Cocker spanielul englez și american: frământările la alegere

Amatorii începători studiază uneori standardul rasei Cocker Spaniel englez de luni de zile, îl compară cu descrierea unei „rude continentale”, dar totuși nu pot decide care dintre Cocker se va potrivi mai bine familiei. Și nu e de mirare, pentru că aceste două rase au atât de multe în comun! Pentru a simplifica alegerea, vă vom spune în ce fel diferă rasa americană Cocker Spaniel de Cockerul de Foggy Albion.

Referință istorică

Astăzi există peste o duzină de rase diferite de spanieli - cavalier king charles, izvor, câmp, epagnol, apă irlandeză etc. Toate acestea, inclusiv cocoșii, au coborât din vechii spanioli de vânătoare, populari în Anglia de la mijlocul secolului al XIII-lea. Rasa de câini Cocker Spaniel engleză a fost crescută pentru a vâna animale mici și păsări în zone mlăștinoase și stufoase: câinii mici agili au pătruns cu ușurință în desișuri dense de stuf sau tufișuri de pădure, ridicând păsările sub lovitura cu pușca unui vânător. Prefixul „cocker” este derivat din numele celei mai frecvente pradă a acestor câini - cocoș.
Istoria cockerului american a început odată cu începutul istoriei coloniale a Statelor Unite. Europenii, mergând pe țările Lumii Noi, au luat cu ei coloniști, cocoși și alți câini. În următoarele secole, continentul și-a dezvoltat propriul tip, diferit de strămoși. Dar, până în secolul al XVIII-lea, descrierea rasei Cocker Spaniel americane încă diferea puțin de descrierea cockerilor „insulă”..
Totul s-a schimbat când cinologia a devenit o știință, nu un hobby al oamenilor nobili. De secole, britanicii și-au menținut calitățile de lucru ale câinilor lor, acordând mai puțină atenție parametrilor externi. În 1892, a fost scris primul standard de rasă, Cocker Spaniel englez, iar în 1902 a apărut primul club de amatori. Crescătorii Statelor Unite nu au fost mulțumiți de faptul că acum condițiile le vor fi dictate de Anglia. S-a decis separarea cockerilor „continentali” într-o rasă separată, cu accent pe aspect. Până în 1935, separarea finală a celor două tipuri de câini a fost recunoscută ca fiind de succes, a fost elaborat standardul american de rasă Cocker Spaniel, au fost indicate principalele diferențe. Astfel, „americanii” sunt descendenți direcți ai spanielilor englezi, dar „stilizați” pe gustul crescătorilor americani.
Ambele rase joacă acum cu succes rolul de câine de companie și de familie. Deși vânătorii până astăzi vorbesc despre Cocker Spaniel englez foarte pozitiv. Dar „americanii” aproape și-au pierdut calitățile de lucru, dar și-au păstrat o minte plină de viață, un simț al mirosului și o pasiune pentru pradă. Unii câini chiar se descurcă bine. Cu toate acestea, în general, caracteristicile rasei Cocker Spaniel americane îndeplinesc mai mult spectacolul decât cerințele de muncă..

Aspect

Nu există nicio dispută cu privire la gusturi și, prin urmare, nu vom stabili care dintre rase este mai frumoasă. Cineva mai mult ca cockers englezi - natural, armonios, chiar adăugând la scopul lor. Cineva îi admiră pe americani - minunat pentru spectacol, decorativ, prezentabil. Și aceasta este prima și principala diferență între câinii „continentali” și „insulă”: descrierea rasei englezești Cocker Spaniel subliniază statisticile și parametrii care permit unui câine să fie un înotător și alergător excelent. Descrierea americanilor subliniază decorativitatea lor.
Cocker spaniel englez
Cocker spaniel american
Ambele rase sunt câini mici și pătrate, cu piept înalt, puternic și musculos, nu greu, nu flasc. Creșterea britanicilor este ușor mai mare, dar doar maxim 5 cm. Standardul rasei Cocker Spaniel american nu determină greutatea, dar pentru britanici există cadre - de la 12 la 15 kg. Dar, în același timp, este indicat faptul că proporțiile sunt mai importante decât greutatea și înălțimea..
O altă diferență care nu poate fi trecută cu vederea este forma capului și a botului. Cockerele „insulare” sunt mai naturale, craniul este oarecum alungit și aplatizat, botul este drept și uniform, tranziția este pronunțată, dar netedă. Rasa câinilor, Cocker Spaniel american, se distinge prin nasul cu botul și capul rotund: craniul este bombat, botul este scurt, plictisitor, „pătrat”, tranziția este ascuțită. Ochii sunt, de asemenea, diferiți: britanicii sunt ovali, de dimensiuni medii, expresivi și atenți, americanii sunt rotunzi, sub sprâncenele mohorâte, cuminți și deschiși. Dar urechile sunt la fel - agățate, se potrivesc bine la cap, lungi și subțiri, lărgindu-se până la fund, foarte jos.
Stratul ambelor rase este matasos, usor ondulat sau drept, placut la atingere. Există multe opțiuni de culoare - solide, pete, bicolore, bronzate. Dar americanii etalează haine lungi de blană, foarte spectaculoase dacă câinele este îngrijit corespunzător. Paltonul englezului harnic este mai scurt, substratul este mai puțin dens, părul decorativ este dezvoltat pe piept, urechi, stomac, partea din spate a membrelor.

Caracter și antrenament

De asemenea, obiceiurile acestor rase sunt diferite. Americanii sunt mai liniștiți, se pot limita la mersul pe lângă casă, pot dormi liniștiți pe canapea jumătate de zi. Cu toate acestea, dacă apare ocazia, câinele va explora fericit pădurea din apropiere. Oamenii aleatori au aproape întotdeauna o părere pozitivă despre rasa americană Cocker Spaniel - acești câini rareori manifestă agresivitate, preferând să nu observe un străin sau să se întâlnească calm.
Ambele rase se disting printr-un caracter vioi și o minte ascuțită. Ei învață cu ușurință regulile stabilite de proprietar, își dau seama rapid ce vor de la ei. Cu toate acestea, cocoșii sunt uneori încăpățânați, mai ales atunci când se simt slabi. Prin urmare, proprietarul trebuie să fie consecvent și persistent. Dar fără agresiune, ceea ce va duce la pierderea intimității spirituale și a neascultării absolute.
Britanicii sunt mai activi, solicită mai des atenție și, în general (iartă-ne fanii cockerilor americani) mai multe contacte și sociabilitate în cadrul familiei. Este atât un „tovarăș”, cât și un tovarăș pentru jocuri, și un tovarăș grozav atunci când călătoriți în natură. Dar caracteristica rasei, spanielul englezesc pierde oarecum din punct de vedere al atitudinii față de ceilalți: amabili, sărutați și absolut inofensivi cu ai lor, britanicii sunt intoleranți la străini.

Întreținere și îngrijire

Atât rasa una, cât și cealaltă sunt potrivite numai pentru păstrarea în interior. Aceștia sunt câini de interior, în ciuda istoriei îndelungate a vânătorii. Cockerii iubesc natura și, prin urmare, sunt absolut fericiți în mediul rural, unde există o mulțime de spațiu pentru a alerga. Dar se simt bine în apartament dacă dedici suficient timp mersului pe jos..
Rasa engleză Cocker Spaniel nu este potrivită pentru a trăi în compania papagalilor și a altor păsări de curte. Chiar și cu o educație adecvată, se poate întâmpla nenorocirea - instinctele de vânătoare nu dorm. Dar pentru pisici, ambele rase sunt bine dispuse, dacă din copilărie înveți un cățeluș unui vecin al unui alt trib.
Îngrijirea hainei este diferită. Britanicii sunt mai puțin pretențioși, haina rămâne curată și ordonată mai mult timp. Americanii cu părul lung au nevoie de o atenție suplimentară: scăldat regulat, periaj de câteva ori pe săptămână, tăiere. Ochii și urechile trebuie menținute curate și uscate, altfel pot începe probleme - lacrimare crescută, otită medie, dermatită, boli fungice.

Sănătate

Descrierea rasei americane Cocker Spaniel oferă un ten spectaculos, statui create artificial, forma capului și a botului, care pot duce la probleme cu respirația și ochii. Britanicii sunt mai puternici, mai duri și trăiesc mai mult. Dar, în general, ambele rase sunt sănătoase..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cocker spanielul englez și american: frământările la alegere