Caracteristicile rasei de câini tibetan mastiff

Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff

În acest articol voi vorbi despre o rasă uimitoare de câini - mastinul tibetan. Aceștia sunt câini uriași cu o forță remarcabilă care au trăit de secole în colțurile pierdute ale munților tibetani. Voi oferi o descriere și caracteristicile rasei, voi descrie caracteristicile păstrării și hrănirii câinilor, speranța de viață, cât costă, la ce ar trebui să acorde atenție un potențial proprietar de animal.

Povestea de origine a mastinului tibetan

Rasa Mastiff Tibetan sau Câinele Ciobănesc Tibetan era cunoscută în lumea antică. Filosofii antici Aristotel, în notele sale, admirau puterea și dimensiunea enormă a câinilor.

Se poate concluziona că Mastiff-ul tibetan este cel mai vechi dintre rasele de gardă, fiind strămoșul câinilor existenți în prezent, de tip mastiff..

Timp de secole, mastifii au trăit în mănăstirile montane îndepărtate, unde îndeplineau în mod regulat serviciul de pază. Au fost folosiți ca câini de pază pentru mănăstirile tibetane și ca ajutoare pentru nomazi în munții Himalaya. Numai Malamuta siberiană poate concura cu ea în supraviețuirea în deșertul înzăpezit. Călugării tibetani au păstrat cu grijă animalele, păstrând rasa curată. Confidențialitatea și condițiile climatice dure ale Tibetului au creat o rasă neobișnuit de puternică și rezistentă..

Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
Strămoșii săi au protejat pastorii nomazi din văile Himalaya de prădători

Mastifful tibetan a fost folosit nu numai ca paznic, ci și ca transportator de mărfuri de-a lungul cărărilor montane. Bagajul era atașat la spatele câinelui, deoarece căruța nu putea circula pe pante abrupte.

În secolul al XIX-lea, reprezentanții rasei au început să apară în Europa, dar nu au primit o distribuție largă.

Primele standarde pentru rasa Mastiff Tibetan au fost stabilite oficial în 1847..

Abia în 2006, Asociația Internațională Cinologică a recunoscut rasa ca fiind existentă și a atribuit-o grupului de câini de serviciu.

Există, de asemenea, un mastin chinezesc. Chineza nu este tibetană de rasă. În liniile chinezești sunt turnate și alte rase, care sunt adesea văzute chiar și în fotografie..

Descrierea și caracteristicile rasei

Rasa arată foarte impresionantă. Nu dimensiunea mică a animalului mărește vizual părul gros și lung. Este dur, drept, cu un strat gros, protejează perfect câinele de frig și căldură.

Culori animale:

 • negru (cu un amestec de fire de păr roșii pe întreaga suprafață a corpului);
 • alb;
 • bronz (pete roșii cu o linie de margine clară sunt împrăștiate pe un fundal negru);
 • roscata;
 • roșu.
Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
Culoare neagră
Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
alb
Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
culoare rosie
Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
Roscata

Dimensiuni adulți: înălțime la greabăn până la 70 cm la bărbați și aproximativ 60 cm la cățele - greutate 60 - 70 kg.

Constituția mastinului tibetan este puternică, picioarele sunt puternice. Forma corpului este un dreptunghi. Spatele este drept. Capul câinelui este masiv, cu o frunte largă, urechi atârnate de dimensiuni medii. Coada este lungă și pufoasă.

Mastiff, ca și câinii de talie mare, nu trăiește mai mult de 14 ani.

Reguli de întreținere și îngrijire

Din punct de vedere istoric, toți câinii mastiff tibetani au fost ținuți în aer liber tot timpul anului. Iernile geroase cu furtuni de zăpadă, verile fierbinți au format o protecție puternică a animalului sub formă de lână groasă. Câinele nu pare să observe vremea.

Este imposibil să ții un animal mare în apartament obișnuit cu spațiul și aerul proaspăt..

Cea mai bună opțiune de adăpostire pentru un animal ar fi o casă la țară cu o volieră spațioasă. Nu este necesar să faceți o cabină pentru câine, este suficient să aranjați o platformă confortabilă din lemn, un gard gol de vânt și un baldachin din ploaie. Proprietarul trebuie să prevadă un gard înalt și puternic în jurul incintei, deoarece câinele aparent stângace este mobil și nu i-ar deranja să meargă la plimbare fără permisiunea.

Acoperirea solului din voliera nu ar trebui să fie prea dură..

Este inacceptabil să umpleți situl cu beton sau să-l umpleți cu moloz mare. Pământul este acoperit cu rogojini speciale cauciucate sau acoperit cu nisip.

Ar trebui să vă plimbați cu animalul de companie în fiecare zi, chiar dacă există o curte spațioasă pentru plimbare. Contactul regulat și comunicarea dintre un bărbat și un câine sunt benefice pentru relația lor.

Îngrijirea animalului constă în curățarea auriculelor, tăierea ghearelor. Câinele este dus în mod regulat la clinica veterinară pentru o examinare de rutină.

Lâna luxoasă a mastinului tibetan necesită atenție. În fiecare zi, un pieptene rar este trecut peste haina de blană a câinelui pentru a îndepărta resturile lipite în el. De două ori pe săptămână, animalul este pieptănat mai bine folosind perii de masaj. Este necesar să dezlegați încurcăturile în timp, să tăiați părul între degetele animalului, astfel încât murdăria sau zăpada să nu se lipească de el.

Animalul este scăldat cu șampoane speciale rareori, în special înainte de expoziții sau de 2-3 ori pe an. Detergentul dizolvă și îndepărtează uleiul natural de pe pielea animalului, ceea ce afectează negativ starea stratului și a pielii. Pentru a curăța animalul de murdărie, este suficient să vă pieptănați și să spălați labele murdare cu apă plată după o plimbare.

Caracteristicile rasei de câini tibetani Mastiff
Câinii din această rasă au nevoie de activitate fizică zilnică

Hrănirea și dieta

Există două modalități de a vă hrăni animalul de companie: mâncare naturală sau mâncare uscată gata preparată. Fiecare metodă are susținătorii și adversarii săi..

Mâncarea pregătită pentru câini este dezvoltată de specialiști, compoziția lor este cea mai potrivită pentru nevoile corpului animalului. Cu toate acestea, unele persoane sunt alergice la ingredientele din rețeta furajelor..

Atunci când alegeți mâncare pentru animalul dvs. de companie, trebuie să rămâneți pe mâncare premium: akana, proplane, dealuri.

Proprietarul ar trebui să-și amintească că un kilogram de furaje gata preparate nu poate fi mai ieftin decât un kilogram de carne bună..

Pentru susținătorii hrănirii naturale a câinilor, îmi amintesc principalele alimente incluse în dieta animalului de companie.

 1. Carne. Fibre negrase și grosiere, cu vene și filme. Potrivit pentru carne de vită, carne de cal, carne de capră, iepure, pui. Carnea de porc și grăsimea nu trebuie hrănite câinelui. Din subproduse, în primul rând din punct de vedere al utilității pentru animal se află tripa. Ele dau câinilor un ficat, inimă, kaltyk, capete, cozi. Ponderea cărnii și a produselor din carne în dieta câinelui este de cel puțin 60%.
 2. Peștele este fructe de mare utile, bine congelate sau fierte pentru distrugerea ouălor de viermi. Oasele mari sunt scoase din carcasă.
 3. Produsele lactate sunt introduse în dietă sub formă de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, chefir natural, iaurt.
 4. Legumele pentru mastinul tibetan sunt servite înăbușite sau înăbușite în apă clocotită. Util în special: morcovi, dovleac, sfeclă, măduvă vegetală. Este bine să oferiți câinelui dvs. pătrunjel proaspăt, mere, pepeni verzi.
 5. Carbohidrații sub formă de cereale sunt o parte importantă a dietei mastinului. Animalului i se oferă hrișcă, orez, fulgi de ovăz.
 6. Suplimente. Săptămânal, la alimentele animalului de companie se adaugă 1-2 ouă proaspete de pui sau prepeliță împreună cu coaja, o lingură de ulei vegetal sau ulei de pește. În fiecare trimestru, câinelui i se administrează vitamine pentru a menține un echilibru de substanțe în organism..
Alimentele de la masa umană nu sunt potrivite pentru hrana animalelor!

În ciuda dimensiunilor impresionante, câinii tibetani nu mănâncă mult. Proprietarul trebuie să respecte standardele de hrănire și să prevină obezitatea animalelor de companie.

Caracterul animalului

Specializarea de securitate a rasei lasă o amprentă asupra caracterului animalului de companie. Câinele este neîncrezător față de străini, deși rareori prezintă agresivitate deschisă. Câinii se disting prin lătrat puternic și rostogolitor, care îi informează pe toți cei din jur că această zonă este sub protecție.

Temperamentul câinelui este calm și echilibrat. Câinele tibetan este foarte inteligent și are un caracter independent. Mastinii tibetani din punct de vedere al inteligenței lor seamănă cu rasa Marelui Danez, prin urmare sunt foarte inteligenți, dar destul de des pot manifesta încăpățânare.

Creșterea unui animal necesită persistență și răbdare..

Mastiffii sunt indiferenți față de copii, nu se vor juca cu bebelușul, dar cu siguranță îl vor proteja de pericol.

Mastiful nu intră în conflict cu alte animale, dar nu are nevoie de companie. El este un singuratic din fire, preferând să adoarmă ziua și să păzească teritoriul care i-a fost încredințat noaptea..

Caracteristicile rasei de câini Tibetan Mastiff
Mastifii tibetani sunt extrem de orientați spre om, cu toate acestea, au nevoie de instruire și socializare timpurie.

Antrenamentul rasei

Educația trebuie să înceapă de la cea mai timpurie vârstă a puiului. Un mastin este ușor antrenat, cu condiția să-l respecte pe proprietar și să-l recunoască drept lider. Începătorii nu ar trebui să încerce să antreneze mastiff pe cont propriu, este mai bine să participi la cursuri cu un manipulator de câini cu experiență.

Sănătatea câinilor

Mastiff se îmbolnăvește rar, are o imunitate bună.

O serie de afecțiuni ereditare sunt inerente rasei:

 • displazie;
 • panostită;
 • osteocondroză;
 • neuropatie hipertroică.

Pentru a minimiza riscul de a achiziționa un cățeluș cu un set de boli genetice, cumpărarea unui animal de companie numai printr-un club sau într-o canisa oficială va ajuta.

Cât costă un cățeluș

Mastifful tibetan este o rasă rară și scumpă..

În Rusia, prețul unui cățeluș începe de la 1.000 de dolari.

Costul minim este pentru câinii din clasa PET care au defecte minore la exterior, care nu le permit să participe la reproducere. Sănătatea și calitățile de lucru ale animalului nu sunt afectate. Cei mai scumpi - pui din clasa SHOW, ideali pentru exteriorul individului, garantat să ia medalii la expoziții. Nu există mai mult de 2 - 3 astfel de bebeluși pe așternut.

În țara noastră, creșele din Moscova (Almon Tibet) și Sankt Petersburg (MYGOLDEN LION) sunt foarte bine primite..

Caracteristicile rasei de câini tibetani Mastiff
Un tibetan nu este o jucărie, iar acest lucru trebuie luat în considerare la alegerea unui câine.

Caracteristici de reproducere

Numărul mic și prețul ridicat al reprezentanților rasei se datorează, printre altele, complexității reproducerii. Mastifful tibetan se maturizează târziu - femelele sunt pregătite pentru împerechere după vârsta de doi ani, masculii chiar mai târziu. Căldura unui câine apare o dată pe an și trece în liniște, nu este ușor să o observi.

O cățea însărcinată cu mastin devine agresivă, trebuie să aveți grijă atunci când aveți de-a face cu un animal în această perioadă.

Rasa Mastiff Tibetan uimește prin aspectul său colorat, forța și calitățile excelente de pază. Cu toate acestea, viitorul proprietar de câine trebuie să înțeleagă că rasa necesită condiții speciale de păstrare, multă grijă și dragoste..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristicile rasei de câini tibetan mastiff