Scaune libere la un câine: principalele cauze și factori provocatori

Scaunele libere la un câine sunt întotdeauna un simptom care poate indica o serie de boli. Ce tipuri de diaree și cauzele lor pot pune viața în pericol pentru câinele dvs. Cum să ajutați un animal de companie în timp util și cum să îl tratați acasă.

Cauzele scaunelor libere la câini

Sistemul digestiv al câinilor este mult mai sensibil decât cel al oamenilor. Având în vedere că câinele poate fi hrănit cu resturi de la masă sau cu mâncare ieftină, mulți proprietari cauzează daune ireparabile sănătății animalelor de companie.. Cauzele scaunelor libere la câini sunt întotdeauna asociate cu iritarea membranelor mucoase intestinale..

Partea interioară a intestinului este acoperită cu membrane mucoase pe toată lungimea sa, care produc în mod constant un fluid vâscos. Acest mucus protejează peretele intestinal de leziuni în timp ce alimentele nedigerate se mișcă prin el. Dacă membranele mucoase, din anumite motive, au început să funcționeze mai activ, câinele începe să aibă diaree.

Factorii provocatori ai diareei

Există o gamă largă de factori declanșatori ai diareei la câini. Cel mai frecvent factor este stres. Dezvoltarea diareei poate fi influențată atât de factori externi, cât și interni. În plus, pentru funcția intestinală normală, câinele trebuie să primească o nutriție adecvată și exerciții regulate..

Diaree după antihelmintic

De obicei, paraziții sunt eliminați mijloace integrate, care acționează direct în intestine și nu sunt absorbite în fluxul sanguin. Mulți proprietari se sperie dacă animalul de companie începe diaree după antihelmintic. De fapt, această situație este absolut firească..

Aproape tot medicamentele antihelmintice au efect de contact. După contactul cu otravă în vierme, transmisia impulsurilor nervoase este întreruptă, apare paralizia și moartea. În mod normal, viermele eliberează constant o cantitate mică de lubrifiant care îi protejează corpul de mediul acid al intestinelor. Când un parazit perturbă activitatea sistemului nervos central, acesta secretă aproape constant mucus protector, până în momentul morții. Membranele mucoase intestinale reacționează la secrețiile străine și se irită, rezultând diaree.

Probleme gastrointestinale după antibiotice

Câinele dvs. poate suferi o varietate de probleme gastrointestinale după ce a luat antibiotice.

Tine minte! Un antibiotic este un remediu eficient în lupta împotriva bolilor diagnosticate cu precizie de origine bacteriană (nu virală, nu fungică)..

Antibioticul nu face distincție între bacteriile prietenoase și ostile, le distruge pe toate. Intestinul unui câine sănătos este colonizat de colonii uriașe de bacterii prietenoase care mor în timp ce câinele ia antibiotice..

Când tratați cu antibiotice, este extrem de important să finalizați cursul, care poate dura de la 5 la 10 zile. În timpul tratamentului, câinele se dezvoltă disbioză, care poate fi rapid eliminat probiotice, produse lactate fermentate de producție casnică sau medicamente speciale.

Dacă disbioza este ignorată, după recuperarea unei boli bacteriene, câinele suferă diaree cronică si altii tulburări ale tractului gastro-intestinal.

Indigestie în timpul estului

Se știe că toate membranele mucoase ale corpului sunt interconectate. Mucoasele aflate în apropiere pot fi iritate, reacționând la starea celor vecine. Din acest motiv, atunci când aveți nasul curgător, ochii încep să se udă și se produce mai multă salivă..

În timpul estrusului, un câine irită membranele mucoase care acoperă pereții interiori ai uterului. Pereții intestinali reacționează la schimbările din corp și încep să lucreze mai activ.

Diareea în timpul primei călduri este considerată normală. Odată cu estrul ulterior, corpul trebuie să se adapteze și să nu reacționeze atât de violent la ciclul sexual. Cu toate acestea, la câinii cu digestie sensibilă, această problemă poate fi cronică..

Scaune libere la câinii însărcinați și care alăptează

Corpul viitoarei mame începe să se pregătească pentru viitoarea naștere din momentul concepției. Toate sistemele corpului sunt reconstruite astfel încât embrionii să se poată dezvolta normal, fără a afecta corpul câinelui.

Sarcina timpurie câinele poate avea toxicoza, acompaniat de voma și diaree. În perioada mijlocie și târzie de gestație, viitoarea mamă poate avea probleme digestive, cel mai adesea constipație.

Important! Scaunele libere la câinii însărcinate și care alăptează sunt întotdeauna un semn de avertizare care necesită o atenție deosebită a proprietarului..

Diaree din alimente uscate

Diareea poate fi o reacție naturală la mâncarea neobișnuită sau de proastă calitate. Mâncare uscată conțin foarte puțină umiditate, prin urmare, după înghițire, rămâne în stomac pentru o perioadă de timp. După înmuiere, granulele coboară în intestine de unde începe procesul de digestie final..

Când se poate dezvolta diaree din alimente uscate?? Când se hrănește cu un uscător, câinele trebuie să aibă acces gratuit la apă. Dacă această regulă este încălcată, granulele se deplasează în intestin în stare solidă. Pereții intestinali sunt foarte delicate, astfel încât granulele îi deteriorează. Răspunsul este activitatea hiperactivă a membranelor mucoase, care duce aproape instantaneu la deshidratare și dezvoltarea diareei. Această afecțiune poate fi fatală, în special pentru pui..

Diaree la schimbarea furajului

Sistemul digestiv al câinelui se adaptează la digestia alimentelor cu o anumită structură. La schimbarea furajului fără pregătire preliminară, reacția naturală a membranelor mucoase va fi iritarea, urmată de eliberarea unei cantități mari de mucus.

Feed nou, pe care câinele nu îl poate digera va tranzita prin corp. În cel mai rău caz, de exemplu, dacă vă ascuțiți a transferat câinele din mâncare naturală în mâncare uscată, alimentele înghițite vor putrezi în intestine, iar acest lucru este plin de dezvoltarea disbiozei.

Tipuri de diaree și cauzele acestora

Când mergeți la medicul veterinar, auziți întrebări despre momentul și natura bolii. Este important să înțelegem asta tipurile de diaree și cauzele acestora afectează direct metoda de tratament.

Dacă observați că animalul de companie nu se simte bine, încercați să urmăriți schimbările în modelul mișcărilor intestinale. Măsura temperatura, asigurați-vă că câinele mănâncă și bea, monitorizați-i activitatea. Toți acești factori vor ajuta la istorie și diagnostic..

Diaree și vărsături în același timp

Reflexele necondiționate protejează întotdeauna corpul. Diaree vărsături în același timp indica nevoia organismului de curatare. Un astfel de tablou clinic se poate dezvolta atunci când:

În caz de otrăvire, corpul încearcă să se curețe în mod natural. În bolile virale, febra se dezvoltă cel mai adesea. Când un câine are o temperatură ridicată, o mulțime de toxine pătrund în fluxul sanguin și încărcătura asupra ficatului crește dramatic.. Putem spune că, cu febră, câinele dezvoltă o intoxicație naturală, care provoacă diaree și vărsături. În plus, odată cu febra, bacteriile prietenoase din intestin mor, ceea ce duce la dezvoltarea disbiozei la viteza fulgerului..

Diaree sângeroasă, roșie sau visiniu

Fecale cu sânge, roșu sau visiniu este un simptom foarte alarmant. Motivele posibile pentru dezvoltarea diareei sunt:

 • Otravire cu sobolan.
 • Enterita parvovirusului.
 • Traumatism intestinal inferior - includerea sângelui stacojiu în scaun.
 • Traumatisme la nivelul intestinului superior sau la pereții stomacului - incluziuni de sânge brun în scaun.

Important! Indiferent de cauza diareei sângeroase, consultați imediat medicul veterinar.

Diaree cu mucus

Diaree cu mucus poate indica:

 • Indigestie.
 • Consumul excesiv de cereale.

Indigestia este o cauză frecventă a diareei, datorită utilizării unor alimente neobișnuite sau de calitate slabă, stresului, activităților antihelmintice etc.. Aportul excesiv de cereale este o problemă obișnuită pentru câinii care mănâncă alimente uscate de slabă calitate.

Mulți câini se dezvoltă alergie pentru grâu, porumb, soia, în urma cărora membranele mucoase funcționează hiperactiv. În plus față de diaree, câinele dezvoltă un tablou clinic standard al unei reacții alergice..

Diaree întunecată sau neagră

Scaunul negru sau negru la un câine poate indica:

 • Conținutul de sânge coagulat în fecale.
 • Ingerare recentă de alimente care conțin sânge (delicatese pentru câini, farmacie hematogenă, cârnați de sânge).
 • Mănâncând o mulțime de sfeclă - dă o culoare naturală neagră.
 • Numire recentă carbon activ.

Dacă sunteți sigur că câinele nu ar putea mânca nimic în plus, dar observați fecale negre, consultați imediat un medic.. Cand ulcer la stomac sau condiții similare, câinii dezvoltă sângerări interne extinse care pot fi fatale.

Culoarea galbena

Diaree galbenă poate indica:

Bacteriile, sucurile acide și bila sunt implicate în procesul de digerare a alimentelor. Bila este de culoare verzuie, dar în timpul fermentării devine galben, portocaliu sau maro. Cu patologii hepatice, fecalele câinelui pot deveni galbene sau portocalii. Cu cât culoarea scaunului este mai intensă, cu atât tabloul clinic este mai clar..

Culoare verde

Fecale de culoare verde poate indica:

 • Consumul recent de iarbă verde sau alimente.
 • Enterita parvovirusului.
 • Procesul de putrefacție în intestine.

Diareea cu incluziuni de cheaguri verzi sau colorare uniformă verde indică decăderea, care apare în intestine. Cel mai probabil, alimentele putrezesc pe care tractul gastro-intestinal al câinelui nu le poate digera. Cu boli virale și respingerea membranelor mucoase, procesul de descompunere poate afecta țesuturile.

Diaree ușoară până la albă la câini

Diaree ușoară sau albă la un câine poate indica:

Culoarea normală, maronie a scaunului se formează prin fermentarea bilei. Dacă conductele biliare sunt blocate sau zdrobite, alimentele nu sunt complet digerate, ci devin ușoare și netede..

Diaree cu materii străine

Diareea cu impurități străine poate indica:

 • Consumul recent de obiecte străine.
 • Exfolierea membranelor mucoase.

Membranele mucoase moarte sunt excretate din corp cu fecale. Țesuturile apar ca pâlcuri mici, maronii de mucus.

Desprinderea membranei mucoase, cel mai adesea, indică dezvoltarea enteritei parvovirusului sau a altei patologii severe.

Diaree cu miros înțepător, gaz

Diareea cu miros înțepător, gazul poate indica:

 • Disbacterioză.
 • Indigestie.
 • Mâncare excesivă.
 • Patologii cronice, secrete ale tractului gastro-intestinal.

Dacă câinele dvs. suferă de afecțiuni cronice care afectează tractul gastro-intestinal, problemele legate de digestia alimentelor vor fi observate în mod continuu. Un miros înțepător poate indica procesele de putrefacție din intestine.. Creșterea producției de gaze un semn clar de disbioză, care poate apărea din diverse motive.

Scaun spumos

Scaunul spumos este un simptom:

 • Ciuma carnivorelor (formă intestinală).
 • Creșterea acidității stomacului.

De obicei, problemele cu aciditatea stomacului sunt cronice și se dezvoltă ca urmare a hrănirii necorespunzătoare. Spuma de spumă apare datorită conținutului crescut de acid, care reacționează cu alimentele nedigerate.

Ce indică durata și frecvența diareei?

Să vedem despre ce este durata și frecvența diareei. Cu cauze naturale de dezvoltare, diareea durează rareori mai mult de o zi și îi dă animalului un disconfort semnificativ.

Trebuie să vă faceți griji dacă:

 • Crizele de diaree au reapărut de peste 4 ori pe zi.
 • Fecalele au o culoare nefirească.
 • Diareea durează mai mult de 48 de ore.
 • Câinele este deshidratat.

Contrar credinței populare, este complet normal ca un animal de companie să refuze mâncarea cu diaree. Nu trebuie să vă faceți griji dacă animalul dvs. de companie nu mănâncă în timpul zilei, dar rămâne activ.

Diaree prelungită (până la o săptămână)

Chiar și cu leziuni grave, majoritatea membranelor mucoase sunt complet restaurate în decurs de 12 ore. Diareea care durează mai mult de 12 ore indică o origine bacteriană. Pur și simplu, corpul câinelui are nevoie de timp pentru a combate bacteriile care cauzează boli și pentru a reînnoi mucoasa intestinală..

Diareea prelungită (până la o săptămână) indică faptul că cauza tulburărilor digestive nu a fost eliminată. În astfel de cazuri, medicii veterinari își extind căutarea diagnosticului pentru a include boli cronice și posibile leziuni..

Diaree cronică la câini

Diareea cronică se poate manifesta în diferite moduri:

 • După consumul anumitor alimente - reacție alergică sau intoleranță.
 • După efort fizic, stresul - reacția fiziologică a corpului, sub formă de lucru hiperactiv al membranelor mucoase.
 • Datorită dezvoltării patologiilor cronice ale tractului gastro-intestinal.

Din păcate, aproape toate patologiile care se dezvoltă în secret în tractul gastro-intestinal se fac simțite atunci când sănătatea câinelui este subminată semnificativ.

Animalul de companie poate suporta durerea sau alte disconforturi asociate digestiei, poate rămâne activ și vesel. Simptomele dezvoltării în secret a patologiilor, pe care proprietarul îl poate detecta într-un stadiu incipient, se referă la aspectul câinelui - starea hainei, pielii, unghiilor etc..

Repetarea frecventă a diareei la câini

Repetarea frecventă a crizei de diaree indică o boală cronică sau sistematică erori de hrănire și grijă.

Greșelile frecvente includ:

Toate problemele de mai sus sunt discutate cu medicul veterinar dacă se suspectează diaree cronică.. Câinele este transferat în alimentația dietetică, umblat în bot și regimul de hrănire este schimbat. După ce a observat starea câinelui după modificările introduse, medicul veterinar poate trage concluzii despre natura originii bolii..

Cum să opriți diareea acasă

Nu toate tipurile de diaree pot și trebuie tratate. Este important să ne amintim că munca hiperactivă a membranelor mucoase asigură curățarea naturală a intestinelor de toxine. Oprirea forțată a diareei poate duce la intoxicație, care este mult mai periculoasă.

Odată cu dezvoltarea diareei, la domiciliu puteți utiliza:

 • Adsorbanți - dacă se suspectează otrăvirea sau consumul de produse de calitate slabă.
 • Lactobacillus și suplimente probiotice - dacă se suspectează disbioză.
 • Medicamente care normalizează peristaltismul intestinal - dacă câinele a mâncat excesiv sau a murit de foame mult timp.

Important! Indiferent de motivul pentru care a apărut diareea, este important să fie monitorizat, astfel încât câinele să nu dezvolte deshidratare..

Tratament într-o clinică

Dacă câinele prezintă simptome alarmante, deshidratare, apatie a început, temperatura corpului a crescut sau a scăzut brusc, trebuie să vă contactați medicul veterinar. Tratamentul într-o clinică implică o abordare integrată. Terapia primară este prescrisă pe baza rezultatelor examinării și examinărilor, care pot fi efectuate imediat.

Pentru plângeri de indigestie este necesar să se efectueze un examen de laborator al fecalelor. Pe baza rezultatelor examinărilor, poate fi detectată o deficiență de lactobacili, incluziune sanguină sau fragmente de membrane mucoase. O parte obligatorie a terapiei, indiferent de cauza dezvoltării diareei, este menținerea echilibrului apă-sare al organismului.

Hrănirea câinelui în timpul diareei

Liniile directoare generale pentru tratarea diareei includ dieta de foame. Un câine adult tolerează în mod normal foamea timp de 24 de ore, cățeluș timp de 10-12 ore. Hrănirea câinelui în timpul diareei nu face decât să complice situația, deoarece alimentele din intestin nu sunt digerate, dar pereții acestuia sunt răniți și iritați suplimentar.

Când simptomele scad, dacă câinele rămâne activ, este trecut la o dietă. De obicei, ca dietă după o tulburare intestinală, terci de orez sau bulion, o cantitate mică de carne slabă și bulionuri. După diaree cauzată de disbioză, produsele lactate fermentate sunt introduse în dietă.

Prevenirea

Prevenirea diareei implică respectarea regulilor cheie pentru păstrarea și hrănirea animalelor:

 • Dieta echilibrata.
 • Fibre grosiere în dietă.
 • Plimbări regulate, active.
 • Regulat prevenirea paraziților.
 • Vizită profilactică la medicul veterinar o dată la șase luni.

Din punct de vedere statistic, cele mai frecvente cauze ale diareei sunt otrăvirea sau consumul de alimente de calitate scăzută, de aceea este important să înțărcați câinele pentru a ridica resturile de mâncare de la pământ și pentru a implora delicii de la masă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Scaune libere la un câine: principalele cauze și factori provocatori