Yorkshire terrier: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea

Yorkshire Terriers 19 mai 2018 4,8 mii 3,2 mii 9 minute.

Yorkshire Terrier (York) este o rasă ornamentală de câini crescută la sfârșitul secolului al XIX-lea în Anglia. Acest câine vesel și jucăuș, asemănător unei jucării, devine un favorit universal al familiei. Animalele sunt curajoase, inteligente și extrem de loiale stăpânului lor. În ciuda faptului că câinele este de dimensiuni mici, acesta își va proteja cu frică stăpânul de cei care nu doresc. Yorkshire Terrier este una dintre cele mai populare rase din lume.

1 Originea

Istoria originii rasei începe în secolul al XIX-lea. Ca urmare a revoluției industriale din Scoția, mii de muncitori din fabricile de țesut au fost concediați și în căutarea unei vieți mai bune s-au mutat în Yorkshire, Anglia, unde industria textilă încă genera venituri. Împreună cu ei, oamenii și-au luat câinii, care erau foarte apreciați pentru calitățile lor excelente de pază și erau folosiți și pentru prinderea rozătoarelor..

De-a lungul timpului, acești câini au început să fie încrucișați cu Clydesdale Terriers, care aveau dimensiunea unui dihor. Haina lor era moale și scurtă, de culoare neagră. De asemenea, strămoșii Yorkului includ câini Paisley Terrier, care au părul albastru de oțel mătăsos pe corp și cap și o culoare aurie deschisă pe picioare..

Yorkshire Terrier vânau șobolani crescuți în fire de bumbac.

Popularitatea reală a acestor câini a venit după apariția lor la expoziția de câini.. Prima înregistrare a Yorkshire Terrierului în cartea de familie a fost făcută în 1874, iar această dată este considerată începutul dezvoltării rasei..

Doamnele de rang înalt au atras atenția asupra câinilor. La ordinul lor, crescătorii după un timp destul de scurt au început să reproducă animale de companie, străduindu-se să creeze un animal mic cu părul lung și luxuriant. Datorită muncii depuse, greutatea Yorkie a scăzut la 3 kg, iar animalele au devenit destul de elegante.. În 1898, standardul rasei a fost aprobat oficial.

În țara noastră, primul Yorkshire Terrier a apărut în 1971. Prima creșă a fost fondată la Mytishchi la începutul anilor `90. Câinii au fost aduși acolo din Anglia, Spania și Franța.

2 Descriere

Yorkshire Terrier este un câine mic, cu păr lung și mătăsos, care cade uniform pe părți.

Descrierea rasei este prezentată în tabel:

OpțiuniCaracteristică
CraniuApartament mic
NasCu un lob negru
BotLungime medie, ușor conică
FălciMușcătură de foarfecă
OchiMigdală sau ovală, mică, lucioasă, de culoare închisă
UrechiMic, erect, sub forma unui triunghi echilateral, nu prea distanțat unul de celălalt
GâtNu de mult
CufărCu coaste ovale
ÎnapoiNu foarte mult, cu o linie dreaptă
CoadăDe obicei nu este andocat, în unele țări este chiar interzis. Câinele este ținut ușor deasupra liniei din spate. Viciile includ o coadă croșetată
Membrele anterioareDrept, cu coatele neîntinse
Membrele posterioareArticulații genunchi drepte, moderat angulate
LânăSubțire, lucios, mătăsos
ÎnălţimeAproximativ 23 cm
CirculaţieEnergetic și gratuit

Terrierii din Yorkshire la dimensiune se împart în trei categorii:

 • super mini: cântărește mai puțin de 1,5 kg;
 • mini: 1,5-2,1 kg;
 • standard: 2,1-3,1 kg.

2.1 Culoare

Puii din această rasă se nasc negri și cafenii, ceea ce îi face să arate ca Rottweilers.. Schimbarea culorii începe la 3-4 luni. Datorită faptului că părul nu le cade, animalul de companie este tăiat la 6-7 luni, iar culoarea se schimbă complet.

De la baza craniului până la începutul cozii, corpul unui Yorkie adult este acoperit cu păr albastru. Este mult mai întunecat pe coadă, mai ales la vârf. Părul de pe cap este de culoare maroniu-gălbuie. Pe bot, lângă urechi și pe părțile laterale ale capului, este mai intens. Urechile sunt maroniu roșiatic-gălbui. Piept și membre - culoare maro roșiatic aprins.

3 Caracter

Caracterul terrierilor din Yorkshire depinde în mare măsură de creștere. Unele animale de companie sunt active și energice, în timp ce altele sunt liniștite și docile. Câinilor le place să fie observați și urăsc să fie singuri. Strâns atașat de stăpânul lor și peste tot îl urmează. Sunt tovarăși excelenți și sunt mai potriviți pentru acele persoane care au mult timp liber pentru a se angaja activ în animalele de companie.

Toți Yorkii se disting prin independență, hotărâre, inteligență înaltă și tandrețe.. Câinii tind să-și stabilească propriile reguli, așa că acest comportament trebuie oprit imediat..

Dacă terrierul nu este crescut, îl va hărți pe proprietar cu capriciile sale..

Animalele de companie adoră să se joace, să alerge, să sară, să meargă la plimbare cu plăcere. Abia ieșind în stradă, copiii se transformă în luptători adevărați și deseori hărțuiesc alte animale, mult mai mari decât ele ca mărime. Nu le plac copiii și mai degrabă își tolerează prezența. Pot chiar să-și arate dinții dacă nu le place ceva..

Câinii din această rasă latră destul de tare, reacționând la orice zgomot. Și nu le pasă dacă este zi sau noapte în afara ferestrei. Pot mârâi la străini, chiar și în mâinile proprietarului. Yorkii sunt prieteni cu alte animale de companie și le pot comanda.

Avantajele și dezavantajele Yorkshire Terrier:

proMinusuri
 • Compact.
 • Are un strat hipoalergenic.
 • Adept.
 • Prietenos.
 • Inteligent.
 • Nu se estompează.
 • Extrem de curat
 • Capricios.
 • Are nevoie de îngrijire specială pentru haina.
 • Fragil.
 • Are nevoie de haine speciale.
 • Predispus la nevroze

4 Alegerea unui catelus

De obicei, un cățeluș este cumpărat la vârsta de 2-3 luni. Este recomandabil să contactați creșa în acest scop. Crescătorul este obligat să prezinte un pașaport veterinar pentru cățeluș, care dovedește că câinele este vaccinat. Ar trebui să verificați și pedigree-ul bebelușului și al părinților săi..

Atunci când alegeți un animal de companie, trebuie să acordați atenție aspectului său. Ar trebui să aibă o construcție puternică, cu o haină strălucitoare, ochi și urechi curate, activ și jucăuș.

5 Educație și instruire

Un cățeluș trebuie crescut imediat după ce apare în casă. Dacă îl răsfățați prea mult, animalul de companie va crește obraznic și va ignora toate cererile proprietarului. Acest obicei va fi dificil de rezolvat. După ce i-a insuflat câinelui toate comenzile necesare, proprietarului îi va fi mult mai ușor să-și controleze comportamentul și acțiunile..

Yorkshire Terrier este un câine cu înțelepciune, astfel încât procesul de învățare nu va fi prea dificil pentru el. Când antrenați un animal, ar trebui să respectați câteva reguli:

 • Ei aleg un loc care nu este aglomerat. La început, câinele este antrenat direct în apartament.
 • Proprietarul trebuie să se arate ca un lider în ochii câinelui, altfel va începe să facă încercări de a domina și nu se va supune proprietarului.
 • Dacă câinele a executat corect comanda, este sigur că va fi încurajat cu un cuvânt și o delectare.

Cățelușul trebuie să urmeze fără îndoială comenzile interzise. Acest lucru îl va ajuta pe proprietar în viitor să-l protejeze de diverși factori de amenințare..

6 Întreținere și îngrijire

Înainte de a vă aduce catelul în casă, ar trebui să vă pregătiți. Pentru a face acest lucru, achiziționați:

 • o canapea cu saltea;
 • două castroane;
 • guler;
 • jucării;
 • piepteni;
 • șampon și balsam pentru baie;
 • tăietor de gheare.

În apartament, aleg un loc departe de curenți și aștern un așternut. Odată ajuns în casă, bebelușul îi va fi dor de casă pentru prima dată. Noaptea, puteți pune un tampon de încălzire lângă el, căldura din care îl va liniști, amintindu-i de surori și frați. O pânză de ulei este așezată pe podea, astfel încât catelul să meargă la toaletă pe ea. Treptat, este învățat să se ușureze pe stradă..

Yorkshire Terrier - câine de interior, care nu prea are nevoie de plimbări. Dar este necesar să o scoți afară, deoarece acest lucru îmbunătățește sănătatea animalului de companie. Pentru ca câinele să se dezvolte pe deplin, îl plimbă de 2-3 ori pe zi. În sezonul rece, câinele îngheață, așa că și-au pus haina sau salopeta înainte de a ieși afară. Labele sunt izolate cu pantofi speciali.

Trebuie să păstrați Yorkie în apartament departe de aparatele de încălzire și curenții de aer. Este indicat să alegeți un loc în colț, astfel încât câinele să nu vă împiedice sub picioare. Dacă câinele este ținut într-o casă privată, acesta poate fi eliberat pentru o plimbare în curte.

Îngrijirea Yorkshire Terrier are câteva caracteristici:

Parte a corpuluiProceduri
LânăPeriați zilnic cu o perie sau un pieptene metalic pentru a preveni încurcăturile și pentru a da câinelui un aspect îngrijit. Părul de pe cap este de obicei colectat într-o coadă de cal. Dacă părul pătrunde în ochi, tăiați-l scurt sau neteziți-l cu degetele umede. Spălați-vă animalul de companie pe măsură ce se murdărește folosind un șampon special Yorkshire Terrier care conține balsam și balsam. Produsul trebuie diluat cu apă. După procedurile de apă, câinele este mai întâi șters cu un prosop și apoi uscat cu un uscător de păr.
GheareTăiați o dată pe lună cu un tăietor de unghii, colțurile ascuțite sunt prelucrate cu o pila
LabeȘtergeți cu o cârpă umedă după fiecare plimbare
DințiiPeriați zilnic cu o pastă de dinți specială folosind o perie de deget sau o periuță de dinți
OchiExaminat în fiecare zi. Dimineața, în colțuri se pot acumula mici bulgări cenușii. Se scot cu o cârpă moale, care este umezită în bulion de mușețel
UrechiCurățat în fiecare săptămână

6.1 Tunsoare

Yorkshire Terriers asigurați-vă că efectuați o tunsoare igienică la fiecare 3-4 săptămâni. Pentru a face acest lucru, radeți treimea superioară a urechilor, tăiați zona de sub axile, sub coadă, între degete..

Dacă câinele participă la spectacol, se efectuează o tunsoare standard. În acest scop, sunt tăiate axile, zona de sub coadă, în zona inghinală și pe vârfurile urechilor. Un model de tunsoare este realizat numai din motive estetice și numai la cererea proprietarului. În același timp, nu există restricții și puteți oferi animalului dvs. de companie un aspect original.

Există tunsori care se execută numai pentru băieți sau fete..

Dpentru o potrivire de cățea:

 • "fusta" și "chiloți";
 • păr lung pe urechi;
 • fund roșu deasupra.

Pentru un bărbat:

 • urechi scurte tăiate;
 • Tunsori sportive;
 • funda albastra;
 • în loc de arc poate fi un bang.

6.2 Hrănirea

Puteți hrăni Yorkie-ul cu furaje gata preparate și alimente naturale..

Dacă proprietarul a făcut o alegere în favoarea unei diete gata făcute, ar trebui să știe că un câine din această rasă nu ar trebui să cumpere produse sub clasa premium. Acest lucru poate afecta grav sănătatea animalului de companie.. Astfel de alimente conțin deșeuri de abator, carne de la animale moarte sau bolnave. Ar trebui să cumpărați numai furaje premium sau super-premium de la producători cunoscuți, de exemplu ROYAL CANIN.

Când vă hrăniți cu produse naturale, dieta ar trebui să includă:

 • carne - pui, carne de vită;
 • măruntaie - măruntaie, plămâni, ficat, inimă, mamă;
 • terci - grâu, hrișcă, orez;
 • legume - dovlecei, morcovi;
 • mere;
 • oua de prepelita;
 • lactate;
 • pesmet de secară.

O dată pe zi, adăugați 1 linguriță în mâncare. ulei vegetal. Vasul trebuie umplut cu apă curată.

Este interzisă hrănirea York:

 • carne de porc, oase tubulare de pui;
 • produse de patiserie, prajituri, dulciuri, prajituri, ciocolata;
 • afumaturi;
 • nuci, usturoi, ceapă, condimente;
 • pește de râu crud;
 • leguminoase, avocado.

6.3 Boli

Terrierii din Yorkshire pot avea o varietate de probleme de sănătate. Cele mai frecvente sunt:

 • boală dentară;
 • slăbirea traheei;
 • hipoglicemie;
 • hipotiroidism;
 • cataracta;
 • chelie;
 • pietre în vezică.

Yorkii pot suferi de boli de ficat. Cea mai frecventă afecțiune este o șuntare portosistemică. O astfel de boală necesită o intervenție chirurgicală. Pot exista probleme cu sistemul musculo-scheletic. Prolapsul rotulei este frecvent.

Cu o îngrijire adecvată, un Yorkshire Terrier trăiește 12-16 ani.

7 Reproducerea

Mulți oameni cumpără un terrier Yorkshire pentru reproducere. Primul est într-o cățea York este observat la vârsta de 8-10 luni. Pentru ca puii să se nască sănătoși, părinții trebuie să fie gata să se împerecheze..

Momentul optim pentru prima împerechere este cel de-al treilea est, când corpul femelei va fi complet pregătit pentru a avea copii.

Dacă totul merge bine, începe sarcina. O fată din York în această perioadă poate deveni agresivă față de străini sau câini străini. Dieta ei este îmbogățită cu vitamine și minerale. Asigurați-vă că dați calciu. Sarcina durează 58-64 de zile, adică aproximativ 9 săptămâni. Munca este de obicei lipsită de evenimente.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Yorkshire terrier: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea