Irish setter - rasa de câine

Rasa irlandeză Setter de câini combină calitățile unui excelent câine de vânătoare și a unui prieten loial, proprietar inteligent și loial. Au fost inițial folosiți ca câini de vânătoare de arme, cu tendința de a servi vânatul. Instinctele aprinse ale irlandezilor, mișcarea liberă ușoară și rezistența sunt încă păstrate, dar astăzi seterii sunt luați din ce în ce mai mult ca tovarăși..

Toate informațiile despre originea coloniștilor islandezi sunt foarte rare și contradictorii, prin urmare, este dificil să se stabilească cu precizie strămoșii lor..

Rasa a apărut cu mult înainte de adoptarea primului standard în 1886 și până în acel moment nu s-au păstrat înregistrări sistematice. Se crede că provin din Set Spaniel, Pointer, Irish Water Spaniel, Bloodhound și English Setter. Prima mențiune a rasei datează în jurul secolului al XVIII-lea. Este vorba despre un crescător pe nume Maurice O`Connor, care a închiriat terenuri vaste pentru a-și antrena câinii roșii cu urme de alb..

Setatorii irlandezi au fost expuși pentru prima dată în 1859. Acest spectacol și spectacolele ulterioare au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea rasei. De atunci, liniile genealogice sunt mai mult sau mai puțin clar urmărite.

Aspect și standarde

Irish Setter este un câine de dimensiuni medii, construit proporțional, cu o constituție uscată și puternică, înalt pe picioare. Înălțimea la greabăn la bărbați - 60-65 cm, la cățele - 55-60 cm, greutate - 20-25 kg.

Capul este uscat, alungit, înclinat spre nas. Crestele frunții sunt ușor ridicate. Puntea nasului este dreaptă, există o ușoară cocoașă. Nas larg, maro închis sau negru. Buzele sunt uscate și strânse. Mușcătură de foarfecă. Ochii sunt ovali, de culoare închisă, puțin adânci. Urechile sunt subțiri, pandantiv la capete, rotunjite, situate la nivelul ochilor. În poziție încordată, urechii lipsește ușor de nas. Gâtul este uscat și de lungime medie. Spatele este drept. Crupul este ușor înclinat și lat. Pieptul este adânc. Burta este ascunsă. Picioarele anterioare și picioarele posterioare sunt slabe, înalte, bine musculate, așezate paralel. Coada continuă linia crupei, în formă de sabie și mobilă.Fotografie Setter irlandez

Blana este de lungime medie, nu prea grosieră, dreaptă. Pe cap, fața picioarelor este puțin mai scurtă decât pe corp, iar în spatele urechilor, pe piept, coadă și spatele picioarelor, este mai lungă și mai groasă. Culoarea este roșu-roșu închis, mai deschisă este permisă, precum și mici marcaje pe față, coroană, gât, piept sau degete.

Instruire

Irish Setters sunt foarte inteligenți și foarte antrenabili, dar numai dacă proprietarul poate găsi abordarea corectă. Majoritatea coloniștilor sunt independenți, nu acceptă tratamentul dur și nu le place monotonia. Aceștia cer egalitate, blândețe și un sistem obligatoriu de recompense sub formă de delicatese sau laude furtunoase de la proprietar. De asemenea, seterii au nevoie de practică și repetare regulată. Este foarte important de la o vârstă fragedă să obișnuiești cățelul cu regulile de comportament acasă și pe stradă, precum și cu procedurile de igienă..

Setterul irlandez are nevoie de un curs de formare obligatoriu, al cărui rezultat ar trebui să fie o ascultare completă față de proprietar. Acest lucru nu numai că va facilita învățarea comenzilor speciale, ci și va ajuta la evitarea problemelor în timpul plimbărilor, în timpul cărora câinii pot lua o pistă și pot uita de tot. Datorită naturii persistente și a unei anumite fervori în antrenamentul cu setterul irlandez, este puțin mai dificil. Setatorul joacă, dar ascultă de lider. Cursurile de antrenor încep la 6-8 luni, iar câinelui i se dă o sarcină completă numai după ce a ajuns la vârsta de zece luni.

Acești câini activi și energici au nevoie de activitate fizică adecvată. Plimbări lungi cu capacitatea de a alerga liber, jocuri active, de preferință pentru găsirea jocului, recuperarea și orice ar putea interesa vânătorul. Un câine care face exerciții insuficiente devine nefericit și distructiv.

Caracter

Irish Setter este un câine plin de viață, energic, drăguț și independent. De regulă, bunătatea lor se extinde nu numai la toți membrii familiei, ci și la străini. În acest sens, setatorul nu poate fi considerat nici măcar ca un potențial gardian. Se înțelege bine cu alte animale. Irlandezii se înțeleg bine cu copiii, sunt întotdeauna răbdători cu farsele chiar și ale celui mai mic copil și sunt gata să meargă cu cei mai în vârstă toată ziua. Uneori, din plictiseală, pot urmări pisicile, dar nu din ciudă, ci pur și simplu se distrează, urmărindu-și instinctele de vânătoare.

Un câine bine crescut apreciază foarte mult dispoziția proprietarului și va încerca să facă totul pentru a nu-l supăra. Lăsarea animalului de companie singur mult timp poate face ca acesta să devină nervos și obraznic. Setterul irlandez este considerat un excelent câine de companie, dar este predispus la schimbări de dispoziție. Mai ales bărbații adulți sunt uneori tăcuți și nu sociabili. Dar un proprietar energic și hotărât va putea să-l aducă pe câine în simțul său..

Întreținere și îngrijire

Setterul irlandez se va simți cel mai bine într-o casă de țară cu o curte spațioasă, dar se va adapta cu ușurință la viața orașului dacă proprietarul îi poate oferi suficientă activitate fizică. Setatorul nu este deloc potrivit pentru a locui într-un apartament mic sau într-o casă mică, dar totul datorită energiei și activității sale. Oamenii care nu sunt pregătiți pentru plimbări lungi, jogging și nu au mult timp liber pe care câinele va trebui să-l împărtășească nu ar trebui să se gândească nici măcar la un astfel de câine..

Îngrijirea unui setter irlandez nu este prea dificilă, dar ar trebui să fie regulată. În fiecare zi, părul câinilor este pieptănat cu perii speciale, care îndepărtează părul liber, mătreața și praful. În același timp, pielea primește un masaj delicat. Este important să se evite formarea de încurcături. Mai des, haina se încurcă în spatele urechilor, pe burtă și pe labe. Puteți scălda complet câinele de 3-4 ori pe an, folosiți șampoane speciale care se potrivesc cu tipul hainei. Lămpile pot fi spălate zilnic. Tunderea sau tunsorile nu sunt standardizate.

Uneori, mucusul și particulele de praf se acumulează în colțurile ochilor câinelui, care trebuie îndepărtate cu un tampon de bumbac înmuiat în frunze de ceai foarte slabe. Urechile sunt examinate regulat și, dacă este necesar, curățate. Dacă ghearele nu au timp să mănânce singure, acestea sunt tăiate. Chiar și cu o îngrijire bună, câinele are uneori încurcături între degetele de la picioare care trebuie tăiate.

Dieta și sănătatea

Este recomandat să hrăniți seterii irlandezi cu produse naturale, dar puteți folosi și hrană gata preparată. Dieta obișnuită ar trebui să includă carne, cereale, legume, fructe și fileuri de pește de mare. Carnea de vită poate fi hrănită crudă, congelată sau opărită. Alocația zilnică pentru câinii adulți este de 500 de grame, adăugând 300 de grame de terci și 100-200 de grame de legume și fructe. Dacă vă hrăniți animalul de companie cu alimente gata preparate, atunci acesta trebuie să fie corect selectat și echilibrat. De asemenea, este important să se asigure accesul gratuit la apă potabilă curată..

Între hrănire, irlandezul nu va refuza niciodată mâncărurile, poate fi vorba de biscuiți pentru câini sau biscuiți obișnuiți, uscare sau brânză.

În general, rasa este destul de sănătoasă, dar sunt încă observate unele puncte slabe. Setarii irlandezi sunt sensibili la toxine și colesterol. Surditatea crește riscul apariției otitei medii. Adesea, la reprezentanții rasei, se înregistrează obstrucție intestinală spontană, flatulență sau volvulus, deci este important ca proprietarii să cunoască toate măsurile de prevenire a acestei boli. Se găsesc, de asemenea, displazie de șold, epilepsie, cancer și boli oculare. Foarte rar, se constată o creștere excesivă a canalului urechii la vârsta de creștere activă, surditate congenitală sau orbire. Speranța de viață - 12-15 ani.

Puii

Pentru ca achiziționarea unui cățeluș să nu se încheie cu o dezamăgire, ar trebui să studiați în detaliu pedigree-ul părinților săi, să aruncați o privire la condițiile de păstrare a câinilor și să observați cățelușii. Ajutorul unui manipulator de câini va fi adecvat. Specialiștii în rasă știu despre testele utile de sociabilitate, ascultare și urmărirea unei anumite persoane care va ajuta la alegerea unui cățeluș. Dacă este posibil, este mai bine să vă familiarizați cu mai multe așternuturi. Privind la părinți, vă puteți imagina ce va crește din copil. Un rol important îl joacă activitatea, ludicul și curiozitatea cățelușului. Haina lui trebuie să fie curată și mătăsoasă, ochii săi limpezi, mușcătura să fie corectă, iar mersul să fie încrezător..

Puii Setter irlandezi costă de la 200 la 1000 de dolari. Prețul depinde de clasă, de perspectivele tinerilor, de evaluare și de realizările părinților.

Fotografii

Fotografie Setter irlandez

Irish Setter minte

Setter irlandez

antrenament cu setterul irlandez

Irish Setter prindând o minge

Cățeluș irlandez Setter

Puii Setter irlandezi

Standardul Irish Setter

Setter irlandez, bulldog francez și pui Beagle

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Irish setter - rasa de câine