fel de tuse. O persoană poate părea că animalul de companie strănut, dar, de fapt, spitzul încearcă să hidrateze laringele..

Dacă motivul acestui comportament este entuziasmul câinelui, proprietarul ar trebui să calmeze animalul, să-l mângâie în spatele urechii și să-l mângâie ușor. Cu simptome de patologii de altă natură, se recomandă consultarea unui specialist.

1.2 Strănută constantă în Yorkies

Terrierii din Yorkshire au o structură neobișnuită a botului, care cauzează adesea distorsionarea fiziologiei căilor respiratorii, ca urmare a căruia câinele respiră intens și tuse. De asemenea, strănutul constant este o consecință a diferitelor patologii:

 • Paralizia laringiană.
 • Colapsul traheal este o afecțiune cronică frecventă în Yorkies. Patologia este o aplatizare a inelelor traheale sau flaciditatea învelișului traheal dorsal.
 • Diverse neoplasme ale căilor respiratorii superioare.
 • Tulburări ale sistemului respirator.
 • Leziunea nazofaringiană.
 • Boala de inima.

Pentru Yorkies, ca mulți alți reprezentanți ai raselor mici, sindromul strănutului invers este caracteristic - o scurtă inhalare rapidă și zgomotoasă, provocată de un spasm al palatului moale și al laringelui. Dacă animalul dvs. se descurcă bine, nu există motive de îngrijorare..

2 Metode de rezolvare a problemei

Dacă câinele tău strănut de multe ori la rând, ar trebui să iei în considerare ce ar fi putut contribui la acest fenomen. Acest lucru se poate afla observând comportamentul animalului de companie.. Animalul trebuie tratat numai atunci când se stabilește cauza. boli:

Cauză

Simptome

Tratament

Hipotermie

Tuse, frisoane, vezicule. Câinele încearcă în mod constant să aleagă un loc mai cald.

Înfășurați animalul de companie într-o pătură și așezați labele pe un tampon de încălzire din țesătură. Dacă simptomele persistă după 5-7 zile, contactați medicul veterinar

Infecții

Letargie, greață, lipsa poftei de mâncare, tuse, scurgeri din ochi și nas. Uneori animalul tău sforăie în somn

Duceți animalul la clinica veterinară. Auto-medicația duce adesea la complicații și la deteriorarea imunității. Pentru a evita bolile virale, se recomandă vaccinarea cățelușului

Alergie

Lacrimare și umflarea ochilor, căderea părului, diaree, rinită

Eliminați imediat sursa de iritație. Folosiți antihistaminice și remedii pentru ameliorarea simptomelor. În cazuri complicate, sunt prescrise medicamente hormonale.

Tumori

Apariția mucusului, sângelui și descărcării purulente din nas. Câinele clatină constant din cap și respiră intens

Fii examinat de un specialist. Pentru a stabili un diagnostic precis, este necesar să luați o bucată de țesut pentru o biopsie. Cel mai adesea, neoplasmele sunt îndepărtate chirurgical

Strănutarea la un câine este o normă fiziologică, mai ales dacă animalul de companie se simte vesel și calm. Dar dacă animalul începe să strănute și să tusească prea des, merită să-l arate medicului veterinar pentru a exclude dezvoltarea proceselor patologice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce strănut un câine: 7 cauze principale și tratamentul lor