Welsh terrier: istorie, standard, caracter, grijă și diferențe (+ fotografie)

Clasicul vânător englez Welsh Terrier este privat și nemeritat de atenția iubitorilor de câini. Probabil, o astfel de ignoranță încăpățânată se datorează similarității externe a Welsh Terrier-ului și a mai popularului Airedale Terrier. Cu toate acestea, rasa există, este recunoscută de comunitatea mondială și este foarte apreciată de iubitorii de câini „cunoscuți”. Poate că ajungi să cunoști mai bine în Welsh Terrier, nu vei descoperi nimic nou pentru tine, dar există șanse mari ca aceasta să fie „rasa ta” și pur și simplu nu știi despre asta.

Referință istorică

Marea Britanie găzduiește multe, inclusiv vânătoare de rase de vizuini. Vânătoarea de câini pentru „vânatul subteran” a fost menționată pentru prima dată în surse datate din secolul al VI-lea. Nu vom pretinde că rasa Welsh Terrier a venit de la terriers antici, dar știm cu siguranță mai multe fapte. Vânătoarea a ocupat întotdeauna un loc semnificativ, atât în ​​modul de viață, cât și în cultura Angliei. Pânzele artiștilor înfățișează scene de îngropare cu câini mici negri și cafenii, care trăiesc în județele Țării Galilor de peste 400 de ani. Și în cele din urmă, în scrierile scrise despre vânătoare, este menționată o rasă numită „Terrier cu fir”.

Este interesant! Aproape toți câinii englezi care se îngroașă provin de la trei strămoși: Terrier negru și cafeniu, Teren cu păr neted - Și Terrier englezesc negru și cafeniu cu păr fir..

Din motive de corectitudine, observăm că toate liniile de câini capabili să vâneze vânatul care trăiesc în vizuini au fost numite terieri. Dezvoltarea ulterioară a rasei a depins de situația dintr-o anumită zonă. Welsh Terrier s-a dezvoltat în și în jurul Țării Galilor. În momentul apariției înregistrărilor despre rasă, vânatul mare trăia doar în rezervațiile regale și, de dragul respectării legilor, oamenii vânau păsări, iepuri de câmp și animale de vizuină. Terrierul vechi englezesc cu păr sârmă, care a trăit în Țara Galilor ca o rasă aborigenă (acum dispărută), a devenit obiectul atenției vânătorilor și, așa cum arată istoria, pentru un motiv bun.

Este interesant! Pe stema Țării Galilor, este reprezentat simbolul național - dragonul galez, iar terrierul galez are încă două nume - galezul și terrierul galez.

Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că în Anglia din secolele 15-18, lupta cu câini și agresiunea erau fără precedent populare. Vă înșelați foarte mult dacă credeți că doar luptele cu patru picioare (Bulldogs, Mastiffs) au participat la spectacolele sângeroase. Terrierii luptători sunt mai agili și acest lucru a creat o nouă calitate a spectacolului. Astfel, britanicii, compensând nevoile lor de vânătoare și sete de sânge, au crescut un terrier cu o dispoziție arzătoare și neînfricată..

Este interesant! După interzicerea momelii cu taur și urs (divertismentul preferat al britanicilor), oamenii au inventat un nou spectacol - lupta cu șobolanii. Buldogii și Mastiff-urile erau prea mari pentru a lupta cu sute de rozătoare și erau înlocuiți de terieri. Un câine a fost lansat într-o mică volieră plină de șobolani, care trebuia să distrugă instant rozătoarele și să nu fie rănite. Welsh Terrier a păstrat tactici fulgerătoare până în prezent..

Istoria oficială a rasei a început în 1884, când crescătorii experimentați au remarcat calitățile de lucru ale câinilor și au decis să dezvolte un plan de lucru pentru unicitatea exteriorului. Aprobarea standardului rasei și, în același timp, recunoașterea deplină, a avut loc deja în 1886. Clubul format din iubitorii de Welsh Terrier a sculptat literalmente exteriorul vânătorilor. Strămoșii câinilor de vizuină englezi aveau un aspect foarte mediocru și nu erau apreciați pentru frumusețea și grația lor. În 1900, notele crescătorilor descriu aspectul clasic al Welsh Terrier-ului cu proporțiile sale inerente ale corpului pătrat, eleganță și dispoziție. Trebuie remarcat faptul că fanii rasei nu au renunțat niciodată la calitățile de lucru ale câinilor, iar selecția a avut loc în cheia înnobilării aspectului și a păstrării abilităților de vânătoare..

Este interesant! Welsh Terrier-ul a fost înscris în registrul de reproducere în aceeași categorie cu Terrierul negru și bronz cu păr vechi englezesc, din care rezultă că al doilea a fost strămoșul primului.

Până la începutul noului secol, în Anglia erau aproape o sută de reproducători de rasa Welsh Terrier de rasă pură. Între timp, reprezentanții rasei, aduși în America (în 1888), și-au început formarea în Lumea Nouă. Terrierii galezi, care au trecut cu succes mai multe spectacole, au câștigat un club de fani destul de larg. În 1901, o descriere americană a rasei fusese compilată și aprobată. Spre deosebire de multe standarde care diferă în funcție de caracteristicile continentale, descrierile englezești și americane ale Welsh Terrier sunt practic aceleași.

Important! Dacă întrebați un expert despre diferențele dintre Welsh Terrier și orice rasă de vizuină, primul lucru pe care îl veți auzi ca răspuns este echilibrul. Într-adevăr, toate cele mai apropiate rude ale vânătorului au o dispoziție fierbinte și colerică..

Aspect

Welsh Terrier este combinația perfectă de forță și rezistență într-o dimensiune mică. Toți proprietarii de succes ai rasei vor confirma că câinele dă exact cât este necesar și indiferent despre ce este vorba. Sub pielea elastică, rezistentă la mușcăturile animalelor sălbatice, se ascunde un schelet puternic și mușchii dezvoltați. Haina rigidă, asemănătoare sârmei, protejează câinele de intemperii și daune fizice (mușcături, zgârieturi). Cu rezistența sa caracteristică, Welsh Terrier arată elegant și ușor de mișcat. Tipul sexual este slab exprimat, semnele externe depind mai mult de tipul de tunsoare și nu de fizic. Greutatea câinilor variază în funcție de dimensiune, dar nu trebuie să depășească 9-10 kg. Creșterea masculilor este de până la 39 cm, femelele sunt „standard” ușor mai mici și mai compacte.

Rasa standard

 • Cap - format pătrat cu linii clare și uscate. Fruntea este plată și fermă, fără umflătura clasică. Lungimile frunții și ale botului sunt egale. Trecerea la podul nasului este slabă, podul nasului este egal. Capătul botului este în formă de U. Lana (barba) este tăiată pentru a rafina și a evidenția formatul pătrat al botului. Privit de sus, botul este puțin mai îngust decât fruntea. Văzut din lateral, puntea nasului și a frunții sunt paralele. Pomeții uscați, plati. Buzele sunt ascunse, ascunzând maxilarul inferior, dar nu bărbia. Pigmentarea buzelor și a liniei exterioare a gingiei este neagră.

Notă! Pentru terrierii galezi de spectacol există mai multe tipuri de tăieturi de bot. Șabloanele sunt special concepute pentru a sublinia forma capului fără a-l face greu. O tunsoare Welsh Terrier incorectă este garantată pentru a distorsiona silueta și a reduce ratingul câinelui. Paltonul „se obișnuiește” cu o anumită formă de tunsoare, prin urmare arată că câinii sunt tăiați la fiecare 2 săptămâni.

 • Dinții - foarte puternic, mediu spre mare. Mușcătura este corectă - dinții se apropie ca foarfeca. O mușcătură dreaptă este permisă, dar nedorită de standard. Pentru a obține un scor mare, un câine trebuie să aibă dinții perfect sănătoși și văruiți într-un set complet. Cu o mușcătură dreaptă, dinții de mestecat nu se ating complet, ceea ce duce la deteriorarea lor timpurie.
 • Nas - formă pătrată clasică, neagră, cu nări bine deschise.
 • Ochi - mic, vioi, strălucitor. Așezați nu prea sus și larg.

Notă! În combinație cu forma și poziția urechilor, expresia ochilor Welsh Terrier-ului este formată și evaluată - alertă, inteligentă, curioasă.

 • Urechi - triunghiular, rupt (vârfurile atârnă). Livrarea lățimii și înălțimii medii. În repaus, vârful urechii atârnă în jos de colțul exterior al pleoapei și de o parte în raport cu botul. Când Welsh Terrierul este focalizat, urechile sunt ridicate la cartilaj și întoarse înainte..
 • Corp - format puternic, pătrat, slab, cu potențial fizic clar vizibil. Welsh Terrier-ul este ca o rachetă mică la început, este întotdeauna gata să decoleze și să „facă treabă”. Gâtul este proporțional ca lungime și lățime, „uscat”, oval cu o îndoire vizibilă, subțierea spre cap și lărgirea spre centura umărului. Greierul puternic trece într-un apartament, nu prea lung în spate. Chila pieptului este uniformă. Adâncimea sternului până la coate, lățimea este proporțională cu adăugarea corpului. Coaste bine rotunjite, elastice.
 • Membre - picioarele din față sunt mai uscate decât picioarele din spate. Membrele sunt plasate sub corp, paralele între ele. Articulațiile sunt puternice și uscate. Coatele sunt strict paralele cu corpul, îndoirile genunchilor sunt pronunțate. Periile sunt mici, colectate într-o minge. Degetele de la picioare nu sunt prea lungi și curbate, numite de obicei feline. Unghiile sunt curbate, puternice, negre. Pielea de pe tampoane este neagră, foarte fermă, dar nu aspră.
 • Coadă - stabilit și dus sus. Aspectul natural și andocarea sunt permise. Clasica coadă ancorată se extinde până la ceafă, subliniind în continuare corpul pătrat.

Tipul și culoarea stratului

Welsh Terrier-ul are o culoare destul de conservatoare, care se numește de obicei o șa-șa (asociativ câinelui ciobanesc german), o cămașă sau o jachetă. Dacă te uiți la modelul de blană, ai cu adevărat impresia că câinele ghimbir și-a îmbrăcat o cămașă neagră cu guler înalt și l-a butonat doar cu butonul de sus. Blana este grosieră, atunci când o mângâie își ia rapid forma originală. Substratul este bine dezvoltat, dar aproape complet vărsat (în special de cățele) în timpul năvodului de primăvară.

Notă! Contrar credinței populare, părul de gardă nu este ondulat, ci mai degrabă ondulat, adică fiecare buclă este ondulată într-o singură tură spirală.

Standardul rasei caracterizează în mod clar tipul și culoarea hainei, iar orice abatere de la normă este considerată o eroare. Când judecați, o culoare bogată și profundă a părului este binevenită, deși există campioni cu o paletă aproape gri de bronz.

 • Cămaşă - negru, este permis să includă părul „gri” și roșu. Vopseste gâtul, spatele, coada, părțile laterale, coboară până la stuf.
 • Dat afara - roșcată bine definită (paleta roșie de orice saturație este permisă), acoperă botul, urechile, bărbia, pieptul, picioarele din față și din spate, abdomenul inferior.

Important! Dacă citiți cu atenție standardul rasei, atunci în deficiențele rasei veți găsi termenul „cămașă deschisă”, ceea ce înseamnă că o culoare roșie pură a pieptului este nedorită. De fapt, puteți găsi câțiva câini cu titlu fără această caracteristică. De aici sfatul - dacă doriți să vă arătați câinele și să îl folosiți la reproducere - acordați atenție prezenței unui model de cămașă închis pe piept.

Merită să atingem separat problema petelor albe, deoarece opiniile predominante cu privire la admisibilitatea lor sunt controversate. Pe forumurile despre parodie, puteți găsi multe comentarii conform cărora petele albe nu sunt doar acceptabile, ci și binevenite în practică, dezavantajele includ:

 • Petic alb pe piept. Și dacă semnul ocupă mai mult de jumătate din piept, este considerat un defect care respinge câinele din carieră și reproducere.
 • Marcaje albe pe labe și mâini.
 • Negru marcat pe mâini și / sau sub cârlig.
 • Semne negre sau fire de păr pe exteriorul și interiorul urechilor.

Important! Dezavantajul înseamnă că câinele nu poate obține un rating de spectacol mai mare decât „foarte bun”. Dacă interpretați conceptul la nivel internațional, atunci patrupedul va fi evaluat nu mai mare decât „bun”. Adică, un câine cu dizabilități nu se poate califica pentru un titlu de campion și o descendență promițătoare.

Asemănări și diferențe între Airedale și Welsh Terrier

Datorită asemănării sale cu Erdel mai mare, Welsh Terrier este în mod vizibil în urmă în clasamentul de popularitate al iubitorilor de câini. Bineînțeles, există țări în lume în care galezul este foarte apreciat și chiar depășește numărul Eredel, dar acestea sunt mai degrabă excepții. Oamenii care iubesc cu ochii pur și simplu nu sunt nedumeriți de faptul că rasele sunt complet diferite și, de fapt, diferențele dintre Welsh Terrier și Airedale sunt evidente! Este posibil să nu observați diferențele din fotografie, mai ales dacă câinii sunt capturați pe un fundal neutru, dar după ce ați întâlnit-o personal cu patru picioarele, cu siguranță nu îi veți confunda..

Să aruncăm o privire la principalele puncte pentru a afla despre aceste două rase:

 • Terrierii Airedale și Welsh au crescut în Anglia, primul în Țara Galilor, al doilea în Yorkshire.
 • Strămoșii ambilor câini sunt un Terrier negru și britanic vechi englezesc, cu o haină aspră.
 • Airedale este un câine pentru vânătoare de apă (cel mai adesea pentru o vidră). Galeză pentru vizuină.
 • Airedale este un câine calm, cu un temperament îngândurat, „uniform”, dar dacă se entuziasmează, devine puțin controlabil. Welsh este o „bucată de energie”, gata să alerge, să sară, să caute, dar „se trage rapid” și se supune destul de bine într-o stare entuziasmată.
 • Înălțimea Erdels variază de la 50 la 60 cm. Galeria nu trebuie să fie mai mare de 40 cm.
 • Terrierii Airedale nu au lucrat niciodată cu animale în vizuină (elementare, dimensiunile lor nu vă permit să vă urcați într-o gaură), galezul este folosit pentru a conduce vulpi și bursuci până în prezent.

Important! Contrar credinței populare, Welsh Terrier nu este strămoșul lui Erdel. Acești câini sunt în general greu de chemat rude, deoarece, în afară de progenitorul rasei, nu au nimic în comun.

Caracter și antrenament

Rasa Welsh Terrier este o mână de Dumnezeu pentru oamenii activi care se străduiesc să înălțe noi. Un animal de companie cu patru picioare nu va lăsa niciodată proprietarul să se plictisească sau să obțină un rezultat absolut. Secțiile sunt întotdeauna gata să învețe și să se îmbunătățească. Câinii rămân activi până la bătrânețe. Caracteristica existentă a rasei descrie Welsh Terrier-ul ca un bătăuș neliniștit și există ceva adevăr în acest sens. Cu toate acestea, în apărarea galezilor, trebuie spus că orice patruped se poate transforma într-un „monstru” dacă nevoile sale de bază nu sunt compensate.

Puii Welsh Terrier sunt un uragan, un taifun, un dezastru natural - numiți-l așa cum doriți, dar știți, încă din prima zi după ce ați achiziționat un copil, viața voastră se va schimba și nu va fi niciodată aceeași. Caracterul unui mic vânător se va manifesta la prima ocazie, orice obiect de uz casnic poate deveni un „dușman”, așa că o tona de jucării și o cantitate imensă de răbdare ar trebui să fie incluse cu o bucată mică.

Un terrier galez și o pisică din casă sunt concepte foarte compatibile, dacă (!) Animalele sunt supuse unei adaptări complete. Aflați teoria despre cum să antrenați un cățeluș la o pisică și apoi trageți concluzii dacă sunteți gata pentru astfel de teste. A obișnui un animal de companie cu o atitudine tolerantă față de pisicile de stradă, rozătoarele și alte animale este o chestiune pentru persoanele cu răbdare titanică. Este posibil ca eforturile tale să nu fie niciodată încununate de succes. Vânătoarea de terrier galez este ghidată doar de instincte, care sunt mult mai puternice decât autoritatea proprietarului. Din cele de mai sus, concluzia urmează că câinele ar trebui să fie plimbat exclusiv pe o lesă și pe un teren familiar, cu excepția antrenamentului de vânătoare..

Antrenamentul Welsh Terrier nu este o sarcină dificilă, cu abordarea corectă. Câinii au o amintire bună, dar o ascund cu măiestrie. O altă nuanță - un Tânăr Welsh Terrier poate face o sută de încercări de a face ceva interzis și, dacă primește chiar și un indiciu al inacțiunii proprietarului în timpul următorului „apel” - ai pierdut, iar câinele doarme pe patul tău.

În caz contrar, rasa este ideală pentru păstrarea într-un apartament, într-o casă și, de asemenea, potrivită pentru o familie numeroasă. Separat, trebuie remarcat faptul că Welsh Terrier și copiii sunt un capitol separat al educației. Patrupedele nu vor arăta niciodată agresivitate față de copilul mic, dar jocurile comune pot ajunge la punctul de absurditate, distrugere foarte serioasă și lupte prietenoase cu elemente de mestecat.

Întreținere și îngrijire

Principalele aspecte ale creșterii și menținerii unui Welsh Terrier sănătos pot fi rezumate în mai multe puncte:

 • Îngrijirea regulată a hainei - pieptănare și tăiere. În timpul vărsării, se recomandă pieptănarea bine a hainei în fiecare zi, altfel riscul de dermatită crește.
 • Examinări periodice ale dinților, urechilor, ochilor și ghearelor.
 • Nutriție completă și echilibrată. Hrănirea corectă a unui cățeluș Welsh Terrier este o investiție majoră în sănătatea viitoare a câinelui. Este demn de remarcat faptul că bebelușii mănâncă mult în mod neașteptat și adesea, acest lucru se datorează energiei animalului de companie și nevoii sale de calorii. Alergiile alimentare nu sunt tipice pentru terrierii galezi, dar acest lucru nu înseamnă că câinele poate fi hrănit „de la masă”.
 • Rasa necesită activitate fizică serioasă încă din copilărie - plimbări lungi, sport, teste de lucru.

Sănătate

Welsh poate fi numit câini puternici și sănătoși, care își încântă stăpânii timp de 13-15 ani. Se remarcă boli tipice:

 • Atopic dermatită - reacția fiziologică a organismului la alergeni. Debutul bolii se datorează geneticii, spre deosebire de dermatita clasică, atopia se datorează producerii de anticorpi speciali.
 • Întreruperea sistemului hormonal (hipotiroidism).
 • Probleme oculare - glaucom, cataractă, patologia lentilei.
 • Rareori - epilepsie.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Welsh terrier: istorie, standard, caracter, grijă și diferențe (+ fotografie)