Revizuire a celor mai bune rase de câini ghid (+ fotografie)

Profesie curajoasă și de neînlocuit a câinilor, numită din cuvintele „conduce” sau „conduce” secția ta. Un câine călăuzitor este

prieten și tutore, îndeplinindu-și rolul de bunăvoință, conștientizând acțiunile și necesitatea acestora.

În sensul obișnuit, dresajul câinilor îndrumători se desfășoară exclusiv pentru persoanele nevăzătoare, dar, de fapt, această afirmație este departe de a fi adevărată. Astăzi, câinii însoțesc persoanele cu orice dizabilități sau dizabilități. De exemplu, în Statele Unite, soldații care au trecut prin luptă și și-au pierdut membrele sunt instruiți împreună cu ghizii lor. Câinii își ajută taxele să se îmbrace, să mănânce, să meargă la magazin, să primească corespondență, să schimbe semafoarele și să îndeplinească o varietate de sarcini zilnice mici, dar foarte importante. Copiilor care suferă de insuficiență cardiacă și alte defecte li se mai „atribuie” însoțitori cu patru picioare care protejează bebelușii și chiar știu cum să apese butonul SOS de pe telefon sau senzorul GPS..

Este interesant! Statistic, doar 25% dintre câinii selectați finalizează cu succes cursul de formare și devin câini ghid. Ideea nu este în rasă, nu în inteligență, nu în abilități, ci în specificul muncii tetrapodelor. Există o frază: „Fiecare ghid este un câine, dar nu fiecare câine este un ghid”..

Din păcate, în Rusia, toate școlile de dresaj pentru câini ghid pot fi numărate pe degetele unei mâini (oficial există două). Costul creșterii și creșterii este neașteptat de mare, deci doar 3-5% din populația nevăzătoare își poate permite un ghid. Pentru comparație, în țările europene, ajutoarele cu patru picioare „se remarcă” pentru 50-80% dintre persoanele cu dizabilități. Majoritatea câinilor instruiți trăiesc în Marea Britanie.

Este interesant! Cea mai renumită școală pentru dresajul câinilor călăuzi din Rusia, situată în satul Kupavna.

Cerințe pentru câinii îndrumători

Antrenamentul câinilor ghid durează de la 8 luni, cel mai adesea 13-15 luni. Pentru antrenament, se cumpără pui de 4-6 luni sau tineri, receptivi la câinii de dresaj. Dacă este selectat un cățeluș, atunci acesta a preda de bază echipelor și dă-o familiei viitorului proprietar, unde copilul este socializat. Până la vârsta de un an, viitorul ghid se întoarce la școală, unde urmează o pregătire mai aprofundată..

Educația și instruirea includ dezvoltarea unui număr de calități și dezvoltarea unor comenzi specifice. De fapt, un ghid poate fi un câine de orice rasă sau chiar un patruped învechit, care are o serie de calități și abilități înnăscute:

 • Psihic stabil, rezistența la stres, stabilitatea sistemului nervos în toate înțelegerile posibile.
 • Personaj binevoitor, optim cu trăsături sanguine pronunțate.
 • Prietenie sau lipsa de furie evidentă față de oameni. Această caracteristică este una dintre cele mai dificile, deoarece calitățile de pază ale câinilor călăuzi sunt binevenite..
 • Complet ignorând impulsurile instinctive (urmărirea unei pisici, câine de sex opus etc.).
 • Puternic sănătate fizică, absența defectelor, anomalii genetice.
 • Fără semne kinetoză - câinele nu trebuie să fie bolnav de mare în transport și pe apă.

Este interesant! S-a menționat mai sus că câteva tetrapode potențial capabile vor putea deveni ghizi, dar doar o pătrime sau 25% dintre ele. Una dintre explicații sunt patru tipuri de psihic: coleric, sanguin, flegmatic și melancolic.

Ghidul de formare începe la aplicare. Pur și simplu, o anumită persoană descrie diagnosticul și cerințele pentru câine. Înainte de a antrena un câine călăuz, dresorul acordă atenție unui număr de fiare cu coadă:

 • Atitudine atentă la sunete puternice, ci o reacție calmă față de ei.
 • Orientarea în transport și lipsa temerilor în fața acestuia.
 • Abilitatea de a evita obstacolele și de a sta înainte traseu sigur.
 • Abilitate amintește-ți traseele proprietarul cu stațiile dorite (magazin, serviciu, spital, alte unități).
 • Trafic numai pe partea stângă zona pietonala.
 • Elaborarea comenzilor „Stânga” și „Dreapta”.

Împreună cu dezvoltarea acestor abilități, cei cu patru picioare antrenează-te la un teren de antrenament special echipatx cu suprafețe de drum diferite. Câinele trebuie să se poată mișca în fața proprietarului, să-și corecteze traseul, să avertizeze în prealabil despre viraje sau obstacole.

Câinele învață să monitorizeze situația și să-l avertizeze pe proprietar despre cel mai mic pericol. De exemplu, pentru un patruped, o ușă joasă nu este un obstacol, iar proprietarul poate fi rănit lovind capul. Același lucru este valabil și pentru scurgerile mici, marginile de pe o potecă sau de pe pereți, trepte cioplite, rampe defecte etc. Dacă patrupedul ajunge la concluzia că obstacolul este insurmontabil, el oprește mișcarea unei persoane, blocând drumul cu un corp. După aceea, câinele face un nou traseu și ia secția de-a lungul unei cărări sigure. După exersarea la terenul de antrenament, antrenamentul este transferat pe traseul viitorului proprietar al ghidului.

Este interesant! Antrenamentul câinilor îndrumători se bazează pe cursul de pregătire de bază. Comenzi "Fu","A sta"," Înainte ","Din apropiere»Sunt elaborate la nivelul ideal, intuitiv.

Trasarea unui traseu este, de asemenea, o abilitate care se practică la terenul de antrenament. Procesul este similar cu învățarea de a conduce. Conurile și obstacolele sunt plasate pe pistă și câinele decide ce pasaj este mai sigur sau care prag este prea mare. După antrenamentul inițial, antrenorul continuă să antreneze câinele ajutându-l pe noul proprietar. De fapt, acest proces este privit ca un „buffer de timp” până când ghidul se obișnuiește cu noul proprietar..

După primirea documentelor, fiecare câine călăuzitor are dreptul. Patrupedele pot călători cu transportul public, pot vizita spitale și alte locuri publice. În plus, fiecare ghid este supravegheat și are dreptul să fie protejat de un tutore (antrenor, instructor).

Este interesant! Unul dintre obstacolele „medii” pe traseul unui ghid este o frânghie cu pendul. Sarcina este pusă în mișcare, iar câinele trebuie să urmeze traiectoria obstacolului în mișcare și să conducă persoana fără „contact” cu frânghia.

Cele mai bune rase sunt ghid

În Europa și SUA, nu există o selecție specială pentru puritatea sângelui. Activitatea de ghidare este instruită Border Collie, Câini de munte bernezi și aproape toți câinii de păstorit. Practic, singura cerință importantă este creșterea. Câinele poartă un ham special cu mâner, pe care stăpânul îl deține.

Este interesant! În America, există o școală de ghid pentru persoanele cu epilepsie. Câinii de toate rasele și mărimile au voie să se antreneze, iar una dintre cerințele cheie este dispoziția colerică a tetrapodelor. Câinii instruiți protejează, de asemenea, copiii cu SIDS (sindromul morții respiratorii subite).

Sunt rase de câini ghid de renume mondial pentru nevăzători. În mod natural, cele mai bune rase sunt alese statistic, ca să spunem așa, empiric..

Labrador (Labrador Retriever) este un companion versatil și cea mai populară rasă pentru predarea unui ghid. Majoritatea școlilor de câini ghid din întreaga lume dau preferință Labradorilor, în plus, reprezentanții rasei lucrează ca parte a echipelor de salvare pe uscat și pe apă.

Este incredibil! Labrador Dorado și-a salvat proprietarul, Omar, de la prăbușirea Turnurilor Gemene 09/11/2001. În primele minute ale tragediei, câinele a dispărut și bărbatul a crezut că animalul de companie, urmând instinctele de supraviețuire, a scăpat. Cu toate acestea, la mai puțin de două minute mai târziu, Dorado s-a întors și și-a împins literalmente secția în ieșirea de urgență..

Labrador (Golden Retriever) este a doua cea mai populară rasă cu ochi văzători, cedând palma Labradorului datorită îngrijirii mai complexe. Însoțitorul ideal de uzură pentru adulți și copii cu dizabilități.

Este incredibil! Golden Retriever Yoga (SUA, Texas), a primit premiul Câinele anului pentru salvarea proprietarului său. Paul Horton a făcut o cascadorie proastă cu bicicleta și și-a accidentat spatele. În timp ce era încă un cățeluș, Yogi a rămas cu bărbatul, fără să-l lase să-și piardă cunoștința și, după aceea, a plecat în căutarea ajutorului. Întâlnindu-se cu vecinii lui Paul, Yogi a lătrat cu furie și a chemat cuplul să-l urmeze. Paul a fost dus la spital. Ulterior s-a dovedit că Yogi nu a urmat nicio pregătire specială și a acționat intuitiv..

ciobănesc germanA - un câine de serviciu versatil, care a fost lider printre câinii ghizi înainte de începerea exportului Labrador. Câinii sunt foarte inteligenți, majoritatea sunt perfect echilibrați și capabili să învețe orice abilitate.

Collie (Ciobanesc scoțian) - cel mai inteligent câine de păstorit cu o abilitate naturală de imitație. Reprezentanții rasei sunt instruiți observând proprietarul, dobândind uneori abilități neașteptate. Haina câinelui are nevoie de îngrijire foarte serioasă, iar Collie cu părul scurt este mai activ și nu trece criteriile pentru un câine călăuzitor..

Este interesant! În școlile mari, câinii călăuzi sunt instruiți de toate rasele de turmă, conducătorii sunt Collie și Păstor australianși (australian).

RottweilR - ghid și bodyguard. În multe țări, abilitățile Rottweiler sunt ignorate, deoarece prezența unui astfel de câine redutabil poate deruta oamenii în public. În plus, pentru a obține un câine ghid, proprietarul trebuie să obțină permisiunea de la toți vecinii, iar aceștia din urmă (nu fără motiv) preferă să trăiască lângă un câine inofensiv (aparent)..

Doberman Este un câine de pază excelent, puternic și agil, cu abilități excelente de escortă. Reprezentanții naturii sunt foarte atenți prin natura lor, au o vedere și un miros dornici, ceea ce vă permite să corectați ruta de mișcare în avans. În plus, patrupedul este capabil să-și susțină proprietarul. În state, dobermanii sunt „repartizați” adolescenților, ceea ce „împiedică” magic atitudinea caustică a colegilor lor.

Boxer - un companion versatil, un prieten puternic și calm. Rasa este adesea antrenată pentru a însoți scaunele cu rotile, deoarece câinele poate ajuta proprietarul să intre în rampă și, dacă este necesar, să oprească mișcarea proprietarului.

Pudel (regal) - în plus față de o minte ascuțită, pudelii sunt foarte populari datorită hainei lor fără vărsare. De obicei, câinii sunt tăiați la una dintre tunsurile standard sau pur și simplu tăiați la o lungime confortabilă. Royal Poodle, acesta este un câine mare și puternic, în ciuda aspectului său frumos, câinii cu patru picioare învață cu ușurință serviciul de pază de protecție.

Important! Dacă vedeți un câine ghid pe stradă, nu îngrijiți sau tratați un câine cu patru picioare fără permisiunea proprietarului! În primul rând, unii oameni pot percepe acest impuls ca pe o „dorință de a arăta simpatie” (iar acest lucru nu este necesar pentru toată lumea), iar în al doilea rând, ghizii instruiți pentru a păzi s-ar putea să nu înțeleagă intențiile voastre bune.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Revizuire a celor mai bune rase de câini ghid (+ fotografie)