Ciobanesc belgian tervuren: istorie, culoare, caracter și caracteristici ale conținutului (+ fotografie)

Cel mai puternic, agil și rapid reprezentant Păstor belgian - acesta este Tervuren. Bărbat frumos cu părul lung, cu culoarea hainei de căprioară roșie și marcaje cărbune. Rasa este foarte asemănătoare cu câinele Groenendael negru de cărbune, în plus, împărtășesc un fond comun de gene. Nu vă mirați, dar Tervuren este o rudă foarte apropiată Laquenois, de aici și Malinois. De fapt, linia a luat cele mai bune de la rudele sale, care au influențat pozitiv calitățile sale de lucru..

Este interesant! În ciuda faptului că este legat de alte linii din America, Tervuren se remarcă ca o rasă separată..

Referință istorică

Ce prostii, zici, sunt toate rudele câinilor ciobănesc belgian, de ce aceste clarificări? În esență adevărat, dar toate liniile rasei din Belgia au strămoși comuni - câini aborigeni. Mai mult, „belgianul” are strămoși comuni cu alte rase. Clarificări sunt date deoarece rădăcinile Groenendael se întind de la Valonia, Laquenois și Malinois din Flomand și acestea sunt regiuni complet diferite ale Belgiei.

În 1891, Adolf Riyul și cunoscătorii cu patru picioare au organizat o revizuire a câinilor de păstor din diferite regiuni ale țării. Din 117 câini ciobănești, au fost selectați doar 40. Până în 1892, o echipă de medici veterinari și judecători a format un standard primar de rasă pentru câinii ciobănești belgieni, în care au excelat:

  • Grunendali - cu părul lung.
  • Malinois - cu parul scurt.
  • Laquenois - cu sârmă.

Până în 1898, culoarea nu a contat, tipul de haina a jucat rolul principal. Cu toate acestea, a existat o regulă nerostită conform căreia câinii cu părul lung ar trebui să fie negri. După cum puteți vedea, în ciuda descrierii vagi a rasei, exteriorul nestabilizat și zeci de opinii despre „belgianul ideal” Tervuren nu a avut loc între „rudele rasei”.

În ciuda încercărilor sincere de a crea o rasă națională, proprietarii câinilor ciobănesc belgian nu au avut un stimulent pentru a-și înregistra secțiile. După corectarea descrierii rasei și introducerea restricțiilor privind culorile, nu numai producătorii de înaltă calitate, ci și producătorii de referință au intrat în vigoare. Crescătorii neglijați și-au continuat activitățile în afara zidurilor clubului oficial. Fondatorul liniei este considerat domnul Corbeel - un fabricant de bere și un fan al câinilor ciobănești, care locuia în regiunea flamandă din Belgia, orașul Tervuren. Rezerva de gene a liniei rasei a fost formată după cum urmează:

  • Prin împerecherea câinilor cu o conformație bună, Korbel a primit un bărbat numit Tom și o cățea Poes. Mai târziu, acești câini vor fi remarcați ca strămoșii lui Tervuren.
  • O cățea pe nume Miss s-a născut dintr-o pereche de Tom și Poes. Câinele avea o conformație excelentă și o culoare moale a căprioarelor, pentru a se potrivi cu părinții. Tom și-a încheiat cariera de reproducător, deoarece proprietarul său a refuzat să crească un mascul din motivele sale.
  • Milsart s-a născut din împerecherea lui Miss și Groenendael Duc - un bărbat standard, după ce familia Tervuren a fost recunoscută, el a devenit primul reprezentant al liniei care a intrat în crengi și a luat titlul de campion în clasa sa.

Este interesant! Duc este fiul lui Picard și Petite. Acești câini sunt considerați strămoșii Groenendael. Acest lucru arată clar că liniile rasei sunt legate..

Cu toate acestea, acesta nu este sfârșitul poveștii. Viteza fenomenală și ascultarea au jucat o glumă crudă cu Tervuren - au fost foarte utilizate în timpul primului și al doilea război mondial. Bineînțeles, câinii au murit și, la sfârșitul luptei, au fost la un pas de dispariție. Dacă ridicăm genealogiile Tervureninelor moderne, atunci în progenitori vom găsi:

  • Vos I - bărbat Lakenois.
  • Picard - bărbat Groenendael.
  • Liske - cățea maro-cenușie, strămoșul lui Laquenois (originea necunoscută).

Se știe în mod fiabil că, atunci când recreați rasa, Malinois - câini roșii cu părul scurt, cu mască neagră. Malinois se disting prin abilități de lucru de invidiat, pe care le-au transmis mai departe modernului Tervuren. Câinii cu păr scurt, născuți din astfel de așternuturi, au fost recunoscuți ca Malinois, iar copiii lor cu părul lung ca Tervuren.

Aspect

Ciobanescul belgian Tervuren este cel mai mare reprezentant al rasei. Nu are egal în viteza de rulare. Concurența decentă poate fi făcută doar de Border Collie. Rasa este considerată medie, greutatea 26-30 kg, înălțimea 56-66 cm. Masculii sunt mai mari și mai serioși decât cățelele. Rasa este ușor identificată prin poziția sa mândră, capul sus și comportamentul încrezător.

Constituția corpului este clasică, puternică, cu un os bine dezvoltat, piept moderat lat. Botul are, de asemenea, un profil clasic, o frunte înclinată, o oprire moderată, pomeții uscați și obrajii încordați. Picioarele din spate sunt bine musculate și puternice. Articulațiile sunt articulate într-un unghi, permițând câinelui să dezvolte o viteză mare de alergare și să sară în sus. Spre deosebire de ciobanii germani, care sunt adesea confundați cu belgienii, spatele lui Tervuren este drept și rotunjit doar în crupă, ceea ce este clar vizibil în fotografia de mai jos..

Tervuren are un strat lung, moderat pufos și un substrat dens. Pe spatele urechilor, labelor și botului, părul de gardă este mai scurt. Cu toate acestea, la un câine adult, o haină lungă împodobită crește pe spatele picioarelor anterioare. Există un guler pe gât și bâzâit, pe picioarele din spate sunt pantaloni voluminoși. Coada este, de asemenea, decorată cu păr lung, moderat pufos.

Culoarea este roșie caldă, numită mahon sau de culoare închisă. Tonul hainei se schimbă în funcție de zona corpului, de exemplu, zona burții este mai deschisă, iar părțile laterale sunt întunecate. Pe față există o mască neagră care acoperă buzele, sprâncenele și urechile. Sfaturile de păr întunecat (charbonage) sunt considerate „cartea de vizită” a lui Tervuren. Pigmentarea pleoapelor, nasului, buzelor și unghiilor este neagră. Ochii sunt maro închis, cu cât sunt mai bogați, cu atât mai bine.

Caracter și antrenament

Ciobanescul belgian este o rasă de câini care funcționează, ceea ce înseamnă că este capabil să reacționeze rapid la o situație și să ia decizii. Tervuren este foarte sociabil și dacă nu primește atenția cuvenită devine gelos. Câinele este foarte mobil și activ, este mereu în căutare de ceva, străjuiește, „calculează” posibilele pericole și nu este chiar potrivit pentru un apartament. Caracterul poftelor poate „să se târască lateral” dacă patrupedul este plictisit. Crede-mă, secția se va „distra” rapid cu mobilier, pantofi, tapet sau haine.

Din fericire, instruirea Tervuren este o sarcină fezabilă chiar și pentru începători. Singurul „dar” - patrupedul necesită un maestru cu un caracter dur și o abordare ușoară. Dacă exagerați cu pedepse, Tervuren se va dovedi a fi un laș secret și timid, nu un militant curajos. Oferiți secției o mulțime pentru a alerga înainte de curs, faceți antrenamentele variate și totul va funcționa. Apropo, Tervuren nu va avea niciodată suficientă sarcină pe care o puteți oferi pe terenul de antrenament, așa că sportul câinelui merită luat în considerare. Rasa nu are practic o egalitate de agilitate; merită, de asemenea, să învățați secția cum să aducă un aport și trucuri dificile.

Este interesant! Tervuren are un potențial extraordinar de învățare dacă cursurile se țin regulat. Rasa este folosită pe scară largă în lume de către poliție și alte servicii speciale..

Rasa este foarte teritorială și nu-i plac intrușii. Un câine poate fi agresiv față de un străin, ca și pentru alți câini și pisici, totul depinde de socializare. Dacă Tervuren dintr-un cățeluș se alătură rudelor sale, atunci nu vor fi probleme acasă. Patrupedul este rezervat și răbdător cu copii, dar nu este o bonă. Dacă copilul dvs. nu a ajuns încă la o vârstă conștientă, ar trebui să vă abțineți de la cumpărarea unui cățeluș..

Întreținere și îngrijire

Vrei ca Tervuren să arate șic? Înseamnă că trebuie să încerci. Dar nu vă alarmați, ciobanescul belgian nu este la fel de dificil de îngrijit pe cât pare la prima vedere. Blana trebuie să fie pieptănată bine o dată pe săptămână. În timpul înfloririi și năpârlirii, câinele trebuie pieptănat mai des. Scăldatul nu mai mult de 4 ori pe an.

Urechile și ochii trebuie examinați și curățați după cum este necesar. Nu uitați de dinți, care sunt un indicator important al exteriorului. Dacă câinele primește alimente solide sau produse speciale, spalatul pe dinti, nu ar trebui să existe probleme. Dacă apare tartru, trebuie să vă contactați medicul veterinar. Pentru întreținerea locuinței, cel mai probabil veți avea nevoie de un tăietor de unghii. Ghearele prea lungi afectează negativ postura și mersul câinelui.

Hrănirea ciobanului belgian se bazează cel mai adesea pe produse naturale. Vă rugăm să rețineți că compilarea dieta corectă un punct foarte important și fundamental în creșterea unui câine sănătos. Primăvara și toamna este necesar să hrăniți câinele cu complexe minerale și vitaminice. Dacă programul dvs. nu permite pregătirea alimentelor naturale, Tervuren poate mânca alimente uscate de calitate.

Sănătate

Tervuren nu este doar cel mai puternic, ci și cel mai sănătos reprezentant al „belgienilor”. Speranța medie de viață este de 12-15 ani, ceea ce este un indicator foarte bun pentru un câine activ. Rasa suferă rareori de răceli sau infecții virale, cu condiția ca puii lui Tervuren să primească vaccinări în timp util. Bolile profesionale sunt, de asemenea, rare - displazie articulară, cataractă, volvulus. Epilepsie, considerată o problemă genetică la câinii ciobănești belgieni, dar, de fapt, cazurile bolii sunt izolate.

Singurul lucru de care trebuie să vă fie frică este alergii și dermatită. O reacție alergică indică imunitate supraexcitată, atunci când corpul încearcă să se apere împotriva a ceva care ar putea dăuna sănătății. Teoretic, o afecțiune se poate manifesta ca o reacție la orice factor de mediu, de fapt, cauzele alergiilor stau cel mai adesea în alimente și ierburi înflorite. Dermatita este un termen colectiv care indică boli ale pielii. Există sute de motive, dar cele mai populare sunt reacții de mușcătură de purici iar la momentul nepotrivit s-a pieptănat.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc belgian tervuren: istorie, culoare, caracter și caracteristici ale conținutului (+ fotografie)