Câine chinez cu creastă: caracteristici ale păstrării acasă

Câini asiatici 28.06.2018 4,9 mii 3,3 mii 10 minute.

Câinele crestat chinezesc (numit în mod colocvial câinele crestat) este un companion excelent. Citește literalmente gândurile proprietarului, poate sta nemișcată câteva ore, păstrându-i somnul sau aștepta până când îi acordă atenție dacă proprietarul nu este în regulă. Acesta este un câine foarte sociabil, dar nu are încredere în străini și încearcă din nou să nu se apropie. Câinii din această rasă nu sunt animale gregare, devotate unei singure persoane și însoțesc obiectul dragostei lor oriunde li se permite.

1 Istoria rasei

Nu există date exacte despre aspectul rasei, dar se crede că câinii fără păr au apărut pentru prima dată în Africa. Această teorie este susținută de faptul că nu tolerează deloc vremea rece. Crestul chinez a câștigat o popularitate largă datorită Gypsy Rosalie, sau, așa cum i se spunea, "regina burlescului". A devenit unul dintre primii crescători ai rasei din America.

Se crede că comercianții din China au descoperit câini cheli ciudați pe coasta Africii. Au luat cu ei câțiva câini, ale căror descendenți au fost vânduți în diferite țări. Oamenii iubeau un câine care nu ar avea niciodată purici. În China, chiar și acum, prezența unei păsări cu creastă într-o casă înseamnă bunăstarea proprietarilor.

2 Descriere și caracter

Crestul chinezesc este un câine grațios de 28-30 cm înălțime la greabăn și cu o greutate de până la 5,5 kg. Speranța ei de viață este de 12-14 ani. Există doar două variante ale rasei - gol și jos, nu există mini, maxi și alte soiuri cu crestă chineză.

Părul fără păr crește doar pe cap, coadă și labe..

Pufos (recesiv genetic) complet acoperit cu păr lung.

În aceeași așternut puteți găsi pui de ambele variante - fără păr și cu lână.

Corydalis este o rasă numai pentru adăpostire. Este temperamentală, încăpățânată și se comportă ca un adevărat câine de pază, protejând cu înverșunare proprietarul de orice consideră periculos. Preferă să petreacă timp cu proprietarul, dar se înțelege bine și cu alți membri ai gospodăriei, cu copiii și cu toate animalele care locuiesc în apropiere.

Nu-i place să fie singur, poate să strice mobilierul sau să latre tare în timp ce proprietarii nu sunt acasă. Este ușor de antrenat, este ușor să înveți multe trucuri diferite. Absolut nu tolerează o atitudine grosolană și strigăte furioase puternice, din cauza cărora se poate ofensa mult timp.

2.1 Exterior

Fiecare reprezentant al rasei este purtătorul unei gene recesive responsabile de lungimea și mătăsea hainei. Crestul chinezesc este împărțit în 3 tipuri:

 • "Cerb" - cu picioare înalte, tip grațios, ușor, cu o înălțime de 28-30 cm la greabăn și cântărind 2,5 kg.
 • "Cobby" - tip îndesat cu picioare scurte, cu un corp greu și oase puternice. Atinge 28-30 cm la greabăn și cântărește 5 kg.
 • Intermediar - seamănă cu un tip "Cerb", dar coloana vertebrală este mai puternică. Înălțimea la greabăn 28-30, greutatea - 3,5-4,5 kg.

Standardele de bază sunt similare pentru toate tipurile și tipurile:

OpțiuniDescriere
CapRotunjit, alungit, cu un smoc care crește de la frunte spre greaban
BotArătat, se îngustează spre nas. Buzele sunt subțiri, strânse. Trecerea de la frunte la bot este pronunțată, dar nu bruscă.
GâtUscat, lung, frumos curbat
UrechiSet jos, mare, erect, acoperit cu păr. Urechile atârnate sunt permise în pufuri
OchiMediu, întunecat, în formă de migdale, amplasat larg
DințiiFălci puternice, mușcături de foarfecă. La câinii fără păr, dinții lipsă și caninii mici sunt tolerați. Pufulele standard au un set complet de dinți
NasLobul este dezvoltat, se potrivește cu culoarea culorii câinelui
LocuințeFlexibil, alungit
Cutia toracicăLat, situat la nivelul articulațiilor cotului
StomacPotrivi
ÎnapoiDrept, elastic
CroupRotunjit
CoadăAșezat pe înalt, lung, înclinat spre vârf. În repaus este coborât
Membrele anterioareLung, drept, cu umerii spălați. Pastele sunt subțiri, grațioase
Membrele posterioareCoapsele sunt puternice, picioarele sunt lungi, cârligele sunt joase. Setul este larg, paralel. Articulațiile genunchiului sunt subțiri
LabeOase lungi, alungite ale încheieturii mâinii
Lână
 • La un câine fără păr, corpul este neted, pielea moale, plăcută la atingere. Nu există zone mari de păr pe corp.
 • Puful este acoperit cu lână cu un strat subțire slab. Părul acoperit este lung, drept, ca un voal

Orice abateri de la parametrii specificați sunt considerate defecte. Culoarea sau combinațiile lor conform standardului, oricare dintre următoarele sunt permise:

CuloareDescriereImagine
NegrulNas negru, piele neagră, jante negre în jurul ochilor
Alb-negruPalton negru cu zone albe de până la 50%, piele și nas negru
Negru și cafeniuCuloarea principală a hainei și a pielii este neagră, în zonele bronzate - de la roșu deschis la pronunțat
TricolorCuloarea principală a hainei și a pielii este neagră, cu zone albe în zona pieptului și roșu în zonele bronzate
albJantele nasului și ochiului negru, haina și pielea albă
alb negruHaina albă cu zone negre, de la pete mici la zone destul de voluminoase
Alb și negru cu lumină legată de vârstăCuloare albă și neagră în timp "infloreste" în albastru și alb
Alb-bronzLână albă cu pete de bronz (fin până la 30-50%)
BronzCuloare roșie, nas negru
Bronz deschis sau albastruNasul negru și jantele în jurul ochilor. Umbra monocromă
CiocolatăPalton maro, nas pentru a se potrivi culorii
Alb de ciocolatăPalton maro cu zone albe de până la 50-60%
Ciocolată tricolorCuloarea principală a hainei este maro, cu zone albe în zona pieptului și roșu în zonele bronzate
ciocolata albaCuloarea principală este albă, cu zone de ciocolată
Ciocolată ușoarăNas maro deschis, culoarea principală a hainei este ciocolata ușoară, cu o nuanță de nucă
CaisăCuloarea principală a hainei este roșu sau crem, iar nasul este maro
Caise ușoareCuloare deschisă, cu o nuanță de nuci, nas maro

3 Întreținere și îngrijire

Crestele sunt îngrijitoare, dar este imperativ să se monitorizeze starea pielii și a stratului (în funcție de specie). Este recomandat să achiziționați următoarele accesorii înainte de a cumpăra un câine:

 • guler și lesă;
 • boluri pentru apă și alimente;
 • lenjerie de pat moale sau casă;
 • îmbrăcăminte de interior și de exterior (pentru câini fără păr);
 • foarfece, aparat de tuns sau tuns;
 • jachetă slicker (pentru jachete cu puf);
 • tăietoare de unghii și produse de îngrijire a părului;
 • cauciuc și jucării moi.

Procedurile de îngrijire sunt după cum urmează:

Parti ale corpuluiRecomandări
OchiSe freacă la rândul lor cu un tampon de bumbac înmuiat într-o loțiune specială (nu se recomandă prepararea ceaiului, decoctul de mușețel și alte remedii populare). Frecați pielea de sub ochi cu un disc proaspăt. În cele din urmă, picăturile pentru ochi sunt aplicate pentru a ucide bacteriile
UrechiInspectați și curățați dacă se acumulează sulf. Capul câinelui este bine fixat, firele de păr crescând în interiorul urechii sunt smulse, făcându-l rapid și brusc. Apoi, cu un stick pentru urechi înmuiat într-o soluție specială, partea vizibilă este curățată
DințiiSe curăță o dată pe săptămână cu o pastă de dinți specială achiziționată de la o farmacie veterinară. Câinele este învățat să procedeze de la cățeluș. Numai un medic veterinar îndepărtează tartrul, efectuând procedura strict cu utilizarea anesteziei
GheareDoar partea ușoară este tăiată cu un tăietor cu gheare de ghilotină. Trebuie să tăiați ghearele treptat pentru a nu deteriora zonele cu vase de sânge. Nu este recomandat să folosiți foarfece

3.1 Îngrijirea

Golul, ca și pufosul crestat, are nevoie de îngrijire regulată. Dacă nu acordați suficientă atenție îngrijirii hainei, animalul de companie va arăta neîngrijit. Procedura se efectuează după cum urmează:

ProcedurăPerformanţă
Tunsoarea botului unei creste goaleNu este recomandat să îl efectuați fără experiență; este mai bine să contactați un îngrijitor specializat. Îngrijirea se efectuează pe o masă specială, unde câinele este bine fixat. Începeți să tăiați de la gât până la bot. Tratați pomeții și obrajii acolo unde pot fi lăsate mici smocuri de păr
Îndepărtarea părului și depilarea câinilor fără părSe recomandă îndepărtarea firelor de păr fine care cresc pe corpul câinelui. Le puteți rade ușor cu o mașină, după ce ați aplicat spumă de ras pe corp. Dar după câteva zile, perii vor apărea pe piele, această metodă este nedorită atunci când vă pregătiți pentru expoziții. Mai bine folosiți creme epilatoare, benzi de ceară sau pensete. După procedură, pielea animalului este tratată cu un agent antimicrobian. Este recomandabil să nu supuneți un astfel de test un câine care nu participă la expoziții
Tunsoare cu crestă pufoasăO tunsoare transformă radical câinele, făcând aspectul său complet. Lana este tăiată pe capul și gâtul animalului. Mai întâi, părul de pe față este îndepărtat, lăsând gălețile pe obraji. Extindeți vizual botul, îndepărtând părul la trecerea spre frunte. Păr de gât tăiat în formă de triunghi

3.2 Scăldat

Ambele tipuri sunt spălate o dată pe săptămână; câinii nu trebuie să fie spălați mai des, deoarece pielea lor se poate usca. De asemenea, nu este recomandat să faceți acest lucru după vaccinare..

Jacheta de puf este scăldată cu șampoane și balsamuri speciale pentru a evita încurcarea hainei. Nudul este spălat cu un gel pentru pielea sensibilă. De asemenea, pentru animalele de companie fără păr, sunt disponibile loțiuni speciale de curățare și șervețele cu pH neutru. Ei pot freca pur și simplu câinele după o plimbare. Doar coama este spălată cu șampon, nu trebuie aplicată pe piele.

Este strict interzisă folosirea săpunului de rufe sau gudron pentru scăldatul câinelui..

3.3 Mersul pe jos

Crestat - câini activi, au nevoie zilnic de mers pe jos de cel puțin 2 ori pe zi. Pe vreme rece, este mai bine să lăsați câinele acasă, pentru aceasta este învățat să meargă într-o tavă specială.

În perioada fierbinte de vară, câinii goi sunt scoși afară, după ce au tratat anterior pielea cu protecție solară, deoarece este predispus la arsuri solare. Este mai bine să mergeți pe o lesă de ruletă pentru a nu restricționa libera circulație a animalului de companie. Mersul prin pădure sau peisajul rural ar trebui exclus astfel încât animalul de companie să nu fie mușcat de muștele de cal sau atacat de căpușe sau furnici.

3.4 Educație și formare

Caracterul Corydalis poate fi încăpățânat, așa că trebuie să fie crescut încă din primele zile ale apariției într-o nouă familie. Treptat, bebelușul este obișnuit cu tava, gulerul și lesa.

Nu este necesar un curs general de antrenament cu crest, dar puteți învăța comenzile de bază: "sta", "intinde-te" "ugh", "mers pe jos", precum și diverse trucuri. Principalul lucru este să nu uitați de recompensa gustoasă și să nu țipați la cățeluș..

4 Nutriție

Dieta animalului de companie trebuie să fie echilibrată și bine gândită, deoarece crestele sunt predispuse la alergii. Vă puteți hrăni câinele atât cu mâncare uscată premium, cât și cu mâncare naturală. Este recomandat să vă consultați cu crescătorul sau medicul veterinar atunci când vă formulați dieta. Este recomandabil să hrăniți puii cu aceeași mâncare pe care au mâncat-o în creșă.

Produse permise:

 • carne slaba de vita, miel, pui;
 • pește slab fiert;
 • organe fierte;
 • fructe;
 • legume (excludeți cartofii și leguminoasele);
 • verdeaţă;
 • ouă fierte;
 • terci cu adaos de ulei vegetal;
 • produse lactate fermentate (kefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt).

Produse interzise:

 • oase tubulare ale păsărilor;
 • pește și carne crude, carne de porc sub orice formă;
 • struguri și stafide;
 • dulce, făină, ciocolată;
 • carnati;
 • Sărat;
 • alcool;
 • fulgi de ovăz, fulgi de ovăz, orz perlat, griș;
 • carne afumată.

Un câine adult are hrană de 2 ori pe zi, puii sunt hrăniți mai des - de 5-6 ori, pe măsură ce îmbătrânesc, frecvența se reduce treptat la 3 ori. Vasul cu alimente se lasă 10-15 minute, apoi se îndepărtează până la următoarea hrănire. Mâncarea excesivă a animalelor de companie este strict interzisă, deoarece rasa este predispusă la obezitate. De asemenea, nu se recomandă amestecarea alimentelor naturale cu alimentele uscate într-o singură hrănire. Câinii în vârstă sunt transferați în alimente specializate pentru bătrâni.

Crestele chinezești au dinții slabi, așa că mâncarea trebuie măcinată în prealabil..

5 Boli și prevenire

Câinii cu creste au o sănătate bună, dar câinii fără păr au probleme dentare frecvente.. Cățelele au travaliu dificil. De asemenea, câinii au tendința către următoarele boli:

 • epilepsie;
 • cataractă;
 • displazie a articulațiilor șoldului;
 • dislocarea rotulei;
 • atrofie retiniană;
 • cheratoconjunctivită uscată;
 • mielopatie degenerativă.

Pentru prevenirea infecției cu viermi, medicamentele antihelmintice se administrează câinilor de 1 dată în 4 luni. Puii sunt autorizați de la o lună.

Vaccinarea se efectuează în funcție de vârstă și numai de câinii sănătoși. Cu 10 zile înainte de vaccinare, helmintii trebuie alungați. Programul de vaccinare este după cum urmează:

 • Imunizare primară - la 8-9 săptămâni (parvovirus-2, tulburare, adenovirus-2, parainfluenza).
 • Revaccinarea - după 3-4 săptămâni (bolile de mai sus + rabia).
 • Repetat - la 12 luni de la prima vaccinare.
 • Revaccinarea - la fiecare 3 ani.

6 Alegerea și costul unui cățeluș

Cumpărarea unui cățeluș necesită o pregătire atentă de la proprietar. Este recomandabil să vă uitați la cataloage, să vizitați expoziții și să comunicați cu crescătorii cu experiență. De asemenea, puteți obține mai multe informații la cluburile de canis. Atunci când cumpărați, ar trebui să cereți ajutor unui manipulator experimentat de câini specializat în această rasă și să-l invitați cu dvs..

O creșă trebuie aleasă dovedită, cu o bună reputație și condiții de trai confortabile. Cele mai renumite organizații ruse implicate în creșterea câinilor cu crestă chineză:

 • Statutul imperial.
 • Mici îngeri.

Costul unui cățeluș în Rusia este de la 5.000 la 15.000 de ruble, puful este cu 50% mai scump. Prin intermediul clubului de canisă, puteți cumpăra și un bebeluș dintr-o împerechere neprogramată la un preț rezonabil.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine chinez cu creastă: caracteristici ale păstrării acasă