Râia demodectică la câini: cauze, simptome, tratament

Una dintre cele mai dificil de tratat boli de piele este demodicoza la câini. În faza inițială, boala poate să nu pară prea periculoasă: alte animale și oameni nu se pot infecta, animalul de companie este activ, pofta de mâncare persistă, chiar și mâncărimea nu este prea puternică. Cu toate acestea, fără tratament, semnele demodicozei la câini apar din ce în ce mai clar, boala afectează organele interne și, în cele din urmă, poate duce la moartea animalului de companie..

La microscop

Cauzele demodicozei la câini sunt reproducerea activă a acarienilor din genul Demodex. Genul include peste 140 de specii de acarieni care parazitează pielea și țesuturile organelor interne ale diferitelor animale. O pisică este afectată de unele tipuri de căpușe, o persoană - altele, un câine - altele etc. Proprietarii care sunt îngrijorați dacă demodicoza este contagioasă la câini pentru membrii familiei: oamenii suferă de această afecțiune, dar agentul cauzal este o specie diferită, adică este imposibil să se infecteze de la un câine și un câine nu se poate infecta de la o persoană.
Demodex Canis este cel mai mic parazit de formă alungită „asemănătoare cu viermele”, al cărui aparat bucal este echipat cu „fălci” ascuțite. Un adult se deplasează către firul de păr, își roade drumul către foliculul de păr sau glanda sebacee, mâncând straturi de celule epiteliale. Râia demodectică la câini manifestă simptome din momentul formării coloniilor extinse (mai mult de 200 de indivizi pot fi într-un singur folicul sau glandă). Colonia se formează prin reproducerea și transformarea larvelor și nimfelor în adulți. Ei primesc hrană, adică distrug celulele epiteliale, doar adulții (paraziți adulți), larvele și nimfele se hrănesc cu celule deja moarte.
Tratamentul demodicozei la câini este complicat datorită faptului că majoritatea medicamentelor nu funcționează pe ouă, larve și nimfe, distrugând doar paraziții adulți. După sfârșitul unei perioade nefavorabile pentru nimfe (expunerea la medicamente), persoanele subdezvoltate aflate într-o stare de „hibernare” se transformă în adulți și în curând demodicoza la câini prezintă simptome cu aceeași intensitate ca înainte de tratament.

Căile de infecție

În publicațiile recente, puteți citi adesea că Demodexurile fac parte din flora normală, adică trăiesc pe pielea oricărui câine, nu cauzând întotdeauna o boală. Rețineți că, la fel ca alte boli de piele la câini, demodicoza este ereditară.
Dacă credeți că cercetarea lui Kirillov A.K. (Profesor, doctor în științe veterinare) și Vasilevich F.I. (Profesor asociat, candidat la științe veterinare), Demodexele nu aparțin unei părți din flora normală și, deși sunt prezente pe pielea unor indivizi sănătoși, nu sunt „coabitanți” în condiții de siguranță condiționate ale animalelor noastre de companie. În cursul unei cercetări aprofundate, medicii veterinari menționați anterior au studiat răzuiri prelevate de pe pielea animalelor care nu prezentau nici cele mai mici semne de demodicoză la câini: din 415 indivizi sănătoși din punct de vedere clinic, doar 8% s-au dovedit a avea Demodexuri, din 25 de persoane (cadavre fără semne de demodicoză), doar 2 au fost găsiți acești paraziți (aproximativ același 8%). Și dacă în primul caz răzuirile au fost luate pentru cercetare, atunci la studierea rămășițelor, întreaga piele a fost supusă cercetării, ceea ce practic exclude posibilitatea erorii.
Astfel, există cel puțin două puncte de vedere asupra demodicozei la câini, cauzele și căile de infecție. Dacă nu considerați aceste căpușe ca parte a florei normale, atunci contactul cu animalele bolnave este periculos (adică un câine sănătos poate fi infectat de unul bolnav). Dacă pornim dintr-un alt punct de vedere, prevenirea demodicozei la câini se reduce doar la menținerea sănătății generale, deoarece odată cu scăderea imunității și a bolilor hormonale, căpușele încep să se înmulțească activ.
În plus, acești paraziți s-au dovedit a fi sensibili la creșterile locale de temperatură atunci când doi câini intră în contact. În parte, acest fapt explică localizarea coloniilor în regiunile pieptului și capului - în acele locuri cu care câinii se ating atunci când comunică. Demodexurile răspund, de asemenea, la creșterea nivelului de oxitocină produsă de corpul cățelei în timpul nașterii și alăptării (adică, căpușele sunt selectate la suprafață pentru a se deplasa la pui).

Forme și simptome

Înainte de a trata demodicoza la câini, este necesar să se determine forma bolii:
Formă focală considerat cel mai sigur. Boala se manifestă sub forma a trei până la cinci mici pete de piele solzoasă, fără păr, localizate la întâmplare. În majoritatea cazurilor, leziunile sunt localizate pe cap, piept, abdomen și picioare. Dacă animalul de companie este în general sănătos, auto-vindecarea este posibilă (mai mult de 80% din cazuri), totuși, această abordare tinde să recidiveze. Prin urmare, se recomandă tratarea demodicozei la câinii cu medicamente topice pentru a evita recidiva și pentru a reduce probabilitatea ca boala să devină mai severă: un număr mic de paraziți se pot înmulți rapid în momentul stresului, saltului hormonal, în timpul vaccinării etc..
Demodicoză generalizată la câini diferă de forma focală într-un grad mai mare de afectare a pielii și, uneori, a organelor interne. Plasturii fără păr se găsesc în tot corpul, numărul lor depășește cinci bucăți, limitele cresc în mod constant, pielea se îngroașă, devine roșie sau gri, dobândind un miros neplăcut greu. În acest caz, demodicoza la câini poate fi fatală, deoarece sistemul imunitar, ficatul, tractul gastro-intestinal și alte organe suferă de activitatea viguroasă a paraziților. Moartea este posibilă din cauza intoxicației generale. Demodicoza generalizată juvenilă este moștenită (genă autozomală recesivă). În plus, perioada de căldură (sau prezența unei cățele fierbinți în apropiere - pentru bărbați) duce la creșteri hormonale. Prin urmare, se recomandă castrarea / sterilizarea unor astfel de indivizi pentru a evita recăderea bolii..
Demodicoză juvenilă la câini afectează indivizii până la un an, mai des puii foarte mici. După cum sa menționat mai sus, căpușele răspund la nivelurile de oxitocină ale cățelei. De vreme ce cățeaua este infectată, se poate presupune că imunitatea ei nu este suficient de puternică. În consecință, imunitatea puiilor este, de asemenea, redusă împotriva acestor paraziți. Căpușele se mută la pui, se înmulțesc rapid și provoacă dezvoltarea bolii. În cazuri ușoare, auto-vindecarea este posibilă, dar nu trebuie să vă bazați pe noroc.

Este posibil să salvați un animal de companie de la o boală?

Și din nou în ceea ce privește demodicoza la câini, tratament, medicamente și prognostic, există două puncte de vedere. Unii medici veterinari consideră că o vindecare completă este imposibilă chiar și în cele mai ușoare cazuri: odată ce există o tendință, boala va reveni. Alți medici sunt mai optimiști, considerând că în toate cazurile este posibil să scăpați complet de boală, dar este extrem de important să alegeți regimul corect de tratament și să urmați exact recomandările.
Oricum ar fi, prevenirea continuă timp de două săptămâni după dispariția simptomelor. Un câine este considerat sănătos dacă nu există recidivă în decurs de 8 luni. Răzuirea pentru cercetare este trecută de trei ori - trebuie să obțineți trei rezultate negative. Biochimia sângelui / urinei va fi, de asemenea, utilă pentru a evalua starea generală de sănătate, deoarece tratamentul demodicozei la câini se efectuează cu medicamente „grele” care inhibă funcția ficatului și a altor organe..
Terapia complexă include mai multe tipuri de medicamente de diferite orientări. Dacă o infecție bacteriană se alătură invaziei, sunt prescrise antibiotice (90% din cazuri). Pentru tratamentul local, se utilizează amitraz, unguent sulfuric pentru demodicoză la câini, clorofos, ronel, sebacil. Sub formă de injecții, ivomek și analogi împreună cu hepatoprotectori (cu excepția celor fortificați!) Pentru a menține funcția hepatică. Pentru a spori rezistența generală, se utilizează imunostimulanți. Dietă - conținut scăzut de proteine ​​și vitamine din grupa B. Condiții de detenție - cameră uscată, umiditate ridicată a pielii și a lânii, curenții de aer sunt excluse.
După cum puteți vedea, tratarea demodicozei la câini nu este doar costisitoare, ci și lungă. În același timp, tratamentele nu pot fi omise, timpul injecțiilor și alte măsuri terapeutice nu pot fi schimbate - cea mai mică încălcare a regimului de tratament și numărul de paraziți se va recupera. Dar cel mai important lucru este să găsești un specialist competent, atent, care să selecteze schema individual, pe baza stării unui anumit pacient. Timpul pierdut în lupta împotriva demodicozei este de mii de noi paraziți, care sunt foarte greu de făcut față.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râia demodectică la câini: cauze, simptome, tratament