Basenji: istoria rasei, aspectul, caracterul, conținutul și bolile (+ foto)

Egiptul antic a devenit faimos nu numai pentru piramide și patronajul pisicilor, așa cum au aflat arheologii care au excavat înmormântările dinastiei V a faraonilor, conducătorii nu erau indiferenți față de câini. Istoria câinilor egipteni se întinde pe 3.500 de ani, cel puțin acest lucru este indicat de rămășițele descoperite ale strămoșilor lui Basenji. Câinii îngropați au fost găsiți îmbălsămați, animalele fiind îngropate în gulere cu bijuterii. Tetrapodele au fost îngropate lângă Tutankhamun însuși (care a condus Egiptul în 1300 î.Hr.), iar aceasta nu este o mică onoare.

Referință istorică

Egiptenii au avut întotdeauna o atitudine specială față de animalele de companie cu patru picioare. Animalele erau literalmente idolatrate, erau înzestrate cu abilități supranaturale și privilegii corespunzătoare. Faraonii au protejat și onorat animalele neobișnuite, lucru dovedit de atitudinea specială față de pisicile sălbatice și goale și, mai târziu, față de câini, care au venit în Egipt din regiunile de coastă ale Nilului. Ce este neobișnuit la acest câine aparent simplu? Pentru început, agilitate de neegalat, viteză și abilități înnăscute de vânătoare, comportament mândru și un mod distinct de comunicare. Astăzi rasa este numită câine lătrător african. În vremurile Egiptului antic, sunetele scoase de patru picioare erau percepute ca un act de vrăjitorie.

Este interesant! În funcție de rolul din viața umană, Basenji a primit o varietate de nume, de exemplu, Nyam-nyam-terrier sau Creatură din desișuri.

Faraonii credeau că Basenji au fost capabili să-i salveze de efectele vrăjilor rele și de mânia naturii; câinii i-au ajutat și pe preoți să comunice cu zeii și au contribuit în toate modurile la prosperitatea Egiptului. Din păcate, faraonii, amabili cu animalele, nu au fost la fel de îngăduitori față de oameni, sclavia și legile dictatoriale s-au încheiat cu prăbușirea imperiului. Câinii, considerați un privilegiu, au dispărut literalmente în imensitatea Africii, ca și ecourile stăpânirii marilor faraoni..

Firește, rasa nu a dispărut deloc. Triburile africane au continuat să folosească câinii pentru vânătoare și protecție, necunoscând statutul lor recent. Pentru o clipă, întoarce-te în timpurile străvechi, când vânătoarea era un mijloc de hrană, iar oamenii erau înarmați cu arcuri și bastoane ascuțite în cel mai bun caz. Bărbații care merg în junglă și-au riscat viața, deoarece o fiară sălbatică care simte pericolul va lupta până la ultima respirație.

Este interesant! Mulți sunt nedumeriți de motivul lipsei de lătrat a lui Basenji. Fenomenul este cu adevărat misterios, deoarece corzile vocale sunt dezvoltate corect, dar câinele scoate un număr imens de sunete, cu excepția lătratului „standard”. Potrivit legendei africane, liderul haitei Basenji a auzit o conversație importantă a tribului în care au trăit câinii. Dându-și seama de posibilele consecințe, liderul și supușii săi au jurat să tacă, pentru a nu-l lăsa accidental să alunece. Se crede că câinii își păstrează jurământul până în prezent..

Animalele mici care trăiau în păduri și în zona de coastă erau singura pradă disponibilă pentru oameni, dar tetrapodele erau de zece ori mai rapide și mai agile decât oamenii. Încearcă să prinzi un iepure cu mâinile goale și vei înțelege despre ce este vorba. Atunci Basenji a venit în ajutorul oamenilor: dexter, rapid, agil, curajos și, cel mai important, tăcut. Câinii au urmărit și au urmărit prada în liniște absolută, ceea ce a redus foarte mult șansele de pradă. În plus, grupul Basenji care însoțește vânătorii i-a avertizat pe oameni despre pericolul iminent, deoarece în jungla Africii poți întâlni pisici prădătoare sau bivoli neînfricați.

În ciuda faptului că Africa este locul de naștere al Basenji, Marea Britanie este considerată a fi țara patronă. Prima încercare nereușită de a transporta câini africani care nu zboară în Anglia a avut loc în 1895, dar, din păcate, sa încheiat cu moartea câinilor cu patru picioare. Obișnuiți cu clima caldă și uscată, animalele au supraviețuit unei lungi călătorii pe mare, ceea ce a dus la epuizare excesivă și incapacitate de adaptare la noile condiții de viață..

La începutul anilor 1900, Basenji erau văzuți ca animale sălbatice. Câinii au fost aduși în grădinile zoologice din Germania, Anglia și Franța. Abia în 1930, manipulatorii de câini englezi au încercat din nou să adapteze rasa africană în Marea Britanie, și de această dată cu succes. După 7 ani, Basenji au fost aduși în fața judecătorilor stricți. Apariția lor a fost programată să coincidă cu cel mai mare eveniment cinologic al anului - expoziția Kraft (desfășurată la Birmingham, Anglia). În ciuda faptului că Basenji a fost expus ca o rasă exotică, debutul a fost încununat de succes, iar începutul carierei de decolare a Basenji a fost pus. Primul standard de rasă "a ieșit din stilou" al britanicilor în 1939, concomitent cu fondarea Basenji Fan Club. Americanii au devenit interesați de rasă, iar până în 1941 prima pereche de câini africani care nu zboară a fost importată în Statele Unite..

Este interesant! La spectacolul lui Kraft, rasa a fost prezentată sub numele de Congo Terrier. Motivul alegerii numelui este elementar, deoarece în Congo, câinii sunt folosiți ca rasă de vânătoare până în prezent..

Un cerc în creștere rapidă de fani ai rasei a ridicat Basenji în clasamentul animalelor de companie populare. Majoritatea iubitorilor de câini sunt atrași de faptul că rasa este practic „neatinsă de progres”. Patrupedele care trăiesc cu triburi africane nu diferă de clasa spectacolului Basenji (cu excepția culorilor). Astăzi, rasa este parțial recunoscută de Fédération Cynologique Internationale (FCI) și Kennel Union of America (AKC) și este crescută activ în SUA, Canada, Anglia, Australia, Rusia și alte țări..

Aspect

Basenji sunt câini mici și slabi care radiază energie. Chiar și în fotografie, temperamentul acestor patru picioare este vizibil și, după ce ați întâlnit un câine african care nu latră în direct, vă este garantat să vă îndrăgostiți de el. Vizual, Basenji arată foarte armonios, perfect construit și puternic. Aspectul și expresiile faciale ale câinelui exprimă interes și vigilență. Caracteristicile rasei asumă proporții „ideale” de înălțime și greutate, în funcție de sex:

 • Bărbați: 43 cm - 11 kg.
 • Cățelele: 40 cm - 9,5 kg.

Notă! Lucrările de ameliorare pentru îmbunătățirea rasei au fost efectuate numai din anii 1930, ceea ce exclude judecarea dură a animalelor de expoziție. Experții evaluează toate Basenji prezentate în ring și acordă preferință celor care corespund cel mai mult standardului.

Rasa standard

 • Cap - mediu, îngrijit, „tăiat”. Fruntea este de lățime medie, occipitul este înclinat, trecerea la podul nasului fără un unghi ascuțit. Partea frontală a craniului este puțin mai lungă decât botul, pomeții, obrajii și orificiile ochiului sunt pronunțate, pielea este strânsă. Botul se reduce de la podul nasului la nas. Maxilarul inferior este rotunjit, mai scurt decât linia nasului. În momentul concentrării, se formează pliuri verticale pe fruntea câinelui, această caracteristică se observă cel mai mult la pui..
 • Dinții și mușcăturile - dentiția este uniformă, un set complet. Incisivii și caninii sunt strânși. Mușcătură de foarfecă.
 • Nas - formă regulată cu nări deschise, pigmentare neagră.
 • Ochi - set înalt, în formă de migdale. Colțul exterior al pleoapei este ușor ridicat spre ureche. Pigmentarea irisului întunecat (preferat).
 • Urechi - mic, dar larg și deschis. Așezat în sus, marginea exterioară a auriculei este în linie (sau puțin mai înaltă) cu pleoapa. Forma urechii este un triunghi non-isoscel, vârful este deplasat pe linia frunții. Cartilajul auricular este subțire, dar elastic.
 • Corp - doborât, vizual scurt. Gâtul este lung, curbat, lărgindu-se spre brâul umărului. Spatele este proporțional lat, scurt și drept. Cutia toracică este moderat adâncă, rotunjită. Linia burții este ascunsă. Pielea corpului este strânsă.
 • Membre - vizual, alungit, uniform, articulații paralele cu corpul. Pielea este uscată, ceea ce subliniază ușurarea mușchilor. Perii mici, colectate într-o bucată strânsă.
 • Coadă - de grosime medie, fixat foarte sus, strâns strâns într-unul sau două inele și apăsat pe spate.

Tipul și culoarea stratului

Basenji este acoperit cu păr scurt, fin, dens și moale, fără puf. La fel ca toate rasele care au apărut pe continentele fierbinți, Basenji îngheață iarna. Să facem o rezervare în avans că Basenji are mult mai multe culori decât sunt prevăzute de standardul rasei. De asemenea, trebuie remarcat faptul că popularul culoarea tigrată a fost aprobată abia în 2000. Indiferent de paleta de culori a imaginii, cutia toracică, labele și vârful cozii sunt vopsite în alb. Un guler alb, o bandă pentru frunte sau șosete sunt binevenite, dar opționale. Deci, următoarele culori sunt recunoscute ca standard:

 • Negru solid.
 • Alb-negru.
 • Negru, alb, cu fragmente de bronz deschis și o mască.
 • Ghimbir și alb.
 • Roșu cu dungi negre - turtit.
 • Maro și alb.

Câinii cu un bazin de gene vechi de secole dau adesea naștere puii de culoarea originală și diferite pigmentări ale irisului. Crescătorii încearcă să evite împerecherea cu câini non-standard. Cel mai adesea, puii Basenji care nu îndeplinesc standardul sunt vândute ca animale de companie (fără dreptul de a participa la munca de reproducere), câinii nu au nici o căsătorie sau abateri, pur și simplu nu îndeplinesc cerințele declarate.

Caracter și antrenament

Rasa de câini Basenji continuă să trăiască cu „instincte sălbatice” în oraș, ceea ce poate deveni o problemă sau „provocare” pentru viitorul proprietar. Câinele care latră african nu este un animal de companie ideal și are un caracter complex, mai jos vom analiza principalele argumente pro și contra ale rasei:

 • Vânătorul nu este în cuvinte, ci în fapte - câinele știe foarte clar că urmărirea nu este distracție, victima trebuie ucisă, chiar dacă ținta urmărită este o pasăre. Vă rugăm să rețineți că atunci când un câine își urmărește prada, este nerealist să o opriți, prin urmare educația și antrenamentul sunt extrem de relevante. Principalul indicator al antrenamentului este stăpânirea apelului..
 • Fanatic - Basenji face întotdeauna totul 100%, dacă sapi un tunel, dacă alergi, pentru ca nimeni să nu ajungă din urmă.
 • Vigilență 24/7 - câinele reacționează la cel mai mic foșnet, astfel funcționează instinctul de autoconservare. Creșterea necorespunzătoare a părinților poate face ca un câine să arate laș sau isteric.
 • Hiperactiv - Nu veți coborî cu o plimbare de 30 de minute, va trebui să petreceți la fel de mult timp pe stradă cât este nevoie ca un patruped să „dea drumul”..
 • Independent - Basenji știe cum și ia în mod regulat decizii care sunt doar de înțeles de ei. În plus, câinilor nu le plac spectacolele de spectacol..
 • Independent - de obicei, câinele poate fi manipulat cu jucării sau mâncare, dar nu Basenji. Lucrul cu un câine african care nu latră se poate baza doar pe instinctele sale - vânătoare și urmărire. Bunătățile sunt importante și ele, dar nu prea contează.
 • Agresivitate și nepăsare - din cauza absenței lătratului, rudele ar putea să nu înțeleagă semnalele de amenințare ale lui Basenji sau, dimpotrivă, să perceapă jocul ca pe o agresiune. Nu vă lăsați păcăliți de mărimea mică a câinelui, în luptă patrupedele pot provoca daune grave adversarului.

Important! Un Basenji adult poate fi agresiv față de alți câini, pisici, străini și chiar copii. Orice lucru considerat de câine este o amenințare va fi mușcat!

Întreținere și îngrijire

Păstrarea unui câine care trăiește cu instincte sălbatice necesită proprietarul să aibă abilități și cunoștințe adecvate. Nutriția Basenji, mai exact, apetitul necontrolat, merită o atenție specială. Tetrapodele smulse vor mânca orice găsesc, inclusiv rămășițe și deșeuri alimentare. O dietă echilibrată, controlul și botul surd, dacă este necesar, sunt condiții prealabile pentru menținerea fitnessului și sănătății câinelui.

În ciuda hainei scurte, Basenji varsă lung și abundent. Haina trebuie să fie pieptănată cu o perie de masaj o dată pe săptămână, în timpul năpârlirii - cu cât mai des, cu atât mai bine. Rasa are, de asemenea, un plus foarte mare - curățenia fanatică, câinele va ocoli întotdeauna murdăria, puteți uita cu totul de mirosul neplăcut.

Este interesant! Basenji își spală labele ca pisicile.

Sănătate

Secolele de selecție naturală i-au conferit lui Basenji o imunitate puternică și o sănătate excelentă. Durata medie de viață a câinilor variază între 12 și 16 ani. Nu există un câine perfect sănătos în natură, iar Basenji nu face excepție, proprietarii trebuie să înțeleagă că un animal de companie cu patru picioare este predispus la:

 • Displazii articulațiile șoldului.
 • Hernie ombilicala - abaterea nesemnificativă în formarea peretelui abdominal. Boala este rapidă și garantată că va fi oprită printr-un mod operator.
 • Malabsorbție - afectarea sau blocarea completă a absorbției unuia sau mai multor nutrienți. Munca crescătorilor a redus semnificativ incidența bolii. Defectul genetic nu poate fi oprit complet. Îngrijirea completă, dieta adecvată și măsurile preventive permit câinelui să ducă o viață deplină.
 • Hemolitic autoimun anemie - boală ereditară cauzată de afectarea genelor. Boala este detectată prin teste, poate fi parțial suprimată, dar, din păcate, incurabilă.
 • PPM sau Sindromul de membrană pupilară persistentă este o boală congenitală asociată cu malformația intrauterină a ochiului. Cel mai adesea, boala nu provoacă neplăceri animalului de companie, dar câinilor cu diagnostic confirmat li se interzice utilizarea în lucrările de reproducere..
 • Atrofia retinei și alte boli oculare.

Sindromul Fanconi

Boala este însoțită de afectarea funcției renale, ceea ce duce la levigarea de oligoelemente benefice, deshidratare și moarte. Patologia este considerată o raritate în lumea câinilor, dar rasele Bigley și Whippet sunt susceptibile la dezvoltarea sindromului, iar Basenji, din păcate, este în frunte într-un rating atât de trist..

Important! Primele simptome ale sindromului Farconi (SF) sunt aportul excesiv de apă, urinarea frecventă, pierderea în greutate, deshidratarea rapidă.

Pentru prima dată, sindromul Basenji Fanconi a fost diagnosticat în 1976 și de atunci crescătorii s-au luptat din greu cu boala, încercând să recunoască cauzele apariției acesteia. Geneticienii nu pot numi cauzele exacte ale bolii și nu pot garanta că boala nu este transmisă generațiilor viitoare. Atunci când sindromul este diagnosticat, câinii sunt tratați cu o metodă specială dezvoltată de americanul Steve Gonto. În mod ipotetic, boala amenință orice reprezentant al rasei, prin urmare, câinilor li se recomandă să efectueze examinări la fiecare șase luni:

 • Analiza urinei pentru prezența zahărului. Un rezultat pozitiv este un simptom.
 • Analiza cuprinzătoare a urinei și a sângelui pentru prezența zahărului. Simptom - zahărul este în urină, dar normal sau mai scăzut în sânge.
 • Test de aciditate sanguină. Dacă normele sunt depășite, atunci câinele este diagnosticat cu SF.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Basenji: istoria rasei, aspectul, caracterul, conținutul și bolile (+ foto)