Artroza la câini - tipuri, cauze și îngrijire

Selecția naturală și legile naturii nu permit câinilor sălbatici să trăiască până la o vârstă matură, ceea ce salvează animalele de multe boli și de foame în cele din urmă. Animalele de companie trăiesc între 10 și 18, uneori 20 de ani, dobândind noi patologii odată cu vârsta. Osteoartrita la câini este una dintre afecțiunile legate de vârstă care duce la defecțiuni articulare și durere la mișcare..

Cauzele artrozei la câini

Este dificil de identificat adevărata cauză a bolii din mai multe motive. Boala progresează încet, câinele poate fi bolnav de câțiva ani, iar semnele evidente vor fi invizibile. Drept urmare, un câine cu un grad „neglijat” de artroză ajunge la medicul veterinar și este imposibil să întocmească o anamneză detaliată a întregii perioade a bolii. Pe baza cazurilor înregistrate, se disting o serie de cauze posibile ale bolii:

 • Vârstă - o încetinire a metabolismului este destul de naturală pentru animalele în vârstă. Din acest motiv, câinii „de lucru” se retrag devreme, la vârsta de 6-7 ani, sarcina ar trebui redusă, altfel sistemele corpului nu au timp să se recupereze complet.
 • Boala metabolică - multe vitamine și microelemente sunt absorbite numai în complexe sau în anumite proporții. Compunerea unei diete canine complete este o știință. Metabolismul este întrerupt atunci când animalul mănâncă monoton, „de pe masă” sau furaje industriale de calitate scăzută. Corpul nu are resursele pentru a restabili toate sistemele și suportă doar cele mai importante, articulațiile nu sunt.
 • Patologii ale țesutului osos - boli congenitale sau dobândite care distrug sistemul musculo-scheletic din interior.
 • Tendința rasei - mai des, câinii mari și masivi suferă de boală. Deja la o vârstă fragedă, articulațiile nu își pot susține propria greutate corporală. Rase, a căror postură sau caracteristicile fiziologice au fost corectate artificial, de exemplu, „punctul slab” al Ciobanului German - articulațiile cotului picioarelor din spate.
 • Trauma - chiar și o lovitură minoră poate duce la crăparea țesuturilor cartilaginoase, restaurarea cărora nu se desfășoară întotdeauna corect.
 • Încălcarea normelor de conținut - un câine, un animal activ care are nevoie de stres constant. În cazul în care activitatea este limitată (câinele este ținut pe un lanț sau exclusiv în volier), eliberarea de lichid lubrifiant special în articulații scade treptat, ceea ce duce la auto-vătămare în timpul mișcării.
 • Obezitatea - consecințele sunt aceleași ca la câinii de rasă mare. Îmbinările, concepute pentru o anumită greutate, se uzează mai repede și nu au timp să se refacă, sub sarcini mai puternice. Excesul de greutate face câinele leneș și inactiv, ceea ce duce la o scădere a producției de fluid pentru lubrifierea articulațiilor. De fapt, obezitatea poate contribui la dezvoltarea artrozei la un câine complet sănătos, rezistent la boli..

Osteoartrita este o boală lentă, dureroasă și aproape incurabilă, așa că atunci când cumpărați un cățeluș, asigurați-vă că verificați genealogia și pașapoarte veterinare părinţi. Osteoartrita este departe de a fi o sentință, dar atunci când achiziționați un cățeluș predispus la afecțiuni, trebuie să acordați o atenție specială dietei animalului încă din copilărie..

Tipuri și semne de artroză la câini

Osteoartrita poate progresa la câini în orice articulație a corpului, procesul de deteriorare este după cum urmează - pe membrana cartilaginoasă rănită din anumite motive, se formează creșteri care perturbă funcționarea normală a articulației. Mișcarea articulației afectate provoacă durere, dar cel mai adesea nu este însoțită de inflamație. Progresia bolii duce la îngustarea spațiului articular și limitarea flexibilității membrelor. Există următoarele tipuri:

 • Artroza genunchiului- exprimat prin șchiopătare și mers „ghemuit”, câinele refuză să alerge și suferă durere atunci când sare peste obstacole.
 • Artroza umărului- animalul de companie face pași mai scurți, stă nemișcat, adesea „se deplasează” de la picior la picior, se ridică mult timp dintr-o poziție culcată.
 • Artroza membrelor posterioare - animalul se ridică pe labele îngrijit și mult timp după somn, la început se mișcă pe picioarele posterioare „pe jumătate ghemuite”.
 • Artroza articulației șoldului - simptomele se văd și cel mai bine după somn, animalul se ridică ușor, încearcă să facă pași mici, ameliorând încărcătura din bazin. În cazurile avansate, trage labe și „pașii” în timp.

Evitând durerea, câinele își limitează independent încărcăturile - refuză să se joace, plimbări lungi, comunicarea cu alte animale. În timp, scăderea activității duce la atrofierea acelor grupe musculare care sunt implicate în munca articulației afectate, iar animalele de companie își pierd parțial capacitatea..

Important! Cu cât medicul examinează mai devreme câinele și diagnostichează artrozele, cu atât mai multe șanse să revină la modul obișnuit de viață..

Ajutarea unui câine cu artroză

Un animal de companie care suferă de artroză are dureri, iar sarcina principală a primei etape de reabilitare este de a readuce câinele la modul său obișnuit de viață. Remisiunea completă, în special la câinii mai în vârstă, este exclusă. Tratamentul implică o îngrijire specială pentru animal și sprijinul corpului cu medicamente, iar al doilea fără primul este absolut ineficient.

Proprietarul este obligat să aibă grijă de confortul și reabilitarea câinelui, îndeplinind următoarele cerințe:

 • Asigurați-vă câinelui un loc de dormit confortabil, pat ar trebui să fie mai mare decât animalul dvs. de companie. Animalul ar trebui să poată întinde picioarele și să se rostogolească de cealaltă parte fără să se ridice.
 • Elaborați o rutină de mers pe jos pe baza nevoilor câinelui. Animalele care suferă de artroză și alte boli ale aparatului locomotor se simt adesea rău în sezonul rece, pe vreme nefavorabilă. Este necesar să se plimbe un câine cu artroză în funcție de starea sa, pentru a evita plimbările în grup și jocurile active, de îndată ce animalul dă semne de oboseală - se întoarce acasă. Pe vreme rece, încercați să nu vă duceți câinele departe de casă sau lăsați-l să stea pe pământ.
 • Respectați dieta corectă și o dietă hrănitoare. Hrana comercială este mai echilibrată, dar nu toată lumea își poate permite hrana de înaltă calitate. „Surogatele” puse în funcțiune și denumite hrană uscată nu sunt doar dezechilibrate, ci duc și la boli de rinichi, tulburări metabolice, deshidratare, ulcere și dispariția microflorei intestinale. Este mai dificil să găsești hrană naturală, dar în mod obiectiv - este mai ușor să hrănești animalul „natural” prin adăugarea de vitamine și aditivi alimentari în alimente, decât să riști sănătatea animalului de companie.
 • Masaje - Frecați și dezvoltați articulațiile afectate cu mișcări ușoare, acest lucru va calma durerea prin creșterea fluxului sanguin. Masajul, în ciuda „primitivității externe”, este un remediu foarte virgin, dar pentru a ajuta cu adevărat, procedura trebuie făcută în mod regulat, dacă este necesar, de mai multe ori pe zi.
 • Alcool comprese și frecare pentru edem - se răcește și se mărește fluxul sanguin în țesuturile afectate.

Bineînțeles, nu puteți face fără ajutorul unui medic veterinar. După examinare, radiografie și teste generale, dacă câinele nu a fost diagnosticat cu boli în curs de dezvoltare, medicul veterinar, împreună cu proprietarul, decid cum să trateze câinele și cât de des să viziteze clinica veterinară. Strategia „standard” este următoarea:

 • Analgezice, tranchilizante sau blocaj nervos (voltaren, ketalong, navocaine).
 • Medicamente antiinflamatoare (brufen, quadrisol-5).
 • Imunostimulante (gamavit sau analogi).
 • Condroprotectori - medicamente care stimulează refacerea cartilajului și a țesutului osos.
 • Suplimente alimentare sau preparate care conțin calciu, magneziu, fosfor, aminoacizi grași, vitamine din grupele A și B, vitamina D.
 • Injecțiile intraarticulare sunt supărătoare, dar eficiente. Medicamentele intră direct în capsula articulară, ung articulația și stimulează recuperarea acesteia.

Artroza are condiționat trei etape de dezvoltare. A treia etapă implică deformarea sau fuziunea completă a articulației. O astfel de înfrângere gravă necesită intervenție chirurgicală, reabilitare lungă și serioasă. Tratamentul „agresiv” este recomandabil dacă animalul nu se poate mișca sau rămâne la o vârstă fragedă. Câinii vârstnici sunt greu de tolerat anestezia, iar metabolismul lent complică recuperarea.

Amintiți-vă, artroza este în esență o boală incurabilă. Monitorizați îndeaproape starea câinelui, respectați regulile de păstrare a animalelor și arătați regulat animalul de companie medicului veterinar. Orice boală a aparatului locomotor este mai ușor de prevenit decât de tratat fără garanții de niciun rezultat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Artroza la câini - tipuri, cauze și îngrijire