De ce stranută câinele? Înțelegerea motivelor

Un strănut este un fel de reflex defensiv, o încercare de a împinge ceva enervant din cavitatea nazală. În procesul de strănut, mii de bacterii și microorganisme, mucus și particule străine părăsesc nazofaringele. Un strănut în sine nu este întotdeauna un simptom al bolii, dar dacă câinele strănut în mod constant, ar trebui să aflați cât mai curând posibil și să eliminați cauza bolii.

Iritanti

Nasul câinelui este unic - niciun alt mecanism, creat de natură sau de om, nu este atât de sensibil la mirosuri. Prin urmare, multe mirosuri care ni se par plăcute sunt de nesuportat pentru câini (parfum, odorizante etc.). Mirosurile de pulberi, mobilier nou sau haine, coloranți irită membrana mucoasă. Elimină „aromele” parfumului perfect de fum de tutun, produse de curățare caustice și produse chimice agresive de uz casnic.

Câinele pufnește, își scutură botul, își freacă nasul cu labele sau își freacă capul de mobilier, strănutează în încercarea de a curăța mucoasa nazală. Dacă contactul cu un iritant este instantaneu, strănutul dispare de la sine, fără niciun efort din partea proprietarului. De regulă, este suficient doar să observați animalul de companie pentru a înțelege la ce miros reacționează la strănut și pentru a elimina iritantul din mediul câinelui..

Alergie

Alergii sunt posibile la parfumuri, produse chimice de uz casnic, polen, praf de casă, purici, ciuperci și bacterii. În acest caz, pe lângă strănut, se observă inflamația - nasul se umflă și se umflă, în colțurile ochilor apar căi lacrimale, din nasul câinelui curge în mod constant mucoase transparente (cum ar fi apa, dacă nu există infecții secundare). Uneori, reacțiile alimentare și autoimune produc simptome respiratorii. Posibilitate de mâncărime, erupții cutanate și căderea părului.

Dacă nu mergeți la medicul veterinar, alergia poate „evolua” către spam bronșic și astm - câinele șuieră atunci când inhală / expiră, gâtul este umflat, animalul de companie se sufocă, mucoasele devin albastre sau devin palide. Este o afecțiune acută care pune viața în pericol și necesită îngrijire imediată calificată.!

Leziuni, corpuri străine

Nisipul, praful, un fir de iarbă, o sămânță, o piatră mică lucrează ca o pană în nas - dacă gâdilați, cu siguranță veți strănuta. De obicei, câinele simte că ceva este înfipt în nas - își scutură capul, își freacă botul, pufnește cu o expirație deliberat puternică. În teorie, trebuie să examinați cu atenție pasajele nazale și să ajungeți cu o pensetă la ceea ce împiedică câinele să respire normal. Cu toate acestea, în practică acest lucru nu este întotdeauna posibil - nu există pensete subțiri, câinele își răsucește botul și izbucnește, corpul străin este prea adânc (și dacă exagerați, îl puteți împinge și mai adânc). Prin urmare, este mai bine să vizitați imediat un medic veterinar care va curăța nasul câinelui cu instrumente speciale..

În unele cazuri, un strănut incontrolabil indică o vătămare - o lovitură în nas sau nas, o zgârietură profundă. Daunele nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber, așa că asigurați-vă că consultați un medic! Mai ales dacă mucoasa este sângeroasă sau conține cheaguri / dungi roșii.

Polipi, neoplasme

Dacă câinele strănută cu sânge, dar cu siguranță nu a existat vătămare, se suspectează o tumoare în nazofaringe. În timp, tumora se descompune (sângerează, ulcerează) - de aici și scurgerea nazală cu particule de țesut, sânge.

În cazul polipilor sau al unei tumori la nivelul nasului, câinele se comportă ca și cum pasajul nazal este blocat de un corp străin - scutură din cap, se freacă de mobilier sau își freacă botul cu labele, expiră cu forță, fluiere, mormăie și șuieră nasul. Se poate observa că ceva împiedică respirația liberă..

Este necesară o biopsie pentru a pune un diagnostic. Polipii sunt îndepărtați, dar câinele trebuie monitorizat (polipii cresc adesea înapoi, chiar dacă operația are succes). Tumorile benigne precoce sunt, de asemenea, ușor de îndepărtat. Cele maligne necesită tratament pe termen lung și terapie anti-cancer.

Infecții

Infecțiile virale sunt suspectate atunci când câinele nu doar că strănut, dar, de asemenea, se simte clar rău, bea mult, nu mănâncă, tusea constant, scurgeri din ochi și nas, respirații șuierătoare în timpul somnului (dacă bronhiile și / sau plămânii sunt afectați). Unele virusuri infectează tractul gastro-intestinal - vărsături, diaree rezistentă la elementele de fixare convenționale (posibil cu sânge, mucus, miros ascuțit sau putred). Infecțiile bacteriene și fungice sunt mai puțin susceptibile de a provoca astfel de simptome vii. De obicei, aceasta este lacrimare cronică, curgerea nasului, conjunctivită pe fondul unei stări aparent normale..

Dacă se suspectează o infecție, numai un medic va putea determina cum să trateze un animal de companie. Este important să fii testat și să fii supus unei examinări complete cât mai curând posibil! Infecțiile virale (chiar și cele lente) subminează rapid imunitatea și sănătatea generală a câinelui, duc la complicații grave și pot fi fatale (tulburare, enterită, rabie, leptospiroză etc.). Pentru a vă proteja împotriva virușilor, trebuie să vaccinați regulat câinele.

Hipotermie, diferență de temperatură

O schimbare bruscă a temperaturii ambiante duce la strănut din cauza îngustării rapide sau a expansiunii vaselor de sânge, cu care membranele mucoase sunt literalmente punctate. Acest lucru se întâmplă după o plimbare, când un câine intră într-un apartament cald de pe o stradă geroasă. Sau, dimpotrivă, în momentul ieșirii dintr-o cameră caldă în aer rece. Acesta este un strănut natural inofensiv, dar ar trebui să acordați atenție condițiilor de păstrare a câinelui, să consolidați imunitatea animalului și să vă asigurați că câinele nu suferă de afecțiuni ascunse. Este logic să te „încălzești” - cumpără o pătură sau o salopetă pentru animalul tău de companie.

În caz de hipotermie după o lungă plimbare la frig, câinele nu numai că strănut, ci și tușe, tremură și se micșorează la căldură. În situații severe, membranele mucoase devin palide, apar vezicule pe zonele de degerături ale pielii (labele, vârfurile urechii, vârful vulvei sau prepucul), iar temperatura scade. Animalul de companie are nevoie de căldură uscată (înveliți-o într-o pătură, aplicați tampoane de încălzire pe labe) și ajutor imediat de la profesioniști.

Există destul de multe motive pentru strănutul persistent, așa că nu pierdeți timpul gândindu-vă la ce să faceți - consultați imediat medicul dumneavoastră. Dacă acest lucru nu este posibil astăzi, asigurați-i câinelui căldură (fără curenți și dormind pe podeaua goală), hrăniți cu mâncare ușoară și călduță, curățați nasul de secreții cu apă fiartă. Este mai bine să nu utilizați picături - medicamentul complex elimină simptomele, dar nu și cauza, iar cu simptome modificate, medicul veterinar va fi mai dificil de diagnosticat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce stranută câinele? Înțelegerea motivelor