Caracteristici ale îngrijirii cățelușilor caucazieni din primele zile de viață

CățelușOrice câine are nevoie de atenție și educație adecvată, dar atunci când este vorba rase mari, această problemă devine și mai urgentă. În multe țări, câinii de talie mare, precum Ciobanescul Caucazian, sunt considerați potențial periculoși, ceea ce se explică nu numai prin mărimea impresionantă, ci și prin trăsăturile lor de caracter. Un cățeluș drăguț și pufos, odată apărut în casa ta, se va transforma rapid într-un animal solid și ce fel de relație poți construi cu el până la acel moment depinde doar de tine. Să ne dăm seama ce trebuie să știți atunci când păstrați un caucazian și aveți grijă de puii din această rasă specială.

Primele zile ale bebelușului

Ca orice alt câine de rasă mare, Câine ciobanesc caucazian trebuie să recunoască în proprietarul său un lider incontestabil, altfel întreținerea unei astfel de fiare se poate dovedi a fi o întreprindere periculoasă. Desigur, un cățeluș mic nu inspiră frică, așa că este dificil pentru un proprietar neexperimentat să prezică ce se poate confrunta în viitor, dar creșterea unui bebeluș ar trebui să înceapă chiar din primele zile ale șederii sale într-o nouă casă. Până în prezent, nu vorbim despre instruire, dar bazele pentru cursurile viitoare pot fi puse acum..PuiiPoate că, în primele câteva zile după înțărcare de la mamă și mutare, cățelușul va experimenta puțin stres, dar, spre deosebire de alte rase, câinii ciobănești caucazieni se adaptează suficient de repede. Dacă noul dvs. animal de companie refuză la început să mănânce și doar se află în locul care i-a fost acordat, nu apăsați asupra lui cu atenția dvs.: asigurați-vă doar acces nestingherit la un castron cu apă curată și păstrați așternutul curat. Încetul cu încetul, apatia și stresul se vor retrage, iar bebelușul va începe să exploreze teritoriul care i-a fost încredințat cu curiozitate..

Important! Chiar și puii foarte tineri nu ar trebui să li se permită ceea ce nu veți permite unui câine adult. Încă din primele zile încearcă să-i explici micului caucazian ce i se cere și obișnuiește-l cu rutina zilnică.

Reguli de bază privind îngrijirea și pregătirea locului

Acești câini mari și pufoși au, fără îndoială, nevoie de îngrijire adecvată, dar în timp ce tocmai vă pregătiți să aduceți un nou membru al familiei în casă, este recomandabil să vă pregătiți în mod corespunzător habitatul în avans. Dacă aveți de gând să păstrați câinele ciobanesc caucazian în casă sau în apartament, așezați-l într-un loc ales cu o saltea de paie sau vată, cu grosimea de 8-10 cm și dimensiunea de 70 x 100 cm. În plus, este necesar să coaseți mai multe fețe de pernă înlocuibile, schimbându-le de mai multe ori în lună.Când plasați un animal de companie în curtea unei case private, este mai bine să instalați voliera la o distanță de aproximativ 10-15 m de carcasă, alegând pentru aceasta o zonă uscată, curată și luminată de soare. În voliera, un izolat stand, lungime de aproximativ un metru și lățime de aproximativ 90 cm. Intrarea în casă pentru câini, în acest caz, ar trebui să aibă 40 x 50 cm.

Este mai bine să lăsați pui foarte mici (până la două luni) în momentul adaptării, obișnuindu-i treptat cu teritoriul și atenția tuturor membrilor familiei. Dacă un astfel de bebeluș este transplantat imediat într-o volieră și vizitat doar de câteva ori pe zi, este puțin probabil că va fi posibil să se stabilească rapid o relație de încredere..

Este important să știi cum să antrenezi un cățeluș la toaletă, ce este un scutec de câine, ce să hrănească puii, cum să predați echipele, când și cum să se vaccineze.
Cățeluș

Temperatura și umiditatea

Câinii ciobănești caucazieni au o bună rezistență biologică la temperaturi scăzute și umiditate relativ scăzută a aerului, dar pentru puii mici este necesar să se creeze condiții mai confortabile.

Deci, atunci când plasați un bebeluș într-o casă sau într-un apartament, este necesar să îi împrăștiați un așternut departe de aparatele de încălzit, o bucătărie, o baie, ușile sau locurile într-un curent. În sezonul rece, aerul nu trebuie uscat prin dispozitive de încălzire, așa că încercați să creați un nivel de umiditate în cameră care să fie confortabil și pentru dvs. (aproximativ 40-60%): dacă este necesar, puteți plasa prosoape umede pe radiatoare.

Cu toate acestea, încercați să nu exagerați în această chestiune, deoarece umiditatea prea mare poate duce la dezvoltarea diferitelor boli, în special a afecțiunilor respiratorii. În ceea ce privește condițiile de temperatură, indicatorii în intervalul 20-25 ° C vor fi destul de acceptabili pentru un mic caucazian, deși pe stradă și într-o cabină izolată, un câine în vârstă de 4 luni (sau mai mult) va suporta calm chiar și un mic minus.Cățeluș

Curățenia și igiena animalelor de companie

Indiferent de locul în care păstrați exact un cățeluș, curățenia și igiena personală ar trebui să devină condiții obligatorii pentru reședința acestuia pe teritoriul dumneavoastră. Desigur, părul micilor caucazieni nu este încă atât de lung, dar începând de la 3-4 luni necesită și îngrijire regulată. Nu este nimic dificil în acest sens, este suficient să vă pieptănați animalul de companie cu o perie moale doar de câteva ori pe săptămână, acordând o atenție specială locurilor în care sunt colectate covorașele (de exemplu, sub labe sau pe stomac).

În general, nu se recomandă spălarea unui cățeluș ciobanesc caucazian, cu excepția cazului în care este foarte murdar sau dacă există probleme cu paraziți. La efectuarea procedurii, sunt permise doar șampoane speciale pentru câini, care pot fi folosite și la curățarea locului de reședință permanentă. Temperatura apei de scăldat nu trebuie să depășească 36-40 ° С.

Important! Trăsăturile de rasă și caracterul câinelui ciobănesc caucazian îl fac uneori foarte precaut și neîncrezător, așa că un cățeluș deja matur poate prezenta nemulțumire atunci când pieptănă abdomenul și pieptul. Pentru a evita probleme în viitor, obișnuiește-l cu astfel de mișcări ușoare aproape din momentul în care apare în tine (poți efectua procedura cel puțin o dată la două zile).
CățelușVorbind despre curățenia și igiena micului caucazian, nu putem decât să acordăm atenție problemei curățării urechilor și a ochilor.

În primul caz, instrumentul principal pentru a obține dorința va fi tampoanele de bumbac, pe un capăt ale cărora puteți înfășura mai mult bumbac. Principalul lucru atunci când le folosiți este să nu apăsați prea tare și să nu deteriorați timpanul, deoarece acest lucru poate duce la pierderea parțială a auzului.

Ochii catelului pot fi șterși cu un tampon înmuiat într-un bulion de mușețel pre-pregătit.

Unii proprietari chiar tăiați ghearele animalelor de companie, dar puii foarte mici, de obicei, nu au nevoie de o astfel de procedură și, dacă el însuși nu îi periază pe asfalt sau pe orice altă suprafață dură, atunci vor trebui să fie tăiați cu șnururi speciale, mai ales dacă se observă curbura mersului bebelușului.

Când începeți un animal de companie, ar trebui să învățați cum să alegeți guler, bot, valorifica, tăietor pentru câini.

Monitorizăm sănătatea

Un câine sănătos, chiar dacă este mic, are întotdeauna un bun poftă de mâncare, activitate și veselie. Încă din copilărie, câinii ciobănești caucazieni răspund foarte bine la stimulii externi, în timp ce continuă să se joace și să se prostească. Cu sănătatea bună a animalului de companie, chiar și aspectul hainei sale va vorbi despre el: va rămâne moale, matasos și strălucitor..CățelușCu toate acestea, ar trebui să acordați atenție altor indicatori importanți de sănătate:

  • temperatura normală a corpului animalului este cuprinsă între 37,5-39,2 ° C;
  • pulsul corespunde 150-160 bătăi pe minut;
  • frecvența mișcărilor respiratorii este de 13-25 pe minut (cu activitatea fizică, acest indicator crește, deși, în comparație cu adulții, bebelușii respiră deja mai des).
O creștere a temperaturii corpului poate fi considerată un semn al dezvoltării unei anumite boli, care în unele cazuri va fi raportată de nasul uscat și cald al animalului de companie. La cea mai mică suspiciune cu privire la o astfel de posibilitate, este necesar să se ia imediat măsurătorile adecvate folosind un termometru medical introdus în anus la o adâncime de 3-4 cm. Pentru a lua măsurătorile necesare, 3-5 minute vor fi suficiente.

Pulsul la pui se simte pe coapsa interioară, pe unde trece artera femurală. În ceea ce privește frecvența contracțiilor inimii, o puteți determina prin simpla plasare a palmei pe partea stângă a pieptului sau pe partea interioară a umărului, în zona articulației cotului..

afla cum să înțărcați un câine din lins labe, modul de utilizare a mașinii de spălat labe, cum să oprești un câine să latre, cum să elimini un miros neplăcut din gură, cum să-l oprești pe un câine să nu cage acasă.
CățelușCea mai ușoară modalitate de a determina sănătatea slabă a unui cățeluș ciobanesc caucazian este să îl examinați în mod regulat, verificând dacă păduchi, căpușe, puricii, absența rănilor și tăieturilor după fiecare plimbare, precum și determinarea stării organelor auditive (urechile, în orice caz, ar trebui să fie curate, fără cruste seroase și un miros ascuțit neplăcut).

Desigur, apariția unei descărcări neobișnuite din nas și ochi va fi, de asemenea, un semn alarmant, mai ales dacă emană un miros neplăcut..

Și, în cele din urmă, toți crescătorii de câini știu că un animal de companie bolnav (de orice vârstă) va refuza hrana, va pierde în greutate și va evita activitatea. În funcție de natura bolii, pe lângă aceasta, vărsături, diaree, tuse, strănut, crampe musculare etc. Dacă puteți detecta prompt anomalii în starea normală de sănătate a animalului dvs. de companie, atunci este posibil ca dezvoltarea bolii să poată fi prevenită.

Știați? Strămoșul câinelui ciobanesc caucazian este considerat marele danez tibetan (nu mastin), care a fost prezentat împăratului chinez în jurul anului 1100 î.Hr. e. Din China a început rătăcirea în continuare a animalului în întreaga lume. Pe teritoriul Caucazului modern, câini similari au apărut în jurul secolului I î.Hr. eh.
Câine ciobanesc caucazian

Acordând atenție cățelușului

Un cățeluș (nu contează, Ciobanesc caucazian sau orice altă rasă) este un copil care are nevoie nu numai de satisfacerea nevoilor fizice (hrană și mers pe jos), ci și de o legătură emoțională cu proprietarul. Succesul instruirii în viitor depinde în mare măsură de cât de repede se stabilește această legătură între ei..

Dacă un mic caucazian este ținut într-o cameră închisă, atunci plimbările zilnice ar trebui să fie de cel puțin trei ore (mersul de 3-4 ori pe zi), iar într-o cușcă în aer liber, cu o plimbare spațioasă, câteva plimbări zilnice timp de 1,5-2 ore vor fi suficiente.

Până în viitor câine de lup încă mic, încercați să petreceți cât mai mult timp cu el, jucându-vă (folosind întotdeauna jucării) și explicând treptat aspecte importante ale relației: tu ești liderul în haită și el trebuie să-l asculte. Desigur, metodele de educație fizică nu sunt potrivite, deoarece agresiunea aplicată se va întoarce mai devreme sau mai târziu împotriva proprietarului.Câine ciobanesc caucazian

Reguli de hrănire și dietă

Având în vedere dimensiunea câinelui ciobanesc caucazian, este ușor de ghicit că puii cresc foarte repede, dar pentru dezvoltarea normală, bebelușii au nevoie de o dietă echilibrată și hrănitoare. Aici, ca întotdeauna, puteți merge în două moduri: hrăniți animalul de companie cu furaje gata preparate sau dezvoltați o dietă din produse naturale. Desigur, a doua opțiune este mult mai dificilă, dar poate fi destul de dificil să găsești alimente gata făcute la prețuri accesibile și de înaltă calitate pentru un animal atât de mare. Să aruncăm o privire la ambele opțiuni de hrănire.

Mâncare naturală

După cum ați înțeles deja, „natural” ar trebui să includă o varietate de produse, deoarece aceasta este singura modalitate de a furniza o cantitate suficientă de diferite vitamine și minerale în corpul câinelui. Baza dietei este carnea și produsele lactate, precum și legumele crude.

Dintre soiurile de carne, este recomandabil să alegeți opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi: vițel, carne de cal, carne de iepure și miel, dar acest lucru nu înseamnă deloc că trebuie să hrăniți cățelușul numai produse premium, principalul lucru fiind că este proaspăt.

Uneori puteți introduce carne de pasăre în dieta bebelușului, dar apoi în astfel de zile va trebui să monitorizați cu atenție reacția corpului său: în unele cazuri, se observă indigestie și apariția animalului se agravează. Alimente

Important! Bucățile de carne sunt tăiate în porții mici, dar tot nu macină carnea la starea cărnii tocate.

Mulți crescători dau puii lor de mare, înlocuind carnea obișnuită cu aceasta o dată pe săptămână. În acest caz, asigurați-vă că alegeți numai specii cu o cantitate mică de oase și fierbeți-le înainte de ao pune în vasul animalului de companie..

Produsele lactate fermentate menționate mai sus vor fi destul de utile pentru corpul în creștere, dar atunci când cumpărați oricare dintre ele, în primul rând ar trebui să acordați atenție conținutului de grăsime indicat (nu trebuie să fie mai mare de 9%). Pentru creșterea și dezvoltarea activă a puiilor, nu numai brânza de vaci este potrivită, ci și chefirul sau iaurtul.

La alegerea legumelor, problemele nu ar trebui să apară deloc, deoarece aproape oricare dintre acestea sunt potrivite pentru hrănirea unui cățeluș ciobanesc caucazian: sfeclă, dovleac, castraveți, dovlecei, morcovi. Înainte de hrănire, toate legumele pregătite trebuie rase și, dacă este necesar, amestecate cu carne. Singurul lucru de reținut: nu puteți amesteca ierburi cu legume și produse lactate.. Alimente

Mâncare uscată

Dacă decideți să nu vă deranjați cu selectarea unei diete speciale și achiziționarea tuturor produselor naturale necesare, atunci singura soluție corectă ar fi hrănirea micului caucazian cu alimente gata preparate pentru pui..

Desigur, în acest caz, vorbim despre produse dezvoltate special pentru rasele mari, deoarece o astfel de nutriție conține suplimente minerale suplimentare menite să prevină displazia membrelor posterioare în timpul creșterii câinelui.

Înainte de vârsta de patru luni, unii crescători recomandă adăugarea de apă sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi în alimentele uscate. Este strict interzis să amestecați furaje de la diferiți producători sau să le adăugați la mâncarea obișnuită pentru o mai bună senzație de „sațietate”, deoarece acest lucru poate provoca daune ireparabile animalului dvs. de companie (reacțiile alergice și supărarea digestivă sunt cele mai inofensive lucruri cu care se confruntă un cățeluș).Alimente

Știați? Debutul lupului caucazian în Europa a avut loc la începutul secolului al XX-lea la Nürnberg, în timpul uneia dintre expoziții. Acolo, acest câine de munte rus a făcut o impresie uriașă asupra tuturor celor prezenți, provocând multe dintre primele răspunsuri aprobatoare..

Începem instruirea și educația

Până la vârsta de trei luni, un cățeluș ciobanesc caucazian este învățat doar nuanțele de bază ale ascultării și comportamentului în casă, dar vârsta de la trei la nouă luni este deja excelentă pentru formarea și dezvoltarea unui câine printr-un antrenament specific..

Acum, psihicul animalului dvs. de companie este cel mai susceptibil la stimuli externi, deoarece rasa nu are abilități de adaptare inerente genetic pentru a trăi în orașe mari sau doar în locuri zgomotoase. Cu toate acestea, în același timp, cu o abordare competentă a învățării, informațiile noi vor fi percepute mult mai ușor decât la o vârstă mai înaintată..Câine ciobanesc caucazianTrebuie remarcat imediat că creșterea unui câine de lup caucazian nu este o sarcină pentru persoanele cu voință slabă, deoarece dacă câinele simte cea mai mică incertitudine sau slăbiciune a stăpânului său, atunci nu va rezulta nimic bun. De asemenea, dacă este posibil, este foarte de dorit să obțineți sprijinul unui experimentat manipulator de câini, care vă va cere și vă va îndruma la momentul potrivit, ajutând la evitarea unei greșeli grave în creșterea unui cățeluș de o astfel de formidabilă rasă.

Cu ajutorul unui specialist, animalul dvs. de companie va trece mai repede cursul general de formare, cu principalele comenzi la care ar trebui să acordați o atenție specială: „fu”, „lângă”, „loc”, "mie", „Minți” și „așează”.

În plus, nu este mai puțin important să-ți înveți animalul de companie să dea obiectul luat prin comandă, iar experții vă recomandă să introduceți un cățeluș în programul de antrenament de la o vârstă fragedă..Cum să crești un cățeluș ciobanesc caucazian - fiecare proprietar decide singur, dar nu uita că nu ai Beijingcu și într-o situație neprevăzută, animalul se poate comporta nesăbuit sau chiar agresiv, a cărui responsabilitate va cădea complet pe umerii tăi.

Reprezentanții acestei rase se disting prin ingeniozitate considerabilă, prin urmare, cu abordarea corectă și antrenamentul îndelungat, puteți ridica un adevărat apărător devotat dintr-o minge pufoasă drăguță. Cu cât petreci mai mult timp cu animalul tău de companie, cu atât vei învăța mai bine despre caracterul, temperamentul și inteligența acestuia, ceea ce va ajuta doar la consolidarea relației tale..

Important! Instruirea atât acasă, cât și la fața locului ar trebui să fie făcută de aceeași persoană.

Rezumând, trebuie admis că câinele ciobănesc caucazian este un câine ideal numai pentru persoanele puternice, care sunt cu adevărat interesate de educația adecvată a acestuia. Dacă nu ești încrezător în abilitățile tale sau pur și simplu nu ai timp să ai de-a face cu un animal de companie, atunci această opțiune nu este pentru tine și nu lăsa aspectul drăguț al cățelușului să te încurce..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale îngrijirii cățelușilor caucazieni din primele zile de viață