Câine ciobanesc caucazian: aspect, caracter, nuanțe de întreținere și îngrijire

Câinii ciobănești caucazieni, care au apărut în Caucaz cu cel puțin două mii de ani în urmă, aparțin raselor de pază. Au și alte nume: câine lup lup caucazian, câine ciobanesc caucazian aboriginal. Inițial, animalele au fost destinate să protejeze turma și locuința proprietarului. În Caucaz, reprezentanții rasei au fost folosiți și ca luptă și decapare. Un câine mare, puternic și neînfricat a fost folosit și pentru serviciul de pază în timpul ostilităților..

1 Istoria rasei

Nu există informații documentate despre originea rasei. Aspectul și comportamentul animalelor dau motive să creadă că strămoșii lor erau lupi și șacali. Este posibil ca câinii ciobănești să fi evoluat din câinii din Asia Centrală care s-au răspândit cu triburile de creștere a bovinelor.

Cele mai comune versiuni, spre care sunt înclinați majoritatea oamenilor de știință, sunt două:

 1. 1. În conformitate cu primii progenitori ai câinilor, erau vechii mari danezi din Tibet, a căror prima mențiune documentară a fost înregistrată în 1121 î.Hr..
 2. 2. Conform unei alte versiuni, rasa a apărut în vechiul stat Urartu, care a inclus teritoriile actuale din Armenia și Azerbaidjan. În sprijinul acestei teorii, sunt date imagini ale câinilor antici similari cu păstorii caucazieni, care au fost găsiți în timpul studiului zidurilor din Urartu..

Ca o rasă modernă, câinele ciobanesc caucazian a început să se formeze la sfârșitul anilor 20 ai secolului trecut. Crescătorii sovietici au fixat anumite trăsături și caracteristici, cum ar fi:

 • neînfricare și putere;
 • aspect impresionant;
 • rezistență la schimbările de temperatură;
 • auzul și vederea dezvoltate.

În 1997, un standard oficial de rasă a fost adoptat și înregistrat în Rusia..

2 Aspect și standard

Câinii din această rasă sunt destul de mari: dimensiunea unui câine este de la 68 cm, nu este neobișnuit ca o înălțime la greabăn să fie de 75 cm. Cățelele mai mici - creșterea lor începe de la 64 cm.

Greutatea unui câine depășește 50 kg, o cățea - de la 45 kg. Au fost înregistrate cazuri de peste 100 kg. Durata de viață a câinilor din această rasă este de aproximativ 10-12 ani. Există, de obicei, 4 până la 8 pui pe așternut.

Animalul are un schelet masiv și mușchi dezvoltați. Corpul este pliat proporțional, înălțimea sa este cu aproximativ 15% mai mică decât lungimea.

Primul standard de rasă a fost elaborat în 1931. A descris un câine de înălțime medie, de construcție puternică, cu mușchii dezvoltați, de până la 70 cm înălțime pentru un mascul și 65 cm pentru o cățea.

În anii 50. al secolului trecut, caracteristicile standard au fost schimbate către o descriere mai detaliată a calităților rasei și au existat cu modificări minore până la adoptarea normelor actuale în 1997.

Conform noului standard, câinii se caracterizează prin:

 • Construcție de dimensiuni mari, grosieră, cu mușchi voluminoși și oase masive.
 • Diferențe de sex pronunțate: masculii sunt mai mari, mai grei, au capul mai mare cu coama pronunțată.
 • A crescut nu mai puțin de 68 cm pentru bărbați și nu mai puțin de 64 cm pentru cățele. În același timp, dorit - de la 72 la 75 cm (bărbați), de la 66 la 69 cm (femele).

Conform descrierii hainei, câinii ciobănești pot fi cu părul scurt și cu părul lung. Acestea din urmă au un păr de gardă alungit, care pe gât arată ca un fel de coamă, pe picioarele din spate formează pene și „pantaloni”. Părul scurt are o haină din ce în ce mai groasă, fără coamă și pene.

Culoarea poate fi foarte diversă - de la gri închis la aproape negru, de la roșu închis până la roșu deschis, alb și brun. Solidul este preferat pentru conformitatea standard, deși există marcaje de culori diferite, piebald și culori pete.

3 Caracter

Din fire, câinele ciobanesc caucazian este un animal devotat, care îi servește cu zel stăpânul și familia. Își apără teritoriul cu toată puterea, arată ostilitate și agresivitate față de străini. Un câine bine crescut nu va sări, ci va întâlni oaspetele cu lătrături ostile.

El tratează bine copiii, se poate juca cu ei o vreme, dar acest lucru poate fi permis numai sub supravegherea adulților. Câinele poate percepe un truc copilăresc pentru agresiune, iar reacția sa va fi potrivită.

Socializarea timpurie are o mare importanță în educație. Dacă un cioban nu este prezentat altor oameni și animale la o vârstă de pui, atunci pe măsură ce crește, tot ce se mișcă va fi perceput de acesta ca o amenințare.

Câinele poate menține relații pașnice cu alte animale dacă nu există concurență pentru femelă sau teritoriu.

4 Educație și îngrijire

De îndată ce cățelușul apare în casă, proprietarul ar trebui să acorde cât mai multă atenție noului membru al familiei, să aibă răbdare, să atingă bolul și mâncarea atunci când se hrănește, astfel încât cățelușul să se obișnuiască cu acesta și să nu mai protejeze mâncarea de proprietar. Principalul lucru pe care trebuie să-l învețe un animal de companie este porecla și timpul de hrănire..

Rasa este crescută ca paznic, de aceea se recomandă păstrarea câinelui în curte.

În absența experienței în creșterea și instruirea câinilor mari, este necesar să se implice un profesionist. În acest caz, proprietarul trebuie să fie prezent în clasă.

Motivele educației necorespunzătoare a ciobanului sunt erorile din procesul de instruire. Câinii din această rasă se dezvoltă lent și au nevoie de mai mult timp pentru a stăpâni comenzile.

4.1 Igiena

Îngrijirea câinilor ciobănești nu necesită mult timp. Un câine cu părul scurt poate fi periat de două ori pe săptămână (cu o perie specială), unul cu părul lung - de 3 ori (cu un pieptene cu dinți medii). În timpul năpârlirii, procedura va trebui efectuată zilnic..

Vă puteți scălda câinele cu șampoane de cel mult trei ori pe an.. Oferiți animalului zilnic să mestece oase pentru a-i curăța dinții și examinați în mod regulat urechile și ochii pentru secreții..

4.2 Nutriție

Câinii ciobănești caucazieni pot fi hrăniți cu carne, pește, produse lactate, legume. Cerealele sunt slab absorbite de corpul lor. Produsele din carne din dietă trebuie să ocupe cel puțin 70% din volum și, de preferință, crude. Uneori este necesar să se dea hrană gata preparată îmbogățită cu vitamine și minerale.

Dieta câinelui dvs. poate include:

 • pui și gâturi, carne de vită, miel, crude și fierte;
 • bulion de carne;
 • pește de mare proaspăt fără oase (de 2 ori pe săptămână);
 • organe (ficat, inimă, splină), pre-fierte pentru a evita infecția cu viermi;
 • oasele creierului (o dată pe săptămână pentru întărirea dinților);
 • produse lactate fermentate (brânză de vaci, lapte fermentat la cuptor, iaurt);
 • legume (morcovi, dovleac, roșii);
 • fructe (mere);
 • verdeață (salată, pătrunjel, mărar).

Cățelușul este hrănit de 6 ori pe zi, treptat numărul hrănirilor este redus, ajungând la doi cu un an.

Un câine adult de peste doi ani trebuie hrănit o dată pe zi. Iarna, dacă câinele este afară, recurg la două mese pe zi..

4.3 Sănătate

În ciuda sănătății destul de bune, animalele pot dezvolta unele boli:

 • artroză;
 • artrită;
 • boala de inima;
 • displazia articulațiilor;
 • cataractă;
 • volvulus.

Speranța medie de viață este de aproximativ 12 ani. Animalul are tendința de a câștiga excesul de greutate, motiv pentru care rasa are probleme cu inima și articulațiile, dar nutriția adecvată și mersul activ pot ajuta la evitarea acestor probleme.

4.4 Tricotat

Pentru a selecta o pereche pentru un animal de companie, puteți contacta cluburi sau creșe sau puteți folosi reclame în ziar sau pe Internet. Atunci când alegeți un animal pentru împerechere, este necesar să vă familiarizați cu documentele, genealogia, certificatele de vaccinare și deparazitare, să verificați absența oricăror patologii. Câinii trebuie să fie autorizați pentru reproducere.

Este imposibil să tricotăm o cățea la prima căldură, deoarece ea trebuie să ajungă la pubertate. Corpul câinilor ciobănești caucazieni se dezvoltă lent, astfel încât împerecherea ar trebui să aibă loc mai aproape de doi ani. Împerecherea timpurie are un efect nefavorabil asupra psihicului câinelui: poate să nu mai permită masculilor să vină la ea. Nu este de dorit să tricotați un câine de peste 8 ani.

Producția de hormoni sexuali la un câine de sex masculin începe la vârsta de șase luni. În acest moment, el încă nu poate fertiliza cățeaua, deoarece concentrația spermei este prea mică. În cele din urmă, pubertatea apare la vârsta de un an și jumătate. În ciuda faptului că câinele începe să experimenteze dorința sexuală mult mai devreme, se recomandă să o tricotăm, ca o cățea, până la vârsta de doi ani..

Pentru ca împerecherea să aibă succes, câinii ciobănești trebuie să fie sănătoși și bine hrăniți..

5 Cum să alegi un cățeluș?

Atunci când cumpărați un cățeluș ciobanesc caucazian, ar trebui să țineți cont de părerea fiecărui membru al familiei și să luați în considerare dacă cineva are o reacție alergică la lână.

Bărbații sunt caracterizați de o bună voință, prin urmare, va fi dificil pentru un crescător novice de câini atunci când crește un câine. Cățelele sunt mai ascultătoare și mai prietenoase, mai puțin agresive față de străini și copii, astfel încât antrenamentul lor este mai ușor.

Se recomandă alegerea unui cățeluș sănătos, activ, cu toate documentele și cardul de vaccinare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc caucazian: aspect, caracter, nuanțe de întreținere și îngrijire