Anaplasmoza la câini: informații de bază, diagnostic și tratament

Datorită avertismentelor anuale de primăvară ale medicilor cu privire la pericolele vizitelor în pădure pe fondul creșterii activității căpușelor, toată lumea știe despre probabilitatea de a „prinde” encefalita transmisă de căpușe. Proprietarii de câini sunt adesea mult mai îngrijorați de sănătatea animalelor de companie, deoarece căpușele poartă un număr mare de infecții periculoase pentru câini. Acestea includ anaplasmoza la câini..

Informații de bază despre boală

Agentul cauzal este Anaplasma phagocytophilum, o bacterie. Trăiește în tractul digestiv al acarienilor negri și se transmite gazdei definitive în procesul de hrănire a parazitului, intrând în sânge împreună cu saliva. Această boală este răspândită peste tot, focarele sale sunt înregistrate în întreaga lume. Infecția afectează nu numai câinii, ci și multe alte animale cu sânge cald..

Știind acest lucru, puteți pune probabil o întrebare logică: „Care este probabilitatea transmiterii acestei boli la oameni?” Este destul de dificil să-i răspunzi. Faptul este că teoretic posibilitatea unui astfel de rezultat nu poate fi exclusă, dar până în prezent nu a fost documentat niciun caz de boală umană atunci când un câine a fost sursa infecției. Cu toate acestea, oamenii de știință de astăzi încă nu au dat un răspuns final, așa că atunci când aveți grijă de un animal de companie bolnav, ar trebui să respectați cu atenție igiena personală.

Care este pericolul bolii, manifestările clinice

Pericolul acestei patologii constă în faptul că agentul său cauzal, în primul rând, este un parazit intracelular și uneori atinge concentrații foarte mari în sângele unui animal. Acest lucru nu adaugă sănătate câinelui. În al doilea rând, parazitul invadează trombocitele și le distruge. Dar aceste celule sunt direct responsabile de procesul de coagulare a sângelui.!

Într-un cuvânt, un animal bolnav cu o evoluție severă a bolii poate muri din cauza sângerărilor interne severe. De acord, o perspectivă foarte neplăcută. Din fericire, acest lucru ajunge rar la acest lucru, dar simptomele acestei patologii indică în mod clar suficientă coagulare a sângelui:

  • Apariția hematoamelor pe piele și acest lucru se întâmplă brusc. Câinele poate dormi liniștit toată noaptea, iar dimineața se găsesc vânătăi impresionante pe burtă..
  • În plus, sângele poate fi adesea văzut în urină și spută..

Întregul curs al bolii este împărțit în trei etape principale:

  • Primul pas. Paraziții care au pătruns în organism sunt relativ „liniștiți” și nu se manifestă în niciun fel. Ei pătrund în trombocite, celule roșii din sânge și unele tipuri de celule albe din sânge. În acest stadiu, animalul nu se deranjează cu nimic, manifestările clinice sunt complet absente.
  • A doua fază. Lucrurile nu sunt mult mai rele aici. Majoritatea paraziților „prind rădăcini” în splină, prezența bolii, de asemenea, nu sugerează nimic. În principiu, dacă se stabilește un astfel de obiectiv, atunci este posibil să se determine indirect prezența anaplasmelor, deoarece în acest stadiu la multe animale se înregistrează o scădere semnificativă a nivelului de trombocite în sânge. Dar acest semn nu este foarte specific și chiar complet analiza sângelui câinii se fac rar.
  • Etapa a treia. Aici boala se manifestă în plină glorie. Aceasta nu înseamnă că patologia devine acută. În caz de anaplasmoză, aceasta este practic absentă. În acest stadiu apar hematoame nerezonabile pe pielea câinelui, lichid sângeros curge uneori din nas, organe genitale externe sau gură, iar sângerarea trece relativ rapid chiar și fără măsuri terapeutice.

Important! În unele cazuri (și nu sunt atât de rare) sistemul imunitar al animalului este suficient de puternic și, prin urmare, paraziții care au pătruns în corpul câinelui sunt pur și simplu distruși în câteva zile. În același timp, testele de diagnostic timp de două până la trei luni pot găsi în continuare anticorpi specifici!

Forma cronică se caracterizează prin alte simptome. În primul rând, activitatea paraziților duce foarte des la anemie. Animalul devine foarte obosit, încearcă să evite jocurile active, caută să se odihnească cât mai des posibil.

Poate exista un tip intermitent de febră, care trece relativ repede. Din partea tractului gastro-intestinal, există un răspuns pronunțat, manifestat prin atonie, constipație și cazuri de diaree recurentă. Câinele devine letargic, apetitul său dispare practic. Uneori există semne de deteriorare a articulațiilor: câinele șchiopătează, palparea relevă o creștere locală a temperaturii și o reacție dureroasă pronunțată de la animal.

La începutul bolii, când parazitul tocmai a intrat în organism, mulți ganglioni limfatici subcutanati se vor inflama și se vor umfla în mod vizibil (vezi fotografia). În a treia etapă, pe lângă simptomele descrise de noi, apare adesea icter..

Diagnostic

Numai pe baza semnelor clinice, diagnosticul corect este posibil în cazuri foarte rare. Pentru a îmbunătăți precizia diagnosticului, se utilizează testul imunoenzimatic enzimatic (ELISA) și reacția în lanț a polimerazei (PCR). În timpul celor mai izbitoare manifestări ale bolii, un medic veterinar experimentat poate observa anaplasma la un microscop bun. Numai un astfel de diagnostic ajută la identificarea mai mult sau mai puțin precisă a agentului patogen. De ce „mai mult sau mai puțin”?

Dacă sunteți puțin familiarizați cu bolile „tipice” transmise de mușcăturile de căpușe, nu ați putea să nu observați asemănările acestei patologii cu piroplasmoza. Și într-adevăr este! Uneori este imposibil să înțelegem cu ce este bolnav câinele și chiar și metodele ELISA și PCR nu ajută întotdeauna.

În acest caz, distincția între boli se face pe baza răspunsului câinelui la terapie. Dacă măsurile luate împotriva piroplasmozei nu dau niciun efect pronunțat, dar tratamentul anaplasmozei la un câine este eficient ... În general, este timpul să discutăm despre terapie. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu este întotdeauna necesar să se diferențieze aceste patologii. Pyroplasma și anaplasma sunt transmise prin mușcăturile acelorași căpușe și necesită aceleași medicamente pentru a le trata. Deci, în aproximativ 47% din cazuri, este necesar să se trateze un câine pentru două infecții simultan..

Cum se tratează această boală?

În mod ciudat, dar o astfel de patologie neplăcută poate fi depășită relativ ușor și rapid. Doxiciclina convențională este utilizată pentru tratament. De regulă, majoritatea animalelor bolnave dau un răspuns pozitiv la terapie în prima zi! Durata tratamentului variază în funcție de vârstă, starea fiziologică, rasa și severitatea bolii. Uneori trebuie să utilizați medicamentul prescris timp de aproximativ o lună.

Și există o problemă aici. Faptul este că, chiar și după un curs complet de tratament, ELISA și PCR pot detecta anticorpi specifici din sângele unui animal..

Ar trebui înțeles acest lucru ca o cerere pentru un curs repetat de antibioterapie? Nu. Medicii veterinari cu experiență spun că doxiciclina este un lucru extrem de dificil pentru corpul animalului, medicamentul lovește ficatul destul de greu. Trebuie să așteptați cel puțin trei până la patru luni și abia apoi faceți teste repetate. Doar dacă situația o impune într-adevăr, este prescris un al doilea curs de terapie..

Acum se știe că cel puțin 30% din câinii din zonele în care anaplasmoza este răspândită dau o reacție ELISA pozitivă, dar nu există parazit în corpul lor!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anaplasmoza la câini: informații de bază, diagnostic și tratament