Irish setter: istorie, caracter, standard, conținut și îngrijire (+ fotografie și video)

Primele două rase care îmi vin în minte atunci când Irlanda este menționată sunt Irish Setter și demnul Irish Wolfhound. Ambele rase dețin un loc de mândrie și sunt mândrie națională, dar spre deosebire de Wolfhounds, Setters sunt destul de răspândite în întreaga lume. Popularitatea a fost deservită nu numai de calități excelente de lucru, ci și de publicitatea masivă a hranei industriale Chappi cu Irish Setter în rolul principal..

Referință istorică

Rădăcinile istoriei rasei se întind până în secolul al XVI-lea, iar dacă săpați mai adânc în 2000-3000 î.Hr. Metodologia pentru determinarea speciilor de rămășițe se bazează pe identificarea și compararea formei craniului. Aproape toate rasele Pointing Dog au coborât din Ash Dogs cu un tubercul caracteristic pe partea din spate a capului. Pointerii sunt considerați a fi progenitorii mai tineri ai rasei, datorită cărora au apărut competenți de împerechere în secolul al XVI-lea seteri englezi în alb și negru. Apoi, folosind cei mai buni câini de vânătoare, a fost produs un setter roșu irlandez timpuriu. În general, se acceptă faptul că reproducerea a implicat englezii Setter, Gordon Setter, Bloodhound și Irish Water Spaniel..

Rasa de câini Irish Setter a fost crescută cu un singur scop - să răspundă cererii tot mai mari de vânătoare de păsări. Nu pierdeți din vedere faptul că vânătoarea și, ulterior, creșterea câinilor, a fost un anumit semn distinctiv al nobilimii engleze. Spiritul competitiv și fragmentarea crescătorilor au avut ca rezultat mai multe linii de rase de seteri irlandezi. În sursele istorice există referiri la câinii roșu-albi și roșii cu mască neagră. Activitățile crescătorilor irlandezi au fost desfășurate împreună cât mai mult posibil în aceste condiții. Viitoarea rasă națională avea o serie de cerințe:

 • Dragoste pentru muncă.
 • Neînfricare în fața apei, împușcături, zgomot.
 • Dimensiune medie, proporții armonioase, fizic puternic, dar nu greu.
 • Fler și auz excelent.
 • Rezistență.
 • Capacitatea de a lucra în desi înalte, iar aceasta este în principal lână densă, substrat și piele elastică pe tampoane.

Munca perseverentă a dat roade și câinele irlandez Setter câștiga din ce în ce mai mulți fani. În 1859, 60 de câini din linia de rasă au fost prezentați la o expoziție specializată cu studii de teren. Următorul „obstacol” a fost invidia, analfabetismul și dragostea judecătorilor individuali pentru indicatori. În absența unui standard de rasă, coloniștii au fost judecați „cu ochii”. Unul și același câine ar putea fi considerat căsătorie sau excelent. În mod firesc, crescătorii ambițioși și judecătorii fermi au intrat într-o „luptă acerbă”. Trebuie remarcat faptul că fiecare crescător major „a tras pătura peste sine”, încercând să demonstreze că doar câinii săi merită să devină un model al rasei.

Cearta nu a împiedicat desfășurarea de spectacole de câini cu Irish Setters. În ciuda judecării împrăștiate, demonstrația rasei la evenimentele oficiale de vânătoare a dus la rezultate pozitive, cel puțin au existat înregistrări ale activităților de reproducere ale crescătorilor. Pentru a sistematiza munca, a fost creat un club de rase în Anglia în 1873 și în Irlanda în 1882. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-au format 5 linii de rase dintr-o „grămadă” de câini similari, iar acest lucru nu este un progres mic.

Este interesant! În patria rasei, disputele despre cei mai buni reprezentanți au continuat până în 1886 și publicarea unei descrieri oficiale a rasei. Firește, au existat standarde preliminare, dar fundamentele au fost omise de fiecare dată.

În paralel cu activitatea din patria rasei, americanii au devenit și interesați de reproducerea setterilor irlandezi. În 1877, primul câine roșu a fost adus în Statele Unite, urmat de 2 femele. „Începutul puternic” al dezvoltării rasei a fost stimulat de o mișcare inteligentă de marketing a unuia dintre judecătorii englezi invitați la spectacolul american. Știind că seterii roșii nu au cucerit încă America, expertul ia luat acești câini cu el. Rezultatul a depășit toate așteptările - a fost o senzație!

A fost, de asemenea, un rezultat negativ în cucerirea Americii, noi linii de seteri irlandezi au fost afișate cu accent pe exterior, fără a lua în considerare datele de lucru. Drept urmare, în SUA rasa a fost împărțită în două clase: câini de spectacol și câini de lucru. Mai mult, inițial, producătorii de referință au reușit în ambele direcții, dar după câteva decenii, divizia a apărut în cele din urmă. Câinii care lucrau au fost mult „copleșiți” de exterior, iar clasa de spectacol a fost numită cu îndrăzneală decorativă.

Creșterea inițială în Rusia a avut ca scop menținerea calităților de lucru. Seterii au fost folosiți activ ca câini de armă, deși au existat probleme. Caracteristicile principale ale rasei care a venit în Rusia au fost interpretate cu accent pe dificultățile de antrenament. Cu toate acestea, abilitatea excelentă de vânătoare a meritat munca de îmbunătățire a temperamentului. Prin selectarea câinilor care lucrează exclusiv și bine echilibrați, crescătorii ruși au reușit să obțină seteri irlandezi care îndeplinesc standardele internaționale și cerințele de comportament general acceptate.

Notă! În ciuda existenței standardului rasei irlandeze, care a fost luat ca bază pentru toate descrierile actuale. În evaluarea internațională, sistemele americane și britanice sunt utilizate în principal..

Aspect

Cu un aspect de neuitat și o carieră de succes ca față a mărcii, Irish Setter este recunoscut în întreaga lume. Culoarea roșie intensă a hainei, constituția puternică a corpului, ochii amabili și comportamentul unui aristocrat. Caracteristica modernă a rasei îl descrie pe Setter ca fiind un vânător pasionat, neobosit, interesat de lumea din jur, loial și afectuos față de familia unui animal de companie. Greutatea câinilor variază între 25-35 kg și trebuie să fie în armonie cu standardul stabilit pentru înălțime:

 • Masculin: 58–67 cm.
 • Căţea: 55–62 cm.

Rasa standard

 • Cap - forma armonioasă pentru o rasă de vânătoare, nu prea largă, lungă, destul de îngustă, dar nu „fragilă”. Fruntea este ovală, nu prea convexă, dar voluminoasă, occipitul cu tubercul pronunțat. Orificiile pentru ochi sunt clar vizibile, dau impresia că câinele este surprins și bucuros în mod constant. Trecerea la bot este bine definită. Lungimile frunții și ale botului sunt egale. Capătul botului este în formă de U, puternic. Gura nu este prea adâncă. Buzele sunt bine strânse, nu prea groase, pigmentarea se potrivește cu culoarea nasului și este în armonie cu haina.
 • Dinții - de dimensiuni moderate, închise într-o încuietoare puternică, fără un spațiu între incisivi. Mușcătură de foarfecă.
 • Nas - de dimensiuni medii, mobile, cu nări rotunde și mari. Pigmentarea depinde de culoare, variază de la negru la roșu-maroniu.
 • Ochi - nu prea mare, în formă de migdale. Pleoapele sunt uscate, cu o linie largă de eyeliner în tonul pigmentării principale. Iris de la alun până la maro intens.
 • Urechi - Așezat pe jos și lat, în raport cu botul, adânc. Cartilajul urechii este dur la bază, subțire și moale în ultimele 2/3. Când lucrați, urechile sunt întoarse înainte. Până la vârsta de 2-3 ani, părul decorativ apare pe urechi.
 • Corp - postura bine tonifiată, destul de alungită, grațioasă, curgătoare, care arată forță și agilitate. Gâtul este frumos curbat, fără pliuri, nu prea lung și lat, dar puternic și muscular. Greierul este slab exprimat, spatele este drept, bazinul este ușor convex. Cușca toracică este coborâtă până la coate, nu prea largă, coastele sunt bine aruncate și trase înapoi. Brâul de umăr este mai înalt decât crupul. Linia inghinală strânsă creează o curbă frumoasă.
 • Membre - mușchi cu tendințe, bine dezvoltate, dar nu grele, chiar. Picioarele din față sunt așezate sub corp, omoplații sunt trase înapoi, coatele sunt bine căzute. Picioarele din spate sunt trase înapoi, coapsa este lungă, cârligele sunt puternice și bine căzute. Cluster, puternic, rotunjit, mic.
 • Coadă - puternic și larg la bază, conic semnificativ spre final, cât mai uniform posibil. Transportat în linie cu coloana vertebrală sau deasupra, dar nu vertical. La adulți, acoperit cu părul decorativ.

Tipul și culoarea stratului

Substratul nu este prea gros, ci dens. Părul de gardă este de lungime și densitate diferite. Cel mai scurt păr pe cap, bot și picioare anterioare. Pe corp, haina este groasă, moale, de lungime medie. Pene pe labe, urechi, coadă și subliniat sunt lungi, netede, mătăsoase. Există un fir de protecție între degete. Culoarea hainei este bogată de la roșu la castan. O cantitate mică de alb este permisă pe degete, piept, bot (linie de separare, „asterisc”).

Acum este timpul să sortăm culorile rasei și să disipăm zvonurile despre „culorile exclusive” inexistente ale câinilor. Faptul este că Setters au aspect similar, și puteți vedea acest lucru uitându-vă la fotografia de mai jos. Culoarea este principalul factor determinant al rasei. Deci, să enumerăm culorile atribuite greșit rasei:

 • Setter irlandez roșu și alb Este o rasă separată crescută și în Irlanda. Culoarea principală a hainei este albă, iar petele sunt roșii sau castane.
 • Setter irlandez negru Este un setter scoțian. Costumul principal este negru cu roșu aprins sau roșu bronz.
 • În cele din urmă, un câine alb-negru este Setter englez.

Important! Părul de pază deosebit de lung și moale este inerent câinilor de spectacol. Pentru a lucra, un patruped trebuie să alerge activ prin desișuri înalte, să înoate, să traverseze o zonă mlăștinoasă, iar lâna la pământ nu contribuie la acest lucru în niciun fel.

Caracter și antrenament

Rasa este considerată universală, întreținerea setterului irlandez implică locuirea atât într-un apartament, cât și într-o casă cu o zonă împrejmuită. Nu se recomandă păstrarea în aer liber sau în aer liber, deoarece pardoseala câinelui nu este dezvoltată pentru a proteja împotriva înghețului sever.

Dacă vă decideți să vă faceți un nou prieten, merită să luați în considerare faptul că părinții vor dura mult timp. Setterul irlandez nu poate fi „pe jumătate antrenat”, deoarece rasa este predispusă la fugă. Pregătirea setterilor irlandezi este un loc de muncă cu normă întreagă și poate necesita asistența unui crescător profesionist sau cu experiență. Cel mai greu pas este să dezvolți o ascultare fără îndoială față de porunca „Pentru mine”. Alte comenzi și chiar trucuri sunt ușoare pentru câini.

Primul lucru cu care trăiește rasa este vânătoarea. Mulți iubitori de câini vor aprecia temperamentul prea activ al animalului de companie și dorința de a urmări prada drept dezavantaje, dar acesta este „irlandezul” și nu poate fi modificat. Setterul irlandez trebuie să alerge, să exploreze, să caute joc. Cel puțin o plimbare pe zi ar trebui să fie lungă și deschisă. Când câinele este perfect dresat să strige, se recomandă să faceți plimbări prin parcuri și păduri..

Important! Nu lăsați câinele să scoată din lesă inutil, auzul, mirosul și vederea animalului de companie sunt mult mai clare decât ale voastre, ceea ce înseamnă că va observa o pradă potențială mai devreme.

În timpul urmăririi, patrupedul intră într-o pasiune de vânătoare, care poate da naștere unei agresiuni neașteptate. Astfel de farsă nu trebuie încurajate, dar nici secția nu trebuie pedepsită. La fel ca toți câinii indicatori, seterii irlandezi sunt foarte sensibili la emoții, resentimentul demonstrativ și rușinea ar trebui folosite ca pedeapsă. În cel mai extrem caz, se folosește un sul de ziar, cu care câinele este ușor pălmuit pe crestă. În viitor, un animal de companie, numai după ce va auzi foșnetul ziarului, va înțelege că acțiunile sale sunt inacceptabile.

Important! Nu vă loviți niciodată cu animalul de companie cu lesa, cu atât mai puțin cu mâna. Pe lângă complexe și neîncredere, o astfel de pregătire nu va aduce nimic.

Nu fiecare proprietar are ocazia să meargă în parc sau în centura forestieră în fiecare zi. Alternativ, câinii sunt implicați în cursă, agilitate, frisbee, înot. Apropo, setterul irlandez vrea instinctiv să îi aducă proprietarului obiectele aruncate, așa că jocul cu un port poate fi o metodă expresă demnă de „degajare”..

Restul personajului setterului irlandez poate fi numit familie. De îndată ce animalul de companie a fugit suficient și a luat o masă, acesta se transformă într-o bucată iubitoare de devotament. Rasa se înțelege bine într-o familie numeroasă și este foarte tolerantă față de copii. Patrupedele nu tolerează separarea de proprietar, rețineți acest lucru atunci când intenționați să cumpărați un cățeluș. Indiferent dacă merită să obțineți un alt câine sau pisică este o problemă controversată și depinde de nivelul de socializare al animalului de companie. Păsările, rozătoarele, dihorii și alte animale care pot deveni pradă vânătorului nu sunt recomandate ca „vecini”.

Vânătoare

Calitățile câmpului setterului irlandez vorbesc de la sine, vânătoarea este principalul interes al animalului de companie. Chiar și într-o plimbare zilnică, câinele se ridică, mirosind o pasăre sau auzind un foșnet. Bineînțeles, acest lucru nu se aplică tuturor Setterilor, arată că câinii și-au pierdut parțial abilitățile de lucru și se comportă „ca un oraș”, dar se poate aștepta, de asemenea, să alerge o pasăre sau o pisică.

Un câine care lucrează nu se naște ca atare, deoarece pe lângă abilitățile înnăscute, un câine cu patru picioare are nevoie de abilități dobândite. Antrenamentul la vânătoare - antrenamentul, începe după formarea inițială a câinelui, la 7-8 luni. Vânătoarea reală este contraindicată până la maturitatea morală deplină, adică cel puțin până la vârsta de 1–1,5 ani. Utilizarea standard a câinilor indicatori implică detectarea și ridicarea unei păsări, dar după cum arată practica, capacitățile Setterului irlandez sunt mult mai largi. În Germania, rasa este folosită pentru a vâna un iepure și chiar un bursuc..

Întreținere și îngrijire

Dacă sunteți atras de fotografiile cu spectacole de câine și ați poftit rasa doar din cauza aspectului, rețineți că nu este atât de ușor să aveți grijă de setterul irlandez. Fără antrenament, nutriție echilibrată și un ritual zilnic de frumusețe, setterul irlandez arată mediocru.

Păstrarea unui animal de companie cu o „haină de blană de lux” într-un apartament este întotdeauna asociată cu inconvenientul sub formă de lână pe podea, covoare și haine. Problema este rezolvată prin îngrijirea regulată. Rețineți că câinii de spectacol (cu haine mai lungi) au nevoie literalmente de îngrijire zilnică. Moltingul este o perioadă de schimbare activă a părului de protecție și a stratului de acoperire, astfel încât pieptănarea zilnică este obligatorie. Substratul slab, dar nu îndepărtat, mărește umiditatea pielii, ceea ce duce rapid la deteriorarea bacteriilor.

Nu este recomandată scăldarea frecventă, deoarece șampoanele și apa spală lubrifierea naturală a pielii. Pentru a menține locuința curată, sunt folosite hainele pentru seterii irlandezi - un costum de protecție în care doar labele se murdăresc. Puteți pune pantofi pe câinele dvs., dacă doriți, dar acest lucru va preveni abraziunea naturală a unghiilor. Pentru a facilita îngrijirea, este acceptabilă o tunsoare pentru setterul irlandez. Pentru câinii de spectacol, doar părul dintre degetele de la picioare este scurtat. Animalele de companie au, de obicei, părul de ureche și burtă tuns pentru a evita încurcarea în timpul sezonului de înflorire..

Datorită tendinței de otită medie, urechile sunt examinate în fiecare zi și curățate o dată pe săptămână. Luați-l ușor și curățați-vă urechile dacă există placă vizibilă. Câinilor le place foarte mult să înoate în corpuri de apă, iar acesta prezintă un risc mare ca bacteriile străine să intre în canalele urechii. Îngrijirea ochilor se reduce la curățare, după cum este necesar. Dacă observați că secția a început să vadă mai rău sau membrana mucoasă a ochilor este inflamată, contactați medicul veterinar. Sănătatea dentară și a ghearelor nu este o problemă atunci când hrănirea setterului irlandez este echilibrată.

Nu există nicio înclinație în masă pentru alergiile alimentare la rasă, dar sunt posibile excepții. În cazul în care animalul de companie mănâncă, își pierde părul, are ochii apoși sau membranele mucoase umflate, este necesar să detectați și să excludeți alergenul sau să transferați animalul de companie în hrana industrială hipoalergenică. Pentru comoditatea vânătorii, proprietarii preferă să hrănească hrana industrială de înaltă calitate a setterului irlandez. O alternativă deplină - o dietă naturală sau o conservă de casă, supusă unor cursuri regulate de suplimente de vitamine și minerale.

Firește, dieta unui câine adult și a unui cățeluș este semnificativ diferită. Bebelușul crește rapid și are nevoie de mai multe proteine, calciu și vitamine. Asigurați-vă că dați cățelușului lapte de casă, hrăniți brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi. Ponderea produselor din carne nu trebuie să fie mai mică de 50% din dieta zilnică a bebelușului. În timpul dinților, se recomandă introducerea de suplimente speciale de vitamine și hrănirea animalului de companie cu cartilaj moale. Dacă decideți să vă mențineți câinele pe o dietă naturală, până la 6-9 luni meniul animalului de companie ar trebui să fie complet extins - legume, fructe, cereale, carne, lapte (dacă nu există alergie). Continuarea alimentării industriale face sarcina mult mai ușoară. Trebuie doar să alegeți un produs de înaltă calitate, care să fie adecvat vârstei și nevoilor de energie ale animalului dvs. de companie.

Sănătate

Cu o îngrijire adecvată și o bază genetică sănătoasă, Setterul irlandez are o durată de viață de 12-14 ani. Din motive de corectitudine, trebuie remarcat faptul că au existat cazuri în care animalele cu patru picioare au trecut dincolo de curcubeu chiar și la vârsta de 16 ani. Domesticirea persistentă a câinelui de lucru primordial dă roade. Aproape fiecare „punct suplimentar” al apariției elimină sănătatea rasei.

Bolile obișnuite ale setterului irlandez includ:

 • Otită - înclinația pentru boală este asociată cu tipul urechilor.
 • Volvulus intestinal sau stomacal - patologie dobândită, asociată cel mai adesea cu hrănirea densă înainte de mers sau efort.
 • Displazia articulatia soldului - atât vârsta, cât și ereditară.
 • Spondiloza - deteriorarea coloanei vertebrale, datorită formării unor procese asemănătoare coloanei vertebrale.
 • Luxații congenitale - sunt rare, părinții „așternutului defect” sunt aruncați.
 • Epilepsie - apare mai des decât alte rase de vânătoare. Este imposibil să ghiciți relația ereditară, singurul lucru pe care vă puteți baza este cuvântul crescătorului și verificarea datelor introduse în pedigree.
 • Atrofia retiniană progresivă ereditară (PRA) - apare des, duce la orbire. La crescătorii competenți, părinții setter irlandezi și puii sunt testați ADN pentru înclinația PRA..
 • Hipotiroidism - patologie cauzată de lipsa hormonilor tiroidieni.
 • Osteodistrofia hipertrofică - patologie care afectează articulațiile și partea adiacentă a osului. De obicei, leziunea afectează ulna, raza, peroneul și tibia..

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Irish setter: istorie, caracter, standard, conținut și îngrijire (+ fotografie și video)