Gampr lup armean - o rasă de câini mari și puternici

Caracteristicile raseiLupul armean Gampr este o rasă aborigenă sau naturală, la reproducerea căreia practic oamenii nu au participat. Acești câini au o asemănare puternică cu strămoșii lor sălbatici. Cuvântul „gampr” este tradus din limba armeană ca fiind puternic, mare, puternic. Rasa a fost recunoscută de Uniunea Internațională a Cinologilor în 2011. În cinologia mondială, gampra este numită păstorul caucazian de tip armean, deși se deosebește de câinii ciobănești atât prin aspect, cât și prin obiceiuri..

Istoria originii rasei

Câinii de lup gampr au trăit pe teritoriul Munților Armeni încă din preistorie. Imaginile lor au fost găsite pe picturi rupestre antice din diferite regiuni ale Armeniei. Vârsta desenelor este determinată aproximativ ca primul mileniu î.Hr. Acestea descriu scene de vânătoare de persoane cu un tip de câine recunoscut. În vremurile păgâne, localnicii își venerau câinii de lup ca zeități care pot învia războinicii care au murit pe câmpul de luptă.

Multă vreme acești câini ciobănești a servit oameni ca păstori, gărzi de acasă, salvatori de sub blocajele de zăpadă, precum și războinici care au ajutat la lupta cu numeroși dușmani. Așadar, în timpul raidurilor turcești, câinii lupi armeni au luptat pentru stăpânii lor până la ultimul, așa că atacatorii au căutat în primul rând să distrugă acești câini loiali..

Exteriorul câinelui de lup armean

Câinii moderni diferă puțin de strămoșii lor antici. Sunt puternici, mari, fizic bine dezvoltați. Această rasă de câine ciobanesc este inerentă unei anumite varietăți de aspect în culori și lungimea hainei, în funcție de habitatul specific. Această caracteristică a fost facilitată prin împerecherea cu lupii, care s-a întâmplat din întâmplare sau intenționat și a dat descendenți sănătoși. În exterior, câinele de lup este aproape de un grup de câini numiți molossi. Adult poate cântări până la 70 kg și ajunge la o înălțime la greaban de 70 cm. Parametri de bază:

  • Cum arată rasa lupului armean?Cap. Aceasta este o parte caracteristică a corpului care distinge câinii de lup de alte rase. Gampra are un cap mare, bine definit, așezat pe un gât puternic, muscular, de lungime medie. Craniul larg trece lin de la frunte la bot. O frunte uniformă este paralelă cu puntea nasului. Fălcile late puternice, cu dinți albi puternici, au o mușcătură de foarfecă. Urechile, tăiate în conformitate cu standardul rasei, sunt situate puțin sub nivelul ochilor. Ochii mici, ușor înclinați, sunt adânci. Sunt mai întunecate decât culoarea hainei. Nasul cu nările largi este negru. O nuanță ușoară a nasului sau a ochilor este considerată o eroare.
  • Trunchiul și coada. În ciuda faptului că corpul este mare, ușor alungit, toate părțile sale sunt proporționale, astfel încât câinele nu arată prea masiv sau stângaci. Alungirea corpului se formează datorită pieptului larg. Linia inferioară a pieptului trece chiar sub articulația cotului. Burta este ușor ascunsă. Greierul este deasupra unui spate lat și drept, cu omoplați puternici. Crupul câinelui este drept și alungit. Coada este ridicată, de obicei căzută când este calmă. Când este influențată de emoție, coada poate avea forma unei secere sau a unui inel..
  • Membre. Picioarele din față și din spate drepte, puternice, paralele. Oasele umerilor și ale coapsei sunt lungi. Labele câinelui sunt mari și dense, cu tampoane moi. Articulațiile genunchiului și tocurile sunt bine definite. Câinele stă ferm în picioare. Masa și puterea nu împiedică câinele să se miște liber și rapid. Mișcări sigure și grațioase.
  • Palton și culoare. În funcție de habitat, se disting următoarele tipuri de păr: cu părul lung - cu un păr de gardă lung (până la 15 cm) și cu părul scurt - cu un păr gros și mai scurt (până la 6 cm). Pe față, urechi și picioare anterioare, haina este de obicei mai scurtă decât pe corpul câinelui. Lâna dublă cu un strat moale și dens este folosită pentru o viață confortabilă a animalului în toate condițiile meteorologice. Scopul principal al culorii câinelui de lup este camuflajul, deci poate fi orice în funcție de habitat. În acest caz, culorile maro și ficat sunt considerate nedorite. Este preferată o mască întunecată pe față, care subliniază genealogia câinelui.

Sănătate și îngrijire

Lupul armean nu necesită o atenție specială. Sănătatea naturală puternică și imunitatea puternică îi permit să evite multe afecțiuni canine. Psihicul câinelui este, de asemenea, destul de stabil. Cu toate acestea, pentru a menține o sănătate bună până la debutul bătrâneții naturale, trebuie respectate anumite reguli de hrănire și îngrijire..

Sănătate

Curățarea periodică a dinților și a urechilor va fi utilă pentru gampr. De asemenea, ar trebui să vă clătiți ochii și să vă tăiați unghiile după cum este necesar.. Lână groasă necesită pieptănare temeinică, mai ales în perioada de năpârlire. Puteți scălda acest câine mai rar decât alte rase..

Hrănire

Ce mănâncă câinele de lup armean?În ciuda dimensiunilor sale impresionante, gampr-ul armean mănâncă destul de mult. De exemplu, în comparație cu Ciobanescul German, are nevoie de o treime din dieta sa. În plus, câinele de lup este nepretențios și nu este capricios în mâncare. Ar trebui să se acorde atenție varietății în hrănire, astfel încât animalul de companie să poată primi toate elementele necesare pentru a menține viața. I se pot da atât carne crudă, cât și furaje gata preparate..

Gumpere iubitoare de libertate de-a lungul secolelor, s-au obișnuit cu spațiul, așa că păstrarea lor într-un apartament înghesuit este nedorită. Un loc potrivit pentru un câine mare ar fi o volieră extinsă pe teritoriul proprietății private a terenurilor. Ar trebui să i se încredințeze anumite îndatoriri oficiale, atunci câinele se va dezvolta armonios și se va simți util. Exercițiul este esențial pentru această rasă..

Natura și obiceiurile gamprei

Lupul armeanCâinele păstor caucazian de tip armean este un câine multifuncțional. Poate acționa ca păstor, vânător, salvator, paznic, protector. În același timp, gampra se distinge printr-o minte și un caracter independent. El va îndeplini anumite funcții dacă decide în mod independent că este nevoie de acest lucru.. Natura câinelui de lup armean diferă în echilibru și stabilitate. Câinele nu va manifesta niciodată o agresivitate nejustificată. Într-un mediu calm, preferă să rămână invizibil. Câinele recunoaște cu ușurință emoțiile oamenilor și animalelor: frică, dragoste, bucurie, recunoaștere și respect..

Relațiile cu oamenii și animalele

  • Gampr și master. Sheepdog simte o legătură strânsă cu proprietarii săi și este foarte atașat de ei. Dar o relație de încredere ar trebui să vină în primul rând de la o persoană. Dacă proprietarul ignoră gampra armeană, el nu-l va recunoaște. Se va simți ca un membru al familiei cu o atitudine prietenoasă față de el. În același timp, proprietarul trebuie să arate puterea voinței și spiritului, altfel gampr se va considera lider și va acționa la propria sa discreție.
  • Gampr și alți membri ai familiei. Gampr-ul armean arată o afecțiune specială pentru copii. Este foarte atent cu bebelușii și nu își va permite niciodată să sperie sau să jignească un copil. Aceeași atitudine se aplică și femeilor. Câinele acționează și ca un protector pentru animalele de companie. În același timp, în primul rând, gampr selectează pui de animale ca secții și apoi adulți.
  • Gampr și extratereștrii. În raport cu străinii sau animalele, câinele se va comporta indiferent până când proprietarii sunt în pericol real. Lupul-lup poate evalua singur gradul de pericol și poate ataca fără o comandă. Această situație este posibilă, de exemplu, atunci când întâlnim lupi..

Caracteristicile educației

Descrierea raseiLa reproducerea gumpers este necesar să se acorde atenție numeroaselor așternuturi. Cel mai probabil, acești pui vor avea nevoie de hrănire, astfel încât să existe suficientă hrană pentru toată lumea. Puii Wolfhound se maturizează mult timp, rămân mici până la aproape doi ani. Această perioadă ar trebui să fie dedicată stabilirii unei relații între câine și proprietar, precum și alți membri ai familiei. Gamprul în creștere ar trebui să cunoască oamenii și animalele într-o atmosferă relaxată. Există opinia că câinele de lup armean nu are nevoie de instruire, deoarece toate abilitățile necesare îi sunt inerente prin natură. El s-a impus ca un asistent excelent pentru o persoană din diferite domenii, fără antrenament și pregătire specială..

Lupul armean își justifică pe deplin numele. Aceasta este practic singura rasă de câini care poate ataca fără teamă un lup și îl poate învinge. În Armenia, gampr este considerat o comoară națională și acționează ca un brand recunoscut. Sălbatic din fire, în procesul vieții sale alături de om, a dobândit cele mai nobile calități. Numărul acestor câini deștepți și puternici este mic și nu au primit încă recunoașterea internațională meritată a organizațiilor canine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gampr lup armean - o rasă de câini mari și puternici