Cum să găsești o căpușă la un câine: semne ale unui parazit

În toate lunile calde ale anului, mamiferele devin subiectul „adorației” căpușelor. Bineînțeles, câinele trebuie tratat împotriva paraziților care suge sânge, să folosească un spray respingător în timpul plimbărilor lungi și să îmbrace salopete de protecție pentru vânătoare și animale de muncă. Dar, așa cum se spune - „nu poți sări deasupra capului”, căpușele sunt paraziți universali, iar protecția 100% împotriva lor nu a fost încă inventată. Vom afla cum să găsim o căpușă la un câine, de ce este necesar să o căutăm și ce să facem după detectare.

Ce este important de știut despre căpușe?

Acarienii aparțin ordinii păianjenilor și sunt paraziți carnivori. Când ajunge pe corpul câinelui, parazitul se târăște instinctiv în sus, motiv pentru care „oaspetele neinvitat” se găsește cel mai adesea pe urechi, în pliurile axilare și femurale ale pielii. Insectele se mișcă destul de încet și petrec 1-2 ore căutând o piele potrivită pentru mușcat. Masculul mușcă câinele, bea sânge până la saturație medie și cade la pământ, în timp ce femela se agață de „victima” ei timp de 8-10 zile.

Pentru a înțelege cum să găsești o căpușă la un câine, trebuie să știi cum arată parazitul. Nu este dificil să identifici un nenorocit flămând, el arată ca un păianjen mic, iar o femelă bine hrănită este greu de ratat. Corpul căpușei aspirate se umflă și crește de mai multe ori, luminează puțin, se simte ca o aluniță convexă la atingere, neg sau un bob de mazăre din piele.

Acarianul urechii este un membru mai mic al familiei, dar poate fi detectat și vizual, deși este considerat subcutanat. Dacă câinele dvs. are „urechi” maro în urechi, acesta este un semn clar al unui acarian al urechii. Luați un frotiu volumetric cu un tampon de bumbac și scuturați-l ușor pe suprafața neagră. Dacă priviți cu atenție, vedeți puncte albe în mișcare - aceștia sunt acarieni ai urechii.

Important! Acarienii pielii sunt purtători de piroplasmoza și o serie de alte boli letale, prin urmare parazitul trebuie detectat înainte de mușcătură sau în scurt timp după aceasta.

Cum să vă păstrați câinele liber de căpușe?

Tratamentul preventiv regulat pentru purici și căpușe oferă un ajutor fiabil, dar nu o garanție. Dacă se găsește o căpușă moartă la câine, pot exista mai multe motive posibile:

  • Parazitul a murit din cauza acțiunii alcaloizilor din sângele animalului după tratament.
  • Câinele a ucis căpușa cu dinții, mâncărime.
  • Căpușa a fost purtătoare a unei infecții virale, slăbită și a murit după paralizie de alcaloizi excretați cu sebumul animalului.

Notă! O căpușă suptă moartă este cel mai adesea un fenomen nepericulos, totuși, pentru a elimina cea mai mică suspiciune, este plictisitor să îndepărtați parazitul de pe pielea animalului de companie și să îl predați laboratorului.

Examinați câinele după fiecare plimbare, începeți cu botul, axilele, zona inghinală și deplasați-vă spre parazit în lateral și în coloana vertebrală. Este aproape imposibil să găsești o căpușă la un câine cu păr gros doar examinând-o. Este necesar să piepteneți haina cu bâte, de la substrat până la exterior, ridicând ușor firele de păr. Simțiți cu grijă pielea animalului de companie cu mișcări de mângâiere. De obicei, un câine care a „adăpostit” o căpușă prezintă și semne externe:

  • Letargie.
  • Depresie.
  • Somnolenţă.
  • Dorința de a rămâne pe loc.
  • Câinele merge la mâncare, o adulmecă, bea și se întoarce la locul respectiv.

Important! Simptomele devin mai rapide la câinii de rasă mică. Exemplarele medii până la mari nu prezintă simptome în primele 5-8 ore.

După ce ai găsit o bifă, nu te panica, sarcina ta este elimina parazitul întregi, fără a rupe membrele. Căpușele respiră cu corpul, prin urmare, înainte de a îndepărta parazitul, acestea sunt tratate cu ulei, cremă, ojă sau alte mijloace care blochează accesul oxigenului. Când parazitul simte foamea de oxigen, își va ridica labele - înarmați-vă cu o pensetă sau un fir și „răsuciți” insecta. Aveți grijă, căpușele pot transporta viruși periculoși pentru oameni, studiați algoritmul de extragere a paraziților înainte de a continua eliminarea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să găsești o căpușă la un câine: semne ale unui parazit