Greyhound (ogar englezesc): istorie, standard, caracter și fotografie

Epitomul harului, vitezei și comportamentului englez, ghepardul lumii canine este inimitul ogar. Acesta este exact genul de câine care nu poate trece neobservat într-o mulțime zgomotoasă de trecători sau la probe pe teren. Marea Britanie este sfântul patron al multor rase, dar ogarul englez este una dintre puținele linii care au un statut special în întreaga lume..

Referință istorică

Ogarii au fost întotdeauna o nuanță a aristocrației, este de remarcat faptul că câinii nu au trebuit să lupte, erou, să moară „în numele ...”, temperamentul și aspectul lor au fost apreciate mereu și peste tot. După ce am pătruns în istorie, nu este greu să găsești informații despre câinii cu aspect de ogari, ceea ce este remarcabil, cei grațioși cu patru picioare și-au pus amprenta în aproape fiecare țară a lumii antice. Pe fondul unor dovezi irefutabile ale omniprezenței ogarilor, controversele cu privire la originea ogarului sunt încă în curs. Există, de asemenea, o versiune oficială, mai jos o vom lua în considerare în etape.

Câini celtici și Salugi timpurii

Ogarii celtici, distribuiți în toată Europa de Vest și Centrală, sunt probabil cei mai mari câini timpurii. Se crede că linia provine din Arabia. Triburile rătăcitoare și caravanele comerciale au contribuit la răspândirea rapidă a ogarilor în toată Europa. Câinii care au sosit pe teritoriul Iranului modern, Afganistanului, Siriei și Caucazului au căzut rapid în circulație și au fost extrem de apreciați atât de vânători, cât și de nobili. Datorită distribuției lor largi, vechii ogari au devenit baza dezvoltării tuturor raselor moderne de câini. Câinii afgani, Salugi, Ogari italieni și Ogarii sunt cei mai recunoscuți reprezentanți ai acestei linii.

Este interesant! Se crede că pe Arca lui Noe, printre toate animalele, erau prezenți ogarii de est (probabil strămoșii tuturor câinilor cu cozi curbate).

Ogarii Egiptului Antic

Ogarii, vânători în zonele fierbinți ale Egiptului, sunt recunoscuți ca fiind cea mai veche linie de rasă. Oase mumificate ale ogarilor antici au fost descoperite în timpul săpăturilor din Egipt, arheologii datând descoperirea în secolul al VI-lea î.Hr. Dovezi „mai tinere” ale ogarilor egipteni au fost găsite în timpul studiului mormintelor dinastiei a IV-a a faraonilor (secolul III î.Hr.). Akmen este conducătorul orașului sacru Dep (în unele surse este numit „Orașul celor doi câini”), care a deținut multe funcții înalte în timpul vieții sale, a fost un vânător pasionat. După moartea sa, subiecții au pus în mișcare ultima voință a hramului - au reprezentat doar scene de vânătoare și desene de vânat pe pereții mormântului. Printre picturile sculptate în piatră, arheologii au descoperit trei fragmente ale unei vânătoare cu câini (probabil un cerb) care amintește foarte mult de ogarii.

Este interesant! În timpul domniei a IV-a din Egipt, au fost ridicate piramidele lui Keops, Khafren și Mikerin.

Rasa a fost atât de iubită de conducătorii Egiptului, încât a crescut și s-a înmulțit în spatele porților bine închise ale palatelor bogat decorate. Viața unui câine a fost evaluată mai mare decât cea a unui om, chiar și cea mai mică greșeală a servitorilor a fost pedepsită cu moartea. Că ogarii au trăit „printre oameni” nu s-a putut pune în discuție. Oricât de crud ar suna, datorită legilor dictatoriale din Egiptul Antic, s-a păstrat puritatea rasei, care este încă recunoscută din fresce..

Ogarii Greciei Antice

Câinii, care au fost imediat apreciați de greci, au fost folosiți pe scară largă ca vânători și însoțitori. Grecia antică se afla sub presiunea constantă din partea Macedoniei. Știm din istorie că presiunea a fost întreruptă de forțele lui Alexandru cel Mare numai după subjugarea teritoriilor și suprimarea forțelor de rezistență ale orașului grecesc Teba..

Este interesant! Alexandru cel Mare este remarcat în istorie ca un mare fan al câinilor, dar aproape toate sursele tac din cauza activității comerciale a comandantului - comerțul cu câini. Cea mai mare parte a „paramilitarului cu patru picioare” al lui Alexandru era alcătuită din molosiști ​​(mastini), dar numai bărbații erau vânduți și numai pentru bani fabuloși!

După căderea apărării grecești, au fost stabilite noi ordine în teritoriile ocupate, inclusiv câinii din Galia, câinii de câmp foarte timpurii, au fost aduși. Acuratețea datelor este aproape garantată, întrucât multe surse istorice descriu în detaliu iubitul câine al lui Alexandru cel Mare - Greyhound Peritas. Conducătorul a numit chiar orașul după însoțitorul său cu patru picioare, dar teritoriul a fost redenumit după venirea la putere a diadocilor lui Alexandru.

Ogari englezi

Utilizarea câinilor în Marea Britanie a fost întotdeauna asociată nu numai cu comerțul, ci și cu tradiția. Nobilimea engleză a făcut ca vânătoarea canină să devină un sport sau chiar un cult. Se știe că, din 1014, oamenilor de rând li s-a interzis să țină câini (pentru a nu interfera cu „marea” distracție). Din fericire, în Anglia a existat o schemă foarte ramificată de „în special apropiate” și cererea de tetrapode aristocratice era în continuă creștere. Interdicția a rămas în vigoare până la aderarea la tron ​​a Elisabetei I (1558-1603). Conducătorul era un fan înflăcărat al tetrapodelor și a devenit renumit pentru baza de momeli de tauri, lupte de câini și teste de lucru ale câinilor..

Este interesant! Pictura, datată în secolul al V-lea, îl înfățișează pe ducele de Mercia și haita sa de ogari, al cărei aspect practic nu diferă de reprezentanții moderni ai rasei.

Ogarul modern englez s-a format în cele din urmă în Marea Britanie. Înregistrările istorice indică faptul că la sfârșitul anilor 1700, sângele buldogilor englezi vechi a fost turnat în linia beagle. Încrucișarea neașteptată a permis consolidarea scheletului câinilor și extinderea „specializării” lor..

În 1776 a fost organizat primul club de vânătoare Greyhound. În timp ce lucrau la descrierea rasei, crescătorii au avut nevoie de instrumente pentru a analiza „datele” secțiilor. Primul dispozitiv a fost un iepure mecanic. Modul uman de a experimenta câinii a evoluat într-unul dintre cele mai insidioase sporturi din secolul al XX-lea - curse de câini. Toată istoria ulterioară a Marii Britanii, războinicii și calamitățile nu au putut rupe pasiunea britanicilor. Trebuie remarcat faptul că ogarul nu a fost unic; în paralel cu formarea rasei, au fost crescute mai multe specii de „ogari gemeni”. Cu toate acestea, liniile alternative au fost îngropate sub resturile revoluțiilor și confruntărilor.

Este interesant! Regina Marii Britanii, Victoria (1837-1901) aprecia foarte mult ogarii, un loc separat în haita ei era ocupat de ogarii.

Ogarii în secolele XX-XXI

Imediat, observăm că aspectul câinilor nu s-a schimbat practic. De asemenea, ogarii au purtat măreția și aristocrația lor de-a lungul secolelor. S-a menționat mai sus că sângele buldogului englez a fost infuzat în rezerva genetică a ogarilor, iar acest lucru este adevărat, dar industria de alergare a ușurat coloana vertebrală a multor linii, ceea ce le-a readus la aspectul inițial..

Dezbaterea despre „exteriorul corect” al ogarilor nu încetează, dar dacă nu cedați emoțiilor, totul este foarte clar. După ce crescătorii britanici au înregistrat Greyhound-ul la Federația Internațională de Kennel, Marea Britanie a devenit proprietarul și patronul complet al rasei. Aceasta înseamnă că standardul rasei scris în Anglia este fundamental.

Este interesant! Standardul englez final nu a fost adoptat la prima încercare și mai târziu decât cel american, în 1986. Munca de selecție pe termen lung pe diferite continente a dus la faptul că rasa nu putea fi descrisă fără ambiguități.

Istoria arată că toate rasele legendare și populare de astăzi au fost crescute cu accent pe calitățile de lucru, iar ogarul nu face excepție. În orice moment, câinii au fost apreciați pentru inteligența lor, abilitatea de a lua rapid decizii și de a naviga în spațiu. Astăzi, caracteristicile rasei permit câinilor să lucreze pe teren și să participe la activități sportive..

Aspect

Aspectul ogarului modern depinde în mod direct de tipul de activitate al strămoșilor săi cei mai apropiați. Exteriorul este extrem de important pentru câinii din clasa spectacolului, câinii de lucru pot avea abateri și chiar defecte, dar prezintă rezultate excelente la vânătoare. Având în vedere această „caracteristică”, severitatea judecării depinde de cerințele inițiale. Dacă te uiți la fotografiile campionilor rasei, poți observa un anumit echilibru între frumusețe și putere. În același timp, câinii indicativ puternici sau atrăgători au rămas deseori în afara cercului de onoare. Cu toate acestea, toți experții sunt de acord că ogarul ar trebui să fie:

 • Pliat armonios.
 • Muscular, dar nu greu.
 • Rafinat, dar cu un os puternic.
 • Mândru, flexibil, fascinant.
 • Deștept, blând și fidel.

Tipul sexual este bine exprimat, cățelele sunt mai feminine, dar nu par slabe sau mici. Greutatea câinilor (nespecificată în standardul englez) variază de la 25 la 40 kg, înălțimea este limitată în funcție de sex:

 • Bărbați: 71–76 cm.
 • Cățelele: 68-71 cm.

Proprietarii și crescătorii fanatici deosebit compară ogarul cu o creatură mitică, în maniera celor care constau în părți ale corpului diferitelor animale. În interpretarea ogarului englez, descrierea arată cam așa: capul unui șarpe, gâtul unui dragon, părțile laterale ale unui pește, membrele unei pisici și coada unui șobolan. O descriere neplăcută se adaugă unui câine foarte impunător.

Important! Greyhound, aceasta este una dintre puținele rase, corectitudinea și armonia mișcărilor sunt mai importante decât exteriorul.

Rasa standard

 • Cap - alungit, îngust la bot, ușor mai lat la nivelul craniului. Trecerea de la frunte la bot este aproape imperceptibilă. Puntea nasului este dreaptă sau ușor cocoșată. Fălcile sunt neașteptat de puternice și adânci. Pielea este „uscată”, subliniind musculatura. Standardul nu prevede cerințe stricte în raport cu proporțiile și formele capului (botului).
 • Dinții - set mare, uniform, complet. Mușcătură de foarfecă fără decalaj între incisivi.
 • Nas - lat, punctul extrem se extinde dincolo de linia maxilarului inferior. Nările deschise, mari, ovale.
 • Ochi - mic, ușor înclinat, oval cu expresie plină de viață. Culoare preferată maro închis, saturată.
 • Urechi - mic, coborât pe părțile laterale ale botului, în formă de „trandafir”, cartilajul urechii este subțire și moale.
 • Corp - îngust când este privit din față, alungit cu o linie din spate înclinată. Gâtul cu mușchii proeminenți, bine arcuit, lung. Greierul este moderat de pronunțat. Cușca toracică este profundă, dar nu foarte largă. Cavitatea sternului este corectă din punct de vedere fizic. Coaste bine răsărite și curbate în spate. Spatele este arcuit, dreptunghiular, lat, crupul este înclinat.
 • Membre - puternic, elastic, cu articulații și mușchi bine definiți. Omoplații sunt deviați în spate, picioarele din față sunt plasate sub greabăn. Coatele sunt paralele cu corpul, dar libere în mișcare. Picioarele posterioare într-o poziție liberă sunt trase înapoi, coapsa este lungă, articulațiile sunt paralele cu corpul, cârligele sunt coborâte. Degetele sunt lungi, curbate, adunate într-o mână puternică. Tampoanele sunt acoperite cu piele elastică, nu prea groasă.
 • Coadă - cu o ușoară îndoire, acoperită cu părul scurt, așezat și purtat jos, îndeplinește o "funcție de direcție" la cursă și la manevre.

Tipul și culoarea stratului

Părul exterior este foarte gros, fin, catifelat, aproape de corp. Blana nu trebuie să distorsioneze proporțiile corpului. Pe urechi, picioare, bot și coadă, firele de păr sunt ceva mai scurte.

Standardul permite următoarele culori sau combinația lor cu alb (în orice proporție):

 • alb.
 • Negrul.
 • Ghimbir (roșu).
 • Gri deschis (albastru).
 • Paletă de culoare galben pal sau altă paletă.
 • Tigru - acoperind parțial sau complet corpul cu dungi întunecate pe tonul principal.

Caracter și antrenament

Personajul lui Greyhound este demn de o serie de paragrafe veridice și elogioase (sau chiar pagini), dar este mai înțelept să respingă miturile. Comunicând cu „novici bine citiți” sau „cinologi-teoreticieni” puteți auzi o serie de „fapte” interesante care denaturează ideea rasei în ansamblu, principalele sunt enumerate mai jos:

 • Vânătoarea cu un ogar este o cerință de bază. Mit! Greyhound-ul englez este una dintre puținele rase de câini care nu necesită eforturi serioase, două plimbări pe zi (60-80 minute fiecare) vor fi suficiente. A lua timp pentru a participa la cursuri este cea mai bună activitate pentru animalul dvs. de companie..
 • Puii de ogar sunt proști și greu de dresat - doar aiurea. Rasa este foarte ușor de învățat și este suficient ca câinele să explice pur și simplu ce i se cere. Metodele puternice și stereotipe de creștere nu trec cu ogarul englez - acesta este adevărul.
 • Câinii nu sunt rase urbane. De ce? Un câine cu părul scurt, gata să protejeze casa și proprietarul, inteligent, loial, nu necesită îngrijire minuțioasă - acesta este animalul de companie ideal.
 • Câinii de vânătoare de ogari nu își respectă / iubesc / prețuiesc stăpânii sau pe ei înșiși. Câinele știe să ia decizii, dar ar trebui căutat un vânător mai blând și mai afectuos (în raport cu toți cei din jur). Desigur, nu ar trebui să vă măgulească și să obțineți un iepure decorativ. Apropo, chiar și în timpul jocurilor cu rudele Ogarul poate arăta instincte și într-un mod prietenos poate sugruma „adversarul”.
 • Ogarii fug - acest lucru este parțial adevărat, câinii tind să fugă dacă nu sunt antrenați și umblați corect..
 • Un ogar englez poate atinge o viteză de rulare de până la 80 km / h - o minciună, doar până la 60. Apropo, ogarii sunt deseori răniți (uneori prăbușiți la moarte) fiind distras în timpul manevrelor, așa că plimbările ar trebui făcute într-un teritoriu calm și familiar.

Este interesant! Greyhound a doborât toate recordurile de viteză maximă a câinilor, accelerând la 67 km / h, rulând 366 metri în 19,57 secunde. S-a constatat că viteza de scutură fluctuează în fața a 90 cm / h, ceea ce este mai mult decât cel al mașinilor de curse celebre. Cu toate acestea, Greyhound-ul englez este un sprinter la distanță mică.

Întreținere și îngrijire

Ogarii englezi necesită la fel de mult îngrijire ca orice câine cu părul scurt. Pieptănat periodic, spălat, folosind costume pentru condiții meteorologice nefavorabile și lucrând la teste. O atenție specială este acordată sănătății dinților și lungimii unghiilor. Este necesar să hrănești intens un câine ogar numai în timpul unei perioade de creștere activă. Un ogar adult nu mănâncă mai mult decât un câine ciobanesc, cel mai adesea nu suferă de alergii și nu „alege și alege” în alimente.

Sfat! Atunci când achiziționați muniție, optați pentru un guler larg special pentru ogari.

Sănătate

Ogarii sunt câini sănătoși în mod natural, dar viitorul proprietar trebuie să cunoască câteva nuanțe:

 • La fel ca toți ogarii, rasa este predispusă la vârsta în curs de dezvoltare artrită.
 • Anestezia și alte medicamente puternice pot provoca reactie alergica și trebuie prescris de un medic. Chiar și remediile parazite de calitate scăzută pot dăuna unui patruped.

Fotografii ogar

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Greyhound (ogar englezesc): istorie, standard, caracter și fotografie