Șoc anafilactic la câini: cauze și consecințe

Datorită distribuției pe scară largă a aditivilor, aromelor și conservanților alimentari, acest secol poate fi numit pe bună dreptate „era alergiilor”, deoarece această patologie se găsește aproape peste tot. Și nu numai printre oameni, ci și printre frații noștri mai mici. Această afecțiune este extrem de periculoasă. De exemplu, șocul anafilactic la câini duce adesea la moartea unui animal de companie, deoarece proprietarii nu știu întotdeauna despre acele semne, la apariția cărora animalul trebuie dus imediat la o clinică veterinară..

Ce este?

Acesta este numele unei afecțiuni patologice extrem de grave. De fapt, aceasta este o reacție alergică puternică, generalizată, care se dezvoltă ca răspuns la ingestia repetată a unui antigen specific în corpul unui animal sensibil. Apropo, anafilaxia a fost studiată mai întâi folosind exemplul câinilor. Dacă dezasamblați termenul, acesta constă din două părți: „Ana”, adică „invers” și „Philax”, asta înseamnă - „protecție”. Adică, cuvântul pentru acest lucru poate fi tradus prin „Protecție anormală, excesivă”. În general, așa este, deoarece șocul anafilactic are loc cu un răspuns inadecvat, excesiv al sistemului imunitar al organismului la o anumită substanță care a intrat în el. Pentru prima dată, un astfel de fenomen a fost înregistrat atunci când un extract din tentaculele anemonelor marine a fost injectat subcutanat la câinii experimentali..

Principalele tipuri

În funcție de leziunea „principală”, experții identifică cinci variante de șoc anafilactic la câini simultan:

  • Colaps (soi hemodinamic).
  • Asfixial.
  • Cerebral.
  • Abdominal.
  • Tromboembolic.

Șocul hemodinamic se caracterizează printr-o schimbare accentuată a volumului de sânge circulant (apariția unui colaps), precum și alte fenomene care sunt cauzate de tulburări circulatorii într-un cerc mic (inclusiv edem pulmonar). Totuși, acesta din urmă este mai caracteristic soiului asfixial, când este deosebit de pronunțat edem laringian și spasme ale căilor respiratorii. Cea mai neobișnuită variantă este varianta cerebrală, când câinele are tulburări mentale grave. Devine neobișnuit de activă, poate alerga în cercuri fără să se oprească sau să prezinte semne de oboseală (simptome clasice de afectare a creierului). De obicei se termină convulsii și moartea ulterioară din cauza tulburărilor funcționale profunde din cortexul cerebral. În versiunea mai ușoară, câinele prezintă semne de frică intensă, transpirații, scânceturi și înfundări în cele mai îndepărtate și întunecate colțuri..

Semnele formei abdominale sunt la început foarte asemănătoare cu simptomele unei exacerbări enterită: câinele se plânge din cauza durerii severe, nu permite palparea abdomenului, membranele mucoase vizibile devin palide, devin reci. Se întâmplă adesea vărsături severe. Tipul tromboembolic de șoc anafilactic este foarte periculos. În acest caz, apar toate semnele de obstrucție sau blocare a arterelor pulmonare: câinele începe să respire, respirația este rapidă și intermitentă, toate membranele mucoase vizibile devin brusc albastre. De regulă, moartea are loc în doar câteva minute. Toate acestea ne conduc la o concluzie simplă, dar extrem de importantă: dacă observați cel puțin unele dintre semnele descrise mai sus la câinele dvs., imediat, fără a pierde un minut, duceți-l la medicii veterinari, deoarece, în acest caz, numărul poate merge într-adevăr la propriu pentru secunde.

La câini, șocul anafilactic se dezvoltă rar după vaccinare. Din acest motiv, animalele nu sunt niciodată duse acasă imediat: ar trebui să așteptați cel puțin o jumătate de oră pentru a vă asigura că este în regulă. Câinele prezintă brusc o slăbiciune severă, uneori animalul cade literalmente pe podea, incapabil să se ridice. Mâncărimea insuportabilă se răspândește rapid, ceea ce cauzează mâncărime de câine cu furie. Pielea și membranele mucoase pot fi foarte umflate și umflate, ceea ce se datorează eliberării masive de histamină în sânge și creșterii permeabilității vaselor de sânge. Respirația devine răgușită, apare respirația șuierătoare bine pronunțată, care deseori gâlgâie și clocotește. Câinele nu poate înghiți, deoarece laringele se umflă și devine imobil. În unele cazuri, vărsăturile se manifestă, iar unii câini pot avea acte de urinare involuntară și defecație. Deci, ce să faci dacă câinele tău are primii hărțuitori ai șocului anafilactic?

Vom repeta încă o dată - duceți-l imediat la clinică! Acasă nu veți putea face nimic și nu veți avea timp (în cazul unui curent puternic). În principiu, primul ajutor de la proprietari poate fi doar curățarea gurii și nasului de scurgeri spumoase, mucoase din gură și nas. Medicii veterinari vor putea injecta adrenalină și alte medicamente care susțin activitatea cardiacă, precum și antihistaminice eficiente care opresc rapid un atac alergic..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șoc anafilactic la câini: cauze și consecințe