Edemul corpului periferic la câini

Dacă vorbim despre părți periferice ale corpului, atunci edemul la câini, indiferent de natura lor, nu este altceva decât saturația țesutului subcutanat și a celulelor pielii cu transudat. Elementele celulare se acumulează într-un anumit loc, compușii coloidali se umflă, iar țesuturile cresc în mărime.

Edemul poate fi:

 • traumatic;
 • neuropatice;
 • stagnat;
 • inflamator;
 • colateral (aproape de focarul infecțios).

Cauzele edemului la câini

Edemul apare datorită transpirației fracției lichide a sângelui cu permeabilitate vasculară mare.

Acest fenomen poate apărea atunci când:

 • leziuni traumatice ale capilarelor, venelor, terminațiilor nervoase, vaselor limfatice (compresia țesuturilor, compresia, încălcarea integrității la impact, vătămare);
 • efect termic asupra țesuturilor (cu degerături, arsuri);
 • efecte microbiologice (introducerea bacteriilor, virușilor, ciupercilor);
 • efecte parazitologice (cauzarea mușcăturilor de căpușe demodicoză, larvele zbura lupului lup mioza);
 • expunerea la alergen sau toxină (mușcătură de șarpe, insectă);
 • fiziologic (umflarea buclei la cățelele cu estru).

Motivele formării edemului la câini pot fi diferite. Cu toate acestea, toate duc la o încălcare a presiunii osmotice în interiorul celulelor, care provoacă umflarea țesuturilor, pe care proprietarul o observă ca edem..

Datorită hainei câinelui, este adesea imposibil să vezi umflarea.. Pentru diagnostic, ei recurg la metode de palpare. Palpând organele periferice, puteți simți edem tisular.

Boli care determină formarea edemului

Presiunea osmotică în țesuturi depinde în totalitate de constanța proteinelor din sânge.. Concentrația de proteine ​​poate scădea odată cu patologiile:

 • rinichi (insuficiență renală, inflamație);
 • ficat (hepatită);
 • boli oncologice;
 • înfometarea prelungită a animalului;
 • procese inflamatorii purulente;
 • boli ale sistemului limfatic.

Bolile care cauzează edem nu pot fi întotdeauna diagnosticate rapid. Cursul latent, transformându-se într-unul cronic, nu permite diagnosticarea corectă și prescrierea tratamentului necesar în timp util. Întârzierea proceselor duce la consecințe ireversibile. Edemul nu este un diagnostic, ci doar unul dintre semne.

Edemul local este mai ușor de diagnosticat și tratat. Pentru edemul sistemic, este necesară o examinare serioasă a animalului..

Factori care provoacă apariția edemului

Alergii și edemul lui Quincke

Alergie și Edemul lui Quincke insidioase, nu pot fi prevăzute. Aceste edeme sunt cele mai periculoase deoarece, cu umflarea gâtului și a botului, există edeme interne care nu sunt vizibile.

Asistența profesională ar trebui acordată imediat dacă, pe lângă edem, există:

 • răguşeală;
 • dispnee;
 • paloare sau roșeață ascuțită a mucoasei bucale;
 • vărsături;
 • respiratie dificila.

Cu astfel de simptome, este imposibil să ajutăm animalul acasă (poate fi necesară intubația pulmonară sau traheostomia). În clinică, pot fi prescrise și administrate adrenalină, prednison.

Perioada postoperatorie

Edemul în perioada postoperatorie este posibil din cauza tulburărilor în fluxul venos și al fluxului limfatic, precum și inervația țesuturilor care au fost sub influență chirurgicală.

Animalele suferă de edeme foarte frecvente ale labelor după îndepărtarea glandelor mamare.. Acest lucru se datorează îndepărtării ganglionilor limfatici inghinali sau axilari. Chirurgia este necesară pentru a preveni formarea metastazelor.

În timp, inervația, fluxul limfatic și aportul de sânge sunt restabilite, edemul postoperator scade treptat.

Umflare după un picurător

Cu administrarea intravenoasă de medicamente, este posibil și edemul. Acest lucru se întâmplă atunci când medicamentul părăsește vasul. Încălcarea osmozei favorizează umflarea celulelor. Un astfel de proces este aseptic (fără microflora patogenă), dar perturbă funcționarea celulelor.

Edemul după picurare are un răspuns dureros mediu la apăsare. Dacă nu a ieșit o mulțime de medicament, atunci modificările necrotice dispar în decurs de o săptămână fără utilizarea terapiei.

Cantități semnificative de iritant pot provoca moartea celulelor și inflamații severe.

După ce a fost mușcat de un șarpe

Veninul de șarpe este un alergen puternic. De regulă, animalul moare repede. Dacă veninul de șarpe nu cauzează probleme cu starea generală, ci doar umflarea la locul de contact, atunci după mușcătura de șarpe, locul trebuie tratat cu un antiseptic (ceai verde, iod).

Primul ajutor pentru un câine cu edem

Cel mai bun ajutor pentru animal este să consultați un medic. Înainte de sosirea unui specialist, trebuie să:

 • asigură liniște sufletească;
 • hrănire cu furaje ușoare, de înaltă calitate;
 • oferă acces gratuit la apă.

Înainte de sosirea medicului, trebuie să vă amintiți și să vă gândiți la tot ceea ce ar putea duce la edem. Un istoric precis vă va ajuta să diagnosticați rapid.

Medicamentul nu trebuie utilizat. Poate fi dăunător și va fi dificil să puneți un diagnostic precis..

Tratamentul diferitelor tipuri de edem corporal la domiciliu

Care ar fi edemul, procedurile medicale, medicamentele, cursul tratamentului trebuie prescris de un medic pe baza rezultatelor studiilor clinice și de laborator.

Picioarele din față și din spate

Cu edem al picioarelor din față și din spate, sunt necesare teste biochimice de sânge. Nu este nevoie să aplicați comprese, împachetări, cataplasme, aplicații cu gheață și alte proceduri, dacă umflarea nu este cauzată de efecte locale (degerături, arsuri). Dacă se produce edemul pareză sau paralizie, dacă conducerea nervoasă este perturbată, țesuturile vor fi reînnoite treptat.

În cazul umflării articulației, cu vânătăi, entorse, este necesar să se aplice o răceală (numai în primele 1-2 ore) un bandaj strâns și să se asigure odihna.

Umflarea capului și a botului: ochi, obraji, nas, buze, limbă

Umflarea capului și a botului: ochi, obraji, nas, buze, limbă pot apărea cu reacții alergice. În acest caz, puteți administra animalului o injecție de difenhidramină, întrebați tavegil sau suprastin. Dacă umflarea se datorează unei înțepături de albine sau alte insecte - ungeți mușcătura cu iod și aplicați gheață.

Dacă cauza edemului este un acarian care provoacă demodicoză, atunci nu se poate renunța la un diagnostic precis. La confirmarea diagnosticului, Liniment „Demos”, preparatele „Dect”, „Ivermect-spray” vor fi eficiente.

Gât

Odată cu umflarea gâtului, trebuie să vă grăbiți la medic, deoarece pot exista tulburări ale sistemului respirator. Nu are sens să aplicați singur tratamentul. Cel mai bun principiu - Nu face rău.

Urechea externa

Umflarea urechii exterioare și a auriculei poate fi asociată cu mușcăturile de insecte. Dacă un astfel de caz este un caz izolat, atunci este suficient să tratați locul mușcăturii cu o tinctură alcoolică de iod.

Cand otodectoză (acarianul urechii) într-o formă cronică, pot apărea și reacții și edem. În acest caz, ar trebui să aplicați „Amidel-gel”, „Dekta”, „Amit”.

Testicule, scrot sau bucle

Inflamația testiculului (orhita) la un câine mascul se va manifesta nu numai cu umflarea scrotului, ci și cu durere, creștere a temperaturii locale și generale. Câinele va avea dificultăți în mișcarea membrelor. Procesul este foarte dureros și pentru a ușura cursul, înainte de examinarea medicului, puteți aplica analgezice și puteți șterge scrotul cu ulei de camfor.

Edemul de buclă la o cățea este observat în timpul perioadei de excitare sexuală și este considerat absolut normal..

Dacă vaginul și vulva se rup în timpul nașterii, se va observa edem sever. Pentru a preveni rupturile, este necesar să se introducă substanțe mucoase cu canal de naștere uscat și să nu se înceapă ajutorul obstetric până când poziția puilor nu este corectată în caz de prezentare anormală sau volvulus.

Burtă

Edemul abdomenului nu poate fi ignorat. Cu toate acestea, nu trebuie să vă oferiți asistență. Contactarea la timp a clinicii și efectuarea testelor de diagnostic vă vor ajuta să aflați cauza apariției.

Edemul abdomenului este deosebit de periculos dacă motivele neclare au dus la apariția lor..

Coadă

Edemul cozii este rar, cu excepția cazului în care apare o compresie mecanică. Dar spațiul cozii poate transporta edem cu inflamația glandelor paraanal.

Dacă câinele este predispus la blocarea glandelor, atunci este necesar să se curețe în timp util, evitând fenomenele patologice. În caz de inflamație primară, este necesară o vizită urgentă la medic pentru asistență.

Tratament clinic pentru edemul periferic

Când contactați clinica cu probleme de edem periferic, câinelui i se atribuie o examinare cuprinzătoare pentru a identifica cauzele.

Dacă se detectează un conținut scăzut de albumină și proteine ​​totale (cu un test biochimic de sânge), cantitatea sa este corectată prin introducerea albuminei umane și reglarea dietei.

Soluțiile coloidale (infukol, refortan) sunt prescrise animalului. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata și preveni:

 • intervenții chirurgicale;
 • edem cu caracter traumatic;
 • arsuri;
 • patologii infecțioase;
 • boli cardiovasculare;
 • insuficiență placentară în timpul sarcina;
 • leziuni ale membrelor închise asociate cu afectarea circulației sângelui și a inervației;
 • boli hepatice cronice și rinichi.

Tratamentul clinic pentru edemul periferic prescrie utilizarea diureticelor. Cu toate acestea, acest lucru trebuie făcut cu precauție extremă..

Umflarea este un simptom. Nu puteți prescrie un tratament fără o explicație clară a cauzei. Examinarea organelor interne (rinichi, ficat) folosind analize biochimice, ultrasunete, metode instrumentale va ajuta la diagnosticarea și prescrierea medicamentelor terapeutice.

Dacă edemul este cauzat de o origine infecțioasă (cu procese purulente), precum și de o infecție după arsuri sau degerături, antibioticele nu pot fi prescrise. În acest caz, se preferă medicamentele cu spectru larg..
Edemul asociat cu boli ale articulațiilor de pe extremități este tratat exclusiv ca boli articulare.

În caz de edem pe cap, botul unui câine cu stabilirea unui diagnostic de "demodicoză", medicamentele "Eprimek", "Aversect K&C ".

Prevenirea edemului la câini

Dacă câinele are edem de natură necunoscută sau este predispus la acestea, este necesar să se analizeze hrana inclusă în dietă. Adăugați o hrană proteică ușor digerabilă, cu conținut scăzut de grăsimi. Este necesar să extrageți din dietă alimente bogate în grăsimi și fibre. Aceleași măsuri ar trebui luate dacă se observă o creștere puternică a greutății corporale a câinelui în paralel cu apariția edemului..

Foarte des, o revizuire a dietei restabilește rapid corpul fără a utiliza medicamente..

Dacă dieta este echilibrată, dar umflarea nu se oprește, poate fi necesar să se examineze pancreasul. Patologia acestui organ nu permite digestia proteinelor furajere, ceea ce duce la fenomene edematoase..

Prevenirea edemului la câini este, de asemenea:

 • prevenirea mușcăturilor, tăieturilor, rupturilor pielii și a țesutului muscular;
 • prevenirea arsurilor și degerăturilor;
 • igienizarea în timp util a glandelor anale;
 • obstetrică profesională;
 • diagnosticarea în timp util și asistența animalului în caz de boli interne netransmisibile.

Dacă cauza edemului este un alergen, este necesar să îl identificați și să evitați contactul..

Adesea, utilizarea acestui sau altui medicament duce la edem.. La prima depistare a edemului, este necesar să se informeze medicul curant pentru a determina necesitatea continuării tratamentului și reducerea riscurilor.
Exercițiile fizice joacă un rol important. Lipsa activității fizice contribuie, de asemenea, la edem. Plimbarea și aerul proaspăt sunt necesare câinilor timp de câteva ore pe zi, nu le neglija.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Edemul corpului periferic la câini