Înțeleg câinii vorbirea umană: voaluri interesante, experimente și dovezi

Înțeleg câinii vorbirea umană? Această întrebare îi interesează nu numai pe proprietarii fraților noștri mai mici, crescători de câini începători, ci și pe oamenii de știință, manipulatori de câini, zoopsihologi și medici veterinari. În același timp, mulți crescători susțin sau vor doar să creadă că iubitul lor animal de companie înțelege sensul cuvintelor și aproape tot ce li se spune.

Într-adevăr, câinii sunt înzestrați cu o inteligență ridicată, sunt animale inteligente, sociale, care răspund bine Instruire si antrenament. Dar vorbirea umană pentru frații noștri mai mici este percepută de aceste animale uimitoare numai datorită intonațiilor diferite. Adică, câinele reacționează la intonația afectuoasă, aprobatoare sau abuzivă. Cu toate acestea, învățăturile experimentale recente au dovedit că câinii ne înțeleg vorbirea..

Pot câinii să înțeleagă vorbirea?

Fiecare dintre noi care au avut experiență cu câinii susține că aceste animale sunt mari ascultători. Când vorbiți cu animalul nostru de companie, puteți observa că câinele se uită cu atenție în ochi, realizând ceea ce vrem să-i transmitem. Și dacă mai devreme teoria conform căreia frații noștri mai mici înțeleg doar intonația, în timp ce prelucrează doar fraze scurte sau fraze. Dar, după ce ați citit articolul până la capăt, veți fi cu adevărat surprinși de ultimele rezultate ale cercetării, care au fost făcute relativ recent publice și publicate de oamenii de știință în reviste științifice..

Din momentul domesticirii, domesticirea câinilor a trecut aproximativ două milenii. În acest timp, au fost crescute multe rase diferite. Crescătorii, cinologii au încercat să creeze linii de reproducție de rasă pură, folosind indivizi cu caracteristici excelente de rasă pentru reproducere.Se știe că o persoană este capabilă să memoreze și să perceapă un număr imens de cuvinte, trăsături de vorbire și intonație. În plus, suntem înclinați să învățăm limbi străine. Emisfera dreaptă este responsabilă de percepția componentei emoționale la o persoană, iar informațiile sunt percepute de părțile din emisfera stângă a creierului.

După cum sa dovedit, câinii sunt capabili să perceapă informațiile în același mod ca oamenii. Animalele ne urmăresc foarte atent gesturile, expresiile faciale, colorarea emoțională a cuvintelor și chiar ritmul vorbirii, lucru dovedit după numeroase studii efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Sussesk din Marea Britanie.

Descoperiri unice în lumea științei

Obiceiurile, comportamentele, manierele, caracteristicile câinilor au fost studiate de mulți ani de oameni de știință, neurofiziologi, zoologi din diferite țări. Mai devreme s-a dovedit că frații noștri mai mici percep lătratul congenerilor lor exclusiv cu emisfera stângă. Cu toate acestea, conform rezultatelor ultimelor studii experimentale științifice, era încă posibil să se stabilească ce părți ale creierului câinelui răspund la vorbirea umană..

Experimentul științific a fost după cum urmează. Grupul de control a inclus 13 câini experimentali. Pentru a transmite rezultatele cercetării cât mai exact posibil, animalele au fost antrenate pentru o lungă perioadă de timp la un aparat RMN (imagistică prin rezonanță magnetică). Aceștia au reușit să obțină date exacte după ce câinii au perceput în mod adecvat un dispozitiv special (tomograf) care determină activitatea anumitor părți ale creierului.Câinii de diferite rase și vârste au primit anumite comenzi printr-un repetor, difuzoare stereo, rostite fără nicio emoție. În grupul de câini aflați în studiu, majoritatea indivizilor au întors capul spre dreapta unde se afla difuzorul. În același timp, acordând atenție cuvintelor, frazelor, emisfera dreaptă a creierului a fost implicată la câini..

După un timp, comenzile către câini au fost date emoțional, cu anumite intonații. Indiferent de colorarea emoțională a vorbirii, majoritatea animalelor experimentale au întors capul spre stânga, ceea ce indică activarea emisferei stângi. În timpul acestui experiment, oamenii de știință au reușit să concluzioneze că frații noștri mai mici folosesc diferite emisfere și părți ale creierului pentru a procesa diferite intonații, componente ale vorbirii umane. care este caracteristic numai pentru oameni și primate foarte dezvoltate.

În ciuda faptului că în timpul experimentului am pronunțat cele mai frecvente fraze, cuvinte, intonații pe care le folosim pentru a comunica cu animalele noastre de companie, s-a constatat că câinii puteau analiza separat intonația și sunetul anumitor cuvinte și fraze..

Interesant! Creierul câinilor percepe componenta emoțională a vorbirii vorbitorului, la fel ca noi. Acest lucru ne permite să înțelegem de ce câinele este sensibil la starea noastră emoțională, reacționând la starea noastră de spirit. Activarea maximă a emisferelor, activitatea anumitor zone ale creierului are loc atunci când un câine care iubește și este atașat de o persoană aude vorbirea proprietarului său.

Cercetări științifice și experimente similare au fost efectuate în Carolina de Nord, Ungaria, Rusia, Germania și alte țări europene..

Abilități unice ale câinilor

Fără nicio experimentare și cercetare, puteți înțelege că câinii sunt animale unice, inteligente, cu inteligență rapidă. Ei posedă anumite abilități care nu se găsesc la alte specii de animale. Creierul lor, la fel ca al nostru, procesează informații în diferite emisfere și regiuni. Astfel, putem concluziona că câinii înțeleg totul, dar, din păcate, nu pot vorbi într-un limbaj care ne este ușor de înțeles. Deși poți înțelege ce gândește și simte iubitul tău animal de companie prin comportamentul, obiceiurile, expresiile faciale, lătratul, timbrul vocii, anumite ipostaze.

Mulți câini, cu o educație și o organizare corespunzătoare a procesului de antrenament, literalmente în câteva sesiuni îndeplinesc perfect comenzile și sarcinile care le-au fost atribuite fără îndoială. Câinii știu comenzi "Sta", "A te intinde pe jos", Un loc", "Mie".

Prietenii noștri fideli participă cu plăcere la competițiile sportive, agilitate, expoziții. Câinele își va apăra întotdeauna stăpânul și membrii familiei, indiferent de gradul de amenințare pe care îl reprezintă adversarii.

Datorită inteligenței lor dezvoltate, unii câini pot memora până la 100-150 de cuvinte. De exemplu, faimosul neuropsiholog S. Korin, care a studiat activitatea cerebrală a diferitelor rase de câini în ultimii ani.În cadrul unui experiment publicat într-una dintre publicațiile de renume mondial, în care un câine border collie, un câine ciobănesc numit Ricco și amanta ei, Suzanne Baus, au descoperit că, prin pronunțarea frecventă a cuvintelor cu aceeași culoare emoțională, câinele este capabil să învețe și să înțeleagă mai mult de 100 de cuvinte. Comenzile au fost pronunțate cu o intonație diferită și, în ciuda acestui fapt, câinele le-a ascultat fără nicio întrebare..

referinţă! Reprezentanții rasei de ciobani de câini border-koli se disting printr-un psihic flexibil, dispoziție echilibrată, temperament vioi, vigoare, nivel ridicat de inteligență, rezistență excelentă și capacitate de lucru..

Ricco, indiferent de situația creată artificial, a reacționat diferit la acele sau alte cuvinte pronunțate cu intonații diferite. Câinele a adus obiectele și jucăriile numite de gazdă, a urmat comenzile. Din cele 40 de cuvinte sunate, câinele a adus 37 de obiecte numite, care pot fi considerate un rezultat excelent.

Fără îndoială, gazda avea o strânsă legătură emoțională. Contactul vizual stabilit între crescător și animal a jucat un rol semnificativ. În plus, gazda a lucrat sistematic cu iubitul ei animal de companie, datorită căreia câinele a făcut față excelent tuturor sarcinilor și sarcinilor.

Este interesant! Unii câini disting culorile, pot număra și analiza cursul unor evenimente și acțiuni succesive. Animalele, la comandă, găsesc sau selectează obiecte numite de o persoană, care pot fi localizate în diverse locuri și camere..

Un experiment realizat de Victoria Retcliffe, studentă absolventă a Universității Sessex, cu 250 de câini. Pe capetele câinilor de pe ambele părți au fost instalate difuzoare. Victoria a schimbat secvența de comenzi, intonație, a eliminat sau a inserat alte cuvinte care nu fuseseră pronunțate anterior în fraza obișnuită pentru animale. Cuvintele, frazele aveau diferite culori emoționale, ritm, sunet al comenzilor.

În timp ce câinii îndeplineau sarcini, studentul absolvent a înregistrat reacția animalelor la cuvintele care sunau, analizând în ce direcție acuzațiile ei își înclină capul. În ciuda reproducerii sunetului stereo, un anumit tipar a fost remarcat în acțiunile câinilor.

Deci, 80% dintre animale au întors capul spre dreapta, auzind cuvinte monotone. Dacă porunca a fost dată cu intonație, emoții, câinii au întors capul spre stânga.

Experimente similare au fost efectuate în diferite părți ale planetei noastre. Nu toți câinii au prezentat rezultate identice, deoarece fiecare animal este unic și înzestrat cu anumite abilități, în funcție de rasă, gradul de socializare, atașamentul față de oameni. Dar, în ciuda acestui fapt, putem concluziona că câinii sunt una dintre cele mai inteligente creaturi de pe planeta Pământ. Abilitățile unice ale acestor animale au fost folosite de mult timp în diverse servicii și domenii ale vieții noastre. Câinii, care nu mai sunt îndoieli, sunt capabili de analiză, de gândire profundă. Este posibil ca aceste animale să aibă și o intuiție bine dezvoltată, un instinct natural.

Rezumând

Având în vedere rezultatele a numeroase studii și experimente științifice, se poate rezuma că câinii sunt capabili să distingă vorbirea fără sens, bombănind de fraze și fraze corecte, semnificative, colorate emoțional. Adică, animalele pot interpreta și înțelege cuvintele, în special cele pe care o persoană le-a rostit în prezența animalelor de un anumit număr de ori.

În funcție de colorarea emoțională a frazelor, propozițiilor, cuvintelor, reacția unui câine poate fi diferită într-o situație dată. Partea dreaptă a creierului câinelui reacționează la colorarea emoțională a vorbirii umane, la intonația frazelor și a cuvintelor rostite și nu numai la sonoritate și gesturi. Emoțiile, în special cele pozitive, sunt transmise instantaneu către așa-numitul centru de plăcere. Adică câinele primește o sarcină emoțională pozitivă când aude încurajări sau laude pentru că a făcut ceva corect..

Dacă aveți o legătură subtilă cu câinele dvs., câinele vă este infinit devotat în inimă și suflet, nu ezitați, frații noștri mai mici sunt capabili să recunoască și să înțeleagă vorbirea umană. Aceste animale, date de Dumnezeu omului, sunt cu adevărat unice, prin urmare, nu jignesc niciodată câinii! Dă-le o bucată din sufletul tău și cu siguranță te vor răspunde..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Înțeleg câinii vorbirea umană: voaluri interesante, experimente și dovezi