De ce plânge un câine în absența proprietarului și noaptea: motive și metode de luptă

Cum să înțelegeți un câine 08.03.2018 4,9 mii 3,3 mii 8 minute.

Pentru câini, văicărelile sunt cel mai important mod de a-și exprima emoțiile și de a transmite informații importante proprietarului. Acest lucru se datorează factorilor psihologici, fiziologici și comportamentali, de aceea este important să aflăm motivul acestui comportament. Foarte des animalele de companie scâncesc noaptea și în absența proprietarului, ceea ce cauzează mult disconfort vecinilor și gospodăriilor. Pedeapsa sub forma utilizării forței fizice în acest caz este inadecvată, deoarece poate agrava situația. Este suficient să aflăm ce îi îngrijorează animalul, să luăm măsurile adecvate, iar problema va înceta să mai fie relevantă. În niciun caz nu puteți ignora văicărelile: poate semnala posibile probleme de sănătate. Dacă nu există patologii grave, lătratul nerezonabil va duce la faptul că câinele prost crescut se va simți el însuși cel mai important din familie și va începe să-l manipuleze pe proprietar..

1 Principalele motive

Pentru a înțelege limba unui animal de companie, trebuie să țineți cont de vârsta, stilul său de viață și caracteristicile rasei. Un nivel crescut de anxietate este observat la câinii decorativi (Chihuahua, Yorkshire Terrier), husky predispus la scânceturi. Rasele tăcute care latră într-un ciupit includ:

 • bullmastiff;
 • câinele de cerb;
 • ridgeback;
 • Shar Pei;
 • Câine afgan;
 • ogar;
 • Ogar de vânătoare rusesc.

Cu toate acestea, chiar și câinii care nu sunt predispuși genetic să facă zgomote puternice pot începe să latre. Acest comportament este cauzat de unul sau mai mulți dintre următorii factori:

 • disconfort psihologic;
 • nevoie fiziologică;
 • starea emoțională;
 • boală.

1.1 Vârstă fragedă

Puii înțărcați devreme de la mame se confruntă cu stres dublu: își pierd frații, surorile, părinții și se găsesc într-un habitat nou. Plângând, își exprimă dorul, frica și anxietatea. De regulă, au nevoie de 4-6 zile pentru a se adapta și, după un timp, animalele de companie încetează să mai deranjeze noii proprietari cu sunete străine.

Bebelușilor cu vârsta sub 1 lună li se permite să doarmă pe un covor lângă patul stăpânului. De îndată ce cățelușul se plânge, trebuie să-l mângâi și să-l calmezi. În fiecare zi, așternutul trebuie împins mai departe până când se află la locul potrivit. Această metodă va restabili echilibrul mental al animalului de companie și va facilita adaptarea acestuia la un nou loc..

1.2 Singurătatea

Teama de singurătate este cea mai frecventă cauză a văicărelilor atât la pui, cât și la adulți. Lăsat fără stăpân, câinele nu-și găsește un loc, urlă în mod constant, ca și când ar fi cerut ajutor. Pentru a preveni ca disconfortul psihologic să se transforme într-o fobie, trebuie să obișnuiești animalul cu independență de la o vârstă fragedă. Principala greșeală a proprietarului este de a încuraja încântarea animalului de companie în timpul sosirii: când câinele, la vederea proprietarului, începe să sară de bucurie, latră tare, se curbează între picioare, nu este nevoie să lăudați și să vă aruncați pe câine cu îmbrățișări ca răspuns..

Prin încurajarea unui salut emoțional, persoana îl face pe animalul de companie să înțeleagă că separarea este într-adevăr dureroasă. De fiecare dată când lătratul câinelui va cere întoarcerea proprietarului. Este important să nu vă concentrați asupra absenței sau aspectului dvs. Animalul ar trebui să considere că proprietarul poate avea afaceri și că nu poate fi în jur de 24 de ore pe zi..

1.3 Plictiseala și melancolia

Melancolia poate fi declanșată prin înțărcarea puiilor de la mama lor. Decalajul este perceput dureros atât de copii, cât și de părinte - acesta este un fenomen complet normal care va trece de la sine în timp. Un alt lucru este atunci când animalul de companie este adesea lăsat singur mult timp și nu primește atenția corespunzătoare de la proprietar. Acesta este adesea cazul câinilor de pază care trăiesc într-o volieră și sunt înlănțuiți. Nu au nimic de distrat - și din plictiseală încep să se plângă și să urle.

Singura modalitate de a rezolva situația este de a compensa lipsa de atenție: vorbiți mai des, jucați-vă cu animalul de companie. Este indicat să vă lăsați jucăriile preferate lângă el, astfel încât animalul să aibă întotdeauna ocazia să se ocupe de ceva. Mulți câini care trăiesc în condiții de apartament nu simt atât de brusc melancolie și singurătate atunci când televizorul este pornit sau muzica redă încet. Proprietarul trebuie să analizeze comportamentul animalului de companie și să creeze cele mai confortabile condiții pentru a fi singur..

1.4 Nevoi fiziologice

Un câine plânge când vrea să folosească toaleta este un îndemn fiziologic natural care nu poate fi ignorat. Pentru ca animalul de companie să nu simtă disconfort, înainte de a merge la culcare, trebuie să-l luați la plimbare și să-i permiteți să-și amelioreze nevoia naturală. O alimentație adecvată, echilibrată și în timp util va ajuta la evitarea scânceturilor pe timp de noapte. Mâncarea uscată deshidratează adesea corpul, deci este necesar să aveți un castron cu apă lângă animalul de companie. O cină bine hrănită va garanta că câinele nu va suferi de foame noaptea și va adormi profund..

Puii pot latra noaptea pentru dureri de stomac. Acest lucru se întâmplă adesea în momentul tranziției de la laptele matern la alimentele solide „pentru adulți”. Pentru ca organismul să se adapteze treptat la noua dietă, la început trebuie să hrănești bebelușul cu lapte de vacă din mamelon..

1.5 Frica

Dacă câinele se plânge, tremură, se strânge sub canapea, își caută adăpost, cel mai probabil este speriat. La fel ca oamenii, animalele au propriile fobii - se pot teme de întuneric, se pot speria (de la o explozie puternică de petarde în afara ferestrei, tunete, fulgere, salutări sau artificii). În această situație, proprietarul trebuie să înțeleagă cauza îngrijorării și să ia măsurile adecvate..

Psihologii cu animale sfătuiesc, în caz de teamă de sunete puternice, să pornească un zgomot similar pe magnetofon, mărind volumul în fiecare săptămână. Animalul de companie trebuie să înțeleagă că niciun pericol nu-l amenință, deci nu există niciun motiv de îngrijorare. Este permisă administrarea de sedative dacă animalul prezintă nervozitate excesivă, dar acesta nu este un panaceu. Numai metodele corecte de reeducare vor ajuta la rezolvarea problemei. Dacă nu vă puteți descurca singuri, este recomandat să solicitați ajutor de la specialiști.

1.6 Energie neutilizată

Un animal care nu își consumă toată energia în timpul zilei este treaz activ noaptea. Pe lângă scânceturi, câinele poate alerga și sări în jurul apartamentului, poate urca în dulapuri, scotoci lucrurile proprietarului, roade mobilier și încălțăminte și toate obiectele din jur care îi cad sub labă. Acest lucru este valabil mai ales pentru rasele mari, cum ar fi Labrador, Husky. Hiperactivitatea îi face pe animalele de companie să distrugă tot ce le stă în cale și să solicite atenție propriei persoane.

Proprietarul trebuie să-și amintească că animalele mobile și active au nevoie de plimbări lungi pe stradă. Cu ei nu trebuie doar să mergi, ci să alergi, sări, să mergi cu bicicleta, să te joci cu un băț sau o minge. Atunci câinele, care a aruncat toată energia, va dormi liniștit și nu-l va deranja pe proprietar.

1.7 Emoție și supraexcitare

Câinii sunt foarte sensibili la microclimatul din familie. Viitoarea mișcare, boala unuia dintre membrii gospodăriei, participarea la expoziție poate provoca un plâns de noapte. Supraexcitația este indicată prin scânceturi și zvâcniri în timpul somnului. Este important ca proprietarul să restabilească echilibrul mental al animalului de companie, să-l calmeze, să arate clar că este acolo și că totul este în regulă. Sedativele pot ajuta la depășirea stresului și anxietății. Cele mai eficiente remedii includ:

 • Fitex;
 • „Pisica Baiyun”;
 • Opriți stresul;
 • „Fospasim”.

Se recomandă consultarea unui medic veterinar înainte de a lua sedative..

Puteți pulveriza feromoni speciali în apartament, ceea ce va crea un mediu relaxant și va reduce anxietatea..

1.8 Probleme de sănătate

Dacă un animal tăcut, care nu dădea semne de anxietate înainte, a început brusc să scâncească noaptea, acest lucru indică posibile boli. Animalul de companie suferă și încearcă să transmită aceste informații proprietarului. Împreună cu scânceturile, apar și alte semne de stare de rău sub formă de lipsă de apetit, letargie, apatie, febră, tremurături etc..

Starea de rău poate fi declanșată de următoarele boli:

 • inflamația sistemului genito-urinar;
 • tulburări în activitatea tractului gastro-intestinal;
 • probleme cu dinții, urechile;
 • probleme musculo-scheletice.

În acest caz, trebuie să vă programați la medicul veterinar. Specialistul va afla cauza bolii și va prescrie un tratament. Autodiagnosticul poate fi eronat, de aceea se recomandă să nu te auto-medicezi.

2 Metode de luptă

Este necesar să insufle animalului de companie elementele de bază ale comportamentului corect în copilărie, altfel la vârsta adultă va începe să manipuleze proprietarul. În procesul de creștere, este necesar să ne amintim că un animal nu este un copil care trebuie să fie mângâiat și liniștit. Câinele trebuie să-și cunoască locul și să asculte stăpânul. Dacă, ca răspuns la scânceturi, proprietarul decide să liniștească animalul de companie cu o delicatese, să-l ducă la el și să-l mângâie, câinele se va asigura că exact asta trebuie făcut.. Ulterior, ea va începe să folosească cu îndemânare acest lucru și persoana va fi forțată să urmeze în permanență exemplul și să se răsfețe cu capriciile ei.

De îndată ce cățelul începe să scâncească noaptea, trebuie să-l ignori. Dacă sunetele nu se opresc sau devin și mai puternice, trebuie să mergi în camera cățelușului și să spui „Uf! »Este imposibil să bateți și să folosiți forța fizică - animalul înțelege bine intonația nemulțumirii în vocea proprietarului și trage concluziile adecvate. După aceea, trebuie să vă retrageți în dormitor. Dacă animalul de companie se plânge din nou, repetați aceiași pași. Dacă nu se aude niciun sunet din camera alăturată timp de 3-5 minute, cățelușul trebuie lăudat și tratat cu un tratament pentru un comportament bun. Măriți treptat timpul până la o jumătate de oră.

O astfel de modalitate simplă îi va arăta clar animalului că este imposibil să fii capricios fără niciun motiv. Pentru fiecare lătrat trebuie să certezi, pentru tăcere - laudă. Recomandările simple ale zoopsihologilor vor ajuta la asigurarea liniștii nocturne:

 • obișnuiți-vă cu rutina zilnică, astfel încât câinele să știe exact ora de mers și hrănire;
 • echilibrați dieta pentru a oferi animalului vitaminele și mineralele necesare;
 • oferiți animalului dvs. de companie posibilitatea de a arunca energie prin jocuri în aer liber și plimbări lungi;
 • acordați mai multă atenție câinelui, găsiți timp pentru comunicare chiar și în cazul unui loc de muncă puternic.

Puteți înțărca un animal din scânceturi în absența proprietarului, folosind următoarea metodă:

 • O persoană trebuie să se prefacă că pleacă, să se îmbrace, să ia o geantă, să închidă ușa din față cu o cheie și să se îndepărteze de un metru de ușă.
 • Când câinele se plânge, deschide ușa și spune: „Phew! ", Amenință-ți degetul.
 • Închideți din nou ușa și rămâneți aproape.
 • Când latrați din nou, repetați aceleași manipulări..
 • Dacă animalul tace câteva minute, deschide ușa, laudă-l și tratează-l cu un tratament.
 • Repetați aceleași acțiuni, mărind treptat intervalul, până când animalul de companie învață să-și controleze emoțiile și să se abțină.

Cu ajutorul unei metode atât de simple, câinele va înțelege că, cu lătratul său, nu numai că nu îl va întoarce pe proprietar, ci îi va provoca și nemulțumirea. De-a lungul timpului, animalul se va obișnui să fie singur acasă și nu își va deranja vecinii, cerând întoarcerea proprietarului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce plânge un câine în absența proprietarului și noaptea: motive și metode de luptă