Strabism - cauzele și tratamentul strabismului la câini

Examinarea zilnică a câinelui este o activitate necesară și utilă. Dacă ochii se dezlănțuie, lacrimile sau alte descărcări scurte continuu, atunci este nevoie urgentă de a merge la medicul veterinar. Destul de ciudat, dar chiar și un strabism aparent inofensiv la câini este, de asemenea, un semn periculos, „sugerând” posibilitatea unei anumite patologii grave.

Informatii generale

Strabismul sau strabismul este o patologie în care unul sau ambii ochi încep să privească „afară” sau la nas. În unele cazuri, această boală se dezvoltă împreună cu nistagmusul. La fel ca acesta din urmă, strabismul este dobândit și congenital. Strabismul dobândit este cel mai periculos, deoarece o încălcare a „coordonării vizuale” este posibilă numai în caz de patologii grave.

În cazurile severe, un câine cu ochii încrucișați merge, înclinându-și în mod constant capul într-o parte, lovind mobilierul și oamenii, există anomalii comportamentale de neînțeles. Dacă câinele dvs. se comportă în acest fel, atunci trebuie să fie prezentat urgent unui specialist. În acest caz, strabismul este un fleac, indicând doar deteriorarea sistemului nervos..

Ce este strabismul?

Se crede că strabismul afectează doar ambii ochi, dar acest lucru nu este cazul: patologia poate fi găsită doar la unul dintre ei. În acest caz, sunt posibile două opțiuni principale: fie elevii se reunesc, „uitându-se” la nas, fie diferă în lateral. În ultimul caz, strabismul este numit „împrăștiere” sau „împrăștiat”. Dacă ochii „arată” spre nas, atunci vorbim despre strabism convergent.

Dar se întâmplă ca ochii nu numai să se strângă, ci și să se îndrepte în sus sau în jos. Arată foarte comic ... numai un câine cu astfel de simptome trebuie prezentat imediat medicului veterinar, deoarece astfel de semne clinice sunt caracteristice leziunilor cerebrale severe în special și a întregului sistem nervos - în general.

Principalele cauze ale strabismului

Patologia apare la câinii de toate rasele și vârstele. Trebuie menționat, totuși, că strabismul congenital este mai tipic pentru anumite specii ale acestor animale (de exemplu, pentru Chihuahua). Cauzele strabismului congenital nu au fost studiate. Aici, atât predispoziția ereditară, cât și leziunile primite de cățeluș direct în momentul nașterii pot juca un rol. În plus, dezvoltarea strabismului pe fondul leziunilor grave ale craniului nu este exclusă. Pur și simplu, dacă un câine este lovit de o mașină sau de o bicicletă, atunci are șanse destul de mari să devină cu ochii încrucișați..

Apropo, una dintre consecințele traumei la naștere este hidrocefalie - și poate duce, de asemenea, la strabism (din anumite motive, acest lucru se întâmplă adesea cu un carlig). La câinii adulți, cauzele strabismului dobândit pot fi și mai grave. În special, cazurile sunt descrise atunci când s-a dezvoltat pe fondul botulismului. Toxina Clostridium acționează selectiv asupra sistemului nervos, astfel încât dezvoltarea strabismului în această boală nu pare surprinzătoare. Există alte cauze de strabism la câini??

Inflamația urechii interne sau medii este, de asemenea, o cauză destul de probabilă și frecventă. În cele mai severe cazuri, strabismul este cauzat de encefalită sau meningita, adică inflamația creierului în sine sau a membranelor acestuia. De la sine, astfel de patologii nu apar niciodată. De regulă, dezvoltarea unor astfel de boli grave se datorează acțiunii unui agent infecțios de natură virală sau bacteriană..

Rabia carnivoră este o cauză deosebit de gravă a strabismului. Agentul cauzal afectează selectiv sistemul nervos, rezultând un complex de tulburări neurologice, dintre care una este strabismul. Nu uitați de oncologie: o tumoare se poate dezvolta direct în creier, globul ocular, nervul optic. În plus, există o anumită probabilitate de miozită, adică inflamarea acelor fibre musculare care sunt responsabile de mișcările ochilor..

Diagnostic și tratament

Astfel, strabismul este adesea doar un simptom, un semn al unei patologii mai grave. Este ușor de diagnosticat strabismul printr-o combinație de semne clinice, dar adevărata sarcină a diagnosticului este să caute patologia din cauza căreia a apărut strabismul. Dacă este un semn timpuriu, de exemplu, al hidrocefaliei, atunci o analiză aprofundată a cauzelor patologiei poate salva viața câinelui. Oricum, îmbunătățiți semnificativ calitatea sa generală.

Se poate vindeca strabismul de câine? O întrebare destul de dificilă. Dacă patologia este congenitală, atunci nu se poate face nimic și nu este necesar (atunci când câinele nu prezintă inconveniente vizibile). În caz contrar, tratamentul și posibilitatea acestuia depind de cauza principală a bolii. Afecțiunile inflamatorii sunt tratate cu antibiotice sau corticosteroizi, tumorile sunt îndepărtate cu chimioterapie sau tratament radiologic, iar leziunile sunt, de asemenea, tratate chirurgical.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Strabism - cauzele și tratamentul strabismului la câini