Când și cum să tai ghearele unui câine

Îngrijirea unui animal de companie implică nu doar curățarea hainei și scăldatul, îngrijirea urechilor și a dinților, ci și tăierea unghiilor.

Cum să tăiați corect și fără durere unghiile unui câine, care sunt caracteristicile procedurii acasă - vom discuta în acest articol.

Trebuie să tai?

Sănătatea membrelor câinelui depinde în mod direct de lungimea ghearelor sale: prea lungi și ascuțite, acestea vor provoca durere la mers, interferând cu plasarea convenabilă a labei, îndoiți și îndoind.Săpând în piele, creșterile keratinizate lasă răni pe țesuturile moi, care se pot infecta - ghearele prea lungi vor interfera cu echilibrul natural al animalului de companie, răsucind degetele de la picioare..

Ca urmare, va apărea șchiopătarea, care, la rândul său, va duce la probleme cu coloana vertebrală, deformarea articulațiilor și a oaselor membrelor. În plus față de degetele care ating suprafața, animalele au și așa-numitele gheare de rouă, care sunt mult mai mari.

Gheara de pe degetul cinci de la picior poate prinde ceva, poate crește în piele, provocând astfel rănirea gravă a câinelui.

Caracteristici structurale și tipuri de gheare

Înainte de a tunde ghearele câinelui, este recomandabil să vă familiarizați cu structura lor, altfel procedura de acasă va fi plină de riscul de rănire a animalului de companie. Subiectul tunsoare este triunghiular, lat la bază și ascuțit la capăt.În interior există o pulpă cu mulți nervi și vase, ceea ce o face foarte sensibilă. Este clar vizibil pe procesele unghiilor de o culoare deschisă, pe cele negre nu este vizibilă, ceea ce face dificilă tăierea.

Îngrijirea câinelui dvs. este, de asemenea, importantă pentru a ști cum să antrenezi un câine acasă, despre caracteristici estru, împerechere, naştere câini, cum să alegeți un tuns, la fel de construiește-ți singur un stand și voliera.
În funcție de forma plăcilor de unghii, se disting trei tipuri:
  • felină - îndoită, cu un capăt ascuțit;
  • îndoit spre interior - arcuit;
  • iepure - mai direct.
Ultimul tip este mai caracteristic câinilor decorativi și terrierilor..

Știați? Cel mai mare adăpost pentru câini este situat lângă Pitești (România). Suprafața adăpostului construit de activiștii pentru drepturile animalelor din România și Germania depășește 4,5 hectare, poate găzdui simultan până la 3000 de animale.

Alegerea unui instrument

Instrumentul de tăiere trebuie ales în magazine specializate: foarfecele obișnuite nu sunt potrivite pentru procedură. Dar nu vă grăbiți să le amânați: ele vă vor fi utile la pregătirea procedurii principale..

Principalele tipuri

Există trei tipuri de instrumente canine:

  • un tăietor de gheare sub formă de foarfece (o lamă este dreaptă, cealaltă este îndoită);
  • sub formă de ghilotină (un dispozitiv cu o gaură și o pârghie care ridică lama);
  • mașină electrică de zgâriat (mâner și tijă pentru atașarea cu o piatră de măcinat).
A treia opțiune are mai multe dezavantaje decât avantaje: face mult zgomot, ceea ce poate speria câinele, cu frecare, suprafața duzei se încălzește foarte mult.

Avantajul instrumentului este că macină și nu taie, adică este mai sigur.

În plus față de instrumentul principal, trebuie să achiziționați o pila de unghii pentru a elimina marginile ascuțite după tăiere.

Criterii de alegere

Să ne dăm seama cum să alegem un tăietor de unghii pentru câini.

Instrumentul trebuie să fie puternic și bine ținut împreună, cu lame din oțel sau alamă, astfel încât să fie mai puțin tocite. Metalul de bază trebuie să fie acoperit cu un strat de oțel inoxidabil pentru a minimiza riscul de infecție.

Mânerele - cauciucate (nu vor aluneca), forma este confortabilă pentru mâna proprietarului, instrumentul trebuie simțit în mână.

Acordați atenție dimensiunii tunsorului: acestea sunt disponibile atât pentru câinii mari, cât și pentru cei în miniatură.

Cum să tai unghiile câinelui acasă

Înainte de a tăia unghiile unui câine, trebuie să vă pregătiți corespunzător pentru procedură..

Reguli de pregătire

Este recomandabil să pregătiți imediat scena, să vă gândiți cum să poziționați câinele astfel încât să nu alunece de-a lungul suprafeței, interferând cu acțiunile dvs..

Rasele mari de câini includ Mastiff spaniol, American Akita, Pinscher german, cadebo, Câine rus, cioban belgian, Caine de pază din Moscova, mare câine de munte elvețian.
Dacă este o suprafață înaltă, ar trebui să fie acoperită cu ceva de genul unui covor dur..

Dacă câinele este mare, îl puteți tăia pe podea. Atunci când aranjați un câine, trebuie să discutați cu el, este bine dacă aveți un asistent care poate distrage animalul de companie oferindu-i un tratament. Acest lucru este deosebit de important în prima tunsoare: va fi asociat cu ceva plăcut.

Important! Desigur, trebuie să vă liniștiți - animalul de companie, simțindu-vă frica sau emoția, va fi el însuși neliniștit.
Asigurați-vă că citiți instrucțiunile pentru instrument, există o descriere a succesiunii acțiunilor.

Caracteristici de tăiere

Decuparea unghiilor câinilor acasă începe cu o examinare a labelor animalului de companie. Începeți procedura cu picioarele din față.Este mai bine să tăiați lâna între tampoane, va interfera. Apoi examinați gheara: dacă pulpa este vizibilă, este necesar să tăiați 2 mm înapoi de la capătul ei. Păstrați lama sculei la un unghi de 45 °.

Pe ghearele negre, puțin mai dificil: tăiați nu mai mult de 0,5 mm, apoi inspectați tăierea. Dacă este uscat și fulgi, puteți tăia mai mult. Dacă țesutul de pe tăietură este întunecat - acesta este începutul țesutului tânăr al ghearelor, nu mai este posibil să tai.

După tratarea cu succes a labelor din față, lăsați câinele să se odihnească și să se calmeze timp de două până la trei ore. Apoi faceți același lucru cu picioarele din spate..

Laudă și răsplătită

Pe tot parcursul procesului, vorbește cu câinele, laudă-l pentru perseverență - dă-i delicii: os, biscuiți de câine - mângâie-l.

Luați pauze scurte de câteva minute, astfel încât tunsoarea să aibă loc într-o atmosferă relaxată..Apoi, data viitoare animalul de companie se va comporta calm pentru a-ți câștiga aprobarea și o parte din afecțiune..

Precauții

Examinând labele și tăind blana înainte de procedura principală, examinați cu atenție ghearele: dacă au fisuri sau pete suspecte, acestea nu pot fi tăiate. Arată câinele veterinarului.

Rasele de câini sunt considerate destul de rare în zona noastră, cum ar fi weimaraner, parson russell terrier, thai ridgeback, bully kutta, Sealyham Terrier, câine canar, pigmeu japonez, chesapeake bay retriever, terrier irlandez.
Pentru a calma anxietatea și suspiciunea câinelui, lăsați-l să adulmece cu tunsul, trebuie să se asigure că obiectul în sine nu este periculos..

Înainte de tunsul în sine, spălați-vă mâinile, precum și labele animalului de companie, nu trebuie să tratați cu un antiseptic, este suficient să vă uscați.

Nu este recomandat să efectuați procedura dacă câinele este în afara soiului, nu se simte bine, este supărat..Cel mai bine este să tăiați după scăldat: câinele este relaxat, unghiile sunt înmuiate și mai ușor de dat.

Asigurați-vă că pregătiți o trusă de prim ajutor în caz de vătămare (vom descrie componentele sale mai jos).

După procedură, asigurați-vă că ați tăiat marginile ascuțite cu o pila de unghii, acestea pot răni și pielea delicată a labelor.

Știați? Primul câine - un actor la Hollywood - Rin Tin Tin, un soldat al armatei americane în Primul Război Mondial. După ce a fost rănit, soldatul cățeluș a căzut în mâinile bune ale soldatului Lee Duncan, care a ieșit și l-a adus la casting. Câinele a jucat mai multe roluri și a pus o amprentă a labei ca semnătură pe contracte.

Ce se întâmplă dacă mâna îți tremură: primul ajutor

Nu este suficient să știi cum să tunde unghiile unui câine. Nimeni nu este imun la greșeli și răni, mai ales acasă, așa că trebuie să aveți cunoștințe de prim ajutor.Ar trebui să aveți o trusă de prim ajutor la îndemână: bandaj, tampoane de bumbac, pudră specială sau talc, tablete de streptocide, tifon, unguent vindecător cu acțiune antiseptică.

Deteriorarea patului ghearelor va avea ca rezultat sângerări, ca să nu mai vorbim de durerea severă experimentată de animalul de companie. Primul lucru de făcut este să calmăm câinele. Apoi presărați rana cu pulbere specială.

Important! Mulți oameni sfătuiesc să clătiți imediat rana cu iod sau alt antiseptic, dar gândiți-vă cât de mult vor crește durerea și panica animalului dacă se aplică un agent care conține alcool pe o rană deja dureroasă. Dacă nu aveți nicio pulbere la îndemână, presărați-o cu făină simplă.
Folosiți pulbere de streptocid ca antiseptic în locul soluțiilor alcoolice. Când animalul de companie s-a liniștit puțin, presărați rana și aplicați un bandaj. După un timp, puteți schimba pansamentul aplicând un unguent de vindecare.

Este recomandabil să prezentați medicului veterinar mai târziu, desigur, procedura ar trebui amânată.O altă vătămare care poate apărea dacă câinele se eliberează de mâini este o detonare a ghearelor. În acest caz, asigurați-vă că înfășurați strâns rana cu tifon, gheață (o pungă de legume congelate) - aceasta va atenua durerea. Calmați câinele și duceți-l la medicul veterinar: rana este gravă și are nevoie de ajutor profesional.

Pentru a rezuma: procedura în sine nu este dificilă, dar necesită pregătire. Poate că prima procedură ar trebui încredințată unui profesionist și să-i urmărească acțiunile..

Și amintiți-vă că cu cât vă acordați mai mult procesul, cu atât câinele vă va simți mai nesiguranța, ceea ce afectează negativ comportamentul tunsoare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când și cum să tai ghearele unui câine