American staffordshire terrier (amstaff): aspect, diferențe, caracter și reguli pentru alegerea unui cățeluș

Strămoșii rasei îndrăgite sunt spălați de la vârf până la coadă cu sângele rudelor lor, tauri și animale sălbatice. Cu toate acestea, American Staffordshire Terrier este un câine bun, carismatic, familial și foarte loial. Asociativ, rasa este considerată o rasă de luptă, cu toate acestea, afirmația este departe de adevăr. Nu mă crede? Acum vom analiza totul punct cu punct.

Notă! American Staffordshire Terrier are mai multe abrevieri - Amstaff Terrier, Amstaff, Stafford și Staffordshire.

Referință istorică

Istoria rasei se întoarce în trecutul îndepărtat, după cum o demonstrează imaginile câinilor puternici, îndesați, în picturi și picturi murale, care povestesc despre vânătoarea animalelor sălbatice. Se știe că strămoșii tuturor luptătorilor moderni sunt câini străvechi mastini și ca niște mastini. În mod ironic, formarea rasei americane a început în Marea Britanie Imperială..

Britanicii, angajați în producția de creștere a cărnii și a bovinelor, aveau nevoie de câini puternici și rezistenți și, în plus față de sarcinile principale, garda casei și a teritoriului era încredințată celor cu patru picioare. La acea vreme, câinele ideal pentru a lucra cu animale era considerat Bulldogul englez vechi - un câine mare, puternic, cu cap pătrat, ochi mari și nasul răsturnat. S-ar părea că câinele era perfect, cu toate acestea, îi lipsea viteza și agilitatea..

Prin traversarea buldogilor englezi vechi, ogari (probabil Ogarii) și Pugs, a fost obținută o rasă mai versatilă - Bulldog, care este, de asemenea, numit american. A existat un alt motiv pentru obținerea unui câine de tip Bulldog - o credință ciudată că carnea de taur ar fi mai gustoasă dacă animalul ar fi sacrificat într-o stare epuizată. Zvonul absurd avea „motive întemeiate”, așa cum credea însăși împărăteasa Marii Britanii Elisabeta I..

Tuturor măcelarilor li s-a interzis oficial sacrificarea animalelor în ziua în care a început sacrificarea în curtea regală. Regina a devenit faimoasă ca o admiratoare înflăcărată a momelii cu tauri și nu era contrară adunării spectatorilor și aranjării unui spectacol sângeros. Animalul nefericit a fost strâns legat în mijlocul arenei de un stâlp ciocanit, după care un gladiator buldog a intrat în ring. Câinele s-a agățat de nasul taurului, ceea ce a înfuriat animalul. Epuizat de durere și furie, taurul s-a luptat cu lesa, pierzând puterea, iar câinele, ud în sângele victimei, nu și-a slăbit „prinderea de oțel”. După ce victima a fost suficient de epuizată, suferința a fost oprită prin sacrificare.

Mai puțin de o duzină de ani mai târziu, motivul pentru rafinamentul gustului cărnii a dispărut în fundal, britanicii au dorit ochelari sângeroși și momeala unui taur, precum și urși și maimuțe, a devenit o „atracție”. Divertismentul a continuat până la interzicerea momelii cu tauri în 1935 și un act sângeros a fost înlocuit cu altul - distrugerea șobolanilor. Firește, rozătoarele nu erau venerate de oameni, iar numărul șobolanilor din Marea Britanie Imperială era de zeci de mii..

Câinii mari, crescuți pentru bătălii cu tauri, au avut cu greu timp să se întoarcă la locul lor, luptându-se împotriva rozătoarelor care se repedeau în ultima bătălie. Cu scopul de a reduce dimensiunea și de a obține „gladiatori” mai abili, Bulldogii au fost împerecheați cu câini de vânătoare - terieri. Prin împerechere similară, s-a obținut Bull Terrier, progenitorul Pit Bull Terrier și Staffordshire Terrier..

Descoperirea Lumii Noi, adică a Americii, a atras mulți coloniști din Anglia, Scoția, Irlanda, Spania și Italia. În anii 1970, oamenii au migrat activ pe continent, aducând câini cu ei. Pentru pășunat de animale, acum americanii au folosit Bulldogii. Bineînțeles, împreună cu proprietatea, oamenii și-au adus obiceiurile și preferințele. Momeala taurilor și luptele cu rudele și animalele sălbatice au primit un „al doilea vânt” în viitorul Statelor Unite.

Existența raselor cu prefixul Boole în America este similară grafic cu cardiograma unui hipocondriac. Numărul câinilor a crescut în timp ce sportul sângeros era relevant, dar odată cu impunerea unei alte interdicții (și erau mulți dintre ei), populația Bulls tinde la zero. Strămoșii Amstaff-ului au supraviețuit unei epidemii de rabie și distrugere în masă intenționată de 20 de ani, care a fost repetată de mai multe ori. Cu toate acestea, pentru a deveni Phoenix, rasa s-a ridicat din cereale, mai exact, reprezentanți ai rasei, conservate în zonele rurale și în zonele îndepărtate..

În orașele în curs de dezvoltare, din când în când izbucneau „epidemii sportive de sânge”. În New York și Boston, a fost nerealist și costisitor să păstreze animale, iar cetățenii au trebuit să se descurce cu luptele cu câini. Deoarece Bulldogii puternici și inutili și-au pierdut popularitatea și un „boom” de Bull Terriers mai mici, dar „luptători”, au început în orașe.

Împărțirea în urban și rural a dus la dezvoltarea mai multor linii de „Bulei”. În cele din urmă, oamenii au putut aprecia diversitatea abilităților de rasă a câinilor, fermierii au folosit Bull Terriers ca vânători, paznici și însoțitori, Bulldogii s-au dovedit a fi păstori și ocrotitori excelenți. Creșterea intenționată cu perfecționarea abilităților rasei a condus nu numai la formarea de rase noi, ci a făcut posibilă obținerea mai multor linii de dulă, care difereau atât din exterior, cât și prin caracter.

Până în 1880, o rasă numită American Pit Bull Terrier s-a format în Statele Unite. După 8 ani, United Kennel Union (UKC) a recunoscut oficial statutul rasei și a înscris-o în registru sub numele American Pit Bull Terrier (APBT). Activitățile sindicatului au vizat îmbunătățirea calităților de lucru ale câinilor de luptă și au recunoscut Staffordshires și Pit Bull Terrier ca o singură rasă. Linia pașnică Amstaff, în esență aceiași Pit Bull Terriers, îmbunătățită pentru munca agricolă și rurală, nu avea o dorință înnăscută de luptă, ca urmare a căreia nu era populară.

Un grup de entuziaști și fani ai câinilor de familie carismatici au fost convinși că Terrierul Amstaff merită statutul de rasă de clasă de spectacol separată. În urma obiectivului, crescătorii au elaborat un standard de rasă și au depus o petiție la Kennel Union of America (AKC). În 1936, rasa de câine American Staffordshire Terrier (AST) a fost înregistrată oficial în registrul AKC. În același an, rasele au fost împărțite oficial. Apropo, Stafford a primit prefixul american doar până în 1972.

Uniunea Cinologilor din Marea Britanie a fost cu 1 an înaintea americanilor, recunoscând rasa numită Staffordshire Bull Terrier în 1935. În ciuda caracteristicilor similare ale rasei, crescătorii americani au eliminat în mod deliberat prefixul "Bull", care se traduce prin "Bull", de unde Bull Terrier este un vânător de tauri..

Diferențe între American Staffordshire Terrier și American Pit Bull Terrier

Și acum despre punctul dureros, mulți, chiar și fani cu experiență ai American Staffordshire Terrier, nu pot numi clar ceea ce îl face diferit de Pit Bull. Dacă luăm în considerare doar câinii moderni - Amstaff este mai mare, mai dens, mai larg și, cel mai important, mai prietenos decât „fratele” său american Pit Bull Terrier. Cu toate acestea, dacă priviți mai în detaliu, nu este dificil să aflați că inițial, rasele difereau doar prin apartenența la clubul de înregistrare și numele.

După, de fapt, reînregistrarea American Staffordshire Terrier în 1936, a existat o mulțime de confuzie. Așadar, până în 1960, AKC a permis Staffords, înregistrat la sistemul UKC, la spectacole internaționale, cu „versiunea” engleză și americană a rasei care se desfășoară în aceeași categorie. Mai mult, unii crescători și-au reînregistrat animalele de companie din UKC în AKC. A existat și o înregistrare „dublă”, adică același câine a primit documentele ambelor cuburi.

Notă! După ce UKC a renunțat oficial la câinii de luptă din clasa muncitoare, clubul a fost forțat să devină multi-rasă.

Aspect

Creat în 1936, descrierea rasei a devenit ulterior Standardul pentru American Staffordshire Terrier, adoptat de Federația Kennel International (FCI) în 1971. Standardul, aprobat de Amstaff Breeding Club of America (STCA), descrie rasa pe baza datelor Bullet obținute după selecție într-un mediu de fermă ... Amstaff este caracterizat ca un câine infinit curajos, curajos și prietenos, cu o construcție îndesată, cu o carismă plină de viață și un interes activ pentru lumea din jur. Este demn de remarcat faptul că, datorită dezvoltării mai multor linii ale rasei, descrierea Staffordshire este foarte vagă și generalizată, iar acest lucru (la un moment dat) a permis înregistrarea mestizilor APBT și AST.

Rasa standard

La evaluarea unui câine, dimensiunea nu joacă un rol cheie, proporțiile corpului și constituția armonioasă sunt mai importante, greutatea standard variază de la 28 la 40 kg, iar gama de creștere depinde de sexul animalului:

  • Masculin: 46-48 cm.
  • Căţea: 44–46 cm.
  • Cap - compact, tinde spre o formă pătrată. Partea frontală este plană, trece la puntea nasului cu o îndoire pronunțată. Pomeții și orificiile pentru ochi sunt pronunțate, cutia maxilarului este largă, profundă, dreptunghiulară. Puntea nasului este dreaptă, mai lungă decât regiunea frontală. Buzele ascunse sau moderat lăsate, fără riduri, obrajii sunt musculari.
  • Dinții și mușcăturile - maxilarul este puternic, dentiția este densă, puternică. Aproape, mușcătură de foarfecă.
  • Ochi - rotunjite sau în formă de migdale, așezate larg și jos în raport cu pomeții.
  • Nas - mare cu nările deschise.
  • Urechi - decupate sau naturale, înălțate și late. Amstaff-ul cu urechi decupate va avea prioritate în evaluare. Urechile sunt erecte sau rupte, o auriculă complet moale este o eroare.
  • Corp - puternic, muscular, ușor alungit. Cusca toracică este cât mai adâncă și largă posibil, coastele sunt rotunde, adânci, doborâte. Spatele este lat, ușor alungit la crupă. Linia omoplaților este deasupra bazinului. Linia inghinală este strânsă. Pielea corpului este „moderat uscată”, pliurile sunt nedorite.
  • Membre - Picioarele anterioare sunt puternice, bine separate, coatele paralele cu corpul. Crupul și coapsele sunt slabe, proeminente și musculare. Înclinarea articulațiilor către sau dinspre corp este recunoscută ca un defect. Mâinile sunt rotunjite, înnodate, arcuite, degetele sunt compacte.
  • Coadă - coborât în ​​repaus, ținut drept sau într-un arc ascendent în timpul lucrului sau al excitării. Așezați jos, larg la bază și se micșorează spre capăt.

Tipul și culoarea stratului

Pigmentarea iriselor fluctuează într-o paletă maro închis, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai bine. Ochii maro deschis sunt acceptabili dacă culoarea de bază a hainei este albastră. Pe „spațiile deschise” ale World Wide Web puteți găsi fotografii ale Amstaff-urilor cu ochi albaștri și chiar ale animalelor cu ochi multicolori. În ciuda asemănării rasei, animalele sunt recunoscute ca fenotipuri și nu au voie să se reproducă..

Pleoapele sunt pigmentate cu jante închise, o culoare roz naturală este considerată un dezavantaj. Culoarea nasului depinde, de asemenea, de tipul de culoare, cu toate acestea, se preferă pigmentarea neagră sau roz, culoarea roșie (cărămidă) este inacceptabilă.

Culoarea și modelul hainei sunt practic nelimitate de standard. Solid, patat și paticolor (piept și / sau guler alb) și tigrate sunt recunoscute ca rase. Culoarea neagră cu un bronz roșu (culoarea Rottweiler) este considerată nedorită, precum și o haină maro-roșie. La câinii cu culoare albă, cel puțin 20% din corp trebuie să fie acoperit cu pete, cu excepția tipului monocromatic.

Sfaturi pentru alegerea unui catelus

Alegerea unui cățeluș Amstaff este o sarcină dificilă și chiar și un manipulator de câini cu mulți ani de experiență nu va garanta că bebelușul va crește pentru a deveni campion. Vă rugăm să rețineți că, chiar dacă cumpărați un câine pentru casă, un cățeluș nedocumentat este un „porc în bătaie”. Luând în considerare numărul potențialilor crescători care cresc Terrierii Staffordshire fără a fi convinși de sănătatea lor fizică completă și, cel mai important, de sănătatea mintală, rezultatul poate depăși cele mai supraestimate așteptări ale unui plan negativ.

Important! Nici un cinolog decent, crescător, genealogic sau crescător de câini experimentat nu vă va recomanda să cumpărați un cățeluș Amstaff din mâinile voastre! Puteți rezerva un copil ai cărui părinți sunt înregistrați, dar nu faceți documente și sterilizați animalul de companie adult. Cumpărarea „pe cuvântul meu de onoare” reprezintă riscul și responsabilitatea dvs. conștientă.

Puii American Staffordshire Terrier arată ca niște câini destul de mediocri și timizi (nu timizi) - ar trebui să fie. Mârâitul, lătratul și atacul copilului mic manifestă agresivitate excesivă, ceea ce reprezintă o eroare descalificatoare pentru rasă.

Nu credeți fotografiile și „sloganurile publicitare”, trebuie să vă vedeți personal părinții. Se întâmplă că împerecherea planificată a fost efectuată cu un câine „importat” și este imposibil să-l vezi pe tată, caz în care crescătorul ar trebui să aibă o copie a pachetului de documente de la clubul în care este înregistrat câinele. Mama cățelușilor nu ar trebui să arate slabă; totuși, este permisă pierderea semnificativă a părului dacă există mai mult de 4-5 bebeluși în așternut. Curva ar trebui să dea dovadă de prietenie sau vigilență moderată, un Staffordshire Terrier care arată agresivitate față de oameni, chiar și pentru protecția puiilor, nu este considerat corect din punct de vedere moral.

Notă! Puii American Staffordshire Terrier sunt gata să se înțărce la vârsta de 1,5 luni, însă sunt scoși la vânzare în vârstă de 2-2,5 luni, după ce au primit vaccinări de rutină.

Având în vedere că urechile netăiate sunt încurajate de standardul rasei, merită să știm în prealabil despre planurile crescătorului. Întrebați agentul de vânzări despre motivele pentru care vă decupați urechile și cum puteți evita procedura. Dacă bebelușii lunari și-au pierdut deja urechile - refuzați să cumpărați. Din mai multe motive, Amstaff urechile tăiate În vârstă de 1,5-3 luni sau mai mult, dacă procedura a fost efectuată mai devreme, este posibil să vă ascundă ceva.

Important! Dacă Staffordshire Terrier este primul dvs. câine, ar trebui să optați pentru o cățea, deși bărbații sunt prietenoși, totuși, ei pot arăta o dispoziție ascuțită în adolescență.

Caracter și antrenament

În ciuda aspectului său impunător, Staffordshire Terrier este un câine cu o natură prietenoasă și docilă. Animalul de companie primește o adevărată plăcere din munca în echipă, așa că nu ar trebui să limitați educația câinelui la antrenamentul „uscat”. Dacă aveți timp liber, pe lângă plimbările zilnice, asigurați-vă că vă căutați propriul sport - jucați cu frisbee, cuceriți cursuri de obstacole, învățați agilitatea secției dvs., mergeți la schi sau la bikejoring. Ați văzut Amstaff-urile impunătoare, musculoase, oscilante, credeți că se nasc așa? Departe de! - Activități zilnice, îngrijire completă și o creștere treptată a stresului, lucrează la aspectul câinelui, acesta este adevărat culturism, fie în mod regulat, fie deloc.

Notă! Staffords adoră să înoate, iar aceasta este o activitate excelentă care nu numai că va epuiza câinele, dar va ajuta și secția să dezvolte pe deplin mușchii.

Stafford se înțelege bine într-o familie numeroasă cu copii. Dacă sunteți îngrijorat că câinele va dăuna copilului - lăsați-vă temerile, gândiți-vă cum să îi oferiți copilului timp în care „bona cu patru picioare” nu va putea avea grijă de secție. Nu vă fie teamă să luați pisici sau un al doilea câine (de alt sex), dacă nu învățați agresiunea lui Amstaff, el nu va deveni un agresor. Rasa nu este predispusă la dominare și puteți oricând „negocia” cu secția, folosind cunoștințele de bază ale psihologiei canine.

Staffordshire Terrier este un câine de tip familial, legende ale ucigașilor cu patru picioare, nimic mai mult decât manipularea mass-media. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că secția poate „crește ca iarba”, doar cu o educație adecvată, Amstaff va deveni un apărător loial și cel mai bun prieten pentru toți membrii familiei..

Întreținere și îngrijire

Un animal de companie puternic, puternic și compact se adaptează perfect locuirii într-un apartament sau casă cu un teren. Bineînțeles, un animal de companie care locuiește într-un apartament va avea nevoie de plimbări mai lungi și de încărcături intense, cu toate acestea, Stafford este foarte convenabil de întreținut.

Important! Asigurați-vă că obțineți un bot și învățați animalul dvs. să poarte muniție. În ciuda bunătății Amstaff-urilor, frica umană bazată pe ignoranță este mai puternică decât orice argument competent. Respectați-i pe ceilalți și nu-i faceți inconfortabili atunci când câinele dvs. este în preajmă.

Câinele se adaptează rapid la regimul de hrănire și așteaptă în liniște „timpul său”, rasa este foarte tolerantă, nu este predispusă la cerșetorie și la un comportament obsesiv, desigur, cu excepția cazului în care tu însuți îi înveți animalului de companie „manierele rele”. Amstaff-urile nu latră în gol, chiar și intrând într-o bătălie pentru proprietar, câinele preferă să mârâie, iar lătratul servește drept avertisment asupra pericolului iminent. Vă rugăm să rețineți că, dacă secția dvs. a intrat într-o luptă, nu ar trebui să intrați în panică, instinctiv, simțind frica proprietarului, câinele luptă și mai disperat, iar Staffordshire Terrier este gata să-și dea viața, protejându-l pe proprietar.

Acordați atenție nutriției corecte a câinelui. Crescătorii de câini neexperimentați își hrănesc animalele de companie și, în loc de domnitorul și musculosul Stafford, „butoaiele cu picioare” se plimbă prin pajiști. Datorită asemănării rasei cu Pit Bull Terrierul american, obezitatea dăunează mușchiului cardiac al lui Amstaff. Cel mai adesea, crescătorii recomandă hrănirea unui Amstaff adult cu alimente naturale, o astfel de dietă este mai ușor de adaptat dacă câinele începe să câștige sau să piardă în greutate.

Îngrijirea părului, unghiilor, urechilor, ochilor și dinților este standard și de rutină. Acordați o atenție specială urechilor câinelui dacă sunt suspectate alergii. Asigurați-vă că în luptele de vânat, câinii nu se atacă reciproc cu gura - aceasta este principala cauză a spargerii dinților.

Important! American Staffordshire Terrier are nevoie de o socializare completă și timpurie. După ce a primit vaccinarea de bază, cățelul ar trebui să comunice cu câini de diferite sexe și vârste, să învețe să construiască relații și să iasă din situații de conflict fără lupte.

Sănătate

American Staffordshire Terrier nu aparține ficatului lung, speranța medie de viață variază între 10-12 ani și acest lucru se datorează efortului constant ca câinele să nu aibă nevoie de apă, hrană sau îngrijire. La fel ca toate rasele de servicii active, Amstaff este predispus la o serie de boli profesionale - displazia articulațiilor șoldului, insuficienta cardiaca, perturbarea glandei tiroide și alergii.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » American staffordshire terrier (amstaff): aspect, diferențe, caracter și reguli pentru alegerea unui cățeluș