Bichon frise: caracteristici și descriere a rasei

Un câine care arată ca un tort aerisit de bezea are o dispoziție veselă, sociabilă, nu încearcă să domine, astfel încât un copil sau un crescător de câini novice poate face față cu ușurință educației.

Câine de companie fermecător potrivit pentru păstrarea într-un apartament de oraș, casă la țară. 

Istoria rasei

Bichonii sunt un întreg grup de câini decorativi, care includ câini lapide maltezi, ruși, Madagascar, Havana. Pentru a evita confuzia, câinele pufos alb ca zăpada este numit câine lapid francez, deși conform standardului are „dublă cetățenie” (Franța-Belgia).

Strămoșii lui Bichon au venit în Franța în secolul al XVI-lea, conform unei versiuni - din insulele Tenerife, după cealaltă - din Malta.

Câine decorativ
Câine decorativ

Oaspeții mediteraneeni au ajuns să cunoască cățelușii populari de atunci și câinii de apă barbet, rezultând un câine în miniatură cu blană albă uimitoare. Regele francez și curtenii săi au fost încântați de bărbații frumoși neobișnuiți, care au devenit imediat incredibil de populari.

În secolul al XVIII-lea, sub Petru I, curtea rusă a început să dezvolte activ relații cu colegii francezi. Aparent, atunci Bichon Frise a apărut printre aristocrații noștri. Până în secolul al XIX-lea, segmente mai puțin nobile ale populației își permiteau să țină câini - actori de stradă, interpreți de circ, muzicieni. Bolonki făcea chiar drumeții cu marinari și prindea șobolani pe nave.

După primul război mondial, rasa a dispărut aproape complet. În secolul al XX-lea, crescătorii din Franța și Belgia au reușit să reînvie o populație cu caracteristici de reproducere mai bune. În anii 30 ai secolului trecut, clubul francez a adoptat primul standard, iar rasa a fost înscrisă în Studbook. În 1978, Federația Internațională a Cinologilor a dat câinelui lapte numele „Bichon Poil Frise”, a aprobat standardul și a numit rasa franco-belgiană.

Descriere și standard de rasă

Corpul unui câine mic, cu o coadă largă și un piept bine dezvoltat, seamănă cu un dreptunghi - spatele este mai lung decât înălțimea la greabăn. Capul pe un gât lung (2/3 din lungimea corpului) este bine echilibrat cu corpul. Liniile ochilor și nasului formează un triunghi isoscel.

- Ce frumos sunt! ..
- Ce frumos sunt!..

Parametrii principali (FCI din 04/04/16):

 • înălțime - 25-29 cm. Abateri admise - +1 cm pentru bărbați, -2 cm pentru cățele;
 • greutate - aproximativ 5 kg;
 • botul - 2/5 din lungimea capului, larg, înclinat spre nas. Nas rotunjit negru cu pod drept. Ochi întunecați și rotunzi de dimensiuni medii (nu bombate!) Cu jante negre bine pigmentate;
 • urechi - mobile, ajung la colțurile buzelor, situate deasupra liniei ochilor;
 • coada nu atârnă în mișcare, nu cade peste spate, vârful nu atinge spatele;
 • palton - abundent, formează bucle spiralate, substrat - gros, moale;
 • culoare - absolut albă. La puii sub un an, este permisă o nuanță gălbuie sau ușor bej (nu mai mult de 10% din acoperirea totală).

Dacă un câine Bichon Frise are botul răsturnat, nasul depigmentat, buzele, ochii sau contururile acestora, părul fără volum, bucle sau pete, acesta este considerat un defect grav. Rasa nu poate participa la expoziții dacă:

 • neconcordanțe în dimensiunea, greutatea și parametrii corpului;
 • agresivitate și abateri comportamentale;
 • mușcătură greșită.

Cinologii cred că numai indivizii care îndeplinesc cerințele standardului ar trebui să li se permită reproducerea..

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Cainii veseli veseli, afectuosi, sociabili iubesc toti membrii "haitei" lor, inclusiv pisici, hamsteri si alte animale mici si mari. Îi tratează pe străini cu amabilitate, nu se tem de rudele lor mai mari și fac contact de bunăvoie. Pe de o parte, acest lucru este bun. Dar această deschidere îi poate răni. Trebuie să vă asigurați că animalul dvs. credul nu este jignit, nu este luat.

- Studiez .. sincer! ..
Învățarea este ușoară ...

Rasa de câini Bichon Frise nu necesită o atenție constantă. Dacă nu puteți dedica timp elevului, el nu va fi impus și va găsi ceva de făcut. Câinele se simte bine într-o companie zgomotoasă, dar poate sta liniștit lângă proprietar dacă este imposibil să se joace.

Are un sistem nervos puternic, nu va latra fără motiv, va arăta agresivitate. Modestie excesivă, lașitatea nu este caracteristică acestei rase. Astfel de deficiențe trebuie corectate în clasele de corectare a comportamentului..

Îngrijire și

Mini Bichon Frise alb, pufos, nu poate locui pe stradă, în curte. Acesta este un câine exclusiv domestic, dar îi place să meargă foarte mult. Nu se satură de plimbări lungi vara și iarna, fără prea multă activitate fizică..

Atenţie! Pe vremea cu zăpadă, puteți îmbrăca o salopetă impermeabilă pe un câine lapte și, ca protecție împotriva reactivilor, sare, murdărie, umezeală, cizme. Alte îmbrăcăminte de sezon nu merită să le cumpărați, deoarece lâna de sub ea se varsă și se încurcă. Același lucru este valabil și pentru gulere. Alegeți un ham realizat dintr-un material foarte moale și delicat, altfel părul de pe ceafă se va uza și își va pierde aspectul.

Despre dieta animalului trebuie să întrebați creșa de unde luați cățelușul. Câinele lui Bichon, datorită tendinței sale către alergii, este recomandat de crescători să-l hrănească cu alimente gata preparate din clasă super premium sau holistică.

Are o compoziție echilibrată de proteine, grăsimi, carbohidrați, suplimente de vitamine și minerale, ceea ce este foarte greu de realizat cu hrănirea naturală. Animalele adulte mănâncă puțin - aproximativ 100 g de alimente uscate pe zi. Nu le puteți supraalimenta. Acest lucru poate provoca obezitate. La greutatea normală, coastele sunt resimțite la câine..

Alimente
La o plimbare

După ce ați ales o masă o dată, nu experimentați. Nu vă oferiți animalului de companie o delicatese:

 • produse de la masa;
 • oase tubulare (pot răni esofagul);
 • dulciuri;
 • produse de copt cu drojdie;
 • brânză;
 • cârnat.

Sistemul digestiv al acestei rase este sensibil chiar și la „dulciurile” din magazinul de animale de companie, deci este mai bine să îi oferiți elevului, ca răsfăț, o bucată mică de pâine brună.

Atenţie! Primul semn al malnutriției și alergiilor este că vă scurg ochii. Învelișul din conductele lacrimale devine maro, ceea ce este inacceptabil pentru o culoare albă. Revizuiește-ți dieta!

Lapidogul francez nu varsă, nu miroase. Puii mici sunt de obicei învățați să se spele și să se tundă în timp ce sunt încă în canisa. Odată ajuns în familie, animalul dvs. de companie ar trebui să aibă deja o idee despre setul minim - tăiere, scăldat, uscare prin suflare, pieptănare și stând liniștit în timpul procedurilor de igienă.

Îngrijirea părului:

 1. spalatul - cel puțin 1 dată în 7-10 zile cu șampoane, balsamuri, balsamuri pentru câini. Folosiți un uscător de păr puternic pentru a usca;
 2. Pieptănare zilnică. Instrumentul principal este un slicker. Ea rupe bucle, face volum. Periați ușor pentru a evita deteriorarea pielii delicate a animalului de companie cu dinți ascuțiți. Folosiți un pieptene lung, cu dinți subțiri, pentru a vă piepteni prin strat, verificând dacă există încurcături. Decorați o mustață, barbă, locuri greu accesibile cu un pieptene mic.
 3. Tuns la fiecare două luni. Bichonii sunt scurtați părul de pe partea inferioară a spatelui și a părților laterale (nu mai mult de 3 cm), conferă botului o formă sferică sau clopotniță - formează mustață, barbă, obraji. Serviciile de toalet costă de la 2 mii de ruble. Cu cât haina este mai neglijată, cu atât va fi mai scumpă frumusețea elevului dumneavoastră..
- Tăiați-vă părul! ..
O tunsoare

Pentru a participa la expoziții, coafura trebuie să fie perfectă, deci nu puteți face fără ajutorul profesional al unui specialist. În alte cazuri, există cursuri video despre antrenarea unei tunsoare pe Internet pentru a menține în mod independent aspectul animalului de companie.

educatie si antrenament

De îndată ce cățelul apare în casa ta, el trebuie să determine locul, să-l învețe să fie curat. Bebelușul ar trebui să aibă un pat confortabil și jucării. La început pot apărea probleme la toaletă.

Unii proprietari recomandă scutec, ziar, tavă, dar aceasta este o opinie controversată. Este mai bine ca câinele să-și facă treaba pe stradă, astfel încât să nu existe mirosuri neplăcute în apartament, așa că la început va trebui să luați copilul la plimbare 10-15 minute după fiecare hrănire.

Atenţie! În educație, nu folosiți strigătele, înjurăturile și, mai ales, pedeapsa fizică. Bichon Frise este foarte impresionabil. Protejați-l de copii prea mici care, fără să știe, pot răni.

Un bebeluș de patru-cinci luni ar trebui să-și cunoască bine porecla, să răspundă la apel, să urmeze comenzile „la mine”, „nu”, „așezați”, „așezați”. Această rasă este inteligentă și curioasă, dar este dificil pentru un câine agitat să se concentreze. Activități alternative cu jocuri (câte 5-10 minute fiecare) - acest lucru vă va ajuta să obțineți rezultate bune foarte repede.

Instruire
Instruire

Nu are sens să antrenăm câini decorativi ca paznici, paznici, salvatori, motoare de căutare. Antrenamentul pentru trucuri, freestyle (dansul cu câinii) este potrivit pentru un lapdog puțin amuzant.

Cât trăiește Bichon Frise??

Depinde de condițiile de detenție, îngrijire și ereditate. Când alegeți un cățeluș în canisa, întrebați cu ce s-au îmbolnăvit părinții și bunicii lui.

Boli ereditare:

 • cataractă;
 • răsucire a pleoapei (entropion);
 • dislocarea rotulei;
 • displazie (rară);
 • Diabet.

Lista bolilor este mică, deci putem spune că lapidogul francez are o sănătate bună. Sub rezerva recomandărilor crescătorului pentru îngrijire, hrănire, întreținere, animalul dvs. de companie va fi în jur de cel puțin 14-15 ani.

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Popularitatea rasei decorative a cunoscut suișuri și coborâșuri. Astăzi, împreună cu pudelii, Yorkies, Shih Tzu, Bichons sunt în căutare. Costul unui catelus depinde de clasa câinelui, de statutul canisei. Pentru 45 de mii de ruble pentru o casă, pentru o familie, puteți cumpăra un animal de companie cu defecte minore, fără defecte - de 2-4 ori mai scump.

Puii
Puii

Atenţie! Luați-vă cățelușul de cel puțin 3 luni. Acordați atenție condițiilor de detenție la vânzător - o cameră curată fără miros neplăcut. Solicitați un pașaport veterinar, un card de cățeluș, verificați marca, consultați înregistrările vaccinărilor și procedurile antihelmintice.

Dacă ți se arată mai mulți bebeluși, urmărește-i timp de o jumătate de oră. Bichon Frise nu trebuie să fie agresiv, indiferent, laș. Asigurați-vă că haina este lipsită de nuanțe și pete străine, ochi, nas, urechi - fără scurgeri și miros neplăcut. Stare generală - cățelușul stă ferm pe picioarele drepte, coada este veselă, spatele este drept, arată interes pentru ceilalți. 

Concluzie

Bichon Frise este un câine cu activitate medie, învață bine, se înțelege bine cu copiii și animalele. Rasa nu este dominantă, nu caută să-și arate independența. Dacă sunteți pregătit pentru îngrijirea regulată, întreținerea acestuia nu va fi prea dificilă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bichon frise: caracteristici și descriere a rasei