Cum a fost îmblânzit câinele: cea mai mare poveste și mister

Mulți oameni sunt interesați să știe cum a fost îmblânzit câinele pentru prima dată. Versiunea oficială a oamenilor de știință și teoriile alternative sunt foarte diferite, dar fiecare dintre ele este foarte interesantă.

Domesticare și domesticire: care este diferența

Îmblânzirea și domesticirea: Care este diferența? În mod ciudat, diferența constă în interpretarea termenilor.

  • Îmblânzirea înseamnă a face contact, poți îmblânzi orice animal sălbatic. Obisnuința insuflă abilitățile necesare pentru a-și face treaba. Câinii au fost învățați să păzească locuința unei persoane, efectivele de animale, să vâneze, să caute minerale etc. Când vorbim despre soiurile de rasă și abilitățile lor înnăscute, vorbim despre predare.
  • Domesticarea a avut loc mult mai devreme, într-un moment în care câinii erau animale sălbatice. Este important să înțelegem că câinii, în forma cu care suntem obișnuiți, nu au existat de atât de mult timp. Strămoșii animalelor noastre de companie erau mult mai mari, mai puternici și mai primitivi.

Puțini oameni știu că în primele etape ale îmblânzirii câinilor, mulți proprietari au murit din dinți. Cu toate acestea, beneficiile pe care oamenii și câinii le-au primit din viața împreună au fost mai puternice decât pericolul și instinctul..

Versiunea oficială a oamenilor de știință

Până în prezent, practic nu există date exacte despre domesticirea sau domesticirea animalelor. Există o versiune oficială a oamenilor de știință, mai exact, o teorie științifică care explică interacțiunea animalelor cu oamenii. Oamenii folosesc animale pentru a ajuta la muncă și viață, animalele primesc siguranță și hrană.

Charles Darwin a fost primul care a scris despre teoria domesticirii. În scrierile marelui om de știință au fost surprinse date despre diferența dintre animalele domestice și cele sălbatice. În plus, Darwin a remarcat că există o diferență uriașă între reproducerea naturală a unei specii și selecția pe care oamenii au făcut-o încă din cele mai vechi timpuri..

Pentru a rasa rase cu abilitățile potrivite, oamenii au ales câini care au arătat abilitățile necesare din fire.. Astfel, cei mai inteligenți câini care s-au putut adapta rapid la noile condiții de viață au căzut în lucrarea de selecție.. Pe fondul unei selecții conștiente de candidați la împerechere, supraviețuirea descendenților a fost controlată de selecția naturală. Astfel, strămoșii animalelor noastre de companie de rasă pură și-au depășit moștenitorii în ceea ce privește abilitățile și sănătatea..

Oamenii au început domesticirea câinilor mai târziu decât erbivorele (deși unele teorii sugerează altfel). Motivul este evident, caninii sunt prădători, deci trăirea în apropierea oamenilor implică nesiguranță. Câinii sălbatici care suferă de foame ar putea ataca oamenii slăbiți și chiar copiii.

Domesticare și socializare

Se știe că primii câini care au fost îmblânziți de oameni au fost lupi. S-a întâmplat acum aproximativ 10.000 de ani. În acea perioadă, mai multe populații de lupi și șacali trăiau lângă oameni.. Strămoșii câinilor moderni erau șase linii de canini sălbatici, cel mai probabil lupi.

După domesticire, a început o lungă și riscantă cale de socializare. Lupii domestici au prezentat diferite grade de agresivitate în funcție de temperament. Cu alte cuvinte, persoanele agresive și periculoase au fost sacrificate. În viitor, doar câinii cărora le plăcea să servească oamenii au fost permise în selecție..

Schimbarea fenotipului câinilor în procesul de evoluție

Într-o perioadă în care viața modernă părea fantezie, oamenii nu își permiteau să țină un câine, doar de dragul plăcerii. Tetrapodele au trebuit să funcționeze, astfel încât hrănirea lor să nu devină activități neprofitabile. Câinii care nu s-au descurcat cu îndatoririle lor au fost tratați suficient de crud.

Omenirea a evoluat și a dezvoltat, împreună cu aceasta, cerințele pentru tovarășii cu patru picioare au crescut. Câinii au fost învățați la o varietate de activități. În plus, au fost crescute zeci de rase, sub presiunea legislației, modei și amenințărilor cu care s-a confruntat omenirea în procesul de dezvoltare.

Molosienii sunt considerați a fi cel mai vechi tip de câini, din care provin cele mai moderne rase mari și de serviciu..

Câinii „de tip Mastiff” i-au ajutat pe oameni atât în ​​viața de zi cu zi, cât și în campaniile militare. Necesitatea creșterii câinilor mici a apărut odată cu dezvoltarea navigației. Și câinii de rase mici s-au răspândit după introducerea impozitării asupra întreținerii tetrapodelor..

Astfel, omul din fruntea evoluției și-a adaptat aspectul câinilor la propriile sale nevoi. Până în prezent, sunt cunoscute peste 800 de specii de rase, care provin din șase grupuri de specii de lupi..

De ce exact lupii

Apare o întrebare complet logică, de ce au domesticit oamenii lupii și nu pisicile mari sau alte animale puternice? Spre deosebire de alte specii de animale care ar putea deveni potențial animale de companie, lupii au fost selectați pentru comportament..

În 2016, a fost efectuat un studiu care arată că există o diferență de 11 gene mutante între câinii moderni și lupii sălbatici. Mai simplu spus, chiar și lupii moderni, care au trecut prin evoluție și au aflat despre cruzimea oamenilor, sunt mult mai apropiați în comportament față de un animal de serviciu decât pisicile sau alte animale..

Firește, în cele mai vechi timpuri nu știau despre acest lucru, dar cercetările moderne arată că câinii sălbatici au fost selectați pentru reproducere în conformitate cu principiul sistemului hormonal. Astfel, oamenii au crescut lupi care sunt capabili să se supună, să simpatizeze și să-și îndeplinească datoria „conform legilor conștiinței”..

Este interesant! În cercetările științifice, s-a constatat că câinii nu sunt la fel de sensibili la frică ca lupii. În plus, într-o stare de pasiune, câinii prezintă o rezistență ridicată și o forță fizică incredibilă..

Următorul punct de cotitură în creșterea câinilor sălbatici a fost obișnuința cu un comportament reținut. Când un lup se află într-o situație periculoasă, vede doar două opțiuni: luptă sau fugi. Câinii moderni sunt ghidați de aceleași principii, dar sunt capabili să-și rețină propriile emoții pentru a evita luptele și rănirea fizică..

Ce au învățat oamenii de la câini

Când a studiat evoluția câinilor, a apărut un fapt interesant. În toate etapele domesticirii lupilor, nu numai comportamentul animalelor, ci și oamenii au suferit modificări. Proprietarii nou-născuți ai câinilor sălbatici au fost instruiți în comportamentul corect și abilitatea de a conduce câini cu patru picioare.

În 2002, a fost efectuat un studiu care a dovedit că oamenii au dobândit noi abilități legate de vânătoare, protecția teritoriilor și supraviețuirea în general, doar pentru că au trăit în societatea lor cu patru picioare.

Un exemplu simplu: în timp ce observau câinii, oamenii au observat că își marcau teritoriul. Cu toate acestea, semnele de parfum pe care le lasă câinii nu sunt o modalitate foarte convenabilă pentru oameni. O persoană este incapabilă fizic să simtă un miros subtil. Pentru a evita situațiile conflictuale și pentru a avertiza străinii că teritoriul este ocupat, oamenii au început să folosească semne vizuale.

Lupii au fost cei care i-au învățat pe oameni arta vânătorii de grup. Observând animale sălbatice cu patru picioare, oamenii au ajuns la concluzia că cu cât turma este mai mare, cu atât prada lor este mai mare. Vorbim despre construirea primelor parteneriate, crearea alianțelor, unirea oamenilor care au trăit în diferite teritorii.

Teorii alternative

În ciuda cercetărilor științifice, a dovezilor istorice și a înregistrărilor antice, există teorii alternative despre domesticirea lupului. Una dintre cele mai faimoase teorii spune că nu oamenii au decis să domesticească lupii, ci tetrapodele sălbatice au venit să locuiască cu oamenii. Motivul interesului pentru bipede a fost prezența alimentelor care erau depozitate în așezări și care nu erau suficient de protejate.

O altă teorie se bazează pe faptul că oamenii practicau să fure cățeluși de la nașterea recentă a lupilor. Copiii au fost hrăniți cu lapte de la oameni și bivoli în așezări. Astfel, lupii au crescut lângă oameni și i-au tratat ca pe membrii haitei.. Această teorie nu a fost dovedită, în plus, practica pe termen lung a oamenilor în creșterea animalelor sălbatice nu prezintă rezultate foarte bune..

În procesul pubertății, animalele sălbatice domesticite își arată adevărata lor natură, atacă persoanele care se întrețin sau fug. În ultimii ani, puii și alți câini crescuți acasă sunt supuși castrării timpurii pentru a preveni agresiunea asociată cu pubertatea.

Oamenii de știință moderni cred că coabitarea oamenilor și a lupilor în așezările umane nu a fost în mod clar suficientă pentru un proces deplin de domesticire..

Și într-adevăr, pentru a deveni animale de companie, lupii s-au transformat complet, au schimbat trăsăturile de caracter, au dobândit un număr imens de abilități..

Conform acestei teorii, oamenii antici au domesticit doar anumiți lupi. Probabil, selecția a fost efectuată după cum urmează: carcasele animalelor ucise au fost lăsate în apropierea așezării. Atrase de mirosul de mâncare, lupii s-au apropiat de carcase. Patrupedele au văzut oameni care sunt în apropiere. Mai devreme sau mai târziu, cei mai îndrăzneți și sociabili prădători au decis să vină și să înceapă o masă..

Lupii lași și excesiv de agresivi au preferat să rămână în siguranță în ciuda foametei. Astfel, oamenii hrăneau lupii, venind din ce în ce mai aproape, în procesul de a mânca. Lupii, realizând că oamenii oferă hrană, și-au pierdut frica de așezările umane.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum a fost îmblânzit câinele: cea mai mare poveste și mister