Cum să te comporti cu un câine agresiv - 5 reguli de bază

Majoritatea atacurilor câinilor sunt provocate de oamenii înșiși - acesta este un fapt care trebuie combătut. Următoarele reguli vă vor ajuta să înțelegeți câinii și să evitați atacul dacă prezintă agresivitate..

Regula # 1 - Învață să distingi agresivitatea de excitare

Observarea atentă a comportamentului câinelui va ajuta la înțelegerea motivelor sale. Incredibil, mulți oameni văd agresiune acolo unde nu există..

Pentru a distinge agitația de agresiune, trebuie să „citiți” limbajul corpului câinelui:

 • Excitaţie: respirație grea, urechi ridicate și mobile, coadă ridicată. Excitația este vagă și face dificilă controlul de către câine.
 • Agresiune: respirația este superficială, uniformă - urechile sunt apăsate pe cap - coada este coborâtă sau înfiptă - picioarele din spate sunt pe jumătate îndoite - capul este în jos - părul pe greabă și spatele se ridică la capăt. Majoritatea câinilor rânjesc și mârâie, exprimând agresivitate.

Important! Un câine se poate comporta ciudat dacă are emoții puternice, este speriat, bolnav etc..

Regula # 2 - Monitorizează comportamentul câinelui tău

Dacă câinele scoate sunete:

 • Mârâit. Poate indica atât agresivitate, cât și teamă (dorință de apărare).
 • Excitaţie. Lătrat mare, urlet, scâncet.
 • Agresiune. Liniște, uneori un mârâit liniștit, gutural.

Dacă câinele se mișcă:

 • Excitaţie. Câinele se deplasează de la labă la labă, sare, se repede, dă din coadă.
 • Agresiune. Câinele se mișcă încet, cu concentrare, în cazuri rare, câinele se poate biciui cu coada.
 • Agresivitate pasiv-agresivă. Câinele încearcă să-și păstreze distanța, arată o amenințare, dar se mișcă înapoi, își apasă coada.

Limbajul corpului nu poate indica adevăratele intenții ale unui câine dacă:

 • Bolnav. Rabia Este un virus care supune conștiința câinelui și provoacă animalul la un comportament absolut inadecvat.
 • Traumatizat. Simțind durere, câinele poate deveni foarte speriat și poate ataca violent.
 • Protejează descendenții. Cățelele care apără puii pot ataca cu zâmbetul pe buze.
 • Antrenat să atace oamenii. Câinii instruiți pot ataca fără avertisment.

Nu se poate nega că unii câini sunt mai agresivi decât alții. Aici predispoziția raselor, creșterea, experiența de viață și alți factori pot juca un rol..

Regula # 3 - Nu intrați în panică și nu luați decizii pripite

Dorința naturală care apare atunci când întâlnești un câine agresiv este să pleci. Totuși, întorcând spatele agresorului, provocați animalul să ia decizii neașteptate.. Îi poți întoarce spatele câinelui dacă ești sigur că este excitat.. Dacă patrupedul este supărat, arătarea din spate este un semn de slăbiciune..

Notă! Agresiunea va epuiza rapid câinele. Excitarea malignă este asigurată de adrenalină și alți hormoni, care încetează să pătrundă în sânge dacă câinele nu este întâmpinat cu rezistență.

Regula # 4 - Îndepărtați-vă de agresor cât mai curând posibil

Încercarea de a te îndepărta de agresor nu este o sarcină ușoară, este epuizantă. Dacă într-o etapă a câinelui devine mai excitat, înghețați și așteptați până când se „fizzles”, eliberând presiunea.

Ne îndepărtăm de agresor după cum urmează:

 • Cu fața la câine, înapoi și foarte încet.
 • Ne ținem mâinile la vedere, cu palmele deschise înainte, dar (!) Nu sunt întinse.
 • Respirăm lin, profund și calm.
 • Păstrează liniștea.
 • Cu toată înfățișarea noastră, demonstrăm indiferență față de câine - ignorarea îi va arăta câinelui că nu sunteți interesat de o luptă și, în natură, doar cei care pot da o respingere tangibilă, dar care nu doresc să irosească energie, se comportă astfel.
 • Numărând încet până la zece în tăcere sau numărând miei, facem orice pentru a schimba conștiința de la panică la ceva monoton.

Sfat: dacă nu vă puteți liniști respirația și inima bate, astfel încât să o puteți auzi în urechi, faceți următoarele: inspirați încet și profund, numărați cinci bătăi ale inimii, expirați, numărați cinci bătăi, inspirați și așa mai departe de 2-3 ori. Ritmul cardiac va încetini, veți opri respirația și transpirația.

Dacă este posibil, treceți la un perete sau copac pentru a vă acoperi spatele. Controlul emoțional este bun, dar dificil într-o situație critică. Dacă câinele este provocat să atace de frica ta, va încerca să intre din spate și să apuce picioarele.. Doar câinii dresați sar pe față și pe piept.

Dacă câinele încearcă să vină la tine să adulmece sau este înghețat în gânduri, jumătate din bătălie este deja făcută. Adulmecând, câinele încearcă să te cunoască și o stupoare indică faptul că câinele a „suspectat” că și-a supraestimat capacitățile..

Regula # 5 - Nu-ți provoca câinele

Studiile au arătat că cel mai adesea, un câine este provocat de o postură umană. Trebuie să fii încrezător, dar nu sfidător. Valurile mâinilor și mișcările bruște sunt premii pentru luptă. Postura calmă, ușor relaxată, deschisă este o demonstrație de încredere.

 • Nu fugi. Dacă nu există adăpost în apropiere, câinele vă va ajunge din urmă. Dacă alergi, instinctul vânătorului va „funcționa” și va începe să „vâneze”.
 • Nu vorbiți decât dacă aveți o voce pentru dresajul câinilor.. Dacă vocea ta tremură, „convingerea agresorului” se va întoarce. Dacă vă simțiți încrezător, puteți încerca să vă liniștiți și să vă distrageți câinele..
 • Nu vă privi câinele în ochi. Un fapt binecunoscut care este adesea luat cu ușurință. Contactul vizual direct este ca o mănușă pe față.
 • Nu încercați să bateți câinele. Dacă nu aveți antrenament, un câine cu 90% va câștiga într-o luptă cu un bărbat. Nu vă lăsați păcăliți de propria dimensiune, aceste statistici se aplică și câinilor mici. De obicei rănesc și fug.

Dacă câinele încă atacat, principalul lucru este să nu fii pe teren. Țineți spatele pe orice suport, protejați-vă fața și gâtul cu mâinile și chemați în ajutor!

Interesant! Câinii agresivi se retrag atunci când se confruntă cu o reacție inadecvată - un strigăt disperat, o mișcare ascuțită asupra agresorului, aruncând orice obiecte la îndemână.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să te comporti cu un câine agresiv - 5 reguli de bază