4 Specii de păstori belgieni - descriere detaliată

Păstor belgian

În articol voi lua în considerare condițiile de detenție, natura și temperamentul câinilor ciobănesc belgian. Voi enumera caracteristicile soiurilor: Malinois, Groenendael, Laquenois, Tervuren. Din acest articol veți învăța cum să aveți grijă de câinele ciobanesc belgian, la ce boli sunt predispuși reprezentanții acestei rase..

Belgienii sunt extrem de inteligenți și capabili să gândească independent. Aceste calități le-au permis să devină nu numai câini de serviciu binemeritați, ci și însoțitori excelenți..

Descrierea rasei Ciobanesc belgian

În 1891 s-a născut pentru prima dată primul reprezentant al rasei Ciobănescului Belgian. Un medic veterinar din Belgia a devenit fondatorul acestei rase uimitoare de câini. Rezultatul muncii sale de reproducere a fost câinii cu abilități excelente de păstorit. În consecință, toată Belgia ar putea fi mândră de ea.

Există patru soiuri de câini ciobănesc belgian..

Malinois

Malinois este cea mai comună varietate a rasei. Au proprietăți excelente de securitate și căutare. În prezent, aceștia servesc în unitățile canine ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt, de asemenea, mari tovarăși..

Au un strat gros și dens. Există o mască neagră pe față. Haina de pe crestă are o culoare de culoare închisă, este permisă o mică pată albă pe piept.

Groenendael

Reprezentanții soiului Groenendael au un aspect neobișnuit și sunt foarte diferiți de Malinois. Ele sunt, de asemenea, utilizate în structurile de securitate, în Ministerul Afacerilor Interne și sunt potrivite pentru munca la vamă. În Primul Război Mondial, acești câini au fost folosiți ca salvatori, sapatori și oameni de demolare..

Conform descrierii, haina este lungă, neagră și foarte moale la atingere. Pe gât, este mai lung și formează un guler luxos, care atrage imediat privirea.

Tervuren

Subspecia tervuren are părul scurt pe cap și părul lung pe toate celelalte părți ale corpului. Culoarea este roșie, cu un amestec de negru. Tervurens au, de asemenea, calități excelente de securitate și căutare și servesc în structura Ministerului Afacerilor Interne.

Laquenois

Acestea se caracterizează printr-o culoare roșie cu un mic praf negru. Negritatea se află în cap și în coadă. Paltonul în sine este ușor dezordonat. În țara noastră, reprezentanții acestei rase nu sunt foarte populari printre crescători. Dar Laquenois are cel mai echilibrat psihic al belgienilor..

Este interzisă încrucișarea câinilor ciobănești belgieni. O excepție este circumstanțele neprevăzute și dacă există o autorizație scrisă pentru aceasta, care este emisă de consiliul oficial al rasei.
Speranța de viață în medie este de 11 - 12 ani
Speranța de viață în medie este de 11 - 12 ani

Speranța de viață în medie este de 11 - 12 ani, dar cu o îngrijire perfectă și o hrănire excelentă, reprezentanții acestei rase pot trăi până la 15 ani.

Înălțimea medie a unui bărbat adult este de 62 de centimetri, cățelele - 58. Există, de asemenea, un interval mic de ± 2 - 4 centimetri în ambele direcții..

Reguli de întreținere și îngrijire

Copiii belgieni sunt activi și foarte mobili și, de asemenea, foarte curioși.

O volieră spațioasă va fi un loc ideal pentru păstrarea unui câine ciobanesc belgian, dar un apartament din oraș va fi, de asemenea, o casă excelentă pentru ea. Este mai bine să nu puneți un belgian în lesă.

Fiecare varietate de câine ciobanesc belgian necesită o abordare individuală a îngrijirii sale. Dar există reguli generale care trebuie respectate..

 1. Îngrijirea părului. Trebuie să pieptănăm și să pieptănăm haina belgianului de două până la trei ori la fiecare șapte zile. Această procedură este necesară în special în timpul năpârlirii sezoniere..
 2. De asemenea, este necesar examinarea periodică a ochilor și urechilor câini. Pe măsură ce se murdărește, sunt necesare proceduri de curățare.
 3. Spălarea câinelui dvs. este adesea inutilă. Suficient de două ori pe an, deoarece haina se murdărește.
 4. Plimbările cu păstorul sunt la fel de necesare ca aerul. Ar trebui să fie frecvente, prelungite și active. Numărul minim de plimbări pentru un belgian este de 2 ori pe zi, durata plimbării este de 1,5 ore sau mai mult.
 5. Hrănire. Dezvoltarea corectă este direct dependentă de hrană. Ar trebui monitorizat chiar din copilăria câinelui.

În prezent, belgianul poate fi hrănit în două moduri.

 • Furaje naturale - cereale, carne de vită, pui, legume, produse lactate și lapte acru. Cu hrana naturală, câinele trebuie să hrănească suplimentar vitamine și minerale.
 • Furaj finalizat. Acestea facilitează foarte mult hrănirea animalului și conțin inițial toți nutrienții necesari în compoziția lor. Cel mai bine este să diluați alimentele uscate cu bulion de carne cu conținut scăzut de grăsimi, chefir sau apă. Deci, este mai bine absorbit și câinele nu va mânca în exces..
Trebuie să selectați alimentele uscate cu mare grijă. Mai bine să optați pentru hrană de înaltă calitate, profesională și costisitoare.
Dezvoltarea corectă este direct dependentă de hrană
Dezvoltarea adecvată este direct dependentă de hrană

Caracter

Malinois, Tervbrena, Laquenois și Groenendael împărtășesc caracter și temperament. Nu există trăsături distinctive aici.

 • Activitate;
 • Mintea directă și plină de viață;
 • Iute la minte;
 • Curiozitate;
 • Bunăvoinţă;
 • Conformitate.

Dar există și trăsături distinctive pe care fiecare soi le posedă separat:

 • Malinois. Instinctul protector este bine exprimat, poate funcționa ca un bodyguard. Jocuri de noroc destui câini cu caracteristicile unui lider.
 • Laquenois. Binevoitor, ascultător și plăcut. Trăsături de caracter mai pronunțate ale câinelui - însoțitor, calități mai puțin protectoare.
 • Tervuren. Are calități protectoare pronunțate. Cu o amenințare clară pentru proprietarul său, comportamentul este neînfricat și încrezător. Ai o bună rezistență și nu vei arăta agresiv degeaba.
 • Groenendael. Se deosebesc de ceilalți prin sensibilitate, pretenție. Pot fi aplicate peste tot. De la agilitate la serviciul de salvare responsabil.
Ciobanescul belgian este un câine activ și cu înțelepciune
Ciobanescul belgian este un câine activ și cu înțelepciune

În funcție de pregătirea, antrenamentul și atitudinea proprietarului față de câine, pot apărea în el atât trăsături de caracter pozitive, cât și negative. Atitudine bună, puțină răbdare și cățelușul va deveni un reprezentant demn al rasei sale.

Instruire

Păstorii belgieni sunt foarte antrenabili, dar energia inepuizabilă și curiozitatea excesivă pot fi un obstacol.

De aceea, cel mai bine este să apelați la un manipulator profesionist de câini. El va construi antrenamentul în așa fel încât să nu rupă caracterul animalului, iar câinele era foarte interesat să învețe lucruri noi și să urmeze comenzile..

Este imperativ să educăm belgienii, deoarece un câine neinstruit reprezintă o amenințare clară pentru alții. Proprietarul trebuie să știe ce are în minte animalul de companie și să-și controleze complet acțiunile.

Acest comportament se datorează faptului că belgienii sunt foarte puternic atașați de stăpânul lor și de membrii familiei lor și îi vor proteja până la ultimul. Dacă acest comportament nu este controlat, atunci câinele poate percepe orice persoană și animal ca un pericol..

Sănătate

Câinele Ciobănesc Belgian este o rasă foarte sănătoasă, cu un sistem imunitar puternic. Dar, la fel ca toată viața de pe planeta noastră, ei se pot îmbolnăvi.

Bolile transmise din generație în generație pot fi:

 • Crize de epilepsie;
 • Volvulus intestinal;
 • Displazia articulațiilor șoldului;
 • Boli oculare (cataractă, glaucom);
 • Accidente vasculare cerebrale;
 • Oncologie.
Alimentarea necorespunzătoare poate duce la obezitate sau reacții alergice.

Vaccinare

Înainte de a administra prima vaccinare antivirală în 10-15 zile, deparazitați un cățeluș belgian în conformitate cu instrucțiunile de utilizare și dozare.

Prima vaccinare se administrează la vârsta de 45 de zile de la molimă. La vârsta de 2 luni, adică la 14 zile după prima vaccinare, se administrează vaccinul antirabic. A treia vaccinare se administrează după schimbarea dinților la vârsta de 6 luni. Mai departe o dată pe an. Toate datele privind vaccinarea sunt înregistrate în pașaport veterinar câini.

Cât costă un cățeluș

Prețul unui cățeluș va fi de aproximativ 15-25 de mii de ruble
Prețul unui cățeluș va fi de aproximativ 15-25 de mii de ruble

Prețul unui cățeluș belgian depinde de titlurile părinților, de „clasa” cățelușului, de vârstă și așa mai departe. În Federația Rusă, cele mai comune subspecii ale rasei Ciobănescului Belgian sunt Malinois și Groenendael. Tervurens a început să se întâlnească din ce în ce mai des, dar Laquenois practic nu.

Ultimele două soiuri sunt destul de problematice de dobândit în țara noastră, deoarece există foarte puțini crescători și, de obicei, se formează cozi uriașe pentru acești pui..

Malinois și Groenendael pot fi cumpărate la un preț destul de rezonabil.

Prețul unui cățeluș va fi de aproximativ 15-25 de mii de ruble. De la crescătorii privați, cumpărarea unui câine poate costa zece mii.

Cele mai populare pepiniere din Rusia sunt:

 1. „Alpha K9”, Saratov, se ocupă cu reproducerea Malinoisului.
 2. Bella Mafia, Nizhny Novgorod, rase Malinois, Grunendal și Tervuren.
 3. „Alekster Hof”, Ivanovo, numai Malinois.
 4. „Mystic Ranger”, Kazan, crescător Malinois, Groenendael.
 5. „Perla Nordului”, Sankt Petersburg, se ocupă cu reproducerea Malinois, Grunendhal, Tervuren și Lakenois.

În Ungaria din Szeged puteți cumpăra pui de la părinți unici din toate cele patru subspecii ale Câinelui Ciobănesc Belgian. Canisa se numește „Vom Delta Royal”.

Reproducerea

Singura nuanță în reproducerea belgienilor este interzicerea traversării interspecifice a rasei. În caz contrar, belgienii se reproduc singuri într-un mod natural..

Câinele Ciobănesc Belgian este o rasă uimitoare de câini care se potrivește atât crescătorului de câini experimentat, cât și începătorului. Se înțelege minunat cu copiii și nu este agresivă. Excelent antrenabil și iubește să învețe lucruri noi. Belgianul este un excelent gardian, bodyguard, prieten, însoțitor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 4 Specii de păstori belgieni - descriere detaliată