Basenji: caracteristici și descrierea rasei

Rasa Basenji se distinge prin statura sa mică și, mai tipic, lipsa abilității de a latra. Aceste animale sunt foarte inteligente, dar în același timp încăpățânate și voite.

Mulți oameni s-au îndrăgostit de rasă nu numai pentru tăcerea ei (cu excepția caracteristicii zgomotului acestor câini, precum și a capacității de a urla și a mârâi), ci și pentru caracteristicile uimitoare ale învelișului de lână, care nu miros și nu provoacă reacții alergice. Basenji este folosit în primul rând ca câine de vânătoare. De asemenea, rasa servește perfect ca însoțitor pentru întreaga familie..

Istoria rasei

Această rasă este de origine africană: pentru prima dată acești câini au fost descoperiți în Congo. Aici erau folosiți pentru vânătoarea de vânat mic (ajutând la conducerea în plasă) și controlul populației de rozătoare..

Timp de câteva secole, Basenji s-a dezvoltat independent (fără intervenția crescătorilor), dar acest lucru nu a împiedicat câinele să fie în relații prietenoase cu oamenii în tot acest timp. Această rasă este una dintre cele mai vechi și este, în acest sens, la fel cu rasele de câini precum Shih Tzu, Tibetan Terrier, Petit Brabancon, Saluki etc..

Congo
Congo

Este interesant: Imagini și mumii ale acestor animale au fost descoperite în piramidele egiptene în timpul săpăturilor arheologice. Persoanele tăcute africane erau adesea prezentate faraonilor, care venerau foarte mult câinii și îi dotau cu statutul de amuletă vie.

Potrivit experților, Basenji au apărut mult mai devreme decât piramidele în sine. Imaginea acestui câine se regăsește în miturile și legendele antice. În ele, ea este reprezentată de o creatură foarte inteligentă dotată cu înțelepciune umană..

Un câine foarte asemănător cu Basenji a fost găsit în înmormântările antice ale culturii nubiene Kerma. Astfel, această rasă a fost răspândită și în Nubia, care astăzi este teritoriul Sudanului..

În Republica Democrată Congo, Basenji sunt foarte apreciați pentru abilitățile excelente de vânătoare, care sunt încă utilizate în mod activ în vânătoarea de vânat mic..

În 1895, câinii au părăsit Africa pentru prima dată și au fost aduși în Anglia, dar în curând au murit..

Zece ani mai târziu, Basenji au fost aduși în Germania și plasați în grădina zoologică din Berlin. Pentru aceste locuri, această rasă a fost o curiozitate și a trezit un adevărat interes în rândul vizitatorilor..

În anii 30 ai secolului trecut, au ajuns din nou pe pământ englezesc, unde, în cele din urmă, a fost aprobat standardul rasei, care este valabil până în prezent..

În SUA, câinele african Basenji a apărut în 1937 și a participat imediat la expoziția Congo Terrier. Din acel moment, rasa a devenit obiectul unei atenții mai strânse a crescătorilor și a proprietarilor obișnuiți de animale de companie..

- Merg! ..
- Plimbare!..

În 1941, o pereche de Basenji de sex opus au fost aduși în America. Au dat naștere unei noi generații de oameni tăcuți africani, care apoi au câștigat popularitate în întreaga lume..

Descriere și standard de rasă

O caracteristică a rasei, pe lângă tăcerea și lipsa mirosului de câine, este prezența ridurilor pe frunte și a cozii bine ondulate. Este de remarcat faptul că acești câini sunt foarte curați și adesea se spală cu labele, ca pisicile..

Pe o notă: O persoană fără basenji la vârsta de un an este capabilă să scoată sunete care seamănă cu cântarea în stil tirolez.

Standardul rasei include următoarele caracteristici:

 1. Creșterea masculilor și a cățelelor este de 41-43 cm și respectiv 38-41 cm la greabăn.
 2. Greutate 10-12 kg și respectiv 9-11 kg.
 3. Constituția este ușoară, echilibrată, cu picioare înalte. Spatele este drept și scurt. Cutia toracică este ovală, coastele sunt destul de convexe. Burtă încovoiată, piept adânc.
 4. Craniul este plat, de lățime medie. Lungimea sa este puțin mai mare decât botul. Capul are o formă alungită care se strânge spre nas.
 5. Pometii plat.
 6. Fălci puternice cu mușcătură corectă.
 7. Liniile fine apar pe frunte atunci când câinele este în suspans..
 8. Nasul este predominant negru.
 9. Ochii sunt în formă de migdale, așezați oblic. Iris întunecat.
- Ce frumos sunt! ..
- Lesa este clar superfluă!..
 1. Urechile sunt de lungime medie, erecte, ridicate. Vârfurile ascuțite sunt ușor înclinate înainte.
 2. Gâtul este destul de lung, sus, puternic, muscular, dar nu gros. Se lărgește ușor la bază și, curbându-se lin, subliniază scrufa convexă.
 3. Coada este ridicată: fesele ies în mod semnificativ dincolo de baza cozii, dând impresia șoldurilor foarte dezvoltate. Coada este puternic ondulată într-un inel (1-1,5 spire) peste spate și apăsată pe corp.
 4. Membrele anterioare sunt bine dezvoltate. Omoplații sunt oblici, antebrațele sunt lungi.
 5. Picioarele din spate sunt puternice, cu mușchii bine dezvoltați, picioarele sunt lungi. Articulația hock este scăzută și nivelată (nici convergentă, nici divergentă).
 6. Picioarele sunt ovale, mici, cu tampoane groase și unghii scurte.
 7. Pas ritmic, rapid.
 8. Paltonul este scurt, strălucitor, moale. Părul este subțire, aproape de corp.
 9. Culoarea poate fi variată:
 • alb-negru;
 • roșu și alb;
 • maro-alb;
 • alb-negru cu un bronz gălbui;
 • negrul;
 • negru-roșu (roz, roșu de fundal).

Albul trebuie să fie prezent pe piept, vârful cozii și picioarele.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Câinele african care latră basenji se distinge prin bună sănătate și caracter puternic. Sunt neînfricate și încrezători.

Este interesant: Taciturnitatea rasei la domiciliu este explicată de o legendă, potrivit căreia în timpurile străvechi animalele știau să latre. Odată ce conducătorul haitei a auzit un anumit secret al unui trib de oameni și pentru a nu-l trăda accidental, el și turma sa au jurat că nu vor vorbi niciodată și, din acel moment, au rămas fără cuvinte..

Câine inteligent și încăpățânat
Câine inteligent și încăpățânat

Prin natură, Basenji este o rasă foarte inteligentă, încăpățânată și independentă. Se comportă cu grijă cu străini și arată prietenie și afecțiune proprietarilor. Câinele are, de asemenea, o dispoziție violentă (dar nu agresivă), jucăușă. Aceste animale de companie adoră doar să petreacă timpul în aer liber, așa că este recomandat să le aibă proprietari activi..

La plimbări, Basenji le place să se joace, să depășească obstacolele, să participe la competiții sportive (de exemplu, agilitate) cu plăcere. În locurile aglomerate, câinele este ținut în lesă pentru a evita situațiile neplăcute. Animalul poate fugi, arata neascultare datorita incapatanarii si independentei sale.

Basenji poate arăta vigilență, răbdare extraordinară, se înțelege bine cu copiii (cu toate acestea, este mai bine să excludeți comunicarea cu copiii foarte mici).

Basenji poate fi păstrat cu o pisică. Dacă animalele de companie cresc împreună de la o vârstă fragedă, atunci prietenia lor puternică este garantată.

Îngrijire și

Datorită hainei scurte, care, în plus, practic nu se varsă, nu este necesar să pieptănăm animalul de companie. Lipsa unui miros de câine și curățenia animalului vă permite să nu spălați deloc câinele. Pe măsură ce se murdărește, pielea animalului poate fi ștearsă cu un prosop umed.

Basenzhi nu le place apa, frigul și căldura. Mai presus de toate, preferă un climat moderat cald..

Câinii din această rasă se adaptează ușor și rapid la condițiile domestice, dar datorită activității lor au nevoie de plimbări frecvente și lungi..

Basenji sunt minunate pentru păstrarea în apartamente obișnuite ale orașului, dar ținând cont de faptul că energia acestora nu este doar câini activi, ci mai degrabă chiar și câini reactivi, va fi irosită în fiecare zi în timpul plimbărilor lungi. În plus, nu latră și astfel nu-și irită vecinii, care deseori se plâng de comportamentul zgomotos al reprezentanților „tribului câinilor”.

- Om nom nom!..
Gustare

În ceea ce privește hrănirea, este foarte important aici să respectați măsura și în niciun caz să hrăniți prea mult câinele. În același timp, malnutriția este, de asemenea, inacceptabilă: animalul trebuie să fie în formă, dar nu slab..

Alegerea alimentelor uscate sau naturale este apanajul proprietarului. Feedurile de producție trebuie să fie cel puțin super premium. Dacă vorbim despre mâncarea naturală, atunci ar trebui să fie echilibrată și variată. Este recomandabil ca dieta animalului să arate astfel:

 • carne slabă (carne de vită sau de vițel);
 • cereale;
 • legume;
 • fructe neacide;
 • verdeaţă;
 • produse lactate fermentate (brânză de vaci, chefir, smântână etc.);
 • uleiuri vegetale;
 • ouă fierte moi (o dată pe săptămână);
 • apa pura.

educatie si antrenament

Înainte de a începe să vă antrenați puii, trebuie să așteptați până la vârsta de trei luni. Este foarte dificil să antrenezi un câine din această rasă. Antrenamentul trebuie să fie consistent, suficient de ferm, dar nu dur sau dur și să continue pe tot parcursul vieții câinelui..

Când te antrenezi, trebuie să fii persistent, adică să aduci totul la final. Simțind că este posibil să „înșele”, Basenji va profita cu siguranță de acest lucru.

Instruire
Instruire

Basenji este o rasă curioasă și inteligentă care contribuie cu siguranță la învățarea cu succes. Cu toate acestea, este foarte important să respectați condiția - trebuie stabilit un contact între câine și proprietar. Proprietarul nu trebuie să caute de la „elevul” ascultare fără îndoială încă din prima zi a vieții animalului de companie în casă.

Pe o notă: Pentru a construi relația corectă cu câinele și pentru a arăta că proprietarul este liderul lor, această metodă vă va ajuta: în timpul jocurilor sau antrenamentului, trebuie să-l învățați pe Basenji să ofere proprietarului orice lucruri pe care vrea să le ia.

Basenji combină unele dintre trăsăturile „sălbatice” care le-au fost transmise de la strămoșii lor care au trăit în Africa și au fost obligați să-și asigure în mod independent propria siguranță și hrană. Din acest motiv, acești câini sunt atât de încăpățânați și încăpățânați, ceea ce complică, fără îndoială, procesul de instruire și educare a animalului..

Încurajarea joacă un rol important în antrenament. Basenji sunt excelenți în executarea comenzilor dacă văd beneficii pentru ei înșiși. Acesta din urmă poate fi exprimat printr-o delicatese sau un joc.

La început, câinele este obișnuit cu o poreclă și un loc permanent. Apoi, puteți trece la învățarea comenzilor („stați”, „nu”, „lângă” etc.).

Pedeapsa fizică în caz de eroare (și într-adevăr, în general) este absolut inacceptabilă. Astfel, dacă îndeplinirea corectă a sarcinii este întotdeauna încurajată cu delicatețe, atunci în situația opusă, ignorarea sau comanda „loc” este folosită ca „pedeapsă”. Este important să ne amintim că manipularea slabă a Basenji poate determina pierderea încrederii în proprietarul unui animal de companie și distrugerea contactului cu animalul de companie..

Jocuri de afara
Jocuri de afara

Este recomandabil să diversificați cursurile cu jocuri în aer liber, ameliorând astfel situația și oferind animalului o pauză. Accentul principal ar trebui să fie pe alergare și, mai ales, pe obstacole..

Este interesant: O deosebită importanță și, în același timp, dificultatea este învățarea câinelui porunca „pentru mine” (sau „lângă”). Faptul este că o Basenji activă și energică are o mare nevoie de mișcare - îi place doar să exploreze spațiul înconjurător. Cu un astfel de animal de companie este foarte dificil să mergi cu lesa - câinele este rupt constant de el și, fără lesă, plimbările sunt complet nedorite (cu energia sa irepresionabilă, un câine poate pur și simplu speria trecătorii și mai ales copiii). Comanda „pentru mine” va corecta situația, dar punerea sa în aplicare, sau mai degrabă ignorarea acesteia de către animalul de companie, este o problemă obișnuită atunci când se antrenează Basenji.

Pe o notă: Este foarte recomandat să utilizați clickerul pentru întărirea pozitivă a reflexelor condiționate ale câinelui..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Când cumpărați un animal de companie, nu ar trebui să mergeți în locuri unde se vând câini, cum ar fi:

 • piețe (în acest caz, există o probabilitate foarte mare de a da peste un animal necurat sau bolnav);
 • reclame pe site-urile de internet, de exemplu, Avito (înșelăciunea este, de asemenea, posibilă, pe lângă astfel de resurse, potențialii cumpărători sunt atrași de prețuri nerealist de mici, care nu pot decât să trezească suspiciuni);
 • pepiniere dubios (mai ales când vine vorba de canisele mari, în care este mult mai dificil să se asigure îngrijirea corespunzătoare a câinelui, precum și să se desfășoare o muncă normală de reproducere - acest lucru necesită un nivel ridicat de profesionalism).
Câine neînduplecat
Câine neînduplecat

În plus, este foarte descurajat să cumpărați pui dacă:

 • condițiile în care sunt păstrate nu sunt cele mai bune (câinii sunt murdari, subțiri);
 • vânzătorul se oferă să se întâlnească pe pistă sau lângă metrou sau în alte locuri similare (acest lucru se datorează faptului că crescătorul nu vrea să le arate părinților cățelușului, prin urmare, are ceva de ascuns).

Cumpărați un cățeluș Basenji de la crescători profesioniști. În acest caz, trebuie mai întâi să vă familiarizați cu recenziile despre vânzător și să vă consultați cu proprietarii experimentați (dacă, desigur, există și printre prietenii dvs.).

Crescătorului trebuie să i se solicite prezența testelor pentru bolile genetice ale părinților și alte documente necesare (certificat de naștere - card metric sau de cățeluș, pașaport veterinar).

Costul puiilor Basenji variază de la 10 la 50 de mii de ruble. Prețul specific depinde de exteriorul câinelui, de locația crescătoriei, de reputația crescătorului etc..

Concluzie

Rasa Basenji se distinge prin aspectul său frumos, temperamentul strălucitor și inteligența ridicată. Un astfel de animal de companie este ideal pentru persoanele active care au suficientă experiență în păstrarea câinilor și capacitatea de a arăta perseverență și fermitate a caracterului în creșterea unui animal de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Basenji: caracteristici și descrierea rasei